Impressa J5 aneb Prázdniny s Jurou

05.06.08

Chilli Menu: Pomocníci do kuchyně

Testování kávovaru Jura Impressa J5 u ChilliJulie doma. Jak to dopadlo?

Krásný jako Federer

Jura je švýcarská firma, fungující na trhu od roku 1931. Švýcaři jsou pověstní kvalitou a přesností. A musím říct, že tenhle kousek se jim opravdu povedl. Půvabný a čistý design. Na Juru ve své kuchyni nezapomenete. Moc pěkný předek, elegantní zadek Je neodolatelný ve dne a rozsvícený v noci.

 

Zmáčkni čudlík

Jura Impressa J5 je plně automatický kávovar. Nemá tedy portafilter, který najdete u pákového přístroje. Tam sypete, ťapťáte, nacvakáváte a presujete. Jura tohle všechno dělá sám, má na to skryté mechanizmy. Nasypete upražená zrnka do zásobníku. Navolíte si tlačítkem množství kávy, teplotu a objem vody. Přístroj stanovenou dávku zrnek namele svými ocelovými zubisky, ve spařovací jednotce pěkně udusá a poté přes kofeinovou vrstvu pustí páru pod tlakem 15 barů. A do vašeho šálku vytéká espresso. Nebo by mělo.


Děvčico nešťastná! 

Ten mlýnek mě zaujal. A jeho nastavení ještě víc. Správně nastavený mlýnek je jedním z důležitých kroků k dobrému espressu. V návodu jsem zahlédla vykřičník a pod ním varování, že mlýnek by se měl nastavovat za chodu. To by mě zřejmě nenapadlo a nastavovala bych skus zoubků ve stavu mlýnko-klidu, což bych dělala úplně špatně. Takže pozor!

Další citace z návodu: Doporučujeme toto nastavení: Světle pražená káva – jemné mletí, tmavě pražená káva – hrubší mletí. Ajtakrajta. Tak s tímhle postupem bychom čekali na dobré espresso marně. Stupeň upražení a zabarvení kávy s nastavením mlýnku a kvalitou nápoje přímo nesouvisí. Vhodná hrubost mletí je důležitá pro dodržení ideální délky kávové extrakce. Správná příprava espressa trvá cca 28 vteřin. Je-li mlýnek nastaven příliš najemno, káva teče pomaleji a naopak. Návody číst, ale ne celé!

 

Laškování s Jurou         

Co ještě zajímavého umí Jura? Do spařovací jednotky se vejde 15 gramů kávy, je tedy možné připravit dvě kvalitní espressa naráz. A ještě na ně Jura posvítí. Na tohle mě skoro dostal. Musím uznat, že přijít ráno rozespalá ke kávovaru, který se jemně rozsvítí je hodně efektní. Nalákal by mě na blbinu. Ach.

Výpust je výškově i do stran nastavitelná. To je praktické řešení, můžete použít téměř jakkoli tvarově odlišné šálky.

Nenahřívá hrníčky. Ty se podle doporučení předem proplachují horkou vodou. Za ty prachy by je ale nahřívat mohl…

No jo, je to Švýcar, děsně čistotnej. Pořád se umývá a o všechno si řekne. Rozsvěcuje laškovně snadno ovladatelné menu. Píše plynně v češtině: „Proplach! Doplnit kávu! Vyhřívám se!“ Čůrat! Né, to byla moje dcera…

 

A jak je napěněnej!

Pěnění mléka. U mléka byla při testování největší sranda. K přístroji je dodáván v základní výbavě cappuccinátor, který při dobré obsluze zajistí pevnou mléčnou pěnu. Trochu mi vadilo, že horká pára tryská pod velkým tlakem ve výšce očí mých zvědavých dětí. Musela jsem udělat speciální přednášku s efektním tryskáním, vysvětlováním a následným morálním poučením. Výsledek? Oči v sloup: „Ale mami, my nejsme blbí!“ Ovšem, to není Jurův problém, horkou páru na děti prskají všichni.   

Ale zpět. Hadička se zapojí přímo do krabice s mlékem. Na pevnou a hustou pěnu by mělo být mléko vychlazené. Takže napěnit, vytáhnout hadičku, pokydat si mlékem všechno kolem, do ledničky, vymýt cappuccinátor. Pokecané okolí nemusíte mít, pokud si koupíte externí ledničku zvlášť. Jistě.

Pili jsme konečně skvělé domácí cappuccino (návod jsme raději už podruhé nečetli, tam nás zasypávali pro změnu skořicí) a maláčkům jsme pěnili kakajíčka do omrzení. A v místních potravinách vykoupili všechno Lascato.  

Houstone, máme problém!

Úplná úchylárna je, že Jura Impressa J5 má port pro zapojení počítače a servisní kontrolu. Stačí jedno kliknutí a technik zkoumá správné nastavení systému. Ale pozná také,  kolik káv jste připravili, jak často jste doplňovali čerstvou vodu a kdy čistili odpadní zásobník. No prostě vám řekne, jestli jste ve firmě čuňata nebo ne.

 

A jaká je s Jurou káva?

K testu jsme dostali čerstvou směs Jablum Espresso Beans Blend s podílem jamajské Blue Mountain. A byla výborná. Takové espresso kdybych dostala ve většině kaváren, bylo by vyhráno. Plná a výrazná chuť. Stálo by za to vyzkoušet víc druhů káv a ochutnat. To ale nebylo předmětem našeho testu, my jsme se zaměřili hlavně na funkčnost a specifika kávovaru.    

 

Tak co, Juro? Jak jsi dopadl?

Ale jo. Je to sekáč. Domů i do firmy, do kadeřnictví, prodejny aut nebo menšího provozu. Není to nijak levný kousek, aktuálně za cenu 37 890 Kč. Ale známá značka budí dojem a design udělá velkou parádu. A pokud nezlomíte zoubky u mlýnku, zahodíte návod a koupíte si kvalitní a čerstvou kávu, vykouzlíte s Jurou i slušné espresso.  

Jurova stáj: Jura Impressa.cz 

A co vy? Jaký máte v práci kávovar? Nešetří na vás šéf? Nebo vás naopak pressíčky z dobrého kávovaru rozmazluje? Pijete espresso doma? Nebo si kávu překapáváte jako já? A J.T.?

Komentáře: 9 “Impressa J5 aneb Prázdniny s Jurou”

  1. PiDiBi

    v praci french press, doma kdyz uz tak turka nebo rozpustny :)

  2. aleš

    Myslím si že z plnoautomatických kávovarů pro domácnost patří Jura mezi špičku. Velké plus pro jeho koupi je i servis který Jura poskytuje zákazníkům. Tento servis je ale zahrnutý v ceně který za tyto kávovary zaplatíte.

  3. ChilliJulie

    PiDiBi: To jste potěšil, french press je prima, je levný a káva z něj mi chutná. Nechcete si ho koupit i domů?
    Ad váš web: Tohle nemůžu ukázat synovi, když jdeme kolem podobného obchodu, můžu na cokoli dalšího zapomenout :)

    aleš: No ještě aby si zákazník ten servis ještě platil! :) Když si prohlédnu celkovou nabídku, třeba Impressa v řadě C je levnější o cca 15 tisíc korun, to mi přijde dost. Když se jedná o kávovary s téměř totožným systémem…

  4. aleš

    Rozdil mezi C5 a J5 je v par malickostech

    J5 ma jen navic
    - zásobník na odpad o 6 porcí větší
    - větší zásobník na kávu o 50g
    - hodiny
    - extra bojler pro páru
    - aqua filtr

  5. Petr

    No mezi J5 a C5 je podstatně víc rozdílů, ale to bych se tu moc rozepsal. Nahřívání mi přijde u domácího modelu vcelku zbytečné. Zbytečně by žral proud, když je celý den zapnutý. Od toho je tu třeba starý model S7 a S9, nebo novinka S9 OTC, který Vám na stisk tlačítka udělá laté, či cappuccino. A stáj Jury je v Brně. Toto je pouze internetový prodejce…

  6. aleš

    Nemyslím si že nahřívání šálků je zbytečnost. Udělat si dobré espresso do studeného šálku není nejlepší volba

  7. Petr

    V žádném případě neříkám, aby si někdo dělal kávu do studeného šálku. Nahřívání na domácím kávovaru zbytečně topí celý den, když je člověk v práci. A když kávovar vypnete tak trvá zase dlouho než se plocha nahřeje a od ní šálky. Ale není problém si do šálku napustit horkou vodu. Tím se šálek perfektně nahřeje.

  8. Kanibal

    Souhlasím s Petrem, omytí šálku v horké vodě je doma triviální záležitost a ušetřená energie i peníze jsou zde jasné plus. Jinak krásná mašinka, mám doma naprosto základní typ stroje na espresso… je to lepší než turek, který mě už hodně omrzel. Problem je se slozitou manipulaci – doplnit čerstvou vodu, páka, naplnit, zaaretovat, protlačit, uvolnit, vyčistit páku, vyčistit stroj a další kafe. Ale co, na ty moje tři kafíčka do měsíce (doma) stačí. Jen je lepší mít jednotlivé kapsle, které se rozbalí až před použitím. Jinak mi doma všechno kafe vyvětrá…

  9. horal

    Myslim, ze pusti paru pod tlakem 9 baru. Tak se ma delat spravne espresso. Tech 15 baru je maximalni vykon cerpadla.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře