Kdo smaží ty bramboráky, automechanik?

23.12.09

Chilli Menu: Žhavý problém

Trhy na náměstí Svobody v Brně se letos změnily. Změna prodejního sortimentu jim prospěla. Ve vzduchu visí stovky žárovek, atmosféra je zdánlivě vánočnější. Ale gastronomický zážitek to pořád není.

trhy1.jpg


Jako bychom neměli v kuchařkách dost českých vánočních specialit. Ve stáncích chybí tradiční regionální nápady a až na pár výjimek jakékoli vánoční menu, které by se nemuselo schovávat do tašky, ale mohlo ochutnávat přímo na místě.
Moravský buřtguláš na Moravském náměstí to nezachrání, ale zaplaťpánbůh za něj. Slovenské halušky? Dobrá, z Moravy je to na Slovensko kousek. Předražené? Můj problém, měla jsem se na cenu zeptat. Za malou porci jsem nakonec vyskládala prodavači bez pár drobných stokorunu. To opravdu nikoho nenapadlo připravit vánoční českou specialitu houbového kubu? A co porce ryby, cukroví, vánočka?
Kulinářská tragédie teprve je, když sem kvůli cinkání na zvonek a krmení oveček člověk přivleče promrzlé děti. Mají žízeň a hlad jakmile člověk stánky poprvé obkrouží. Tvoří se svými průvodci jednu z cílových skupin, ale stánkaři na ně úplně zapomněli. Svařákem nebo medovinou si mohou prokřehlé ruce jen zahřát. Neochutnají. Přemaštěný bramborák je pekelně škodolibá nabídka, vypadá spíš jako od automechanika, než od kuchaře. Nejprve je člověk musí zabavit v dlouhé frontě, zaplatit 80 korun, miniaturním promaštěným ubrouskem utírat dítěti špinavé prsty a nakonec nesnědený kus nedobrého bramboráku dojídat. Menší porci? Kde jste na tom paní byla? Volá prodavačka. Dětem se dá koupit vařící čaj. V malém vachrlatém plastovém kelímku, který se nedá udržet v ruce. Pozdě jsem natrefila na stánek kavárny, kde nabízeli ohřátý hostětínský biomošt. My jsme mezitím zaplatili za studený a předražený párek ve starém rohlíku. Majitel blízkého fastfoodového řetězce si mne ruce. Je nacpaný rodinami s dětmi, které nechávají peníze tam. Ale zpět k bramboráku. V restauraci bychom 80 korun za tukem kapající bramborovou vodu nadávali.
Tady se stoicky smíříme a stojíme frontu dál. Na Svoboďáček, do kterého se schová cokoli. Nebo na švédské víno. Ve vinařské velmoci! Zatímco Moravskému náměstí vládnou turbopunče, supercloumáky a lomcováky, pár dobrot stálo za ochutnání.
Téměř všechny jsou k dostání na Zelném trhu, který se koncepcí staročeských Vánoc přece jen trochu vymyká. A v dobrém. Již zmíněná kavárna nabízí kávu nebo čaj, koláčky a teplé džusy. Moravskou hruškovici, slivovici nebo punč rozlévali do hrnečku blízko dřevěného betlému. I když německy mluvící pár stál s hrnkem v ruce poněkud bezradně. Nebylo kam jít ochutnávat dál.
Oceňuji celé bramborové menu v krámku U Veselé brambory. Zatočené bramborové placky s povidlím nebo pečené brambory jsou poctivý základ.
Světelnou show už v centru Brna máme. Teď už zbývá jen začít lépe vařit.

Článek jsem napsala pro MF DNES. Vyšel v úterý 22. prosince 2009.  

Komentáře: 21 “Kdo smaží ty bramboráky, automechanik?”

  1. Martin

    Autorce bych doporučil si příští advent za „pár drobných“ pronajmout od milovaného magistrátu těch 5 metrů čtverečních (bylo by to cca 90 tisíc)a rozmazlit nás konzumenty kvalitní tradiční kuchyní za lidové ceny. prosím o avízo, kde bude ten stánek umístěn, protože budu jistojistě stálým zákazníkem.

    respect
    Martin

  2. ChilliJulie

    Milý Martine, je mi fakt ukradený, kolik za stánek prodejci platí. Jestli se uživí hnusným bramborákem, uživí se i dobrým bramborákem. Promiňte, ale tohle pro mě není argument.

  3. mo.

    … to je právě ten problém .. poctivý řemeslník nebo jiný poctivý obchodník nemá tu drzost a odvahu tam za ty vysoké nájmy jít prodávat….- tím myslím Svoboďák – město se stále nepoučilo z minulých let a stále chce je na této akci vyrejžovat… Zelňák měl jinou strategii, i platební a evidentně se jim to tam zadařilo .. můžu z osobní zkušensoti potvrdit..

  4. ChilliJulie

    mo. Zelňák se mi líbil, mělo to jasnou koncepci a atmosféru. Proč by také město nemohlo na komerční akci (vždyť je to vrchol sezony a lidi prostě jdou do města utrácet!) vydělávat. Ale to jídlo je prostě out. Je mi jasný, že postavit na čtyři týdny hospodu na dlažbě, zajistit ji personálně, provozně, dovážet suroviny, udržet je ve venkovních podmínkách, to všechno jsou komplikace, ale MĚ TOHLE FAKT NEZAJÍMÁ. Já tam přicházím se stovkama v peněžence a chci je i v těchto podmínkách projíst, nechci hodně levnýho jídla a nechci pátrat po jednom krámku s pečenou bramborou pátrat lupou…

  5. Lubo

    to ChilliJulie: Věřte tomu, že váš názor zmíněné trhovce ale fakt vůbec nezajímá! Pokud oni vydělají i město vydělá, tak své zvyklosti měnit nebudou – nemají důvod… A pokud se vám to nelíbí, tak si příště jídlo na vánočních trzích prostě neobjednávejte anebo si zařiďte sama stánek, jak vás ponouká Martin v 1. komentáři.

  6. ChilliJulie

    Lubo: Tak to jste mě rozesmál :) ))))))))))))

  7. Lubo

    to ChilliJulie: Myslím, že k smíchu jste tady spíš vy… :) Tohle vaše naříkání na netu nic nevyřeší – měla jste si stěžovat hned na místě u prodejce a příp. požadovat i vrácení peněz, pokud byl zmíněný bramborák skutečně tak příšerný, jak píšete! Nehledě na to, že psát článek o vánočních trzích probíhajících už od konce listopadu 2 dny před štědrým dnem, kdy končí, je mírně řečeno k ničemu…

  8. vladka

    Julki, fandím. Já jsem naopak ráda, že se někdo ozve. Zelňák se mi líbil a protože ho mám po cestě hned jako první, strávila jsem tam nejvíc času a objevila biomošt i úžasné čokoládové sušenky, které mi děti okamžitě snědly :)
    Stěžováním na netu se vyřeší se vyřeší víc, než by se zdálo. Čtenářská základna tu je slušná a jsou to lidé, kteří si všimnou chvály na tu povedenou část a příště ji budou intenzivně hledat. Argument „pokud se nelíbí, udělejte to sami“ se v našich krajích zbytečně nadužívá. Spotřebitelské problémy se neřeší tak, že si budu pěstovat vlastní obilí, protože není kvalitní mouka, postavím vlastní stánek, když nenajdu přiměřenou nabídku jídla. Zahraniční spotřebitel si stěžuje a vytrvá. Pak se dočká změny. To, že my to moc neumíme, neznamená, že je špatné si stěžovat.

  9. Hans von Kénik

    Jsem zastánce „stěžování“ si na netu. Kk. proč neprojevit svůj názor na svém blogu??? Foodblogy čtu, aby se mi pootevřel svět, aby mi doklaply věci, kterým chybí jen kousíček k zapadnutí do soukolí. A ano, i já jsem z těch, kteří si myslí, že potenciál vánočních dobrot by šel využít líp. Dokud budeme všichni spokojeni s přemaštěnýma bramborákama a fádností, tak se ničeho jinýho nedočkáme. Takže ruku k dílu: Co takhle stánek s pořádnýma polívkama? Zelňačka, bramboračka, rybí… S provozováním občerstvení nemám zkušenost, takže nabízím nápad. A zdarma :-)

  10. Martin

    milý Hansi, zdarma dám radu… i když nemáš zkušenosti, provozuj ten stánek. Jen tím ty zkušenosti získáš.

  11. Martin

    Milá Jůlie, já si zase myslím, že by Vám to ukradený být nemělo, kdyby město neždímalo z prodejců tak vysoké nájmy, tak by je třeba ani nenapadlo to šidit nebo s prominutím „ojebávat“. Rozdíl mezi hnusným a dobrým bramborákem je v použitých surovinách a ty kvalitní stojí víc… Ale to je jen můj soukromý názor… A hlavně bych chtěl podotknout, že se lajdáckých prodejců nezastávám, jen poukazuji na širší souvislosti…

  12. mo.

    ..stěžovat si na netu .. je ok .. stěžovat si na svým webu . je naprosto ok. Ale nejlepší je stěžovat si hned na místě a požadovat vrácení ../těžko říct, jestli to hned něco změní, ale hlavně se nenechat oškubat.. si myslím já ../
    Vysový nájem a drahé suroviny – asi jo, ale „žrádlaři“ vydělají vždycky, a´t je to k jídlu nebo ne… tak to je.. něco na zub i zahřátí si koupí každý .. ti co tam dělají atmosféru s řemeslnými stánky už musí dlouho dopředu makat,prodat a vydělat .. což se v této zemi ještě stále dělá těžko, řemeslo není dostatečně ceněno a ohodnoceno .. V Německu to funguje na historických akcích tak, že řemeslníkovi dělajícímu dobové kulisy zaplatí cestu, čas strávený na akcí a jestli něco i prodá, je to jeho plus..musí samozřejmně splnit podmínky kostýmu a rukodělných výrobků atd. .. to u nás máme ve smlouvách taky..ale k tomu si to místo musíme draze zaplatit.. Do němec nepojedu – kdo by byl doma s dětmi a chystal je do školy .. a tak stále doufám a čekám, že to jednou takto dopadne i u nás a já budu tvořit a prodávat nejen pro radost, ale i pro živobytí s klidem, že neprodělám…

  13. Adina

    Oceňuji, že jsem loni konečně při bloumání a nasávání předvánoční atmosféry na Svoboďáku místo pochybných prodejců s oblečením a kýčů v podobě svítící jednorožec (loni tam fakt byl), viděla jen jídlo a zboží, které se fakt vztahuje k Vánocům.
    Ale,bramborák, teda jestli se té hnusné olejem nasáklé placce bez chuti za cenu půl metráku domácích bramboráků tak dá říkat, jsem si fakt nedala.A proč taky?Jen tak kvůli tradici, že nic lepšího nemají,abych si teda něco dala a nestála jen tak?Děkuji, ne.
    Fajn by bylo ochutnat něco jinýho, novýho, dobrýho a přece třeba staročeskýho. Kde je Kuba, vymazlená vánočka s kakaem (myslím, že rodiče s dětma by skákali radostí metr vysoko), cukroví nebo třeba originální chlebíčky?
    Jo, tohle všechno k Vánocům patří, ale nikdo to tam nekoupí,protože toho během Vánoc budou přežraní doma,tudíž to lidi neláká a ty hory jídla co nesní, budou po Vánocích vyhazovat do kontejnerů.Tak si radši dají to, co znají, a když si to koupí, spousta z nich tvrdí, za ty prachy to fakt nestálo, ale další rok si ho dají zas, protože co bych si asi tak jinýho dal, že….
    P.S.Zítra budou bramboráky :-)

  14. Foxy

    Julie, souhlasím s vámi! Nelíbí se mi ta naše národní kulinářská povaha projevující se (ne)jen při těchto příležitostech typu: ať jim předložíme jakýkoli blaf, oni to sežerou…a nikdo si nestěžuje…Myslím že ve vánočních trzích máme opravdu co dohánět, určitě to může fungovat jinak a lépe a není třeba se pořád vymlouvat na to, že to nejde jinak, stačilo by aspoň chtít…

  15. mo.

    Slyšela jsem hodně chvály na bratislavské vánoční trhy..-prý už se hodně přibližují těm vídeňským .. máme co dohánět. :-)

  16. sharishanka

    Bratislavske vianocne trhy su presne o tych istych problemoch, ako tu popisujete viaceri. Mozno su vacsie, ale snad aj o to horsie. Ak chcete fakt dobre jedlo a super punc, treba ist priamo do Viedne.
    Samozrejme treba skusit aj BA, ale aj tu sa vsetci vyhovaraju na najmy a drahe suroviny. Ale to, co vacsinou dostanete, sa fakt neda urobit ani z horsich surovin. To sa musi uplne odflaknut, aby bol vysledok taky zly, aky je. Problem je, ze stankarom na tom vobec nezalezi a aj keby boli suroviny a najmy uplne lacne, aj tak by to bolo rovnake. Akurat by si viac penazi strcili do vrecka.

  17. Petr

    Martin, Lubo: Milí prodejci, když tam jsou tak vysoké nájmy, tak tam prostě nelezte a nepronajímejte si předražené prostory. Město sleví, když jednou nepronajme a za rok nám budete moci dokázat, že umíte vařit tak, aby vás návštěvníci i pochválili.

  18. alan

    Petr:
    LOL, co takhle spadnout na zem z oblak?
    Julie:
    Ale je tam dalších 100 lidí, kteří si ten hnusnej bramborák daj (já bych si ho teda nedal). Takže problém nebude ani tak v prodejcích, ale lidech.
    A nějakej eko-bio-poctivo-zemědělco-kuchař-stánkař se na stánek za 90 táců může víš co… (když to nadnesu)

  19. Deny

    Bramboráky patří prostě stánkařům nevidím na tom nic špatného a jak je tady psáno lidi si to kupujou. :)

  20. samanta

    Není to žádná gastronomie, ale je to český bramborák.

  21. Lalinka

    Neni stanek jako stanek.Ja bych se např.nedivala na cenu,ale na kvalitu.A do takoveho stanku nepusti kde jakeho stankaře,ale existuji neco jak vyberove řizeni tak když se vam to nelibi stežujte si na určity stanek a přišti rok ho tam nemate:-)jak jednoduche….

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře