Chilli v Chile

Čile v Chile aneb další díl série kurzů outdoorového vaření z originální kuchyně Michala Rachada Hromase, tentokrát v kooperaci s Matesolou. Jedna slunečná sobota na zahradě u grilu, parta lidí a mých deset nej.   

Chilská kuchyně, kterou naštěstí nikdo nezná

Učit vařit exotické pokrmy v Čechách je předem zaručený úspěch. Když si k tomu všemu ještě vyberete kuchyni vzdálené jihoamerické země, můžete si být jisti, že všechny omámíte. Nikdo v Chile nebyl, můžete si tudíž vařit co chcete. Jenže! Musíte to umět…

A oni to umí

Michal má charisma a skvěle vaří. Matesola má odzbrojující humor a chilské víno. Tahle dvojice je prostě nadupaná jihoamerická sopka, která chrlí fóry, postupy, nápady a recepty. Pozor, ta láva je fakt žhavá.

 
 

Sopka vybouchla v deset

Na jedné malé zahradě na konci Prahy. Zahrádka byla roztomilá, ale tak trochu přetékala ve švech a otřásala se v základech. Ale nakonec to přežila.

 
 

Stačí málo

Na sestavě menu si dali Rachad Matesolou záležet. Připravili malý průřez jihoamerickou kuchyní a jídlo doplnili chilskými víny. Grilovalo se jehněčí, nakládal se čerstvý losos, filetovaly se pražmy a na grilu se zprudka pekl roštěnec. To všechno jsou zcela běžně dostupné suroviny, ze kterých připravuje tradiční nedělní oběd každý z nás. Ale když se přidá k vynikajícímu jehněčímu masu salsa z čerstvých rajčat nebo zelených bylinek a do karamelu se nalije šťáva z několika pomerančů už to má šmrnc a éterem zní jihoamerické rytmy.

Losos to vyhrál

Mě osobně nejvíc oslovil Ceviche z lososa. Čerstvé ryby jsou moje slabost i silná stránka zároveň a losos dobře naložený v lázni z čerstvé limetkové šťávy, s nasekaným koriandrem a avokádem byl pro mě úchvatný chuťový zážitek. Je to taky skoro jediná fotka hotového pokrmu, kterou mám v archivu, ostatní účastníci budou mít určitě fotek víc.

Možná by zvítězila pražma

Kdyby se mi ji na grilu podařilo udržet v taštičce z chlebového těsta. Ale mám další zážitek, filetovat pražmu obrovským nožem byla sranda. Proč jsem si ten nůž nekoupila? Příště!

 

Zapijte to vínem

Nejlépe chilským. I v polních podmínkách skvěle vychlazeným. Pinot Noir je můj velký rudý favorit. Matesolo, jak se jmenoval ten aperitiv, který jsme měli na začátku?  

Kdo je na druhé straně drátu?  

Nejen báječné jídlo a super víno. Jedním ze silných zážitků uplynulé soboty pro mě bylo setkání s lidmi, které znám jen pod tajemnými jmény jmény Pivli, Kuba, Tosc nebo Fandor a další. Sejít se s partou prima lidí, které znáte jen prostřednictvím monitoru je prostě moc fajn.    

Za všechno se platí

Naprosto zasloužený Rachadboom mě nesmírně těší. Jsem ráda, že se našel chlap, který vaří netradičně a rád, a dokáže to navíc předat ostatním. Jsou mi jasné zákony nabídky i poptávky i ocenění za práci, kterou někdo dělá. Ale obluzena propagačním článkem v Apetitu a motivována Cuketkovým sicilským reportem platím cenu 1800 Kč. A vzkazuji pořadatelům, jestli ta cena půjde nadále směrem nahoru, budu naštvaná!

Umíte vařit? Tak na to zapomeňte!

Obdivuji Michalův přístup k vaření. S Michalem na outdoorovém semináři nepotřebujete drahé kuchyňské vybavení, stačí vám dva dobré nože, prkýnko a gril nebo velká pánev. Taky se hodí zahradní hadice a jeden pes, který ochotně nahradí myčku nádobí.

Můžete se také usmívat nad články svými i ostatních foodblogerů, protože Michal popírá všechny mýty i zaběhané pravdy o vaření a gastronomii. Je to prostě originální osobnost. S ním ochutnáte báječné jídlo ze skvělých surovin, přestanete dodržovat běžné postupy a nakonec si dáte turka a zajdete s ním třeba do fast foodu. Taky se dozvíte se, že vlastně kurzy vaření vůbec dělat nechce.

Michale, už se těším na ten brněnský v červnu 😉

Rachadovy další kurzy

Matesola

Reportáž Cutie u pana Cuketky

Reportáž u Tosca

33 komentářů: „Chilli v Chile

  1. Tak jsem si říkala, kdo asi jako první sepíše reportáž a trefila jsem se 🙂

  2. Vaření venku, byť na malé zahradě, je vždycky velký zážitek. Kombinace „Chilli v Chille“ je zaručeně dokonalá. Díky prima fotografiím poznávám některé známé tváře a říkám si, že kdybych tam byla, bylo by tam o jeden Nikon víc, ale lepší fotografie bych neměla šanci udělat. Díky Julko za voňavě barevnou reportáž. Konečně z toho mají něco i ti, kteří tam nebyli 😉 Ceviche si udělám doma, ale nebude to mít to pravé „Hromas-Matesolovské“ kouzlo. Nějaká ta lahev vína z Chille se u mě taky najde a chilli papriky jsem pro jistotu vysázela rovnou ve dvou řadách 🙂 Zdravím pilnou a čilou brňačku!

  3. je prima vědět, že Mates žije. A že jsem mu ten Pinot Noir z Premeaux-Prissey před měsícem nevěnoval zbytečně, ale že posloužil dobrému účelu!

  4. Cutie ahoj! Však na Tvůj report i fotky čekám, vidíš, že to všechno co jsme jedli fakt na fotkách nemám…

    rachad: Já Ti taky děkuju, že jsi mě nakonec na to kafe neposlal :)))) Byl to včera parádní výkon a skvělý zážitek, s rachadem kamkoli, díky ještě jednou 😉

  5. DolceVita: Jeden Nikon navíc by se ještě určitě vešel, tohle až si přečte rachad, tak mě zabije, bylo fakt natřískáno lidma a o akci byl velký zájem, přijed na vaření do Brna!

    sklenička: Mates žije i ožije, až přiveze tu inspiraci, pro kterou jel. Pinot Noir nebyl z Premeaux-Prissey, ale aus Chile…takže ten váš si určitě užil 😉

  6. ChilliJulie: Já ti říkal, že mě nemáš fotit a ono je to pořád prdlajs platné 🙂 Počkej jen co dostanu v kamery to tvoje video kuchání rybky a „podstromemsedu“ 🙂 Kolik dáš? Pěkný den

  7. Kuba: uááá ty potvoro, kuchání si pamatuju, ale „podstromemsed“ je mi záhadou 😉 Nic Ti nedám, počkej příště 😉

  8. ChilliJulie: jo jo, podstromemsed a nalouceleh, jo jo, to bude tůůůze drahé 😉 A já počkám, počkám 😉

  9. Ahoj Julie, Ty jsi ale rychlík, přímo blesková reportáž!
    Já to stále ještě trávím. Myšleno v mnoha směrech.
    :-)))
    Byl to velmi podařený a poučný seminář, příjemné setkání s milými lidmi.
    Rachad a Matesola rulezzzz!!!
    …hned bych si dala repete ceviche…a k tomu sklenku dobrého chilského vína.
    Připojuji se k dotazu na aperitiv v začátku, prosím!

  10. ChilliJulie: Do reportu se teď pustím, ale mám problém s fotkama – je jich nějak moc a těžko se vybírá:-)

  11. Wow, a to že se konalo v Brně? A na takovou Zahradní slavnost s chilským vínem se dá dostat? To bych vzal s sebou kanóna…

  12. Kuba: Nalouceleh zní ještě hůř než podstromemsed, to mi věř, to už je i video jako corpus delicti úplně zbytečný :)))

    Pivli ahoj, bylo to moc fajn a trávím taktéž, příště ještě zajistíme kávu, jo? 😉

    Cutie, Cuketka by Ti řekl: „neštvi se s tím a sázej to tam“, těším se 🙂

  13. matesola: Jo! Ptáček jeden! Už si na něj vzpomínám…

    svědek: Tahle gardenparty byla v Praze, ale s Rachadem už jsme asi 3 mesíce domluveni, že tohle spácháme právě v Brně. Ale Chile to nebude, zajedeme si do Afriky, nechte se překvapit, já už vím i termín, ale ať to řekne Rachad sám na http://www.souk.cz

  14. Matesola: díky za připomenutí! nojo, toho ptáčka si vybavuju…vše se jmenuje podle ptáčka. :-))))
    Už se mi to vybavilo celé…celé moje dětství, doktore Práskale.

  15. ChilliJulie:
    ač kávu piji jen vyjímečně, musím souhlasit.
    mno, Rachad nám sliboval čokoládu, nějak na ni nedošlo, tak jsme pak museli vypít ještě jednu lahev bílého…:-)))
    Pěkný večer do Brna.

  16. Pivli, ChilliJulie: Čokoláda tam byla opravdu připravena ale asi se na ni nějak pozapomnělo:-)Tak příště.

    Do reportu jsem se pustila, fotek vybraných mnoho, vč. nějakých pár pěkných momentek účastníků – kdyby měl někdo zásadní problém s tím, že nechce, aby byla jeho fotka příp. publikována, dejte vědět:-)

  17. Cutie: neptej se jich, bacha budou vydírat, video a tak, chápeš 😉

  18. @Julie: Tak jsem to s tou reportáží těsně nestihl.. Ale to bylo jen tím, že jsem ještě v neděli odpoledne odfukoval po sobotě :-)!

    @Rachad: Navrhuji zavést předkupní právo na místa ve tvých příštích kurzech. Kdo z účastníků mě podpoří?

  19. A proč já jsem vždycky někde pryč, když se konají takovéhhle zajímavé věci? No alespoň si na truc dám dneska nějaké víno z Chile, třeba zrovna ten pinot :o)

  20. Tosk: díky! to vaření byla taková rychlovka, že jsme nestačili ani moc pokecat, příště 🙂

    J.Č.: a víš, že jsem Tě tak trochu vyhlížela?

  21. ChilliJulie: no jo, člověk nemůže být všude 🙂 Tak třeba příště. I když zrovna v červnu je toho strašně mooooooc.

  22. Kuba: Chichichi, teď vás už jistojistě přepadnou paparazziové, až půjdete z mlíkárny :-D.

  23. MM: yep, trefa do černého, teda bílého, když z té mlíkárny 😉 A papa-razzi budou čekat na Julču, na mě né :-))

  24. Nějak přestávám mít ráda slovo „foodblogger“…Přijde mi to jako Mozkomor či Smrtijed..či něco takového….

  25. Dívkoženo – Máte pravdu. Zaznamenal jsem na celé této stránce celý jeden výskyt tohoto ohavného slova.
    Ale když kritika, tak konstruktivní. Za sebe navrhuji místo fblgr používat hezké české:

    1) Krměpisec
    2) Žrádloškrab
    3) Ňamblablal
    4) Hltuška/ák

    Tak si vyberte, eventuelně zkuste přijít s něčím vlastním, nerowlingovským 🙂

  26. Dívkožena: Vaše ambivalentní pocity dobře chápu, nechcete raději přijet do Brna na další díl? Z Jeseníku to máte určitě blíž…

  27. Matesola:
    Hlasuji pro Ňamblablala! Kdo to slovo vysloví rychle a za sebou aspoň 20x, je frajer!

  28. Matesola: Pěkné návrhy:-)) Si člověk hnedka po ránu zláme jazyk:-)

  29. Chilli: já jsem za české označení essenwriter, naturlich, ja ja.

  30. Mr Zitout , tu as Mr Zitout , tu as vu comment ete la retiacon du libanais et de l’egyptien ? c’est claire et net , pour eux nous sommes guilty de tout ce qui s’est passer. tes seuls freres sont en afrique du nord. il n y a qu’avec le temps que tu vas pouvoir realiser que tout ce que tu semme comme amitie9 et fraternite9 avec eux , sera en vain. t’as rien compris a present. il faut que tu sort un peu de ta pense9e de la ouma et te mettre au diapason avec la realite9 contrastante avec le mythe el baath Was this answer helpful?

Napsat komentář