Hovězí z jižních svahů

17.08.08

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Troufám si odhadnout, že to co tady dnes budu dlouze popisovat, vaříte vy sami každý týden k nedělnímu obědu. Jenže já na téhle dobrotě z jednoho hrnce tak ujíždím, že si ji prostě nemůžu odpustit.

 

 

No, vlastně byste žádný text ani nepotřebovali. Všechno se dá vyčíst z obrázku.

Tohle jídlo mě naučila vařit jedna dáma v Jižním Tyrolsku. Ráno naložila do hrnce všechny ingredience a nechala dlouze na kamnech táhnout. Potom k té nádheře uvařila al dente rýži snů a tvářila se provinile, že nás odbude „zase hovězím“. Jsem si jistá, že touhle dobrotou uspokojíte důležitého šéfa i zavřete pusu ubrblané tchýni. Tak moc je to dobré.

Zapomeňte na mletou papriku, tohle není guláš!

Pro čtyři osoby k obědu a k ještě lepší, uleželé večeři:

Maso nakrájíme na malé miňonky. Čili plátky, které ještě rozpůlíme. Maso jsem nenaklepávala. Na sádle osmahneme spoustu nakrájené cibule. Ta je důležitá, krásně všechno zahustí a její nasládlá chuť se spojí s vinnou a rajčatovou.

Cibuli z hrnce vylovím (postupuji možná trochu krkolomně), na zbytku sádla nechám zatáhnout maso a k němu zase vrátím tu zrůžovělou cibuli. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájené papriky a rajčatové pyré. Zalijeme celým litrem červeného vína. Žádný vývar ani vodu! Jen víno!

Už teď to krásně voní! Do hrnce hodíme nějaké čerstvé bylinky ze zahrádky nebo balkonu. Postavíme na malý oheň a necháme bez pokličky pomaloučku vařit asi 3 hodiny. Omáčka nesmí bublat, jen by se měla mírně táhnout. Neustále ochutnáváme, dolaďujeme solí a pepřem. Můžeme na závěr přidat lžíci medu, pokud se nám zdá omáčka příliš kyselá..

Co chceme v hrnci mít? Náš cíl je redukovat a zahušťovat omáčku, koncentrovat chutě a vůně, uvařit maso do měkka. Dejme hovězímu šanci nasosat si víno a všechno krásné, co do omáčky upustila zelenina. Nechme papriky ve víně úplně rozplynout. Na lžíci by měla být nádherně rudohnědá omáčka fantasticky husté konzistence.  

Varianta na konec: Nějak mě lákalo přidat na závěr smetanu, možná bych zkusila spolu se Šárkou prdnout tam našlehanou, ale vyzkoušeno nemám. Nezgrcne se?

Provokativní tipy: Když vynecháme papriky a rajčata, nakrájíme žampiony a mrkev a oflambujeme omáčku vínovicí vytvoříme Boeuf bourguignon. Když místo hovězího uvaříme kohoutka, rázem v hrnci bublá Coq au vin…Jenže to už nejsme v Itálii, do Burgundska pojedeme zase příště.

 

 

Komentáře: 32 “Hovězí z jižních svahů”

  1. Perchta

    Hura, mame veceri! Diky za nedelni inspiraci! Tak se mi zda, ze by to mohlo byt dobry s troskou zakysane smetany pridane do talire – vyzkousim a poreferuji.

  2. cukoš

    já taky nebublám, ale rád bych!!!!! :D

    co je to pravo nahoře? „třihoďky se bodejte do prstu, sklizenou krev nastrouhejte do kastrólu“ ????

    :) )

  3. Tosk

    Oběd jsem (díky náročnému galerijnímu brněnskému programu :) nestihl a na večeři už je trochu pozdě. Ale že by zítra? T.

  4. DolceVita

    Nasosala jsem se vůně tvého hovězího a bude se mi lépe usínat :-) Nechala jsem se vést tvým odkazem na mé stránky a zase si připomněla dobu, kdy jsem s blogem nadšeně začínala :o ) Díky za vzpomínkovou porci! Ten guláš byl tenkrát fakt nezapomenutelný a já ho nedokázala důstojněji vyfotografovat. Pochopitelně chyba nebyla na straně fotoaparátu :o )))

    K té ušlehané smetaně v guláši … když byl guláš studený, byl tak hustý, že se mohl i s omáčkou krájet. Ovšem pomalým zahříváním smetana tála jako jarní sněhy a omáčka získávala na jemnosti, hebkosti, ladnosti a dokonalosti, která vynikla až v momentě, když se vznášela na povrchu houskového knedlíku. Recept na „Havlův guláš“ mi vždycky přišel šílený, ale jisté půvaby má. Vzpomínka na Boeuf bourguignon mě přivedla k mému starému blogovému receptu a k myšlence, že bych si měla opatřit pořádný kus hovězího masa. Nemusela bych dlouze přemýšlet, jak s ním naložit?

    Krásný recept Julko!
    Je to plný hrnec inspirace :-)

  5. tessa

    zvu tě k sobě na večeři..:)kdykoliv:)

  6. Perchta

    Cukos: copak tu krev, to bych jeste chapala, ale ja nemuzu sehnat mola a za chvili mam servirovat!

  7. ChilliJulie

    Perchta: Kysaná smetana určitě! V tom případě by se mi k tomu hodil spíš knödl…mám hlad :) )
    Mol je tam jen ilustrační, on mi tady lítal kolem a já nemůžu přijít na to, z kterýho pytlíku vyletěl. Jenže on to vlastně není mol, že…Doporučuji vynechat, to já jenom furt čučím, co kde lítá :) ))

    cukoš: neeee, to je příběh kolem, viš? Tři hoďky patří k šipečce, nožik patří k prstiku a měl by končit pod tekoucí vodou…ále můj muž to taky nepochopil, tak máte oba body :) ))

    Tosk: Brno bylo? Bienále? Tak povídej! Co se Ti líbilo?

    DolceVita: Na ten Havlův recept si moc dobře pamatuju, byl jeden z prvních, které jsem u Tebe četla (spolu s těma skelničkama zapíchanejma do sněhu…) a vždycky jsem si říkala, že ho vyzkouším. Pak ho převálvovala smršť tvých ostatních…Díky! Dneska si kupuju MF DNES ;)
    K té smetaně, vedli jsme o tom řeč s panem Cuketkou, já mám zkušenost, že někdy se mi to celý srazí i když použiju tučnou smetanu a někdy ne, dělám něco blbě?

    tessa: Díky!

  8. primula

    Taky bych Tě pozvala na večeři, ale myslím, že lepší by bylo se na tu večeři nechat pozvat. Zvlášť proto, že se toto jídlo dá servírovat i venku v přírodě – z velkého hrnce jen ohřát na vařiči. Skoro chutnalo i miminku. Vilém je kouzelník – a ten molovec, co poskakuje na jedné nožičce…

  9. Petra

    Tak k MF DNES kterou letím koupit ,ještě přihodím flák hovězího.Holky,začínám až nebezpečně načichávat kuchařinou?!?!?!A po nebezpečně dobrém včerejším obědě z receptu od DolceVity, dnes budou mít chlapci specialitu od Julky.Doufám,že to vydržím a 3 hoďky budu hlídat v kuchyni.Přeji všem hezký den,už se mi sbíhají sliny.

  10. Perchta

    Zprava z kuchyne: bylo to vynikajici a zbylo i na dva obedy. Kysana smetana ano (ja) i ne (manzel). Jenom nevim, jestli jsem koupila nejakou starou kravu, protoze i po trech hodinach mirneho tahnuti bylo maso jako podesev, tak jsem to na posledni pul hodinu nechala bublat a bylo to. Rozhodne budeme opakovat!

  11. Petra

    I já se musím připojit se slovy chvály.I když ne nedělní,ale pondělní oběd, a ještě dost pozdní,14.30,protože než jsem nakoupila a nakrájela bylo již poledne,a to mě čekaly ještě 3 hoďky vaření,ale chutnalo to ohromně.Já měla sice maso měkké,oproti Perchtě,ale nebyla bych to já,abych to něčím nezměnila.A tak když jsem si představila jak moji hoši pitvají co vlastně v tom všechno plave,jsem jako popelka vybrala maso a zbytek jsem trochu tyčovým mixerem rozmělnila,a maso zase vrátila.Asi to nemá tu podobu,jakou autor původně zamýšlel,ale účel světí prostředky.Omajda byla v tu ránu opravdu hustá a vůbec bych nevěřila že je tam jako tekutina jen to víno.Je to fakt moc dobrý.A dala jsem tam i trochu toho medu.Myslím,že tak dobrý hovězí jsem dlouho neměla.Já ho moc nemusím.Takže Julko velké díky díky díky.

  12. Petra

    Jo a ještě jsem zapoměla dodat,že jako správná spořivá hospodyňka, jsem místo plechovky rajčat, dala čertvá ze zahrádky,který jsem samo,že spařila a oloupala.A místo žlutých slovenských paprik /ty zrovna neměli/ jsem tam musela dát červené a ještě se mi urodila cuketa a já nevěděla co s ní ,tak jsem ji tam taky prskla.Teď teda nevím,jestli nemám úplně jiný jídlo.?!?!

  13. Perchta

    Petro, ja jsem to taky rozmixovala :) Puvodne jsem se bala priznat, kdyz jsem z receptu vedela, ze se papriky maji ve vine uplne rozplynout a ty moje tam porad hrde plavaly…

  14. Petra

    Jé to jsem ráda,že nejsem sama co to takhle vylepšila.Jen by mě zajímalo,jestli se to Julce fakt všechno rozvařilo.Možná,že jsme ty papriky měly nějaký tužší????Škoda že k tomu jídlu nebyla tentokrát fotka,ale jen obrázkový návod.Julko,jestli jsi to vyfotila,hoď to sem prosím,prosím.Ať vím,jestli se to aspoň trochu podobá.???Děkuji.

  15. ChilliJulie

    Tý jo, já jsem nadšená, že jste se do toho pustily! Mám radost! No fotočka právě není, proto je tam ta malůvka, úplně jako náhrada. Já jsem to nestihla a pak mi to všechno se….žrali…nědli :) ))
    Co vím, tak ty papriky s cibulí se skoro úplně rozvaří, ale stoprocentně ne. Jak jsem to furt redukovala, dostalo to konzistenci hustého guláše. Ale rozšprudlání je taky dobrá ajdea, tím se nic nezkazí a je to dobrý nápad! A cuketa to musela ještě zabetonovat. Hustý, co?

  16. Petra

    Julko,kdyby jsi viděla večer mého muže,jak si dvakrát přidával,tak by jsi samou pýchou skákala 2 metry vysoko.Hustota byla bezvadná,napřed to odhadoval na guláš,ale po ochutnání poznal,že je tam víno a cpal si břicho k prasknutí.Vlastně mě nejvíc vyhovují jídla z jednoho hrnce.Takže sem s takovýma receptama.A na růžový dorty se holt budu jen dívat.
    P.S.Už se strašně těším na fotoseminář.Doufám,že budu umět fotky aspoň jako ty!!!

  17. schnytlik

    Malůvka se mi líbí a moc :) Jak tady čtu ty ódy, tak to musím taky prubnout, jsem zvědavá, zda to bude mít takový úspěch i u nás :)

  18. Kanibal

    Julie: Já se na víkend chystám na další (již čtvrtý) festival mexických chutí – Vaše chilli získalo v rodině velikou oblibu a jednou za čas jsem osloven s prosbou o jeho přípravu. Ikonka bude dnééééééés :)

  19. Pivli

    To je parádní recept. I všechny jeho upravené verze níže.
    Muselo to u vás doma nádherně vonět.
    Až opadnou vedra a to má být brzo, splichtím něco podobného.
    Dělám takhle hovězí (ev.krůtí) na divoko, tam nejsou rajčata a papriky, ale jen to víno(což je zásadní) a brusinky.
    Nejraději to jíme s bramborovou kaší, ale rýže nemá chybu.
    Miluju tohle vaření po staru. Žádný papiňák. Dusit, dusit, dusit!
    :-)

  20. vladka

    Jéé, to miluju! Maso, víno, teplo, čas:) Prostě zodpovědný vegetarián ze mě nebude. A Havlův guláš jsem taky zkusila, poctivě podle celého receptu, ač mi to připadalo šílené. A byl famózní, občas mi někdo připomene, že už by bylo zase načase:)

  21. ChilliJulie

    Díky, díky! Ale vlastně všechny díky patří té úžasné dámě do Jižního Tyrolska, tož posílám tím směrem :) )

    Pivli, musím vyzkoušet! Kde sháníš brusinky? Jestli mi řekneš, že na ně chodíš za barák do lesa, ta se naštvu. Brusinky jsem snad v životě v lese nepotkala…Nebo je máš na balkoně jako ty maliny?

    Petro, taky se těším, jen nevím, jak přemuvíme Evinku Melo do focení jídla :) ) Ještě se to vykrystalizuje…

    Kanibale, díky moc za favicon! (vidíte to v adrese? ty papričky? tak to zařídil Kanibal :) )
    A děláš chilli i s tím těstem?

  22. Kanibal

    Julie: Těsto nedělám, pekařina se mojí láskou nestala :) Kupuju dobrej chlebík v malém pekařství na kraji města. A taky přidávám červené fazole, sedí mi tam, potvory moučný :) Teď mám bojový úkol – do víkendu sehnat PÁLIVÉ chilli papričky… snad se povede, ty posledně vůbec nepálily.

  23. Pivli

    Brusinky koupím buď na trhu a zavařím, případně zajdu do Ikei a koupím ty jejch skvěléí, ručně sbírané, naložené. nebo mají v Normě, velmi slušné. párkrát se mi je povedlo i nasbírat, ale bylo to tak na dva plecháčky.
    Když je nejhůř, mám naložený červený rybíz ala brusinky. :-) ))
    Maliny snad budou, jsou objednané, tak uvidíme…

  24. Pivli

    odkaz na brusinky z Ikea:
    http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/IkeaNearYouView?storeId=20&catalogId=11001&langId=-28&StoreName=localfood

  25. Kanibal

    Co jsem slyšel tak jsou ve skandinávii jako lesní plevel… u nás jsem na ně narazil při houbolovu snad dvakrát. Ale mám je moc rád… jsou krásně rafinované. V lékárnách mívají brusinkové bonbóny Vivil bez cukru. Pytlík slupnu během odpoledne

  26. Pivli

    Vivilky jsou boooží. Všechny druhy.

  27. Mánek

    Hele, to je hezký obrázek! Mol ovívá křídly zrosené čílko zkrvavené hospodyňky a kráva na to celé vyplazuje jazyčisko, jakou z toho psinu má! :-D

    No, klidně bych to hodil do kastrolu, zadekloval poklicí a prsknul i na déle než tři hoďky do trouby, ať to ukáže, co to umí. Tam se to nemusí míchat a je lépe se tím vůbec nezabývat. Určitě by se i ty papriky rozvařily víc a kráva změkla určitě. :-D

  28. Bali

    Hmmmm, takové bublačky, to můžeme ;-)
    U nás v troubě přes noc bublala terina s Tripes a la mode de Caen. Výsledek? Ráno poslintaný polšťář, vůně nejen v celém domě, ale i v okolí, a v troubě lahůdka, která bude na oběd.
    P.S. už jsem koštla u snídaně ;-)

  29. Kanibal

    Bali: Už jsem si to našel na Labužníkovi… to vypadá jako velkej masakr! Už tím trávím pěknou dobu a nemůžu se na ten recept vynadívat. Půjčím si římana a budu se tvářit že to je terina. Jen budu muset nahradit telecí haksny vepřovými… co se dá dělat.

  30. Bali

    JO, je to masakr :-)
    Když se zadaří, dám o víkendu recept a fotky k nám na stránky ;-)
    A jdu nandavat, slintám si do klávesnice.
    (taky máme haxny jen vepřové)

  31. primula

    Za námi na severu Klajda, shlížíme na jižní svahy a máme plné břicho Tvého hovězího. A k tomu jsme měli -já poprvé v životě – tarhoňu. Na přání svého muže jsem mu ji přivezla z Bratislavy a splnila jsem mu jeho dávný sen z vysokoškolských kolejí, kde ji mívali. Škoda, že není u nás k dostání, byla k tomu výborná.

  32. RenataE

    Udělala jsem ten recepis z hovězí kližky, čerstvých oloupaných rajčat, bílých paprik. Vcuclo to víc než litr vína, ke konci jsem přihodila ještě bílé fazole v tomatě a bylo to skvostné. K tomu grilovaná polenta. Dokonce i moje matka, která si libuje v dietní stravě, si přidala!

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře