Co dnes mají k obědu naše děti?

27.03.08

Chilli Menu: Žhavý problém

Byli jste někdy v poslední době vystaveni rozhodování kam své dítě zapíšete do školy či školky? Na základě čeho jste se rozhodovali? Já jsem v posledních třech letech tento proces absolvovala třikrát.

Pročítala jsem bohaté nabídky mimoškolních aktivit, které jednotlivá zařízení svým dětem poskytují. Procházela budovy a sledovala prostředí, kde by mé děti měly trávit podstatnou část dne, hovořila s učiteli a řediteli škol. Angličtina od 3 let, keramika, plavání, tanečky na seznamech lákadel většinou nechyběly. Ale jsem zřejmě ujetá a zajímají mě i trochu jiné věci než jen odškrtaný seznam kroužků. Kvalita výuky, osobnost učitele, atmosféra a klima. A také jídelníček.

Jaká je představa rodiče o výživě tříletého dítěte? Zelenina, čerstvé ovoce, minimum polotovarů, nápoje bez chemie a konzervantů, žádné vnitřnosti a smažené výrobky, větší podíl celozrnných výrobků a biopotravin? Máte stejný názor? Tak to se shodneme…

 

Pro ilustraci se pojďme společně podívat, co dobrého papají malé děti ve věku 3-6 let právě dnes, ve čtvrtek 27. března 2008. Do vyhledávače zadávám výraz „mateřská škola jídelníček“ a otevírám odkazy:

MŠ Lužice u Hodonína: Šunka v těstíčku, brambory – Odkud je šunka a jaký je v ní podíl soli? Těstíčko je smažené?  

MŠ Buštěhrad: Vepřové na leču, rýže, šťáva – Je použité lečo polotovar? Nebo je čerstvé? A z jakých paprik a rajčat, když právě není jejich sezona a jsou nesmírně drahé?

MŠ Praha-Krč: Pečené kuře, brambory, ovoce – Tady celkem nemám problém. Bílé maso, čerstvé ovoce, pokud se nejedná o kompot.

MŠ Tisá: Debrecínský guláš, těstoviny, sirup – Co si představujete při vyslovení „debrecínský guláš“? Spoustu papriky? Debrecínskou klobásku? Jaký je sirup? Šťáva Jupí?

MŠ Plzeň: Plněné bramborové knedlíky, zelí, čaj – Čím jsou knedlíky plněny? Uzeným masem? Šunkou?

MŠ Praha 13: Svíčková na smetaně, knedlík, polévka hovězí – Proč je i polévka hovězí vývar? Proti zeleninové omáčce výhrady nemám. Je maso v druhém chodu hovězí? Proč není třeba krůtí?

MŠ Praha – Barrandov: Přírodní rybí filé, brambor a druhá možnost – Zeleninové rizoto, sýr, červená řepa - tohle mi udělalo radost, výběr ze dvou jídel, filé není smažené, pokud je červená řepa "na přírodno", je to ideální.

MŠ Havířov: Moravský vrabec, dušené zelí, halušky – Už je to trochu nuda…

MŠ Kladno: Ke svačině pomazánka z kuřecích jater, k obědu špekové knedlíky - věděla jsem, že "jatýrka" dnes někde děti dostanou. Proč se proboha dávají dětem ve věku 3 let játra a proč jsou u kuchařek tak oblíbená? Proč se játra nemohou nahradit například rybou? Milovali jste játra, když jste byli malí?

Kde je problém?

Říkáte si, kde mám problém? Vždyť jsou to normální jídla, která jsme jedli i my ve školách a školkách. Ale já odpovídám: nabídka je ve stylu „hotovky v hospodě“, bez nápadu a ochoty dětem jídelníček zpříjemnit. Jsem si jistá, že v době, kdy je na trhu obrovská nabídka potravin a zeleniny, vychází spousta literatury  časopisů s recepty, dají se absolvovat školy vaření, se dětem dá vařit jinak. Nápaditě. Jsem rozhodnutá se tomuto tématu podrobně a aktivně věnovat.

 

Je to "o lidech"

Na toto téma vedu s „naší“ paní kuchařkou z mateřské školy dlouhé debaty. Je naštěstí velice přístupná, jednou týdně bílé maso, každý týden ryba. Pomazánky, v nichž nechybí nastrouhaná zelenina. Celozrnné domácí pečivo, částečně biopotraviny. Nakrájené ovoce je dětem k dispozici po celý den. A vím, že to vedoucí kuchyně nemá rozhodně jednoduché.

  1. Musí se vejít do tzv. spotřebního koše, děti prostě musí dostávat stravu podle tabulek, které se řídí vyhláškou ministerstva školství. Viz odkaz pod článkem.
  2. Školní kuchyně jsou limitovány cenou. Musí uvařit za cenu, kterou jim stanovil stát, rodiče připlácet víc peněz nechtějí.
  3. Zelenina, ovoce, biopotraviny – to vše je drahé. Kompot vyjde rozhodně levněji. Moje představa, že do školky může přijíždět místní zemědělec dodávat své zdravě vypěstované produkty je hodně naivní. Zkoušeli to, třikrát nepřijel a nebylo z čeho vařit.

V zajímavém článku v týdeníku Reflex, který vám doporučuji k důkadnému přečtení, jsem si ověřila, že „to jde“ a záleží vše pouze na komunikaci mezi rodiči, strávníky a školní kuchyní, na konkrétní ochotě lidí danou věc aktivně řešit (odkaz najdete v závěru textu). V článku zmíněný ministerský poradce David Bartůšek mi do telefonu potvrdil, že vyhláška se v těchto dnech na ministerstvu opravdu mění, byl sestaven tým specialistů, kteří mění dosavadní tabulky. Více čerstvé zeleniny a ovoce, možnost výběru jídel, respektování dietního režimu, například u alergiků. Uvidíme, těším se na to a v praxi to ověřím.

A co teprve školní jídelny a menzy! 

V době, kdy na stránkách o jídle a vaření v dobré víře všichni hovoříme o pěně na espressu, přítomnosti kakaa v čokoládě a nabídce degustačních menu nejlepších restaurací v zemi si jsem jistá, že pokud někdo z nás, rodičů, uvidí na vývěsce játrovou rýži v polévce či salámovou pomazánku na chlebu svých tříletých dětí, měl by se důrazně ozvat!!!

Pokud vás to zajímá, stejně jako mě, přečtěte si: 

Vyhláška ministerstva školství z roku 2005 o stravování - stávající vyhláška, kde se dočtete o gramech pro své dítě na měsíc…

Projekt Bio do škol - o projektu chystám podrobnější článek…

Článek v Reflexu od Pavla Kováře - zajímavý projekt na strakonickém gymnáziu

 

Komentáře: 75 “Co dnes mají k obědu naše děti?”

  1. tessa

    nejoblíbenější školkové jídlo-jednoznačně chleba s medovým máslem:) Narozdíl od jídelen a menz mě hrůza ze vzpomínek na školkové jídlo neprovází:)Jídelny na základní i střední škole jsem vynechala, protože mě vždycky odradila tlustá paní kuchařka se špinavou zástěrou a vlasy od omáčky:)ale nejvetší gastro šok me čekal, když jsem si poprvé a naposledy dala oběd v menze Opletalce…aaahh…nemám rád kyblíky v kuchyni, zvlášť když je vidím. Ano ten oběd v Opletalce stojí 30 korun včetně čaje a sušenky, ale jsem jsem sama sobě moc velkým mazlíčkem:)

  2. Bali

    jen jsem tak nakoukla na web co asi jedí děti ve školce ve Francii.
    1) pórkový salát s rajčaty-brambory zapečené s lososem-ementál-exotické ovoce.
    2) artyčokový krém s rajčaty-rybí filet s citrónem-sýr Mimolette-ovoce.
    3) zelený salát-omeleta s peč.bramborem-gouda-ovoce.
    4) rajčata s bazalkou-jehněčí pečeně+ zelené fazolky-sýr-pudink+oplatka
    5) salát z č.řepy-pečené kuře+ zeleninka v páře-camembert-ovoce
    6) fazolový salát-rybí filet +rýže-jogurt-dezert
    7)zelený salát-kuře na olivách+kroupy-sýr-ovoce
    8) rybí terinka-telecí pečeně+smetanové brambory-ovoce-zákusek
    9)meloun-hovězí kuličky s omáčkou+kuskus-sýr-kompot
    10) strohaná mrkev-treska s lososem a koprem+těstoviny-talíř sýrů-ovoce

    No, ne že bych si nevybrala ;-)

  3. DolceVita

    Mít dnes malé děti, lhostejné by mi to nebylo taky. Na své školkové jídlo si nějak nepamatuji, snad jen odpornou mlékovou polévku jsem nemusela, ale jinak ani školní strava mě nepoznamenala :-) Pamatuji si, jak jsme velmi často vynechávali obědy a potom běhali do blízké cukrárny zahnat hlad. Naštěstí se všechny kalorie podařilo vypotit pod gymnastickým dresem mého aktivního mládí :-) Doma jsem barvitě podávala hlášení, co bylo k obědu ve školní jídelně. Občas jsem se oběda fyzicky zúčastnila, ale tenkrát bylo dobrým mravem u jídla nekecat a všechno dojídat pod učitelským dozorem, což nebylo vůbec snadné. Doufám, že alespoň v tomto ohledu se to změnilo. Jinak občas mi i chutnalo :-)

  4. odOKa

    maso s žílou a škraloup na kakau mě navždy poznamenali!

  5. Obda

    Školky budu za chvíli řešit taky, a stěmi požadavky na vhodný jídelníček celkem souhlasím. Akorát „žádné vnitřnosti a smažené výrobky“ mi připadne už poměrně extrémní. Jednou za čas klidně dětem řízeček nebo játra dopřeju …

  6. Mia5

    Praha 13 – proč je i polévka hovězí? Hi-hi, no asi proto, že se uvaří z masa polévka a maso se pak dá k té svíčkové omáčce, ne?

  7. Bali

    Pro srovnání jsem tu složitě vypsala jídelníček mateřské školy ve Francii a nic se tu neobjevilo :-(
    Jedí tam více dušené zeleniny jako přílohu, denně salát na předkrm, často rybu(tresku, lososa), telecí a drůbeží maso, denně sýry, a pak jogurt, ovoce, občas zákusek.

  8. Mia5

    No, podle mne taky trochu extrém.
    Pojďme si popovídat třeba o těch rybách plných těžkých kovů, na které má syn velmi prudkou alergickou reakci (na ty ryby, nebo na ty kovy? Nevíme.). Přes tolik vyzdvihované bílé kuřecí, které určitě nebude ani Bio, ani ze selského dvora, takže se dá předpokládát, že bude nacpané bůhvijakými hormony a antibiotiky …
    Ano, pokud bych měla výběr, tak si vybírám. Ale školky máme dvě a vaří jim oběma stejné obědy kuchařky, které zároveň vaří i pro školu (tu už máme teda jenom jednu :) Překvapivě nejí děcka ve školce to samé co ve škole, ale to bude určitě dáno nějakými normami.

  9. ChilliJulie

    Tessa: Kyblíky si taky pamatuju!!! Jakmile prvňáček spletl kýble a vylil čaj do masa, bylo zle…A co v Opletalce vaří? za 30korun člověk leccos odpustí, ale ne úplně všechno, to je jasné. Zajímalo by mě, zda, a kolik mají dotací…Díky!

    Bali, tak francouzské menu je přesně to,co mám na mysli. Tohle chci pro své děti…A věřím, že to jde i u nás, budu hledat a pátrat…

  10. Bali

    no, jak ale píše Mia5, chtělo by to i kvalitu a ne jen pestré menu. Kovy v rybách jsou, ale zase se nejí denně a tak se to s ostatním svinstvem co dostáváme denně do těla tak nějak vyrovná ;-)

  11. ChilliJulie

    DolceVita: tak to jsi měla štěstí, že byla za rohem cukrárna :) ))

    OdOka: Maso s žílou!!! Vidíš! Kakao je taky „věčné“. A taky výbornej byl pajšl…Co příští týden Varmuža, Leon a spol? Nepojedeš s náma?

    Obda: Nejlepší jsou ta játra osmažená v trojobalu…Ale to si dělám srandu :) )) Já nevím, myslím si, že ve školce by děti měly dostávat zdravou stravu. Doma je to něco jiného, tam si o rodinném menu rozhodujeme sami, pohlídáme si teplotu tuku na smažení a kvalitu surovin, játra ihned podáváme. Já prostě nepochopím, proč mají mít malé děti studená játra namazaná na chlebu nebo špekové knedlíky…Ale vymluvte mi to, já jsem ráda, že máte jiný názor :) )

    Mia5: Poraďte mi, jak vaříte doma svíčkovou? Děláte z ní vývar? ;)

  12. tessa

    Chilli,zagooglila jsem a tady je jídelníček dnešního dne v Opletalce:nutno dodat, že na papíře to vypadá mnohem líp než ve skutečnosti:)teď se prý zlepšili, ale já pořád vidím to upatlané nádobí a chůť je ta tam:(
    Pol. Krupicová s vejci – čaj nebo čaj ochucený, moučník
    1 250g Pečená kachna, zelí dušené, knedlíky houskové
    2 100g Novohradské vepřové maso, rýže dušená nebo těstoviny
    3 100g Sekaný přírodní řízek, bramborová kaše, ozdoba
    4 Sójové rizoto se sýrem, okurka

  13. ChilliJulie

    K surovinám: Nejlepší je těžké kovy a hormony ještě dětem osmažit a udělat z nich koncentrovaný vývar, to už se dostáváme do trochu jiného levelu :) ))
    Myslím, že si přesto rozumíme. Je jasné, že rodiče na malém městě nebo v místě, kde není na výběr se musí spokojit s tím, co je. Ale! Trvám na tom, že rodiče nejsou stádo, mohou o spoustě věcí se školou či školkou na přátelské úrovni mluvit a spoustu věcí pro své děti ovlivnit. Nebo se o to alespoň pokusit.

  14. tessa

    zapomněla jsem dopsat, že moučník je většinou sušenka typu „amaroun“ (předchůdce molekulární kuchyně,možno vidět v Návštěvnících, žvýkané Dádou Patrasovou),prostě hodně sladká chemická věc bez jakékoliv další chuti a smyslu existence

  15. Mia5

    Chilli: Svíčkovou jsem ještě nedělala a když ji budu dělat, tak určitě ne ze zbytků – tak bídně na tom ještě nejsme. Ale pokud vím, tak použití jednoho masa na vývar a pak pro hlavní chod je u nás v hromadném stravování naprosto běžný nešvar. A to se jim to snaží podat aspoň v nějaké chuťové formě (jako třeba rádobysvíčkovou), to já mám dodnes můru z flákoty uvařeného hovězího servírované jenom tak s bramborem (případně s UHO = univerzální hnědá omáčka) – a jedno nechutnější než druhé.

  16. Mia5

    Jé – Opletalka… UHO tam bylo kdysi obden. A podle popisu toho zákusku je dělají asi furt stejně jak za mých mladých let :)

  17. ChilliJulie

    Tesso, díky! Já chci strašně moc udělat degustaci: čaj versus čaj ochucený :) ))
    Ale jo, výběr ze 4 jídel, jednička bude asi podstatně dražší…Je jasné, že vařit ve velkém není tak snadné. Ale myslím si, že přesto jdou udělat jídla zajímavě a chutně. Tady v Brně je jídelna, kde se dá najíst do stovky a velice chutně, zdravě a nad výběrem jídel se nenudím, nezajdeme tam? http://www.vitalite.cz/zdravi-hlavni-strana

  18. tessa

    Já bych zašla hned, ale musela bych se teleportovat:)
    V Liberci taky jsou místa, kde se dá přes den fajn najíst , jenže už tam bohužel nebydlím- viz tip v případě výletu
    http://www.anandaline.cz – mají výborné domácí koláče a dezerty…
    k tomu čaji a čaji ochucenému, jednou jsem takhle dostala při objednavce čaje ovocného čaj černý s plátkem citronu:)))

  19. ChilliJulie

    Mia5 a tessa: To by byla super akce, udělat společné vaření amarounů, jak se to vlastně dělá? To se naleje do plechu na nějaký piškot želatina v rámci udržování zdravých kloubů u studentů?

  20. ChilliJulie

    Tessa: No vidíš! :) )) Chtěla jsi ovoce? Měla jsi ho :) )) Já se tady šíleně směju…

  21. tessa

    Mia5 jojo..zákusky se asi nehly ani o píď:)

  22. tessa

    jasně dostala jsem ovocný čaj o kterém se mi ani nesnilo:)podobně super lekci jsem dostala v lázeňském hotelu v Jáchymově´, když jsem se ptala, zda je možné dostat k obědu něco bez masa (kamarádka je vegetarián). Servírka v modré sukni a bílých ponožkách mě uklidnila, že není problém a donesla rybí filé s kaší:) Na mojí připomínku, že vegetariáni ani ryby nejedí, se mi dostalo odpovědi že se šíleně pletu, ať si to jdu dostudovat:))

  23. ChilliJulie

    Bali, promiň, nějak to blbne a komentáře se mi zobrazují ve spamech. Snad už je to ok a Tvoje komentáře se zařadily tam kam měly :) ))

  24. rachad

    Mia5 Pardon, pardon. Vaření hovězího masa a použití vývaru na polévku a masa na druhý chod bych nenazýval nešvarem. Možná že vy doma vývar vyléváte, ale přesně takhle se to dělalo už za Rakouska-Uherska. Problém je v tom, že pokud to má být hovězí PEČENĚ, neměla by se vařit. V případě, že je jídlo prezentováno jako vařené hovězí, např. s okurkovou, česnekovou nebo křenovou omáčkou, je to v pořádku. Zkuste některou z těch zmiňovaných omáček udělat z máslové jíšky s dobrým hovězím vývarem a pochopíte ;-) V tom případě 10 bodů za hospodárnost. Na zvracení je, když z vývaru udělají kotel polévky(viz poměr množství masa a množství získaného vývaru)omáčku udělají z piksly a vody a domů se táhnou dvě tašky že to paní kuchařky sotva unesou :-) )

  25. rachad

    tessa V Anandě pracoval můj kamarád Lubík. Skvělá koncepce podniku. Teď ale dělá na Český. Peče jako bůh!!

  26. rachad

    Ad článek: Ještě neodolám a dodám že stačí zkontrolovat rozpočet na jídlo a ceny vstupních surovin (např. cena kuřecích jater – vpodstatě odpad, cena pseudorybího filé, i totální dekadence smažené šunky a ceny kvalitního masa a zeleniny)Není to ze strany kuchařek vpodstatě nekontrolovatelná levá?Představte si porci pro malé dítě a zkuste se někdy svých potomků zeptat“co jste měli dneska k jídlu?“Málokdy si to pamatují a já jsem tomu rád. Moje macecha dělala celý život provozní v restauracích, na stará kolena šla jako úča do školky. Ta tam postavila kuchařky pěkně ostře do latě!!Ne že nejsou peníze, je to zašívárna.Ale zase při těch platech…Dá se čekat že budou šidit

  27. tessa

    rachad na Český myslíte jako na Český chalupě v Jizerkách? škoda,nevím co v Anandě pekl, ale ty jejich koláče miluju:)hlavně ten se švestkama a mákem nebo švedský:)hmmm..:)

  28. rachad

    tessa Přesně.V Anandě to nedělal ale pro jeho pivní štrůdl, nebo úžasnej domácí perník bych vraždil!!:-)Bohužel recepty z Anandy jsou tabu.

  29. tessa

    Chápu, že recepty z Anandy jsou tabu, mě by stačilo z které bible berou inspiraci:)můj nový sladký návyk jsou jáhlové kuličky, nouze mě naučila dělat si je doma, protože jedna stoji 25Kc:)a dodnes nepřekonaná radost tou je čestvá halva ve frýdlantské čajovně- jestli si tam někdy zavítal…

  30. rachad

    tessa Já bydlel v LBC – to už je tak 11 let. Pouhé dva roky.Oldřichov v Hájích a potom Kateřinky. To stačilo :-) Čajovnu mám rád v Rumburku, mám v ní trochu prsty.Ale na chalvu se taky chystám.A co ty tam?

  31. Old buvol

    Tak tady si asi na játrových knedlíčcích dnes nepochutnám.A k bílému masu – moje žena preferuje supermarketové kuře, protože se po 90″ pečení rozpadá. Kuřeti z BIOfarmy od známých( těšícímu se z každodení dávky radostného pohybu mezi přáteli) to trvalo jednou tak dlouho a k rozpadu bylo ještě daleko. Chutnalo však kuřečtěji.

  32. tessa

    V liberci jsem bydlela,od 3 do 20,od té doby v praze:)k té čajovně ve frýdlantě, tuším, že se jmenovala Spirála a provozovali ji dvě nadšené rodiny, co v ní taky travily většinu času:)dělali spoustu věcí od kuskusu, různých sušenek a právě té jejich halvy…byla jsem schopná dát si ji i dvakrát:) ale nevím jestli přežili- mít ve frýdlantě čajovnu nebude asi úplně funny pokud v ní neprodávávate pivo…:)

  33. tessa

    old buvol..:)))ja si myslím, že to kuře ze supermaketu se rozpadá samospádem..:)))

  34. rachad

    tessa problém asi všech čajoven mimo větší města. V Rumburku taky nemají na růžích ustláno…A z čeho dělají tu chalvu nevíš?

  35. tessa

    právě že vůbec nevím…nepodařilo se mi na to přijít. Konzistencí ani chutí se to nepodobá ničemu, co znám…nejedla jsem halvu v zemích původu, ale ta frýdlantská se každopádně vůbec nedá srovnávat s tím, co se prodává bežně v obchodech…)

  36. aida

    Julčo, a už děcka do školky chodí, nebo se teprv chystáte? O jedné se zdravou stravou bych věděla, tady v Kohoutkách, ale nevím, jestli by se Ti chtělo jezdit každý den přes celé město. Je to MŠ Adélka, pokud to budeš hledat.
    Jinak k tomu jídlu ve školkách, podle mého jeden aspekt zmínil Rachad – nízké platy personálu a přilepšení domů; další věc asi vyplývá z věku a založení kuchařek – ony tak (nebo podobně) vaří doma, možná na podobné stravě i vyrostly, takže jim na tom nepřijde nic divného.

  37. iscilitight

    Přispěju svojí troškou do mlýna – jsem jediná, komu ve školce připravovali „švédský čaj“- naprosto nechutnou směs čaje a mléka v poměru cca 50 na 50? Já na to vzpomínám jako na nejspíš nejhorší věc, co jsem kdy byla nucena pozřít (a to jsem jednou jako malá snědla mýdlo).
    Naprosto nechápu, kdo tak vražednou kombinaci vymyslel, ale rozhodně ten člověk neměl rád děti.
    Ne že bych jako malá chtěla jíst něco jiného než koláče od babičky, ale oproti tomu „čaji“ byly maso s žílou nebo vystydlé kakao lahůdka.

    A k menzám, neb ty se mě týkají teď – taky žádná sláva. V Brně na Moraváku nejedlosti- nebudu se radši rozepisovat, ale za zmínku stojí minimálně na jídelníčku poměrně lákavě popsaný salát z restovaných rajčat s mozarellou, který spočíval v kopě zelí smíchané s mrkví a posypaném nastrouhaným eidamem, vedle nichž se krčily dvě hromádečky-něco neidentifikovatelného načervenalého a několik kostiček mozarelly(btw- skvělé to překvapení, když jste alergičtí na mrkev).
    Na Veveří je to trošku lepší, typická jídelnová strava, ale dá se tam sníst i něco jiného než smažený sýr.

    Každopádně- Bali, se zkušenostmi z menz už i ty úžasně vypadající věci z francouzských školek beru trošku s rezervou. To že je to lákavě popsané, neznamená že je to lákavě vypadající, natož chutné.

    Navíc- a teď to neberte nějak osobně:-)- teď mě všechny ty položky z jídelníčku lákají, ale když jsem si vzpoměla na své dětské chutě…Většinu z toho byste do mne nenacpala.

  38. rachad

    iscilitight: To je zajímavý.Každou chvíli narazím na někoho kdo nesnáší čaj s mlékem! Já ho mám za pochoutku. Mamča dělala na indický ambasádě a denně jsme lokali darjeeling s mlíkem, protože po tom množství černýho čaje by se nám zastavila stolice tak na měsíc :-) Dodneška považuju za skutečnou lahůdku kvalitní černý čaj se skořicí, kardamomem, lžičkou medu a mlékem!

  39. iscilitight

    rachad: Ale to já taky:-) V čajovně si moc ráda dávám něco podobného, jako je ta vaše lahůdka:-)Ale trvalo mi skoro 15 let, než jsem se k vypití něčeho, co obsahuje zároveň čaj a mléko, odhodlala.
    Každopádně se to nedá srovnávat s tou úžasností ve školce…Doteď mi naskakuje na zádech husí kůže, když si na to vzpomenu:-D
    Holt jste asi nechodil do správné školky;-) Já zase nechápu, co má kdo proti kakau:-)

  40. Jarmila Hošková

    Tak to co jedí děti ve Francii viz odkaz nahoře mi konečně připadne jako nápadité jídlo….

  41. ChilliJulie

    Vaření v jídelnách: Díky Rachade, přesně to jsem měla na mysli, jestli je na jídelníčku hovězí vývar a zároveň svíčková, kterou běžně peču v troubě, je to (aspoň mně) prostě podezřelé, stejně jako mrkvovej salát s mozzarelou. V tomhle je u nás obrovská a propastná mezera. Ale určitě jsou výjimky (třeba právě u nás ve školce) a budu ráda za jakoukoli zmínku od čtenářů, že to někde funguje. Zajedu tam a vychválím je do nebes!!! :)

    Old Buvol: Tak játrový knedlíček byste rád ve školní jídelně pro své děti, nebojte se, budou mít jistě příležitost až je to bude mrzet. A kuře? Vaše žena Vám upeče rozpadající se kuřecí pečínku a vy si tady takhle stěžujete. Hezké :) ))

    A k čaji: Připojuji se k „nepičům“ čaje s mlíkem. Rachade, ale třeba to příště vyzkouším až zajdeme někam do čajovny…

  42. rachad

    HotpepperJulie: Já jsem tedy jako píč, jo?:-)

  43. misha

    připojuji se k názoru na jídla v menze Praha: právnická fakulta v nic moc, ALE v pátek je jako dezert vždy chlebíček s pomazánkou, no úplně si vždycky vzpomenu na školku, jak nám po tom spánku po obedě, vždycky dělali tuhle svačinku…a ve školce mi moc chutnala a tady taky:-)
    a menza na ftvs: člověk by se neměl pouštět do neprobádaných jídela volit vždy ověřené pokrmy, čehož se držim a jsem moc spokojena a ad knedliky:- nevim jestli si je vari tam nebo ne, ale nejsou to takovy nafukovaky, ale něco mezi nafukovakem a domacim… no jsou moooc dobry, opravdu:-) no ale i zde se to nekdy nepovede, naposledy pachnouci kruti s cervenym zelim… ble

  44. Bali

    iscilitight: ve francouzské školce jsem zatím nejedla, ale vím, že rodiče mají možnost přijít jídlo ochutnat.
    Jak znám Francouze a jejich důraz na kvalitní suroviny a chuť pokrmu, věřím, že i ve školkách je jídlo chutné.
    Určitě se najdou děti, které nemají rády mrkev nebo fazolky. Ale mají dobrý přístup k rybám, sýrům nebo všelijaké zelenině, hlavně proto, že jsou zvyklé je konzumovat doma. Zatímco u nás se to s rybami opravdu nepřehání. Když to dětem neukáží rodiče, jak si k tomu mají děti najít cestu? Už jsem někde psala, že můj malý synovec miluje krevety, mušle, žabí stehýnka a ryby; není to tím, že to rodiče konzumují poměrně často a dětem to připadá naprosto normální? Kluk pak řekne ve školce, že měl na večeři žabí stehýnka nebo krevety a reakce učitelek je tato: Fuj, žabičky se nejí, a krevety bych do pusy taky nedala! Naštěstí se prcek nedá! V 5 letech má velmi kladný vztah k jídlu, a dokonce ho zajímá jak se co vaří a nejvíc ho baví se pohybovat v kuchyni, pozorovat, zjišťovat a pomáhat. Asi bude kuchař jako jeho taťka ;-)

  45. rachad

    Bali:jj Rozhodně je tady co dohánět. Kdyby mi u holky ve školce nabídli ochutnávku (jako že to neudělají) asi bych do toho nešel. To bych zase nevzal do pusy já :-) A kdyby, byl by malér. Na tenhle klasickej maločeskej přístup jsem hrozně háklivej. Je třeba hrozně příjemný když mi nikdo v restauraci neúčtuje pečivo a obyčejnou vodu, nebo mi automaticky nabídnou k jídlu čaj. Samozřejmě je to zakalkulované do ceny jídla, nejsem naiva, ale je to mnohem přátelštější, než když vám pomalu markují i ubrousky a použití toalety :-) ¨Problém je právě v tom přístupu. První poučka kterou jsem dostal od otce – kuchaře byla:Nikdy nedávej hostům to co bys sám nejedl.

  46. ChilliJulie

    Souhlasím s Bali. Děti mají jisté chuťové preference, ale významně se na tom podílí rodiče skladbou rodinného jídelníčku.
    Degustace pro rodiče je výborný nápad!!! Zrovna tady bych neváhala a šla do toho! Jednu jsme ve školce měli (byl i kuskus) a byl z toho záznam pro jeden ženský televizní magazín…Docela prima akce (když odmyslím trochu komerční propagaci biopotravin) a rozhodně bych stála o pokračování…

  47. rachad

    Pamatuju si jak naše sousedka – militantní vegetariánka – měla problémy ve školce…vadila jí klasická laciná játrovka na chleba, mikrovlnka v kuchyni apod. Nakonec měnili školku asi dvakrát.

  48. RenataE

    Já jsem si kdysi ve školce vypěstovala lásku k dušeným ledvinkám s rýží a naopak odpor k polévce s krupicí a rozhňahňaným vajíčkem. A nevěřte, že hnusné jídlo ve školce má souvislost s věkem kuchařek – do naší školky nastoupil dvacetiletý kuchař a než ho paní učitelky vycvičily, nestálo to za nic.Občas mě ráno už na ulici před školkou vítá vůně topinek s česnekem – velká většina dětí je konzumuje s nadšením 8)))
    Potvrzuji zprávy z Francie, opravdu se tam takhle v jídelnách vaří!

  49. vladka

    ad Francie: já tu to nadšení zase trochu zchladím. Nevím, odkud byla ta maminka, co jsem se s ní bavila, ale říkala, že můžeme být rády, že nám tu ty školní jídelny takhle fungují, u nich sice jídelníček pestrý, jídlo dobré, ale vaří se jen pro třetinu dětí, o ty ostatní se musí postarat rodiče.
    Jinak školky na Vinohradech a v Líšni se mi líbí, jídelníčku jsem se bála, ale u nás je dvakrát týdně bílé maso, jednou ryba, celozrnné pečivo s bílým 1:1, zeleninové pomazánky, a hlavně a především mají děti celý den k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu.
    Všude to záleží na přístupu lidí. Ale nejen kuchařek, ale i rodičů. Když se vaří pro 40 dětí, které mají z domova různé návyky, musí člověk počítat s kompromisy. Už jsem potkala dost maminek, které by ve školce chtěly stejně zdravou stravu jako doma a rozčilují se nad vánočkou k svačince, že to je sladké jídlo, které přece není nutné, když den předtím byly k obědu nudle s mákem.
    Jiak si myslím, že ve městě se dá najít, na vesnicích to asi bude horší. Pak už jen záleží, kolik máme času a energie na dojíždění do školky nebo převýchovu kuchařek. Jídelníček je pro mě taky důležitý, ale jakkoliv je to významný faktor, je jen jeden z řady. Foodblogery taky odchovaly příšerné školní kuchyně, takže naděje je vždycky. Ale já nemám moc co mluvit, já mám školku která splňuje mé požadavky hned za barákem:) Uvidíme jak to bude za nějaký čas se školou.

  50. - 69 -

    No to je tématíčko,za nějaký pátek nás to čeká taky.A bude-li následník mlsný po mamince,asi bude hladem.Dětské preference jsou jiné ne příliš exotické,je-li to tréninkem z domu nebo školní jídelny nevím,ale po několik let jsem vařil na skautském táboře,od prváků po důchodce,50 strávníků,jeden chod.Ze začátku se nesmírně se osvědčili normy veřejného stravování,jinak bych vůbec netušil kolik čočky je třeba na 50 porcí čočkové polévky,po pár letech už to šlo samo.
    Favorizované chody:
    smažák,palačinky,čína po česku,vaječný chleba,knedlíky s ovocnou omáčkou,těstoviny s čtyřmi druhy posypátek,vánočka ala dukátové buchtičky.
    takže sladké chody a smažené,přesně dle hesla „smažené je dobré aj h—-“
    Každý rok anketa o nejúspěšnější chod.
    Nejhorší rok 1997 před povodněma,14 dní v kuse pršelo a děcka nevytáhli paty z tábora a jídlo bylo největší radost a zábava,hektolitry mátovo citronových čajů a teplé jídlo 5x denně a dřevo ve šporáku nehoří a furt sušíte hadry pro 35 dětí.Alternujete termix a pribiňáček aby měli radost a vy ste vyšli s 50 Kč na hlavu a den.Nidy jsme ale neměli něco s UHO a játra už vůbec ne,ryba je moc drahá a ani jsme na ni neposbírali odvahu.
    Rozhodně nejlepší škola plánovaného vaření s hlídáním nákladů.

  51. rachad

    jj Toho jsem si taky užil až až. Jak já někdy ty malý šťoury nesnášel! Stačilo mít ve frontě jednoho rejpálka a už to nejedlo dalších deset…Ale pasivní rezistence se osvědčila. Od čtvrtého dne baštili jak vlčáci! A toho chleba!Vysoká pomazánková…:-)

  52. - 69 -

    Je skutečně šílený rozdíl,když vařít s limitem a bez.Pro tábor od 30 do 50 lidí stojí základní (první velký) nákup v Makru do 10 tisíc a do kombíku se složenýma sedadlama se vám to nevejde.Kupujete obrovské objemy nejlevnějších základních surovin,tak aby se cena za obal pokud možno vúbec nepromítla do ceny suroviny. Když jdu do Makra pro něco lepšího na prodloužený víkend,tak mě to pro rodinu a návštěvu stojí třeba taky 4-5 tisíc a je to do dvou igelitek.
    Když se vám do cesty připlete Red Snaper,Foie Gra,černé lanýže,mascarpone,creme fraise,36 měsíců zrající parmigiano,mučenky,čpičková mikrorajčátka a podobné peněženkodrtiče,ujišťuju Vás ,že za stejné peníze žije menší skautský tábor týden.Ale taková je holt doba,jeden je zvědavý a pak se diví.
    Mimochodem ,už druhý rok nejsem schopen narazit na lanýže abych z nich něco kloudného vymačkal.Přímí dovoz naložených z Chorvatska,Španělska ani Itálie se neosvědčil,poslední nákup levňoučkých čerstvých čínských v makru (do 200Kč za 100g)taky ne.
    Dejte typ ať to mám z krku a už se k tomu nemusím vracet.
    Tedˇna to čumím,jak jsem elegantně odbruslil od školčátkových přesnídávek haute cousine,tak pardón.(omlouvám se za špatné názvy a pravopisné chyby,s kontrolou bych to smolil hodinu a půl).

  53. rachad

    69 Tak já si trošku zalobuju. Tipni si na http://www.souk.cz mám tam odkaz na e-shop s italskejma specialitkama. Pokud jsi z Prahy ovezou ti to domů. Doporučuji lanýžovou pastu. Není drahá, má sílu a špetka pasty zamíchaná do ricotty a naplněná do domácích raviol, ojojoj…:-)

  54. rachad

    btw ad vařené hovězí. Další zkažená reputace jedné z nejjednodušších a nejlepších lahůdek. Ať už hovězí vařené“na provázku“tak jak o něm psal Edouard de Pomianne, nebo klasická květová špička – tafelspitz(viz recenze pana Cuketky na restauraci Monarch v Lucerně) bývali tradičním studeným nebo teplý předkrmem podobně jako roastbeef, nebo vynikajícím vpodstatě dietním jídlem. Vařené hovězí podlité lžící silného vývaru s tatarskou omáčkou, nebo hrubozrnou hořčicí a mořskou solí je lahůdka, kterou čeští hotovkáři deklasovali na vařenou flaksu s bramborem. Škoda, nedat takovému jídlu další šanci. Zrovna pro děti se úpravou velmi dobře hodí. Dával jsem vařené hovězí dětem do lavaše se studenou omáčkou a rajčátky a docela si chrochtaly.

  55. wenda

    Proč jsem tady několikrát četl narážku na vnitřnosti, potažmo játra? Ptám se, protože mě to zajímá, já osobně vnitřnosti nesnáším a jediné, co jsem ochoten pozřít jsou miniaturní kousky jater v té klasické omáčce s rýží. Ovšem té omáčky a rýže bych sežral kvanta, já jsem totiž hrozně nenažranej. wenda

  56. Major Milčák

    Většina rodičů by dětem nedávala játra asi kvůli jejich detoxikační funkci v organismu: sbírají z něj všechny škodliviny. Můj syn je nechce jíst hlavně proto, že pro něj jsou hořká. Má, chudák, ještě hodně chuťových buněk a všechno vnímá intenzivněji než dospělí.
    Jinak v „naší“ školní jídelně na bohnickém sídlišti ještě nedávno provozovaly kuchařky malý bufet (tzv. doplňkový prodej), kde prodávaly sušenky, tatranky, bonbony a lízátka. Takže děti, které nehlídaly družinářky, na obědy ani nechodily a rovnou se stavěly do fronty na slaďárny. Dost jsem proti tomuhle prodeji vystupovala a překvapilo mě, že spoustě rodičů to nevadilo. Už to naštěstí zrušili.

  57. rachad

    Já rád játra…Telecí nebo jehněčí, lehce ogrilované, nebo dušená s harissou a rajčaty…Achjo. A to nemluvím o ledvinkách, dršťkách a varlátkách.A srdíčko!!

  58. Bali

    rachad: telecí a jehněčí játra v Čechách?! Není to nějaká provokace?! Kde je mají? Jedu tam…

  59. rachad

    Bali : Praha už není co bývala. Dneska už řezníci takový věci neschovávají pod pultem :-)

  60. vfbalik

    -69- : I když je to asi offtopic, tak neodolám – jezdím takhle vařit na sokolský tábor a je to dost velká škola – jak při plánování (není tam proud, takže ani lednice), tak i v tom, co děti z běžné populace jedí a co jedí rády. Cokoli smaženého vede s velkým náskokem, ale velmi oblíbená je rajská (laděná do sladka), špagety s kečupem a pochopitelně věci kynuté a sladké. Saláty jenom ve stylu „kopeček zelného hned vedle brambor“. Většinu dětí navíc rodiče průběžně zásobují sladkostmi, aby těch čtrnáct dní vůbec přežili…
    BTW: Taky už vím, jak malou máte chuť třeba na vdolek, když jste jich za uplynulé dvě hodiny namazal marmeládou 550 kousků -:)

  61. ChilliJulie

    Játra v ohni: Jsem odpůrce jater ve školkových jídelnách pro věkovou hranici 3-6 let. Domnívám se, že zvyk vařit dětem játra je pozůstatek doby minulé, kdy se takto dětem „zdravě dodával vitamín A“. Ale, játra jsou vedlejší jateční produkt a pokud nejsou z mladých zvířat (tele, sele, kuře, jehně) obsahují kromě množství důležitých stopových prvků také například olovo a kadmium. Druhý můj osobní argument proti je ten, že vnitřnosti podléhají dramaticky rychle zkáze a pokud nejsou perfektně čerstvá, dovolím si o jejich kvalitě pochybovat. V neposlední řadě se ptám, proč by děti játra dostávat měly, když maso ve školkové jídelně je možné obohatit použitím masa rybího, telecího, kuřecího, králičího apod…

  62. rachad

    jj Určitě souhlasím. Děti by neměli kouřit, pít alkohol a jíst játra. Už jen proto aby zbylo na nás ;-)

  63. Obda

    ChilliJulie: ale jo, v zásadě se shodneme. Ja bych místo úplného vyloučení např. jater preferoval kuchařky, které vezmou skutečně čerstvá játra a udělají je na kvalitním tuku bez přepalování atp. A samozřejmě ne každý týden. Pokud se na tohle spolehnout nedá, tak ta vámi navrhovaná cesta je asi bezpečnější.

  64. Tea

    Ono to vyznívá tak, že játra by děti vůbec neměly jíst. Ale s tím absolutně nesouhlasím, protože játra jsou asi největším zdrojem železa a nevidím důvod, proč by dítě i 5-6 let nemohlo sníst alespoň jednou za měsíc kousek jater. Bylo by to jedině k jeho prospěchu. Ale jiná věc je kvalita surovin, která se do jídelen dostává a tady jsem skeptická. Závěrem, do školních jídelen játra ne, prozatím, ale doma samozřejmě ano, protože pokud se snažíme, tak i víme co jíme. A strava má být pestrá, i u dětí.

  65. Bali

    to je samé játro až jsem si je musela udělat k obědu, mňam ;-)

  66. ChilliJulie

    Tea: Nevím, jak to vyznívá, pro jistotu znovu kopíruji z minulého komentáře: Jsem odpůrce jater ve školkových jídelnách pro věkovou hranici 3-6 let.
    Z výše popsaných důvodů, doma si pochopitelně děti můžeme živit čím chceme…

  67. Eva

    „Já rád játra, ty rád játra“ – polemika zbytečná :o ) Já jsem pro játra i v MŠ, mým dětem totiž chutnají! Ovšem v dobré kvalitě a náležité čerstvosti. Spíš bych se pozastavila nad fotkou v článku – malá slečna se netváří zrovna nadšeně nad talířem s knedlíkem a neurčitou hnědou omáčkou …

  68. ChilliJulie

    Eva: Zkusím se jí odpoledně zeptat, proč se tváří zamyšleně nad smetanovou omáčkou z biozeleniny, ale jak ji znám, bude jí to zaplaťpámbůh úplně putna :)

  69. Andry

    Jejda, pro mne ted velmi aktualni clanek :-) Timto tematem jsem stravila posledni 4 mesice, od te doby co muj nejstarsi potomek dosahl veku 3 let. Nejprve jsem obesla skolky v okoli a to co jsem videla viset na dverich jako jidelnicek …. Maly priklad MS Veltruska

    Snidane – Topinka s masovou pomazankou (a pochybuju ze to bylo rillettes s toustikem)
    svacina – cokotycinka a kakao
    obed – zapekane sunkofleky s uzenym masem

    a v tomto stylu se nesl cely tyden.

    Nejsem naivni, necekala jsem ze v MS budou varit jako ja doma a ja najdu na menu treba biopotraviny, ale toto mne vazne dostalo.

    Nahlednuti do praxe zdejsich skolek jeste predcilo i takhle nastavena spatna ocekavani. Bezne za odmenu nejlevnejsi bonbony. V soukromych MS obedy ze Sodexha.
    Argumenty typu „Zeleninu nedavame deti ji stejne nejedi“

    Ad jatra
    Ja svym detem jatra nevarim. Natoz z konvencniho zemedelstvi. Jsme presvedcena ze obsah zeleza se da nahradit i jinak. A strava ma byt pestra, coz podle mne neznamena zahrnujici vse co se da snist.

  70. ChilliJulie

    Andry: Moc vás prosím: zůstaňte naivní a tvrdě zatlačte na školku v okolí – chtějte biopotraviny a kašlete na jejich masovou pomazánku, ať se v kuchyni snaží a šunkofleky s uzeným hodí rovnou do háje! Já jsem přesvědčená, že „železný význam jater“ je prostě jen výmluva a lenost něco nového vymyslet, držím palce! :)

  71. Blaňule a Beďule Floriánky :-)

    Školní jídelna mě zřejmě navždy „ochudila“ o:
    * kapustu (je mi jedno jakou a jak upravenou)
    * křen ( to stejné…ať je jakkoliv upraven…)
    * lečo (ty šlupky z rajčat srolované do ostrých tyčinek…nesnesu, rajčata a papriky tepelně upravené, snešu jen „od sebe“, oloupané atd…)
    Od dob základky jsem tyhle tři věci nepozřela… Nikdy v ničem, v žádné podobě, úpravě ani skupenství… I na svatbě jsem si, coby nevěsta, „vymrčela“ rolku bez křenu…:D Další věc, kterou vážně nemusím, je sladký oběd… Buchtičky s naředěným pudingem (šodó je něco jiného), zemlbába, sladká rýže, buchty…ne ne a ne :-) Tyhle pokrmy mě už taky od základky míjí..nebo spíš já je :-)

  72. Bali

    nejde sice o školku, ale zajímavé to je:
    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/obed-ve-skolni-jidelne-ve-francii-pochoutka_55757.html

  73. perla

    Holky, to přeci vše nemyslíte vážně. Školní a předškolní stravování je řízeno přísnými normami a už vidím rodiče, kteří doplácejí na stravné jen kvůli tomu, že jedna máma nechce kompot a nebo řepu jako salát……jestliže má takto přehnané požadavky na stravování tak ať za 27 Kč vaří denně 2 svačiny a oběd svému dítku sama.

  74. Kacka

    Nevim sice jak se vari ve Francii ve skolce, ale z toho, jak vari Francouzi doma lze usuzovat, ze i ve skolce bude velmi vysoky standart. Za sebe muzu rict, ze se snazime doma varit zdrave(dnes mame k obedu rybu zapecenou s loupanymi rajcaty a porkem, posypane syrem a bylinkami(cerstvymi!!). nas syn tohle jidlo miluje a neda se odradit i kdyz uz dlabe 3. porci(podotykam ma 15 mesicu!). Navic je v CR problem i s mnohem horsimi neduhy nez jsou jatra ve skolkach. dnes jsem cetla na jinem webu ze ceske deti pozrou mnohonasobne vice soli nez by mely…. a take co do korenenych jidel se neda rict, ze bychom byli pozadu… maso plovouci v oleji a hromade grilovaciho koreni podle me neni obed… Ale abych nebyla pouze kriticka, dva roky jsem chodila na Waldorfskou skolu v Pribrami, a skolni jidelna, kam chodily i deti ze Waldorfske Materske skoly byla asi nejlepsi jidelna jakou jsem kdy zazila!!! neustale nove recepty, novinky v pouzitych syrovinach… dnes bydlim na opacnem konci republiky, ale byt v PB, chodim tam asi na obedy dodnes… stredoskolak platil za obed myslim 35 Kc, ale cena odpovidala kvalite stravy… cerstva zelenina byla samozrejmost, kazdy den moznost vyberu z masiteho a vegetarianskeho jidla, jako treti moznost kazdy den zeleninovy nebo syrovy talir… Kdo jste pribramsti, tak jestli se od te doby neco nezmenilo, tak doporucuji!! naucite se jist i jidla, o kterych byste driv mysleli, ze to musi byt hruza… cizrna, kuskus, zelenina a lusteniny ve vybornych kombinacich, rekla bych temer svetovych… OD TE DOIBY RIKAM, VSECHNO JDE, KDYZ SE CHCE A CLOVEK JE OCHOTEN TOMU NECO OBETOVAT!!!!

  75. Jedině Lucka

    Každy si ma žít svůj žívot
    .A jíst to co najdeš v lince…….

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře