Dvě krásky a zelný salát

Ráda bych vám představila dvě své malé krásky. Kuchařky, které hravě obejmete dvěma prsty, ale svým obsahem dosahující k vysokým vrcholkům krásných Alp. A přidám k nim báječný salát.

Anneliese Kompatscher: Die Küche in Südtirol   

Anna Erler-Zanol: Südtiroler Hausmannkost

Obě útlé a kolibříkovité knížečky pocházejí z kraje, kam pere slunce celý rok, víno zraje u každého plotu, v kuchyni se snoubí italská lehkost s rakousko-uherskou poctivostí, místní vás ubytují ve středověkém hradu a budou vám při každé příležitosti VAŘIT. Jižní Tyrolsko. Zde zapomenete na prášek do pečiva, protože vás nechají šlehat domácí bílky a žloutky. Chleba budete zadělávat voňavým žitným kváskem. A i když jste žena s moderními názory, budete v posledním šik modelu italské módy přikládat do kamen opravdové dřevo ve své vlastní kuchyni. Knödel, Strudel, Suppen, Würste… 

Jestli se chystáte brázdit jihotyrolské kopce na lyžích nebo jen přijedete ochutnat místní dobroty, zajděte si do místního krámku a kupte si jednu z těchto dvou knížek. Naučíte se skvěle vařit místní, z generce na generaci předávané recepty. Ani snad nemusím moc rozvádět, že moje srdce má zde, v kraji mezi Meranem a Bolzanem, svůj trvalý pobyt.   

Zelný salát se špekem (Krautsalat mit Speck)

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 150 g tyrolského špeku (v ideálním případě), lze nahradit dobrou anglickou slaninou
  • sůl, pepř, kmín
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa

Zelí nakrouháme na nudličky a v míse osolíme. Potřebujeme, aby zelí povolilo a pustilo trochu šťávy, toho docílíme asi desetiminutovým mačkáním zelí hřbetem ruky. Přidáme trochu mletého pepře a kmín podle chuti.

Mezitím nakrájíme slaninu nebo špek na drobné kousky a na oleji orestujeme, vypneme zdroj tepla a přidáme dvě lžíce octa. Smícháme se zelím a podáváme v hlubokém talíři – jako v Tyrolsku.   

Mahlzeit!

 

 

13 komentářů: „Dvě krásky a zelný salát

  1. jóó, to můžu 😉
    orestovaný špek nebo anglickou sypeme na kdejaký zelený salát s vinaigrette, ale se zelím jsem ještě neměla. Myslím, že brzy mít budu, bon appetit 😉

  2. Bali, ten salátek je fakt luxusní, vypadá úplně jednoduše, ale potěší 🙂 Jeho krása je v použití kvalitního špeku, když jsem dnes viděla u Cuketky to sušené hovězí od Rachada, něco podobného musí jít i z vepřového, nádhera, musím to vyzkoušet (i s hovězím)
    Jo a polička je fakt krásná, škoda, že není vidět celá, jsou v ní zabudované i polodrahokamy a vypadá nádherně. Autorem je Radek Kinc, šikovnej stolař z Pomezí…

  3. mně taky nejdřív zaujala ta polička 🙂 nešlo by dát sem celou její fotku?

    Jinak děkuji Julii za blog, moc se mi líbí – fotky, recepty a hlavně styl psaní, moc pěkně se to čte. Fandím, jen tak dál!

  4. ta POLIČKA je boží!! zjevně nebude z Ikei 🙂 že by domácí výroba stejně jako u salátu???

  5. renata:
    verzí je určitě celá řada, tahle je origoš aus Südtirol 🙂

    kaštanová:
    poličku klidně poodkryju, najdu zase nějakou příležitost k fotce a bude tady, zvlášť její konec stojí za to…a díky! 🙂

    Nicht gur Herr Kolicek? Aber die Rezepten sind einfach, keine Angst 🙂

    Vrtule: tak díky, taky se mi líbí 🙂

  6. Polička mi bere dech a ty kuchařské knihy taky 🙂 Slanina do salátu je bezva věc a tuto kombinaci si taky sem tam neodpustím. Mám ráda salát polníček s vyškvařenou slaninou a hrstí bylinkových krutonků. Naučila jsem se saláty milovat ve Švýcarsku a musím říct, že je na tisíc způsobů, jak se k salátu postavit. Díky Julko za tento recept. Dá se ho sníst opravdu plný talíř 😉

  7. DolceVita: Šárko, bylinkové krutonky? To mě zaujalo…dej nám recept! 🙂 A Švýcarsko je na tom zřejmě podobně jako Jižní Tyrolsko, hluboký talíř salátu jako automatický doplněk k jídlu? Jsem právě na horách a tohle menu bych tady ocenila – zde je vrcholem nabídky pod svahem pouhý svařák, pokud tedy zrovna je :))), ale určitě si nestěžuju – bydlíme na sjezdovce, tak máme přísun dobrůtek z vlastních zdrojů…:)

  8. Julko, nepřipadne Ti, že je o poličku nějak větší zájem , než o salát ?, i když ano, dobrá anglická slanina, to vlastně může být v jakémkoliv salátu, snad s mrkví se hůř snáší……….cha,cha

  9. :))) neee, nevadí, ta polička stojí za to, doufám, že i z fotky je vidět, že je to fortelné dílo! 🙂

  10. Tak ta policka je uplne nejvic! Bylo by mozne foto cele? Pleeeease!…:)

Napsat komentář