Bocuse d’Or – kuchařská show v přímém přenosu

09.03.08

Chilli Menu: Reportáže

V rámci veletrhu Salima proběhla v pátek 7. března 2008 skvělá gastronomická show, historicky první česká národní kvalifikace prestižní celosvětové soutěže Bocuse d’Or.  

Bocuse d’Or poprvé v České republice 

Česká republika byla po dvaceti letech trvání soutěže konečně uznána gastronomickou velmocí a byla vyzvána, aby z řad svých kuchařských talentů vybrala toho nejlepšího a odeslala jej na evropskou kvalifikaci do Stavangeru. Prezidentem české sekce byl jmenován sympatický Marek Raditsch z Kampa Group (mám jeho podpis a malůvku k tomu, heč!), který celou českou kvalifikaci se svým týmem uspořádal a zorganizoval.

 
 

Kuchařský souboj 

Do národního kola na brněnském výstavišti nastoupilo celkem 7 kuchařů se svými asistenty. Podmínkou účasti v soutěži je minimální věk 23 let, asistent nesmí překročit věkovou hranici 22 let. Zadání je stejné pro všechny: uvařit během čtyř hodin šest porcí z jehněčího masa (musí obsahovat jehněčí hřbet, kýtu, ledvinky a brzlík)  a šest porcí pokrmu z lososa. Hotové pokrmy se předkládají odborné porotě, která může udělit až 40 bodů za chuť a 20 bodů za prezentaci. S sebou si mohou týmy přivézt veškeré kuchařské náčiní a suroviny kromě masa, které dostávají od organizátorů. Suroviny nesmí být předpřipravené, povoleny jsou pouze "doma" nachystané omáčkové základy a očištěná zelenina.

 
 
 

Byla to show

A jak probíhala soutěž Bocuse d’Or v Brně? Původně jsem přišla vše jen okouknout, zjistit informace a podívat se na průběh. Jenže! Celá show mě doslova strhla a přikovala k židli, přiznávám, že jsem nakonec zůstala na místě téměř celý den a vše v úžasu sledovala. Tady byly na jednom místě doslova kuchařské špičky! Porota ve složení: Marek Raditsch (prezident soutěže, Kampa Group), Andrea Accordi (Allegro, Hotel Four Seasons – majitel michelinské hvězdy z Florencie, aktualizace 11. března 2008: druhou hvězdičku (historicky první pro ČR) Michelin získal pro restauraci Allegro v Praze), Bjorn Svensson (vítěz celosvětového kola Bocuse d’Or), Jaroslav Žídek, Marek Svoboda a pan Vladimír Poštulka.  

 
 
 
 
 

Pod pokličkou

Každý dvoučlenný tým dostává při startu malé prosklené kuchyňské studio. Po celou dobu tak můžete kluky okukovat, nahlížet jim pod ruce i pod pokličku, fotit, zapisovat si, fandit, sledovat postupy i nervozitu. Tohle je škola vaření v přímém přenosu! Doslova, vše je detailně snímáno kamerami a zobrazeno na velkoplošných obrazovkách. Máte tedy dokonalý přehled! Kdo soutěží? Josef Dufek (Vinum Coeli), Ladislav Douša (Holiday Inn), Jan Všetečka (Kampa Park), Lukáš Otáhal (Flambée), Patrik Havlíček (Mandarin Oriental), Jan Horký (Zlatá Praha), Petr Vlk (Radisson SAS Alcron).

Čtyřhodinový maraton

Po čtyřech hodinách se nápadně zvyšuje frekvence záblesků fotoaparátů, jídlo se servíruje a na nahřátých talířích předkládá porotě k posouzení. Můžete si zatím jen tipovat a odhadovat výsledky, vše je v rukou poroty…Celodenní průběh s energií moderuje, vysvětluje a skvěle hodnotí krásný hlas Zdeňka Hladíka. Klobouk dolů!

 

A vítězem je…

A kdo vlastně vyhrál a pojede v létě do Stavangeru reprezentovat Českou republiku?

Energií nabitý  Honza Všetečka z restaurace Kampa Park. Gratuluji! Ale já osobně si myslím, že kromě Honzy Všetečky vyhrála mladá, dravá a moderní česká gastronomie. Držím palce! Byl to krásný zážitek…    

Podrobnosti o české sekci Bocuse d’Or

Evropské kolo soutěže – Stavanger, Norsko – 1. a 2. července 2008

Světové finále – Lyon, Francie – 27. a 28. ledna 2009

Komentáře: 10 “Bocuse d’Or – kuchařská show v přímém přenosu”

  1. DolceVita

    Jedním slovem: KRÁSA :-)
    Mohu jen litovat, že jsem tam nebyla!

  2. ChilliJulie

    DolceVita: že jo? na poslední fotce vítěz loupe jehněčí ledvinky, strašně se mu třepaly ruce a nešlo to, byl to velký stres, ale nakonec to zvládl :) Příště budeme fandit spolu ;)

  3. matesola

    Paráda…Dá se říct, že tady od loňska probíhá slušné gastro-obrození se vším všady. Těm klukům ohromně držím palce, ať to ve své kariéře dotáhnou co možná nejdál a jsou z nich po všech stránkách daleko větší sympaťáci než je pan Raditsch, což pujde myslím docela snadno :)

  4. ChilliJulie

    matesola :) ))) taky držím palce celé soutěži a všem, kteří do toho šli

  5. ChilliJulie

    A Andrea Accordi (v porotě se světlými brýlemi) vítězí i na michelinském nebi: http://ekonomika.idnes.cz/cesko-ma-prvni-hvezdicku-od-michelina-ziskalo-ji-allegro-p29-/ekonomika.asp?c=A080310_114944_ekonomika_maf

    GRATULUJI CELÉ ČESKÉ GASTRONOMII!

  6. Kanibal

    Nemám odvahu ani nahlédnout do Allegra, ale vůbec nepochybuji, že bych si to užil. Tak třeba někdy našetřím :)

  7. ChilliJulie

    Kanibale, myslím, že jediný důvod, který by vás mohl od ochutnání Allegra odradit, je cena. Ale proč si jednou za rok nedopřát výjimečný zážitek? Myslím, že to za to určitě stojí…

  8. Kanibal

    Je to tak a opravdu mám v plánu, až se někdy ukážu v Praze (před pár lety jsem tam pracoval, ale to jsem ještě nebyl správně kulinářsky naladěn), tak návštěvu nějaké ze špičkových restaurací naplánuji… Allegro je jedním z favoritů (zvědavost mě táhne k Ramseymu, některá se sushi restaurací… těch podniků je hodně). Nedávno psal pan Cuketka o masakrózní konzumaci degustačního menu v La Degustation… Brala mě v mém mládí nezvyklá srdeční arytmie! Ale o víkendu, milá Julie, chystám smrtelnou kombinaci v podmínkách domácí kuchyně – Vaše chilli (již s úspěchem vyzkoušeno) a Cuketkův superjednoduchý domácí chleba. Nemůžu se dočkat!

  9. ChilliJulie

    Kanibal: Můj favorit stále zůstává La Degustation, po tom Masakru, kterej tam M+G+C+JS udělali :) ))
    Tak o víkendu vás čeká smrtelná CuketkoChilli kombinace? To spíš bude nesmrtelné! :)

  10. vladka

    Kanibale, já to beru postupně, sice jsem taky plánovala chleba s chilli, ale z chilli bylo už několik různých variací na téma pomalu a dlouze dušené maso a chleba jsem nikdy nezvládla zároveň s masem. Ale pokud se vám to povede, bude to božský zážitek:) Testováno na všech členech mé domácnosti, kteří jedí tuhou stravu:)

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře