Jeseter s vůní citronu a medvědího česneku

11.04.11

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Ten velký a krásný jeseter plaval ještě v sobotu ráno v kádi. Doma jsem smetanově žluté břicho vytáhla z tašky a obdivovala divnou tlamičku i nezvykle hladkou kůži.

ryba-009.jpg

O brněnské rybárně pana Šopíka na Božetěchové jsem psala mockrát. Nákupy s jemnou vůní rybiny v průjezdu mě nezklamou nikdy a ráda sem chodím. Ale že jim tam občas plave i takovejhle krasavec, to mi teda pánové až do soboty tajili. Ale co s ním? „Mami, my chceme jenom trochu,“ hlásily děti raději dopředu a kroutily „žraločím“ ocasem.

ryba-029.jpg

Naložila jsem tedy rybu, děti, psa a odjela k babičce a dědečkovi. Táta se vaření nebojí, má nápady a ještě dobře pokecáme. Všichni jsme se shodli, že nechceme jídlo těžké a krásnou rybu nebudeme smažit.

ryba-028.jpg

Recept je svěží, jednoduchý, zvládne ho fakt každý a je to velká dobrota. Voní medvědím česnekem a říz má po dobré hořčici. Dá se použít téměř na jakoukoli rybu a až budou nové brambory…no mňam. Ostatně, vychlazený dip se dá nakydat i na vařené hovězí.

ryba-038.jpg

Jeseter s citronovým dipem

Svěží a boží dip

Brambory pošťoucháme s trochou dobrého másla, přidáme nasekaný medvědí česnek, pomocí formičky  utvoříme úhledná bramborová kolečka a upravíme na talíř.

ryba-043.jpg

Jeseter krásně voní, má jemné bílé maso a je téměř bez kostí. Děti to sluply, ani nemrkly. Rybáři ho prý chytají i v našich řekách, chová se v sádkách.

Komentáře: 3 “Jeseter s vůní citronu a medvědího česneku”

  1. jiturka

    Od Šopíka jsou čerstvé rybky nej. Ale už po druhé jsme neměli úplně štěstí s mraženými makrelami :-/

  2. Levandule

    Dneska jsem se vydala na pstruhy na oběd, pak jsem se, já, rybí začátečník, odvážila a přinesla domů jesetera. Hledám na netu, co s ním, a najdu tohle. Upečené maso tak vynikající, že mám problém počkat, než přijde rodina, skoro obědvám bez nich. Zatím teda nevím, jak to bude na talíři chutnat dohromady, ale každé zvlášť úžasné. Tak snad dorazí brzo.

    Chtěla jsem se zeptat, dá se medvědí česnek sehnat někde mimo sezónu? Letos jsem nás nějak podcenila a na konci srpna se mi krčí v mražáku poslední vanička :(

  3. malejemu

    to si delate prd**

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře