Brněnský originál: Zemanova kavárna

19.07.08

Chilli Menu: Cukrárna

K následujícímu textu se odhodlávám již několik měsíců a moc ráda bych jej úplně vynechala. Spíš než rozčilení ve mně dřímá smutek. Ale vzhůru na kyselá jablíčka!


Konec cukráren v Brně? Zemanovy určitě
Na začátku je nutné upřesnit, že příští text se týká brněnské Zemanovy cukrárny a kavárny na ulici Josefská nikoli repliky známé Zemanovy kavárny z roku 1926, která sídlí za Mahenovým divadlem. Na Josefskou jsem chodila s kamarádkami na naši první „vídeň“, a pamatuji si, že na místa u zdejších stolků stávala na ulici fronta. Bejvávalo!

 

Josefská je ulice v lidmi tepajícím srdci Brna, kudy denně prochází tisíce potenciálních zákazníků. O klienty by neměla být nouze. Vstupní prostor cukrárny mě fascinuje. Výlohu podniku posuzuji jako malou pozvánku, která mě jako hosta má přilákat k bližšímu průzkumu. Pohozený mazanec a několik vybledlých obalů od oplatek tento předpoklad bohužel nemůže správně uspokojit. Ale možná je tu od toho několik pikslí Erectusu. Překonávám rozpaky, míjím odér smažáku z prodejního okýnka a vcházím do cukrárny.

 

Zlatá éra minulosti

Architektovo účelné řešení interieru kavárny musela být v době vzniku bomba. Dvě patra nabízející bohatou nabídku míst k posezení. U vchodu prodejní pult a první sada křesílek. V patře šatna a několik schodů do klidové zóny kavárny, kde by se dalo popíjet a rozložit se na několik krásných hodin s novinami. Když jsme tudy procházely s Florentynou, které jsem unikátní raritu ukazovala, obě jsme se zasnily a ve svých produktivních myslích viděly prosperující, hosty našlapaný podnik. Potenciál na to má! Tradice a ideální lokalita jsou vstupními devízami. Jenže zde se jednoduše zastavil čas. Rok 1986 je tu neprodyšně zakonzervován, přesto nevratně a smutně vyčpěl.

 

Všechny nadšené představy o cukrárně snů v liduprázdném prostranství dostávají hodně hořkou příchuť. V mezipatře míjím koutek se šatnou, který pamatuje nyní omšelou slávu řady kabátů. Dnes funkci šatnářky obsadilo několik pohozených papírových kartonů. O několik schodů výš sedí u toalety sympatická dáma, která vybírá čtyři koruny za kabinku. Požadavek platby je pro jistotu ještě zdůrazněn na ušmoulané cedulce na dveřích. Pozor! V příští cukrárně si uvědomte, co všechno máte v ceně servírované kávy!

 

Usedám do rozměrných koženkových křesel, která jako kolosální monstra z minulosti dominují rozlehlému prostoru. Snažím se najít alespoň jedno pozitivum, které bych pochválila. Už to vím! Přirozené světlo z krásných vyklápěcích oken! Když pominu špínu v koutě parapetu a sérii několika zaprášených umělohmotných břečťanů.

Cukrařina tvrdá dřina

Při prohlížení jídelního a nápojového lístku nacházím bolavé chyby v názvech kávových nápojů a mléko za pět korun. Text na stroji však působí jako příjemné retro. Mlýnek žádná kávová zrnka čerstvě nenamlel, množství vody neodpovídá velikosti espresa. A chuť? Bezvýsledně nějakou hledám, v šálku je úplně prázdná hrušková voda. Pokud podle cukru za padesát haléřů jako dodavatele kávy identifikuji správně brněnskou pražírnu Prima café, někdo někde udělal fatální chybu.

 

Když v textu pátrám po ceně matonky, obsluha mě upozorňuje, že: „Ceny jsou na pultě“. Už to vidím! Cenovky jsou přilepeny na zaprášených láhvích. Pod nimi se v malé vitríně ukrývají dva talířky se zákusky pod mikrotenovým hávem. Přiznám se, že odvaha k ochutnání mi chyběla. Ještě oceňuji hezký úsměv servírky, který ji neopustil ani poté, co si na patnáct minut odběhla a vláčným krokem si přinesla rohlíkovou svačinku.      

Rozhodně nechci pozorné čtenáře od návštěvy odradit. Naopak! Doporučuji na Josefskou vědomě zabloudit a dosyta se kochat! Naprosto vážně si myslím, že Zemanova cukrárna a kavárna je atraktivní exemplář konzervy socialismu, který by na mapě turistických lákadel neměl chybět! Podobně jako vycpaný krokodýl na Staré radnici.     

 

Hledám v Brně koncept. Zn.: Sladký

Nerada bych stav dobrých cukráren v Brně nějak globalizovala. Je jasné, že jeden víceméně úsměvný případ neilustruje kompletní sladký svět města Brna.

Pokud zde budete hledat kavárnu, kde se dá příjemně posedět, určitě můžu doporučit několik desítek útulných podniků. Káva v Brně prostě frčí a podniky jsou plné studentů. Jenže narazíte, když si budete chtít ke kávě NĚCO DÁT. Něco domácího, čerstvého a ještě si budete chtít vybrat z bohaté nabídky. Aida u Jakuba se svými kostkami pokaždé jinak to nemůže zachránit.

Komentáře: 85 “Brněnský originál: Zemanova kavárna”

  1. DolceVita

    To je opravdu nefalšované „retro“ zašlých časů :-) Jen s tím rozdílem, že v bývalých kavárnách káva za moc nestála, ale dojem zvedl poctivě připravený dortík s domácí šlehačkou (ty ve spreji ještě dřímaly v hlavách gastronomických kazisvětů). Na psacím stroji psaná nabídka je opravdu muzejní záležitost :-)

  2. Anonymní

    S popisem zcela souhlasím (ještě bych doplnila, že servírka je oblečená buď v silonové zástěře nebo v jiném úboru evokujícím časy dávno minulé). Já se často ptám, jestli to tak někdo „nechává“ schválně, nebo prostě jen nemá na rekonstrukci. Je to s podivem, ale hodně mých známých tuhle kavárnu právě pro ten retro pocit vyhledává (já tedy ne, ale myslím, že šikovný podnikatel by dokázal z její minulosti vytěžit maximum a zároveň nabídnout novou kvalitu). Dnes se totiž většina cukráren proměnila v nablýskané podniky plné pastelových barev s unifikovanou nabídkou Algida dezertů za unifikovaně vysoké ceny.

  3. Markyza

    Omlouvám se za anonymní příspěvek, zapomněla jsem…

  4. Kuba

    Podobné ražení, ale cukrárny, lze najít na Masarykově náměstí v Brandýse nad Labem, pulty i nabídka retro origo, včetně ochoty a vizáže prodavaček, ale já tipuji rok 85 :-)
    K tomu konceptu bohaté nabídky něčeho ke kávě, já bych bral i něco s výběrem do 4-5ks max, ale opravdu čerstvé, dobré a ne pančované z náhražek másla, sušeného krému a spol. „Přivlečené“ medovníky, tiramisu a podobné to nezachrání, koncept klasiky koňaková špička, větrník, rakvička a ovocný košíček (Mefisto kostka, mnou bezmezně milovaná v dětství z Domu potravin na Václaváku, to bylo NĚCO!!!) v ucházející variantě jsem dlouho nepotkal. Moderní vize cukráren mít vzhled intercontinentalu a produkty via Lidl cenou v nákladech a prodejních cenách, tak to opravdu nejde. Problém pozoruji, že i v drahých cukrárnách (pokud jsou), to taky stojí, tedy nestojí za nic. I ty nové dia mini-dezerty ze šlehaných pěn a želé jsou ok, jen kdyby z nich nečpěla ta chemie na první ochutnání. Než ohavnou náhražku, si radši upeču/udělám doma.

  5. ChilliJulie

    DolceVita: Ten text na stroji a hlavně jeho obsah je k nakousnutí! Výrazy „expresso“ a „kapucín za 5 Kč“ by se daly tesat do kamene :) ))

    Markyzo, škoda, že jsem aspoň Tvoje známé nepotkala. V době, kdy jsem si pochutnávala na kávičce, zela obě patra prázdnotou.:))
    Mně v Brně chybí jakákoli, i ta v pastelových barvách, kde by se dalo zároveň posedět, dát si dobře připravenou kávu a něco dobrého k tomu. Klasická cukrárna. Obě Pusinky – moc dobré dorty na počkání i opravdová šlehačka, ale příšerná káva a špinavé zástěry cukrářek mě vždycky odradí…U čtyř mamlasů – tradice, která se taktéž zastavila, byli jste tam někdo? A sedli jste si tam?

    Kubo, přesně tak. V Brně oblíbená Aida u Jakuba má širokou nabídku, ale pořád je to to samé. Uniformní kostka těsta a našlehaný krém, jednou s jahodama, podruhé s čokoládou atd…Brnu nechybí krásné kavárny, ale cukráren je žalostně málo a nejsou to žádné reprezentativní podniky. Nechat si zákusky zabalit a jít domů. Když záměrně zabloudíme s Cuketkou do Passion Chocolat na Italské v Práhe – pláču štěstím. No, jo ale přece nebudu jezdit na zákusek do Prahy! :) )

  6. marqeta

    Ještě tak před třemi lety (teď jsem tam dlouho nebyla, tak nevím) tam měli výbornou vychytávku, kvůli které to stálo za to – člověk si sedl do křesílka, dal si kávu a když chtěl vybrat zákusek paní servírka mu donesla ohromnej tác, kde byly všechny zákusky narovnaný a člověk si tak mohl vybrat od stolečku, pěkně podle vzhledu – a to mám ráda, často totiž nevím, co se pod kterým názvem skrývá a jestli náhodou už není zákusek poněkud „unaven“
    Tady tahle nabídka byla hlavní důvod mých návštěv, a taky, podobně jako Julie, jsem se vždycky zamýšlela jaký to má potenciál…

  7. kulida

    No, nevim jak jsou na tom prazske curkarny, ma mpocit, ze o moc lepsi to neni. Passion Chocolat je jen jedna, je nova a porad se bojim, ze zajde na nechotu lidi platit za zakusek 80 kc.

  8. Dáša

    Něco ke kávě si přijeď dát k nám do Zlína. Je to výborné, domácí a čerstvé. Prostě – U mlsné kočky.

  9. Jarmila Hošková

    Do téhle kavárny nemám nikdy odvahu zabrousit, i když kolem ní chodím často. Asi nejsem na konzervy….

  10. Martin

    Bohužel nezbývá než souhlasit. Klasická cukrárna v Brně není, nebo aspoň o ni nevím. Já chodím do kavárny Pellini u Jakuba (byla v testu kaváren), tam mají i zákusky a zatím mi vždy chutnaly, ale jsou to opět „moderní zákusky“.

    Zajímavá poznámka o Passion Chocolat od kulidy. 80 Kč za zákusek, byť vynikající mi přijde opravdu moc. Možná jako atrakce při cestě do Prahy, ale běžně když si chci zajít na kafe? No nevím…

  11. ma

    Já bych měl tuhle poznámku: při svojí návštěvě této kavárny-cukrárny jsem měl takřka totožný dojem jako ChilliJůlie, avšak přemýšlel jsem „Proč?“ tomu tak asi je a vyšlo mi, že to možná bude tím, že to asi patří velmi starým lidem – majitelům, kteří možná už prostě nemají sil to změnit, pochopit dnešní dobu a vůbec. Nevím, zda podnik restituovali či získali v „malé privatizaci“, ale myslím, že by to mohl být ten důvod.
    Jinak mně osobně takové „retro“ prostředí naprosto vyhovuje, z většiny moderních, nadnárodně laděných provozoven (viz. kupř. taková ta rohová chemoterapie se zahrádkou na Jakubském) se mi dělá zle, ani nezajdu na ty super chemikálie.
    Bohužel v tomto případě je už toho retra přespříliš. A ta hygiena? – Ta katastrofa je současná, kdyby tohle uviděl socialistický hygienik (1986) zavřel by to z fleku.

  12. ma

    JO, ještě bych dodal, že jsem bývalý štamgast – nejméně 100x jsem tam byl s maminkou, když mi bylo tak 3 – 15let… A bylo to super! Moc dobře si pamatuju zmrzlinové poháry v takových těch nerez miskách a vynikající zákusky. A čisto! Mamka by mě do nějaké špíny přece nevzala!

  13. svedek

    Muj dojem ze Zemanovy kavarny v parku neni o moc lepsi. Zkousel jsem to tam nekolikrat a pochvalu najdu jen pro dramaturgii jazzovych veceru, diky kterym jsem mel moznost ji nekolikrat testovat.

    Od pomale a neprilis ochotne obsluhy ke spinavemu koberci az k nevalne kvalite menicka, ktere jsem si tam jednou neuvazene dal. Uz tam opravdu nemusim.

    Tohle mimochodem pisu na zahradce recke kavarny, kde me zdejsi zakusky docela lakaji. A vypada to, ze budou levnejsi nez ty zminovane v Praze.

  14. [ K! ]

    Ahoj ahoj jidloblogerko °;-)

    zajímavý podnik (který ti jistě neunik’) je Gothic Café na Starobrněnské, kde mají dobroty vystavené a chutné a samozřejmě Spolek na Orlí…

    Zemanka to je opravdu případ sám pro sebe.

  15. David

    Cukrárna prodává nejen zákusky za osmdesát, ale i vůni a atmosféru. Já jsem do Zemanovy cukrárny vždy rád chodil. Dával jsem si turka, něco si psal a pozoroval okolí. Mám pocit že podnik patří staršímu majiteli a pozvolna s ním jde životem … Bohužel se k nádhernému meziválečnému interiéru přilepila atmosféra a zvyky hodně jetého socialismu. Tedy krása a propracovanost se snoubí s úpadkem a to maximálním. Mezi námi, u Hawelky taky není velmi čisto, káva je kdoví jaká, obsluha umí být protivná. Ale noblesa ještě zcela nevyprchala. Jenže tady vrchní prchni po čtyřiceti letech. Kupte rychle někdo celý podnik a osvíceně jej provozujte. Nebo si tu za rok napíšeme o jeho totální likvidaci. Viz definitivní konec kavárny na Jakubském náměstí – známé pod heslem Výběr. Kaváren a cukráren jako je Zemanka není ve světě mnoho, myslím že i ty zdejší patříly k nelepším, mohly se snad i zachovat…. Jenže jde již o jednu z posledních!

  16. Hynek

    Do této Zemanovy kavárny jsem rád chodil jako dítě na pohár a „na rybičky“. Měli tam taková velká akvária (jsou tam ještě?), ale od té doby jsem tam nikdy nezavítal. Jen jsem párkrát nakoukl a opravdu jsem si všiml, že se tam zastavil čas. Je ale třeba uznat, že kavárna kombinující zašlou slávu prvorepublikového kavárenství s prvky typického socreálu má svou zvláštní poetiku. Zejména v dnešní době. Jedna taková bývala i na Svoboďáku, tam co je teď Bontonland. Jinak mám pocit, že přestože se v Brně najde pár dobrých kaváren, slavnou tradici už se po revoluci nepodařilo obnovit. Třeba to co se děje s „Výběrem“ je opravdu ostudné.

  17. RenataE

    Ach, kdysi dávno jsem tam taky chodila, když jsem jela kolem.
    A taky jsem chodila do cukrárny v HavlBrodě na náměstí – měli tam vynikající griliášové trubičky a větrníky. Teď tam sídlí nějaké oděvy či co. Ale ty vynikající trubičky a větrníky se přesunuly jen o kousek dál a naposledy jsem tam nechala veškerou hotovost a nezbylo mi do knihkupectví 8)))

  18. Teke

    Je to tak. V Brně opravdu není kde si dát něco dobrého ke kávě. Do Zemanovy cukrárny jsem ještě nezavítala, právě kvůli nevábné výloze. Ale je to škoda. Být podnikavější a mít kapitál, asi bych usilovala o její získání. Když už jsem jmenovkyně. Je na výborném místě a mohla by prosperovat, jen to vzít do dobrých rukou…

  19. iscilitight

    Mě by občas postačila i jen ta cukrárna bez kávy…Netvrdím, že jsem jich v Brně navštívila hodně, ale ty, co ano, do těch už mě podruhé nedostanou. Aida- zákusky až na ty nestudentské ceny ujdou, ale tamní neskutečně protivná obsluha mě opravdu znechutila (a to jsem byla v obou dvou Aidách, pokaždé totéž). U mamlasů jsem byla včera – stará klasika, trochu levnější než Aida, ale posedět tam mne opravdu neláká…Ale zákusky na doma bych si tam koupila, to zas ano…

  20. Evas

    Haha, já myslela, že výraz „hrušková voda“ používám jen já :-)

  21. ChilliJulie

    Díky všem za sladké komentáře, které po návratu z buše ráda čtu! Je vidět, že tahle cukrárna má své „věrné“, podobně jako vytesaní Mamlasové, což je další věc, která mě fascinuje. Na Josefské by fakt stačilo málo, řešení interieru je krásné! Vyhodit koženkové futony, začít podávat dobrou kávu, udržet kvalitu dezertů a trochu vylepšit obsluhu. Snad se dočkáme! Jo a přestat vybírat na WC čtyři kajdy. A přepsat jídeláky. No vždyť říkám – stačí málo! ;)

    PS: Akvárium stále funguje, bývala tam bílá žába!

  22. Adélka

    Máte pravdu, stačilo by pár změn. Já jsem tam zažila mnoho krásných odpolední, kdy jsem jako dojíždějící středoškolačka (v r.67) se sobě podobnými měla čas dojít na nádraží a stihnout některý z vlaků, protože jeden jel moc brzy a druhý zase moc pozdě. Byly to krásné chvíle při americké limonádě za pár korun a cigaretce taktéž. My jsme tehdy nechodili do Zemanovy cukrárny, ale „K Sedláčkovi“. Bylo tam vždy narváno a pěkně zakouřeno.
    Navrhuji udělat z toho pěkné „retro“. A pro ty koláčky,které tam tedˇprodávají, budu chodit ráda, jsou výborné a levné.

  23. ChilliJulie

    Adélko ááá děkuji! Já jsem úplně zapomněla, že jsme s mamkou, babičkou a ségrama taky chodili „K Sedláčkům“!!! Tak teď už ten článek dostává teprve pro mě osobně ty správný nostalgický grády, díky! Jsem ouplně dojatá ;)

  24. Helli

    ChilliJulie: vítám Tě zpátky v Brně a těším se na Tvoje zprávičky tady i na vitrážích! Určitě jsi zažila spoustu zajímavého!!!

  25. ChilliJulie

    Helli ahoj! Ted ještě dopíšu článek alias kostlivce ve skříni pro Barovky a jdu na článek sem. Snad večer nebo přes noc ;)

  26. odOKa

    Já tam chodím pro dorty. Skvělé. A Leem jsme se o tom také trochu bavili ;)
    Nabidkový list psaný na stroji, točená zmzka (‘ neskafé od Kolenčíka’) z vyleštěné italské mašiny, určitá dobrá káva, ‘vykopat’ ty okénkové ‘dobroty’, trochu poladit interiér, najmout solidního vrchního středního věku který si ještě pamatuje jak to funguje a je narváno.

  27. ChilliJulie

    OK: Máš pravdu, v téhle kavárně stačí málo (přesně jak píšeš), ale musí se hodně chtít. Jsem ráda, že tenhle podnik má lidi, kteří jí drží palce a nezlomili hůl. Díky za koment!

  28. Zyrkhon

    Pěkná recenze, podnik opravdu ustrnul v čase.
    V Brně mají zákusky ucházející v Aidě, ale jak už tu bylo zmíněno, obsluha je tam opravdu tragická a ceny nemalé. Škoda že v mé oblíbené Alfě nemají něco sladkého, Leon by to měl vylepšit. V Café 99 lze najít pár dobrot, ale je to trochu z centra. Zatím jsem nejlepší sladkosti „bohužel“ jedl v restauracích a ne v kavárnách/cukrárnách.

  29. ChilliJulie

    Zyrkhon: Máte pravdu, Brno svou dobrou cukrárnu opravdu nemá. Kde vám v restauraci sladkosti chutnaly? Dejte mi tip;)

  30. Signora Giulia

    Máme dobrou zkušenost s cukrárnou v Králově Poli hned u bývalého kina Morava,nemyslím tu Pusinku. Mají tam na cukrárnu velice slušnou kávu i cappuccino. My tam chodíme na tradiční ale můžete si vybrat taky moderní zákusky.Pravdou je,že to je mimo centrum a zahrádku by to chtělo nějak oživit.Zatím je nic moc.

  31. ChilliJulie

    Signora: Já jsem se tady dlouze rozepsala o cukrárně Pusinka a potom jsem si teprve pozdě všimla, že tu jste nemyslela :) )))
    Jooo vy myslíte takovou malou na rohu na Palackého, no vidíte! Tam jsem dlouho nebyla a přitom to mám za rohem. Vydám se tam, díky!

  32. Garibaldi

    Jo. Jako by mi ten popis z oka vypadl. :-)
    Je to pár měsíců, co jsem se nostalgicky rozhlížel v přízemí „Sedláčka“, kam jsem po pěkných pár letech zabloudil (alespoň 15!). Pozváni na sobotní oběd jsme hledali zákusky, ať nejdeme s prázdnou. Jenže ouha – kam v Brně za zákuskem? Vím, ne? Přece k Mamlasům! Znalec místopisu sebejistě vstupuje do pootevřených dveří prodejny, ruku v ruce se slečnou, rozhlíží se – co to? U snědeného krámu? Pár zákusků se však za sklem krčilo, snad i dortík, vylidněno, za pultem stojí nepřátelsky vyhlížející ŽENA ZA PULTEM. „Dobrý den, my bychom chtěli nějaké zákusky.“ Odpověď jako na první stránce Dobrodružství Toma Sawyera: žádná odpověď. „Můžeme si vybrat nějaké zákusky?“ Žádná odpověď. Slečna registruje, že se mi do krve přimíchává vzteklin, příbuzná forma adrenalinu a mačká mi ruku, abych brzdil. Všimla si – na rozdíl ode mě, už zcela pohlceného nesouhlasem se způsobem NEjednání – že je 11:05. Zavírají v 11. Tak mají xakru zamčít dveře, já tam pak nepolezu. „Nemáme. Mám zavřenou pokladnu“. Grrr…no to snad…tady se snad…zastavil čas!? Venku nahlas brblám a znechuceně přemýšlím jak naplnit původní plán. Mimoděk mrknu na průchod do Alfy a cvakne to – Sedláček přece! Svět je hned hezčí, cestou skrz pasáž se cvičně přu o název té cukrárny s kavárnou, protože Zemanova je za divadlem, žejo, tohle je a dycky byl Sedláček, kam jsem chodíval s kamarádem Tomášem, velkým mlsounem, už od základky. To nezapomenu. Bomba Malakov, Pohádka, ale hlavně trubičky se šlehačkou, nejlepší na světě. Dva sedmáci sedí v neděli cukrárně a cpou se dortíkem, k tomu pocucávají Colu z brněnské Fruty, jako dva hošíci teploušíci… :-D
    Ale už jsme tu. Koukám nad výlohu, krotnu, vloudil se tam nějaký cizí Zeman a já se začínám obávat co mě dnes ještě potká za konfrontace. Ovšem uvnitř? Pohoda. Starý dobrý Sedláček. Je to jako včera s Tomášem. Malakov, Pohádka, laskonky, špičky, nic se nezměnilo. Ani interiér a snad ani prodavačka. Ale to nevadí. Obsluha mírná, ceny rychlé, krabička brzy plná, s hřejivým pocitem se rozhlížím, vzpomínám a přemýšlím, že až teprve tady se čas pořádně zastavil. „MA“ kousek výš píše, že třeba proto, že teď podnik patří starým majitelům… možná. Jsem v tomhle ohledu skeptik, spíš mě napadají důvody víc podobné dnešní době, poznamenané potřebou praní špinavých peněz a podobnými neduhy, ale nejspíš bych křivdil. Doufám. Je to rodinný podnik, alespoň tak praví obchodní rejstřík. Rád si tam zas někdy zajdu pro trochu nostalgie a sladkostí k sobotnímu obědu a pokud se Zemanovi někdy rozhodnou investovat, třeba to vezmou za správný konec. Restaurovat, umýt, učesat, angažovat schopného provozního … a můžeme se těšit na fronty na sezení v kavárně. A nezapomenout ponechat lístek na psacím stroji, včetně Expresso! Utíkám si to patentovat. Bude to speciální presso, servírované cvičeným, pádícím číšníkem. „Un caffè, presto!“ už nebude jen vyvrcholení žertovné příhody, v dobrém rozmaru vyprávěné kamarádem o tom, jak dával v Miláně ženě radu jak si sama objednat kávu: „un caffè, prego“. Obdržela ji prý tenkrát podle povelu. Expresně. Já chci taky!

  33. ChilliJulie

    Garibaldi, moc hezký text k Sedláčkovi! O to víc ta současná dvě liduprázdná patra nostalgicky bolí…Díky!

  34. Garibaldi

    Děkuji za pochvalu, ChJ., vážím si jí. Jsem ještě koukal co psal Hynek, no jo, NITRA se to jmenovalo a bylo to taky na patro. A dole v cukrárně dělali specialitu pro turisty – brněnského draka. Teda spíš hada. 25 cm na délku z jedovatě zeleného marcipánu nebo pečený hnědý, jako by z oka vypadl průměrnému… jo, tamtomu, na hřbetě šupiny z loupaných mandlí. A patřila k tomu podniku i budka před vchodem, prodávali bramboráky a kukuřici a taky ty tenký dlouhý plněný trubičky, jé, to bylo… No schválně – kupujete si ve městě bramboráky? Pravda, já teda nevím jestli jsou dnes vůbec k vidění, jeden neví co nevyhovělo předpisům EU, ale když jsem si pár let po revoluci jeden objednal náhodou právě u té Nitry, hubu natěšenou na tu dobrotu, vytřeštil jsem oči na slečnu co sejmula hotový bramborák z půlmetrového komínku a utopila jej v mikrovlnce. Takže to nedopadlo, poněvač já pilinovou omeletu nerad a od té doby už jsem to ani nezkoušel. Taky škoda. Ale nevadí. Inspirovalo mě to. Brzo budou doma bramboráky. Vyzkouším určitě metodu, kterou jsem kdysi pochytil ústním podáním jako nadoblačnou: jen nastrouhat na vlasově jemno, osolit a promíchat, aby se kadeře propletly. A je to. Prý to kupodivu drží pohromadě. Nebo jsem zapomněl na česnek? Beztak že jo. Dám tam. Má pak říct jak to dopadlo?

  35. aida

    Pro Garibaldiho – Nitře se pro změnu přezdívalo „U Tomana“. A k těm drakům jedna informace ze zákulisí (chodila jsem tam totiž na gymplu pár let na brigádu, jak dolů, do výroby, tak nahoru za pult) – to byla obzvlášť „vypečená“ lahůdka – prostě se smíchaly zbylé zákusky a různé odkrojky, vše se promíchalo a případně obarvilo, ti jakože perníkoví se navíc upekli, no mňam. ;-) Obdivuju každého, kdo si to někdy koupil…
    Jinak, k Sedláčkovi (a pak taky do Slávky a do Intru, na „vídeň“ a ananasový terč, jestli si na to někdo pamatujete) jsme s kámoškama taky často zavítaly a ty, které chodily na Křenku, tam myslím strávily půlku školy.

  36. ChilliJulie

    Garibaldi, já taky miluju bramboráky. A dávám si je všude možně u stánků a v hospodách, jenže jsem skoro vždy zklamaná, to je jasné. Přitom dobrý bramborák není tak těžký, jenže je s ním hodně práce a ta mouka v ruce tak svádí :) ) Ale mám jeden recept v záloze a ten jste mi teď připomněl a tak se do něj pustím, dnes je u nás doma „bramborové pondělí“, dám vědět…

    aido, ty draky pořád mají U mamlasů!!!!

  37. aida

    Julčo: No jo, nějak se ty zbytky musí „zhodnotit“, že jo? ;-)
    Pokud jde o bramboráky, taky jsem bramboráková – na rozdíl od manžela, pro něj byly bramboráky noční můrou ze školní jídelny – takové ty mastné, pečené v pekáči, nahoře spálené a uvnitř syrové; na dojídání dohlížela učitelka nebo družinářka, no děs, ani se mu nedivím. Moje bramboráky ale jí, za ty léta se naučil, musel. ;-)
    Asi nejlepší kupované jsem jedla v hospodě Na Cirhance (na jezu Pilař na Lužnici), dělají je totiž ve vaflovači, takže jsou celé krásně křupavé.
    Jsem zvědavá na Tvou variantu.

  38. Garibaldi

    Aido: Brno je dědina, o čemž se průběžně přesvědčujeme. Jako já teď. Napadlo mě původně ty sladké dráčky opepřit příhodou, ale odpustil jsem si ji, abych z toho zas nedělal Werneovku jako předevčírem, ale teď už neodolám. Mezi prvákem a druhákem na střední jsem totiž v Nitře „U Tomana“ strávil půlku prázdnin na přigádě a proto se mi ty malé potvory tak vryly do paměti. Vyráběl jsem je totiž, spolu se všemi pomocnými pracemi dole v „podpalubí“ cukrárny. Mytí velkých plechů, černé nádobí tomu říkali, rozklepávání vajíček, hňácání zeleného marcipánu do gumové formy aby z toho vypadlo to hádě… no naštěstí po týdnu potřebovali děvče pro všechno nahoře v kavárně. Ti zelení draci totiž měli rozsřihnutou čuničku a do té se vkládal červený marcipánový jazyk. Stříhalo se to takovými dlouhými nůžkami, což je oč tu běží, poněvač jednoho dne mě dole v „hňácárně“ přibil k podlaze pohled na uklizečku, jedinou osobu společensky pode mnou, jak si těmi nůžkami stříhá špinavé nehty na nohou. Uff! Dodnes se mi hne žaludek, když si na to vzpomenu. Ale pak nahoře v kavárně byla sranda a prima zákusky. Jedna servilka nás dva ušáky brigádníky oslovovala v dobrém rozmaru Šuli nebo Muli, případně Šuli Muli. :-D D

  39. aida

    Garibaldi: pěkné, moc. ;-) Já jen šoulala (a taky hlavně myla to nádobí), k tak kvalifikované práci, jako je vkládání jazyků, jsem se nedostala. ;-) Pak jsem byla ponejvíc za pultem, nahoře v kavárně ne, to bych jim všechno porozbíjela, při mé vrozené šikovnosti. Chodila jsem tam spíš přes rok – pátky, soboty. Kdy asi zhruba jste tam působil, jestli to není tajné?

  40. Garibaldi

    Aido: Tajné to je, snad to počítám správně: červenec 83.

  41. ChilliJulie

    :) )) Prčovní historky z Nitry máte! Tak mě napadlo, že zrovna ono osudné léto jsem se já přistěhovala do Brna z Vysočiny a ty hady jsem na mamce vždycky chtěla vyloudit. Maminko drahá, děkuji ti, že jsi mi je nikdy nekoupila! ježiš, ale koupili jsme je jednou babičce, uáááá ;)

  42. aida

    Garibaldi: tak to jsme se minuli, já tam byla v letech 81 a 82, pak jsem šla „na lepší“, do Slávky (práce to byla podobně hrozná, ale dalo se tam vydělat daleko víc peněz), ale to už je jiný příběh. BTW. „Díky“ brigádě v Nitře dodneška nejím sladký; jednu dobu jsem ani nemohla projít kolem nějaké cukrárny, jak se mi z toho „sladkého smradu“ dělalo zle.
    Julčo: chudinka babička. ;-)

  43. Jituli

    já bych doporučovala zkusit Kavárnu pod hodinama. Pro nás studenty tam mají příjemné ceny. Nedokážu sice posoudit, jak jsou na tom s kávou, ale zákusků tam mají hodně a moc dobrých. Doporučuji ;-)

  44. anna

    Do Zemanovy cukrárny jsme chodili pro zákusky a dorty už v době mého dětství. Měli je tam nejlepší a dodnes pokud si objednáváme dort tak jen tam. Ale ten zaprášený vzhled mě také vždycky fascinuje. Přitom by tohle prostředí mohlo mít své kouzlo. Nahoru do kavárny jsem nahlédla jen jednou ale bylo tam plno! Docela mě to překvapilo …. Pusinka je také výborná cukrárna, mohu doporučit. Jinak já mám to štěstí, že nepatřím mezi příznivce kombinace káva a zákusek. Chodím buď do cukrárny a kávu beru jen jako doplněk na svůj přeslazený žaludek, nebo do kavárny a bez sladkého si vychutnávám chuť kávy.

  45. Lenka Pulkroška

    Musím se přiznat, že jsem při jedné z mých posledních návštěv Brna míjela Zemanovu kavárnu a nedalo mi to, chtěla jsem zavzpomínat. Dostala jsem chuť na tu výtečnou vídeňskou kávu, kterou jsme si tam dávaly, když jsme chodily do 7.A. Čekala jsem rušnou kavárnu plnou důchodkyň a studentů, na stolcích nedopité kávy a Pohádky s porcí šlehačky. Za dveřmi mě bohužel čekalo přesně to, co popisuješ, neměla jsem ani odvahu si sednout. Nikde nikdo, za pultem přikrčená prodavačka a pod igelitem dva vysušený dortíky. Bylo mi z toho smutno. Tak nádhernej funkční prostor, kde atmosféra navíc pořád je … jen ji oprášit. Doufám, že se jednou kavárna dostane do rukou někoho šikovnýho a ne vietnamským trhovcům.

  46. Hanuš

    Máte pravdu, Brno je co se týče dobrých cukráren jaksi prokleté. Přidávám další exemplář – Smetanovou cukrárnu na Kounicové. Tam to vypadá podobně, nedá se tam sednout, jsou tam jen staré vysoké stoly „na stojáka“, jaké bývaly na Svoboďáku v Mléčném baru a ve Sputniku – a ta milá, ale neuvěřitelně pomalá paní a růžovou kraječkou v hlavě, která tam prodává, je snad taky ještě z té doby… Tradiční zákusky nejsou špatné, ale ten zoufalý interiér a služby!

  47. Petik

    Výborné zákusky i kafe jsem měla v cukrárničce naproti zemědělce – nevím jak se jmenuje – bylo to asi před rokem. Bohužel slouží spíš jako „výrobna“ zákusků a k sezení tam jsou asi jed dva malé stolečky a z centra je to docela z ruky :(

  48. Em.

    …při bloudění únorovým brnem jsem do této “ jámy zemanovy lvové “ taky zavítala a myslim že ne naposledy , a po přečtění této diskuse bych se tam chtěla vrátit a vychutnat si to pravé RETRO se vším všudy , i na WC si zajdu :-)
    … jsem hrdá na sebe a svého kamaráda, že jsme snížili věkový průměr a babičky sedící nad indiánkem v čelenkách a kloboucích nebo čepicích působily hodně vtipně … zkuste si představit jakýkoliv jiný podnik a všichni návštevníci si hezky vychutnávají své pivo s čepicí na hlavě / … a přirážka 8 Kč ( naštěstí ne Kčs ).. za to že si tam sednu :-) … už se těším až se zase ztratím ….na josefské …. +

  49. Lenka

    Ahoj,
    už 4 roky pořádáme v Zemanově kavárně (na Jezuitské)jazzové večery a bylo nám jí tak líto, že jsme ji v sobotu převzali. Dejte jí/nám ještě šanci. Půjde to ztuha, ale měli byste vidět změnu, pokaždé, když se zastavíte. Hned první den jsme začali s novou kávou, přijďte ochutnat.

  50. frettie

    Hm, dobrá informace, do obnovené Zemanovic kavárny přijdu velice rád.

  51. cony

    V Brně ve městě není absolutně žádná cukrárna na zákusky jenom Sedláček a u Mamlasů.Zákusky jsou určitě lepší u Sedláčka . Jak to tam vypadá tak to vůbec nevadí ,ale výrobky mají dobrý.Personál je nepříjemný.ale to je všude.Kdyby to převzal někdo jiný tak to bude taková cukrárna jak Aida,umělý zákusky strašně drahý a v provozovnách i na zahrádce neuklizeno a ušmudláno. A že tam mají u Sedláčka nabídku napsanou na stroji tak to vůbec nevadí je tam cítit krásná vůně komunismu výborná a krásná doba všechno levný ,vše se dalo sehnat každý měl práci i peníze a hlavně klid a nemusel se bát jestli přijde o práci .Všechny zdravím a doufám že cukrárna u Sedláčka bude fungovat dál držím vám palce.

  52. BAMBULA

    AHOJ MATE PRAVDU V BRNE UZ NIC MOC CUKRAREN NENI A KDYZ ANO TAK JEJICH ZAKUSKY NESTOJI ZA NIC VZPMINAM NA CAREFOUR TAM VYRABELY KVALITNI ZAKUSKY A DORTY SKODA ZE ODESLY TESCO UZ MA JEN SRACKY TAK DOUFEJME ZE SE TO ZLEPSI

  53. cony

    Ahoj, to je pravda na Carfour jsem zapoměla tam měli moc dobrý zákusky i dorty ,vše si tam vyráběli sami. Několikrát jsem si tam nechala dělat jahodovomalinový dort , a byly jahody i maliny i uvnitř výborný krém no prostě jednička.Dort Harlekýn byl taky moc dobrý takový dorty v Brně nejsou a nebyli po rozpadu republiky. No abych nezapoměla ty laskominy v Carfouru nebyli vůbec drahý. To je tak vždy se všechno dobrý zruší.Lepší to už nebude.

  54. M.

    Ahoj všichni,
    koukám na Vaše komentáře. I ty dost staré. Nevím, že něco takového existuje. Znám pouze tu Zemanovu kavárnu za divadlem a tam jsem spokojena. Tedy od března, co se kavárna začala měnit k lepšímu. Změna kávy (což byla potřeba), jídleního lístku (po letech na místě) a hlavně celkové změny k lepšímu co se týče celého sortimentu. V jejich cukrárně dělají výborné zákusky. Chutnají celé rodině a musím se přiznat, že když chci doma udělat radost, nakoupím pro všechny. Změny mají nejspíš na svědomí noví majitelé a myslím, že na to šli správnou cestou. Kde jinde si můžete poslechnout živě pianisty každý víkend nebo večerní jazz, který se koná jednou měsíčně?
    Co vy na to? Zkuste, zda neznáte :o )

  55. Rob

    Chodíme do Zemanky na snídaně. Paráda.

  56. ChilliJulie

    Díky za komentář. O změnách v Zemance vím, ale s kvalitou kávy mají ještě co dohánět. V červnu jsem si celá natěšená objednala espresso a musím říct, že bych to nerada v nebližší době opakovala. Jestli máte někdo od března jinou zkušenost – sem s ní :)

  57. anna

    Carefour, ano tam měli hrozně dobrý linecký koláč s ovocem, hned jak ho převzalo Tesco, tak jsem litovala, že koláč asi zmizí. Jinak špatná není cukrárna /cukrárny/ Pusinka. Ale kávu asi také nebudou mít ukázkovou, nicméně jim to jsem schopná odpustit, ke sladkému zase tak nutně superkvalitní kávu nevyžaduji. Je to zvláštní, ale kávu si nejvíc vychutnám bez sladkého a když mám něco sladkého tak zase moc nevychutnávám kávu, jen mám pocit, že potřebuji něco hořkého na vyrovnání chutí.

  58. Lenka

    Jupííí! Čtu radostně, že jste zaznamenali změny k lepšímu v Zemance. Snažíme se, ale mizerný to bylo příliš dlouho. Napravovat jméno (a personál, léta zvyklý na stojaté vody) je fuška. Chvíli nám stávkovali štamgasti, že jsme jim sebrali kuřecí prsa s broskví a úchvatný zeleninový oblohy :-( O kafi dobře víme, Julie a je to svatá pravda. Včera jsme se dohodli s Petrou Veselou, že nám přeškolí personál. To by mělo zabrat. A vážně dík za pozitivní informace, už to potřebujeme jako sůl

  59. Sely

    Můžete mě poradit,kde by se dalo sehnat dobré domácí svatební cukroví nebo vánoční domácí cukroví .Děkuji mnnohokrát.

  60. ChilliJulie

    Sely, krásná otázka! Vůbec netuším a také budu vděčná za každý tip: jen vím, že cukroví budou péct v Zemanově kavárně na Josefské (velké změny od recenze výše!), v Pusince u Semilassa. Taky bych ráda měla v záloze nějakou paní, která peče z másla a pořádné čokolády. Leč nemám :( Zatím :)

  61. Sely

    Cukroví na Josefské v Zemanově kavárně dříve Sedláček je spíše takový čajový suchý a v Pusince nám nechutná.Jedná se mě spíše o cukroví krémové,ale ne linecké promazané krémem např.srdíčka ,kolečka vějířky tak to nechci.Existují i jiné druhy např. labutě,dortíčky,různé druhy plněné krémem a višní a podobně.Když budete mít kontakt prosím napište.

  62. ChilliJulie

    Sely, díky za skvělý komentář! Píšu to do minutek na hlavní stránce, ať to nezapadá tady…

  63. Sely

    Včera byl v minutkách i tvůj komentář k cukroví a dnes tam nic není.Koukni se prosím.

  64. Lenka

    U nás v Zemance na Kolišti v rámci změn, které jste postřehli (dik :-) budeme letos péct poctivé domácí vánoční cukroví. Žádný margarín. A pro ty, co nemají čas připravíme na Štědrý den s sebou i rybí nebo hrachovou polevku, klasický i vídeňský bramborový salát, ryby…

  65. Martina

    Po dnešní návštěvě Zemanovy cukrárny můžu konstatovat, že děs a hrůza. Pomalý číšník, dlouhé čekání než přišel, ještě delší, než přinesl objednané – podnik byl spíše prázdný. Byli jsme 4 a chtěli 4 kávy+4 zákusky. Nejprve přinesl 2 kávy, pak šel kasírovat jiný stůl. Po té se vrátil k pultu a holýma rukama nabíral zákusky, které dával na talíř(na ubrousek). Takže jsme odešli. Znechuceně……..a nikdy už tam nepůjdeme.

  66. Lenka

    Uff, to bylo u nás na Kolišti nebo na Josefské?

  67. anayk

    Cukrárna v Králově Poli, kterou někdo v komentářích zmiňoval mě před týdnem pohostila zákusky, které byly načichlé ledničkou. Už vybrat byl problém. Myslela jsem, že punčovým řezem, indiánkem a lineckou kytičkou se nedá nic zkazit. Jiné druhy bych asi ani neriskovala. Naopak chutné zákusky servírovala milá obsluha o den později ve Slavkově. Měli na zdi zarámovanou recenzi z novin, která mě inspirovala k návštěvě stránek Chillijulie. Zemanouvu cukrárnu taká považuji za místo s velkým potenciálem do budoucna, pokud se nezmění v hernu.

  68. Renča

    Pro Lenku: chtěla bych se zeptat – má vaše Zemanka (koliště) i nějaké internetové stránky? Já jsem našla adresu http://www.1926-zemanovakavarna.cz, ale poslední kulturní program je tam z května roku 2008… Díky :)

  69. Lenka

    No teď konečně můžu říct, že má. Máme nový web http://www.zemanka.com. Ten starý na něj taky přesměrujeme, takže budou brzo platit obě adresy.

    Lenka

  70. dzungara

    Zdravim, pri hledani dortu v Brne resp.toho, kdo mi ho pro vnuka k 1. narozeninam vyrobi, jsem nasla pres strejdu Googla tyto stranky a nostalgicky zamackavam slzu ! Sedlacek na Josefske, to je polovina casu ze stredni skoly :) chodili jsme tam denne a jeste dnes se usmivam, kdyz si vzpomenu na ty stariky a starenky, kteri kafe dolivali cele dopoledne vodou a prikusovali k tomu tvarohovou buchtu … priznavam, ze jsme tam ani tak nechodili kvuli kave a zakuskum, ale kvuli te atmosfere. Mnohokrat mne od te doby napadlo, jak to asi dnes ve zminene cukrarne vypada, ale nikdy jsem nenasla cas a mozna spise ani chut tam po revoluci vstoupit a nejakym zpusobem si pokazit vzpominky …
    a kdyz uz jsme tedy u toho – kde v Brne objednat slusny nepredrazeny dort ? Pusinka u Semilassa je nic moc, soukroma provozovna v Lisni se mi zdala draha, poradte !!

  71. Nora

    to je presne napsano. taky me to moc mrzi – slo by krasne vyuzit zaslych prvku, retro stylu, ale opravit par veci v prostoru, uklidit a udelat kavarnu lakavou uz z venku… hoste by se jen hrnuli!

    kavarnu opevovala vzdy moje babicka a maminka, chodili jsme tam s rodinou jako mali a o to je smutnejsi, jak to ted vypada.. :-(

  72. Nelly

    Mám tuhle cukrárnu/kavárnu nejradši ze všech :) .. Miluju to, jak na mě kouká to retro ze všech koutů. A co už, že je tam prach, ten ke starým věcem taky patří :) .. Nemyslíte si, že by Zemanova kavárna/cukrárna ztratila renovací to svoje kouzlo? :)

  73. ChilliJulie

    Krásný dotaz, nemám na něj jasnou odpověď. Pokud by ve Vídni vytapetovali u Hawelky a zakázali hulit, štamgasti by řvali a přestali by tam chodit. Byl by to mezinárodní poprask, protože sem chodí lidi právě kvůli autenticitě. V Zemanově kavárně (pozor, je nejstarším fungujícím podnikem v Brně!) sedí baby v pletených baretech a šmrnc to pořád má. Takže renovace ne, spíš úklid nánosů a udělat z handicapu přednost. Taky tam ráda chodím, obzvlášť poté, co jsem s panem Zemanem strávila velmi zajáímavé dopoledne i brzké ráno ve výrobně. Inspirovala jste mě, možná sem ten text dám :) Díky!

  74. Tomáš

    Chilliii, přeci k úklidu „nánosů“ v patře „Sedláčkovy cukrárny“ již v únoru 2009 došlo. V této diskusi (až na jednu nenápadnou výjimku) to nikdo nezmiňuje a vypadá to tedy, že se tam nehýbe nic. Chyb sice zůstává hodně ale ten podnik je (alespoň v patře) zase krásný, hodně prokoukl.

  75. Tomáš

    A u Hawelky už hulit zakázali!

  76. ChilliJulie

    Tomáši milý, moc a srdečně tě zdravím! Pravdu máš, v prvním patře se to hodně změnilo a je to tam fajn, dlouho jsem žádné reakce neslyšela, ale někde mám ještě prima fotky s těmi bílími křesílky.
    To jsou věci u Hawelky! Byls tam? Povídej!

  77. Tomáš

    Já slyšel názor, že těch silonových závěsů a mastných jekorů nahoře u Sedláčka je škoda, protože v nich byl zakódován nostalgický esprit socialismu a našeho dětství. Jsem rád, že to vidíš jinak. Starý cukrář Zeman si stále vede svou, tedy to zatím zůstalo na půli cesty ale prokouklo to tam, to nelze nevidět! No a ano, u Hawelky se začaly ve větší míře objevovat pánské párečky, nicméně duch podniku čistším vzduchem myslím nijak neupadnul. Ale to je subjektivní hodnocení nekuřáka.

  78. Vlasta

    Dobrý večer všem:-).Už také dost pamatuji a také si pamatuji jak to vypadalo v kavárně před a po. Sice rekonstrukce proběhla, ale bohužel ve všem. I v čistotě a obsluze. Dřív byly stolky naleštěné, popelníky čisté (měli na ně takové štětičky, kterými po každém vysypání je vytřeli.) Podlahu sice skrýval starý koberec, ten byl ale vždy čistý, vysátý ať jste tam přišli v kteroukoliv hodinu. Personál příjemný, dámy byly upravené, elegantní a příjemné. Jenže to BYLO. Letos jsem tam byla třikrát a už tam asi nepůjdu. Pokaždé trvá dost dlouho než si nás někdo všimne, neřekla bych, že je to proto, že by nestíhali, protože je tam opravdu prázdno. Na stolkách chybí nápojové lístky,jsou pouze na některých. Nepochopila jsem proč. Samotné stolky jsou umatlané, rozsypaný popel( ne ode mne) se nedá sfouknout, protože pěkně na tom lepidle z nějaké rozlité limonády drží. Mé zraky spočinuly na podlaze, sedávám nahoře – bohužel patřím mezi kuřáky, a tak vidím pěkně proti světlu šlápoty a prach. Z pohledu ženské ( ne v pleteném baretu nebo svetru:-)se tam neumývalo nejmíň 2měsíce. Ale obsluhující personál je v pohodě, dokonce si ani nevšimne odložených tácků s použitými skleničkami a šálky na baru. Laxně koukají do neznáma nebo v pohodě kouří u některého z volných stolků. Já jim to kouření nezazlívám, sama jsem kuřák, ale ať si napřed splní své povinnosti. To zaměstnavatel nevidí, co je tam za bo..rdel?Proboha jak takové znuděné ťuntě mohl někdo zaměstnat? Tady a teď se to sice nevyřeší, ale snad si to někdo přečte. Chtělo by to s tím něco udělat. Musím pátrat dál, nemůžu nikde nikde najít stránky, kam bych napsala stížnost. Tak dobrou noc:-)

  79. Tomáš

    Tak mám pro vás novinku: k 75. sezoně dostala cukrárna na Josefské ten nejhezčí dárek. Schválně se běžte podívat. Krása, to vám povídám. Žádné retro, vše je pravé, jen to tak nějak… prokouklo. A ty ťuntě znuděné? Jsou snad nadobro pryč.

  80. Šimon Voseček

    …miluju Zemanovu cukrárnu v Josefské, právě pro tu zaprášenou, unavenou a ušmudlanou atmosféru. Pravda, kafe dělat neumějí. Ale pozor! Kde v Brně seženete lepší svatební koláčky? Vezl jsem je na sestřinu svatbu do Prahy, 500ks, a zahučely do hostí během půl hodiny. Na mojí vlastní svatbě ve Vídni jsme spořádali během podobně krátké doby 800ks. Jsou nepřekonatelné!

    Mimochodem – ve Vídni občas provedou pokus renovovat nějakou tradiční, zaběhlou kavárnu. Tedy rozuměj – stěny jsou žluté od dýmu (naposledy se malovalo v 50. letech) a potahy křesel zalátované, jak se dá. Jenže nikdy nezústane jenom u toho. Vždycky je to spojené s velkými obavami, které se po rekonstrukci obvykle ukážou být oprávněnými. Ruce pryč od změn! Ať žije Zemanova cukrárna!

  81. Šimon Voseček

    …sorry za nezůstane… německá klávesnice.

  82. Marťa

    Ahojky hlavním problémem jsou majetkové vztahy, kdy bohužel s podnikem nelze nic dělat. Je fakt, že majiteli je hodně přes 70 a je to bývalý vedoucí této cukrárny za socialismu :) . Navíc je neživí cukrárna jako taková, ale výroba zákusků, které rozváží do ostatních cukráren. Souhlasím, že je to obrovská škoda, že tato cukrárna chátrá. Majitelka domu žije ve Švýcarsku a nechce cukrárnu prodat a blokuje veškerý rozvoj a zase majiteli provozovny chybí mladiství duch. Zákusky nejsou nijak vyjímečné na všem se šetří, bohužel jsem zjistila, že nejlepší zákusek si udělám akorát sama doma.

  83. Adéla

    Nedá mně to, abych se nepřidala k vyjádření se ohledně Zemanovy kavárny. Bohužel, vše je 100% pravdivé. Jsem již žena v letech a kdysi jsem tam chodívala s rodiči na dort pohádka. Byl vynikající. Tak jsem si řekla, že si osvěžím vzpomínky a zašla jsem si tam na kávu a dortík.Hrůza, přesně, jak hosté popisují. Dort byl ochlý,starý a káva nestála za nic. Prostředí katastrofa.Již nikdy tam nepůjdu, ale je to škoda, je opravdu málo míst, kde by se dalo v příjemném prostředí posedět a povykládat. Moc bych přála, kdyby došlo ke změně.

  84. Petr

    Dobrý den! Hledám recept na ty skvělé zelené draky z Nitry. Děkuji za zveřejnění. S pozdravem Petr

  85. Monca

    Taky jsem nedávno po dlouhých letech zavítala k „Sedláčkovi“..Byla jsem nadšená,překvapená a okamžitě jsem se vrátila do doby kdy jsme tam chodívaly s kamarádkami na první kafíčko..Překvapilo mě,že vůbec ještě kavárna-cukrárna existuje a to,že se tam opravdu totálně zastavil čas. Pravda je,že přece jenom by to asi chtělo nějaké menší organizační změny,nevím přesně co,ale něco mi tam chybělo.Jinak opravdu krásný návrat do mládí a starých časů..Určitě se tam budu vracet,ať je káva a zákusky jakékoli… :)

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře