Chilli v pekelném kotlíku

Jeden z prvních receptů musí být pořádný pálivý kotel masa v chilli! Hecují mě kamarádi při zmínce o založení vlastních stránek na internetu. Dobře, poslechnu, ale nakonec mám pro vás, přátelé moji drazí, recepty s ostrou příchutí rovnou tři. A zde je první z nich…

Chilli con carne?

Měla jsem v úmyslu uvařit tentokrát něco opravdu pikantního a v první chvíli mě napadlo právě Chilli con carne. Originální recept ode mě určitě nečekejte. Za prvé jsem v Mexiku nikdy nebyla, a za druhé: co je předepsané si můžeme přece podle svého změnit a uzpůsobit momentální náladě a aktuální vybavenosti domácí lednice. Při listování ve španělsko-českém slovníku zjišťuji překvapivě, že „con carne“ neznamená „s fazolemi“ – jak jsem si původně myslela, ale „s masem“. Souhlasím, že maso s pálivými papričkami si dnes připravíme, ale nebudeme jej tak prostě nazývat španělsky, abychom si nepletli svůj originál s klasikou. A co nesmí chybět v české variantě mexické dobroty? Koriandr, chilli a čokoláda!

 

Chilli v pekelném kotlíku

K přípravě potřebujeme:

  • ¾ kg na kostky nakrájeného hovězího masa (v tomto případě moje oblíbená kližka)
  • dvě pořádné lžíce sádla
  • 3 cibule a 3 stroužky česneku, obojí nadrobno nakrájené
  • 0,5 litru červeného vína (použijte klidně běžně dostupné sudové z Moravy)
  • velká plechovka krájených rajčat (sáhněte po kvalitě)
  • malé balení rajčatového pyré
  • 2 červené chilli papričky, čerstvé nebo sušené (zkoušeli jste sehnat v lednu čerstvé papričky? Já ano a byl to „záhul“)
  • 1 lžička koriandru (měla jsem sušený z běžného pytlíku)
  • 1 celá skořice (pozor, budete ji za chvíli lovit)
  • sůl a černý, čerstvě mletý pepř
  • hořká čokoláda (v tomto případě je to koření, stačí kousek ulomit)

Jak na to

Cibuli a česnek orestujeme v kastrolu na sádle a přidáme na kostky nakrájené maso, opékáme ze všech stran za stálého míchání do „zatažení“ masa. Okořeníme solí, čerstvě mletým pepřem, koriandrem, skořicí,  papričkami a čokoládou. Přidáme pyré a rajčata, a vše dobře promícháme. Nakonec zalijeme červeným vínem a necháme pomalu dusit (žádné velké bublání) do změknutí masa. S přípravou doporučuji začít ráno, maso potřebuje ve finále trochu času, aby si vše ujasnilo a předvedlo nám svoje chutě a vůně v celé své pikantní kráse na talíři.

Úskalí receptu

Asi po půl hodině jsem omáčku ochutnala a zjistila, že specifická vůně skořice výrazně převyšuje všechno ostatní koření. A ten, kdo převyšuje, toho je potřeba hezky vylovit a vyřadit. Když si představíte konzistenci a barvu té majdičky, je vám jistě jasné jak DOKONALE schovaná ta skořice byla.

 

Jestli opravdu, ale OPRAVDU nemáte co dělat, upleťte si na sebe stejný bič jako já v podobě nápadu servírovat tu úžasně hustou a mohutně pikantní omáčku plnou masa ve slušivé postýlce z  těsta. Myslím, že to byl určitě nápad někoho jiného a že jsem se inspirovala nějakou dokonalou fotografií, protože mě by tohle napadnout určitě nemohlo (ale mohlo). Těsto nebylo tak vláčné jak jsem chtěla a nezpracovávalo se úplně lehce. Pekla jsem jej zvlášť ve formě na kulatý koláč, vycpané suchými fazolemi, nad jejichž ztrátou brečím dodnes, byly totiž BIO. Maso a omáčku jsem do formy nalila až nakonec a nechala již jen krátce v troubě „dojít“. Receptem na těsto vás ani nezatěžuji. 

Ochutnávat dovoleno

Musím uznat, že přes drobné vztekání s těstem – na stole celé jídlo vypadalo nádherně. V kombinaci se zelenými, oblanšírovanými (vhodit do bublající osolené vody a nechat jen zvláčnět) fazolkami to byla krásná paleta barev. Omáčka měla sytě rudohnědou barvu, kterou dodalo maso, rajčata a víno, a kombinace koriandru a dalšího koření podpořila jídlo k výsledné dokonalosti.    

 

21 komentářů: „Chilli v pekelném kotlíku

  1. Dopoledne mi moje sestřička a gastronomická přítelkyně napsala, že na receptech je jen jedna vada, dostane hlad. Mohu to teď podepsat, prohlížím tu stránku s pekelným kotlíkem od shora dolů a nazpět, to pálení a vůně za chvíli začnou pronikat i skrz obrazovku ?, no možné je všechno, třeba za pár let ?

  2. Myslíš jako měnit atomy na pixely? Možná když přidáme mandragoru a použijeme liščí ohon…že by to šlo :))) Kájo, nebudeme dělat raději slivovici?

  3. Julko, já vím, že mě pomluvíš, zašlapeš do země, ale já vezu Míše k narozeninám na pohoštění spolupracovníků klasické smažené řízky z vepřového a bramborový salát….a čoko, čokoláda je velice lákavá, myslíš si, že by potom, jako navrch ?, to asi už né,co ? , to by bylo asi moc……ach, jo, co by tomu navíc všemu řekl asi můj internista, ale mezi námi, čokoládu já podporuju !

  4. ach, je půl jedenacté, čtu recept na úžasné jídlo, prohlížím si krásné fotky, slintám po papírech a klávesnici a mlatím hlavou do zdi se slovy : “ ve 12 máš jídlo v menze, co by za to děti v africe dali, žádný chilli con carne si neviděla“

  5. Jó sehnat papričku v lednu!Ale sakra dobré to je.Zvláště ta skořice mne upoutala.Dovolím si použít.S tímto blogem se řítíš do foodblogerské špičky.Zdraví Hy

  6. Karel:
    Řízky? Miluju!

    DolceVita:
    😉 však to proberem

    misha:
    🙂 jo, děti v Africe na mě taky zabírají, ale většinou se i rozbulím, a to mi trochu vadí v práci, a co máte v menze dobrého?

    Hy:
    Tebe tu ráda vidím! Slyšela jsem zábavné zvěsti o pondělních večerech U…! 🙂

  7. A jak se dělá to těsto? Pro tento recept je to myslím dost zásadní :o)

  8. Honza:
    Fakt se do toho chcete pustit? Já vás varuju! 🙂 Ale mně to taky nedalo! S tím těstem se dá dělat spousta zábavných věcí, v Anglii a Francii se dělají všelijaké úžasné dobroty s ledvinkami, dalšími vnitřnostmi, které se podávají v kotlíku z těsta, mám takovou jednu starou formu ze starožitnictví a v tom bych to mohla vyzkoušet…I Escoffier píše o kotlíku, ale ten peče korpus vycpaný tučnějším masem, které potom odstraní a naplní připravenou směsí, dají se péct k tomu různé pokličky apod. Ale u Escoffiera se to těsto nejí, je to jen dekorace, joo stará dobrá Francie! No sranda! Určitě budu zkoušet, zvlášť tu starou klasickou variantu. Holky (Bali a Šárka třeba poradí a mají možná i fotky, jak to vypadá v originále). Honzo, já jsem to pekla podle následujícího receptu: 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, lžička soli, 80 g škrobové moučky, 2 lžičky moučkového cukru, pepř, 110 g másla, 1-2 lžíce vody…podle mě existuje lepší sestava ingrediencí a budu ráda, když nám sem někdo poradí. Nebo kupte těsto od Wewalky, je vážně fajn, a jen ho přenesete do formy na koláč…

  9. ježiš to je krása!!
    Ještě, že jsem po večeři!
    Líbí se mi, že recept je z kousků masa,a ne z mletého.
    Dělávala jsem ho často na Bali, ze svíčkové, ta tam stála stejně jako každé jiné maso 😉

  10. Děkuji za přívítání.Když už máte ty zprávy od O…tak Vás také očekávám v U….Seance se koná prakticky každé pondělí od 17h do….Zdraví Hy

  11. Děkuji za recept na těsto, pátral jsem i jinde, a ten váš je obdobný, díky za něj! A Kastelán? Jen mě zajímalo, co si za těch pár stovek člověk užije. Vyberu dýžka a zkusím štěstí, nebojte, podám raport! Mějte se hezky a přeji mnoho dalších pikantních zážitků :o)

  12. Zdravím Všechny příznivce dobrého a zdravého jídla, tedy Chilli Julie především … děkujeme za pochvaly, jenž pějete na adresu designu tohoto webu.

    Díky a přejem dobrou chuť!

  13. Lister:
    Chystej dobrou kávičku, přijdu za váma do studia, už víc jak měsíc to slibuju, já vím 🙂 Pohovoříme o našich dalších projektech, co říkáš? 🙂

    Hydraulik:
    Zajímavé! A rozhodně lákavé…

  14. Ahoj ChilliJulie,

    tenhle recept znám trochu jinak, zmíním jen ingredience:
    1 najemno pokrájená cibule
    2 strožky nasekaného česneku
    1 lžíce rostlinného oleje
    500g rozemletého hovězího – libového
    400g červených fazolí
    800g konzervovaných rajčat na kostičky
    700ml horkého vývaru – dle libosti a síly
    dle chuti – drcené chilli papričky – něco pro tebe 😉
    2 čtverečky hořké čokolády – já dávám 5 😉
    jasněže dosolit a dopepřit podle chuti
    pak čerstvá petrželka – až nakonec 🙂

    maso s cibulkou se musí pořádně osmahnout a poté vařím aspoň 1,5 hod na mírném plameni, aby směs moc nevařila

    podávám horké posypané sýrem (eidam 45%) a s rýží

    CO TY NA TO?

  15. Tak se povedlo, mou radost zkalila jen nepálivost čerstvých chilli papriček z Tesca… musel jsem přidat pytlíkové chilli, jenže jsem to trošku přepískl, takže jídlo působilo jako past na žlučníkáře. Ale celkově se povedlo k velké spokojenosti spolustolovníků, přidal jsem i červené fazole (z konzervy, až nakonec, sedly tam perfektně) a podával jsem s čerstvým chlebem a aby nebylo výrazných chutí málo, byl chleba opečen s česnekem a olivovým olejem s trochou bylinek.

  16. Shmaq: No já na to: „Ano a všema deseti“ :))) Prima recept! S tím sýrem je to zajímavé, jen nevím, jestli bych použila eidam, ale pokud je to „pětačtyřicítka“ vlastně proč ne…a rýži k červeným a hovězím majdičkám fakt miluju. Doma se hádáme kdo jakou má rád – takže vaříme dvě verze 🙂 Díky!

    Kanibale, tak jsem ráda, že recept vyšel a co těstíčko? Předpokládám, že jste ho na mu radu vynechal – a ten chleba – to jste mi teď udělal chutě! Snad to naše i vaše žlučníky přežijí 🙂 Díky a zdravím!

  17. Recept jsem přečetla, nostalgicky zavzpomínala na zapovězený česnek a fazole… A nakonec jsem se inspirovala a aspoň jsem v těch rajčatech pomaloučku rozdusila kousky prasete, cibule a dýně. Bylo to výborné, kdyby se někdo ptal, čím jsem to dochutila… určitě do toho šlo víno ve formě želé (tímto děkuji Šárce za užasný vynález http://dolcevita.blog.cz/0709/cabernet-sauvignon-si-kazde-rano-mazu-na-chleba), ale jinak tak dohromady co jsem v kuchyni potkala a samozřejmě už si nepamatuju:) Takže přesně totéž jídlo už asi nikdy nezopakuju. No co, osud nás amatérů, věčné variace, pokud možno většinou chutné:)

Napsat komentář