Jemná jak smirkovej papír

27.01.12

Chilli Menu: Zápisky

Dnes jsou to právě čtyři roky co vznikla ChilliJulie. K narozeninám jsem si nadělila sérii nových fotek, abych měla co měnit v banneru. Autorkou ananasového masakru je fotografka Monika Hlaváčová a look fotce dodal můj kamarád Lukáš. Kvůli focení jsem přestavěla svůj velký byt na atelier, postříkala zeď šťávou z citronu a nacpala se lajt majonézou (třeba to sem někdy dám). Hned jsem se pochopitelně, já velké ego, s dvaceti novými snímky chlubila přátelům. Můj muž by mi vyretušoval asi dvacet kilo kolem pasu a kamarád mé nadšení zchladil: „Jo, takový fotky znám! Ty jsou jak z východoněmeckýho katalogu zeleniny!“ A bylo. Takže nosánek si dej holka zase normálně a z vejšek šupej dolů…

Nedá mi to, trochu si pro sebe musím tu čtyřku shrnout. Na Chilli jsem začala publikovat v době, kdy foodblogy byly dost v módě. Nebyly bedýnky ani farmářské trhy a šéfredaktoři „papíru“ témata o jídle šoupali na zadní stránky ke křížovkám. Takže jsme byli hladoví a vděční za každej usmolenej report ze školy vaření nebo food festivalu. A pod každou blbostí, kterou někdo z nás vyvěsil na web, byly desítky oslavných komentářů. Báli jsme se chodit do nóbl hospod a zpráva o první michelinské hvězdě byla jako gól na mistrovství světa. Foodblogeři byli tajemná úderka bez tváří a s inkognito jmény, která opatrně pronikala do velkých médií. Jasně, trochu to přifukuju – byla to prima doba a jsem moc vděčná za přátelství, která trvají dodnes. O jídle se za tu dobu začalo pořádně psát v pravidelných rubrikách a každé dobré noviny či magazín dnes mají tlupu vlčáků=recenzentů (dobrých i slabých), kteří cupují české restauratéry. Šéfkuchaři začali být sexy hvězdy, což je paráda! I já jsem to aspoň malinko posunula. Spolu s  Karlem Škrabalem a Hanou Černohorskou v MF DNES jsem založila pravidelnou středeční stránku o gastronomii na jižní Moravě a dala dohromady tým lidí, kteří na stránce pokračují doteď. Na to jsem skutečně pyšná.

Slavná éra foodblogů je podle mého názoru trochu fuč. Aby si autor udržel stálou čtenářskou skupinu a dlouhodobě web utáhnul, nestačí jen publikovat recepty na buchty z prášku do pečiva. Musí přinést i něco navíc – sympatický jazykový styl, rozumný námět nebo možnost se na obsahu podílet. Téma o jídle přestalo být zábavou pro pionýrky. Už  umíme vědomě si hlídat kvalitu v tašce s nákupem i to co dostaneme na talíři v restauraci. (Teď se ještě musíme naučit líp oblíkat. Takže jestli chcete založit blog, pište o módě…)

Dost se změnilo i na hospodské scéně. Sleduji především brněnskou a jihomoravskou sekci, Praha je pro mě na podrobné zhodnocení dost daleko a hodně se mění. Za tu dobu, co o jídle píšu, pozoruju s velkou radostí, že host v hospodě přestává být blbečkem, který sežere všechno. Je poučenej, náročnej a za svý peníze NĚCO chce. To mě moc těší. V Brně před čtyřmi lety dobré jídlo stálo šílený peníze a téměř chyběl level pro střední třídu. To už dnes neplatí, jsem nadšená, že obstály podniky typu Avia či La Bouchée, kde se u stolu střídá student s manažerem. Je to dobrý trend a bude pokračovat, důkazem je třeba prima humbuk kolem brněnského Bistra Franz (Urvěte místo na světle vepředu, k záchodu si nesedejte!) nebo Cattani.

A Julča osobně? Mně se za čtyři roky díky tomuhle blogu změnil život. Mám výkyvy, a budu mít, ale tohle je moje láska, která mě po čertech baví. Díky za čtyřletou přízeň!

Komentáře: 8 “Jemná jak smirkovej papír”

  1. eva

    juli paráda….dobrá foto….ten nůž k tomu sáčku….pěkný….

  2. J.Č. / Jižní svah

    Congrats! :) Nemáš někde scan té fotky z Apetitu? Nějak mi to nakonec uniklo… a je to už hezkých pár měsíců zpátky %-)

  3. Hydraulik

    Nojo čtyři roky.Kdo by to řekl.A už taková velká holka.Ale málo píšou, sakra málo.A ještě míňkrát se ozvou.Pořád mám pronich to pozvání do…..Zdraví Hydraulik

  4. toffo

    Je to pravda, já se za ty čtyři roky slušně vyučila, díky za blogy. Foto ala Kill Bill, alespoň já to tak vidím, ale do mého pohledu se asi promítá momentální nálada. Ať je vostro dál :-)

  5. DolceVita

    Julko, tak ti přeji, ať pořád pácháš něco, z čeho budeme mít radost i my :-)

  6. AdaMM

    Jsem rád, že jsem se kolem toho mohl potloukat :) držím palce i do budoucna!

  7. rachad

    Jen houšť a větší kapky :-) Zrovna nedávno jsem vzpomínal na ty hezké časy kdy nás bylo pět a půl a tak hezky jsme vyčnívali :-D Blahopřeji a držím palce ať to šlape!

  8. voul

    Typická brněnská samolibá levičácká frnda.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře