Hrnec v podzemí

05.11.08

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Asi před měsícem jsem s několika dámami vyrazila malovat Blaník. Zapíchly jsme stojany, semlely kde co, vypily nějakou tu sklenku a dostaly hlad.ohen4.jpg

Původně jsem si naplánovala, že jim k obědu připravím něco nevšedního v plamenech. Jenže jsem zase potřebovala, aby jídlo vydrželo alespoň chvíli klokotat bez dozoru. Akryl na paletě pekelně rychle vysychá, že. Potomky zabavit umím, ale kotel bez kontroly si žádá nějaké nápady. A tak mě napadlo, že k vaření sestrojím podzemní pec. Trochu jsem obhlížela Zakopané maso Hanky Michopulu, která ve své kuchařské knize Zpátky domů do země noří hovězí se slaninou. A taky nějaké tábornické příručky, kde Seton maso pakuje do listí a z hlíny mu kouká jenom kolík. Zůstala jsem při zemi a do hrnce naházela své obvyklé vepřové ingredience a vybavena lopatkou zapálila vatru a produkovala žhavé uhlíky.

ohen2.jpg

Kdyby vám šiblo, jako mně, je to prosté. Musíte vykutat díru, nasypat tam vrstvu žhavých uhlíků, šupnout tam hrnec, zaházet drny a doufat, že jste vyrobili primitivní akumulačky.

ohen3.jpg

Nečeká se tak úplně snadno, protože vůbec nevíte co se uvnitř děje a zvědavost je sviňa zlá. Já jsem udělala několik chyb.

Za prvé: neměla jsem kameny ani střešní tašky jako vnitřní zásobníky tepla, takže celá ďura rychle chladla. Za dvě hodiny bylo teplo pryč. Maso sice jevilo první známky uvaření, ale nebylo to ještě ono, chutě masa a zeleniny se zatím nepropojily, chtělo to minimálně ještě dvě hodiny mírného dušení.

ohen41.jpg

Za druhé jsem chtěla mít ten hrnec i jako modelku na focení, tak jsem žádnou něžnou peřinku z drnů nevytvořila a teplo hodně unikalo. I když holky nakonec nějaké uhlíky nahoru naházely (viz foto).

Také je nezbytné nádobu zabalit několika vrstvami alobalu, který jsem prostě na chalupě v osamělém lůně přírody neměla. Jak zvědavci nakukují, padají dovnitř uhlíky.

ohen5.jpg

Nakonec jsem to nevydržela, hrnec oprášila a několik desítek minut ho nechala přímo v ohništi. Málem mi tam, ocel neocel, uhořel…

Nebo jděte zpátky domů a zůstaňte u obvyklého sporákového postupu

Na stole nám leží:

Na velké kusy nakrájíme maso a kořenovou zeleninu, vložíme do pořádného hrnce bez umělohmotných úchytek. Přidáme nakrájený česnek a velké měsíčky cibule. Zatím nezahříváme, vše je syrové! Přidáme asi 8 celých bobkových listů, dostatečně osolíme a opepříme. Všechno lehce promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou, uzavřeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby a necháme při teplotě 120-150 stupňů hodinu a půl bez inspekce dusit. V podzemní peci 3-4 hodiny, i víc.

Všechno do sebe zapustí šťávu a chutě se krásně spojí. Do hrnce můžeme přidat i brambory, ale ty se rozvaří nejdříve. Sice celé jídlo zahustí, ale vytvoří kaši. Brambory vaříme raději zvlášť.

ohen6.jpg

Nechci vás odradit! Naopak! Zkuste to, tyto dny jsou pro podobné experimenty jako stvořené! Hance zůstala v rejstříku roztomilá malá chybka, která se mi teď hodí do závěru. Věřím, že právě to vaše maso nebude taky „zkopané“, jako to moje.

Komentáře: 11 “Hrnec v podzemí”

  1. Millie

    To je úplně super věc…..někdy něco takového klidně zkusím, ale to je tak na chatu, má to úžasnou atmosféru

  2. Helli

    Potvrzuji vyprávění ChilliJulie. Bylo to dobrodružství pro účastníky i pro ten chudák hrnec, ale výsledek byl VELMI jedlý. Slupli jsme všechno. Skoro by se dalo říct, že se po jídle zaprášilo, nebýt té dobré šťávičky.

  3. Vinograf

    Jé, to vypadá báječně. Jen škoda toho hrnca. Nešlo by to maso fakticky jen zavrtat do listí a zakutat, aby to aromaticky probublalo, bylinkově načmuchlo a hlínově provonilo?

  4. Kanibal

    Asi to chce kotlík z čundru, hrnce je škoda. Ale jak psala Millie – úžasná atmosféra. Češi objevili grilování a přípravu jídla venku obecně, tak tohle dokonale zapadá do naší nové záliby.

  5. ChilliJulie

    Millie, zkuste, je to prča! A ta zvědavost jak člověka žere! :) )

    Helli, děkuju, pro mě to byla čest, taková krásná parta. Vaření v grupě, já to miluju :) )

    Vinografe no šlo! To je právě ten Setonuv hrnec! Je to takovej děsnej folk a country dohromady, ale musí to bejt sranda. Neuděláme to? Přijeď! Kukej tady: http://sweb.cz/vlastafiller/v007.html

    Kanibale, jo, jenže ono to tak ze začátku nevydalo, že ho budu žhavit. Několik dní vypadal fakt chudák, že je po něm, ale právě mi v něm klokotá hovězí, tak to přežil…

  6. Kanibal

    Julie: ty máš spotřebu hovězího jako Diego z Ria! :)

  7. ChilliJulie

    že jo? Neříkej, že by sis teď nedal! ;)

  8. Kanibal

    Hovězí a Chilli kdykoli… ježiš kolik je?

  9. ChilliJulie

    Ty jíš o půl druhý pálivý papričky? ;)

  10. Kanibal

    Klidně bych jedl, byl jsem hladovej jak kdybych celej večer pil jen to pivo ;)

  11. Nedy

    No v Setonově hrnci jsem už vařil. Takhle se na maso aspoň člověk může podívat, ale z toho S. hrnce ho člověk může opravdu až vyhrabat. Nicméně výsledek byl skvělej! Je to dobrý sranda!

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře