Koho jsme ještě nepostříleli?

Kultura až oči přecházejí!

V posledním KULTU.cz, což je tiskovina, která poskytuje inzertní prostor a mapuje kulturu v městě Brně, si můžeme v říjnovém čísle přečíst tento text: Velmi se omlouváme, ale vzhledem k zákazu odstřelu medvědů jsme pro vás připravili v Restaurantu Boulevard místo medvědích specialit speciality ze sobího a bizoního masa." 

Pro vysvětlení: Řeč je o brněnské restauraci BOULEVARD RESTAURANT (odkaz ZDE), která je součástí prostoru Městského divadla na Lidické. 

A JÁ SE PTÁM: Děláte si z nás srandu? Nebo se nějakým pracháčům opravdu nepodařilo koupit si zážitkový odstřel jednoho ze dvou chráněných medvědů, které na svém území máme? Jaké to je zajít si do divadla a potom si romanticky pochutnávat na stejku z bizona, kterého jsme již téměř úspěšně vyhubili? Budeme jen tak pro uspokojení rozmlsaných jazýčků vybíjet další položky ze seznamu chráněných druhů? 

Jak to berete vy? Dělají si prču?

Otázka 2: Želví polévku známe. Ale víte, jak se před uvařením želva zabíjí?

29 komentářů: „Koho jsme ještě nepostříleli?

  1. Medvěda bych dobrovolně a vědomě jíst nechtěla. A možná to bylo jen rádoby vtipné upozornění na novou nabídku zmíněné restaurace. Maso z bizona je běžně dostupné u nás v Metru (Makro). Pokud se nemýlím, tak pochází z USA a cenově je v podstatě srovnatelné s hovězím z tamní produkce. Nikdy jsem nekoupila a ani nebudu, ale spíš se jedná o maso z farem než z volné přírody.

  2. Bizoni se chovají i v Itálii, ostatně jakou jinou mozzarellu si dát, než tu z bizoního mléka? :o)

  3. Ufff, první ranní zpráva v Novinkách byla o střelbě ve vinném baru Monarch dnes v noci, tak jsem se lekl, že tryskomyš Paroubek něco křtil i v Brně !
    Ad Schnytlik – medvěda bych si dal, sem s medvědem! Medvědí tlapy griloval už Old Shatterhand :o)

  4. Připomíná mi to film Jedna ruka netleská, kdy jeden z hlavních hrdinů organizoval tajná setkání, kde se konzumovala různá zvířata, vč. medvěda. Mě osobně teda masové „speciality“ z ohrožených druhů nelákají.

  5. schnytlik: v dalším inzerátu čtu -POCHUTNEJTE SI NA SPECIALITÁCH Z MEDVĚDA+datum. Tak nevím, jestli je to nadsázka. Na konci ještě čtu: zážitková gastronomie světové úrovně. Světová já jsem, hlavně když jdu z divadla :/

    J.Č.: Myslím, že má Schyntlik pravdu. V Itálii se chová buvol nikoli bizon. Mozzarella je z buvolího mléka. Bizon žije v Americe (dnes už volně jen na chráněných územích)…

  6. áááále moc to prožíváte.medvěd je takový zlý zvíře a rozplýváte se nad ním a roztomilé selátko nebo jehňátko zblajznete,jen se po něm zapráší 🙂

  7. nejni to jen o tom ohroženým druhu, z principu ta reštika bude stát za prt. nemumí přitáhnout hosty kvalitou a vlastními nápady, tak z okna hulákají: „exotikáááá“ :))

    ta exotciká masíčka navíc často ani nestojí za nic. zpracovávají a přepravují se všemožně. obrat porcí je mizivý.. tkaže čekejte si pak půlroklu než vám kuchař v tom podniku na pánvi vysuší mraženou krychličku z anakondy přejeté jeepem před pěti lety… 😉 nepočítám v to starosti s parazity a neoriginální/falešnou produkcí…

  8. Na toto téma existuje povedený film (název si bohužel nepamatuji) s Marlonem Brando v roli mafiánského organizátora nelegálních žranic z ohrožených živočichů (čím vzácnější druh, tím dražší menu a tím větší prestiž mezi „gurmánskou“ elitou). Dva insolventní mladíci pro něho převážejí živého varana komodského z letiště na tajné konzumační místo a užijí si přitom dost adrenalinu. Ve vygradovaném akčním závěru filmu vyjde najevo, že cynický Marlon je postava veskrze kladná, jelikož místo za předvedeného varana zaplatili oklamaní gurmáni za špičkově připravené hovězí.

    Jestli je koncept Boulevardu založen na podobném principu (cílová skupina nudících se a/nebo zakomplexovaných zbohatlíků se utěšeně rozrůstá i u nás – viz dětenický středověk), tak jim nelze nepopřát, ať se jim daří. Zejména pokud by část zisku byla určena na konto pro nějaká ohrožená nebo hendikepovaná zviřátka.

  9. Vratil jsem se ted z Kosic a podle informaci od mistnich jsou medvedi na Slovensku premnozeny a normalne se podporuje jejich odstrel … maso pak konci buhvi kde … jelikoz mam s par medvedy osobni zkusenost, chovam k nim velky respekt a asi bych taky grilovane tlapky v menicku preskocil;)

  10. „krychlička z AnnyKundy přejeté jeepem před pěti lety“ rozzářila pošmourné anglické odpoledne. Pan C trefil Bull’s Eye.
    [jeho citát mírně pozměněn]

  11. Já nevím…nemohli by třeba toho medvěda nechat umřít sešlostí věkem, když už jim nepovolili odstřel? Přeci jim nemůžou takhle kazit byznys!:-D

  12. Vzhledem k tomu, že s nadcházející zimou medvěd nabírá tuk, tento výrazně páchne, tak se nedivím, že ho nekupují.
    Někde je vzácná veverka, někde zas olgoj chorchoj. Např. v Kanadě jsou medvědi přemnožení, jelikož je to všežravec, tak se jejich stavy musí udržovat, jinak by v lese nic nezůstalo. Nemá už moc přirozených nepřátel. To je v ČR podobné jako s liškama (zvíře, ne houba) Ale všechno sežrat fakt nemusíme :-/

  13. ChilliJulie: bizon nebo buvol, ono si je to dost podobné %-) Ale jinak máš samozřejmě pravdu. Asi mne zmátlo, že v angličtině je to oboje „buffalo“ :o)

  14. Hovězí, drůbež, vepřík, koza a ofce zvěřina a rybišky – moc nevím proč tahat něco dalšího na naše i tak ubohoučké středoevropské talíře. Nedokážeme (většina populace) připravit ani ty místní masíčka a blbnuli bysme s bizony, klokany, pštrosy a obojživelníky.

  15. burmajones: Jenže prase žije v našem chlívku a jsou jich mračna. PS: Jak se dá nazvat chlívkový stádo? Chlívácký?

    Pan C.: Děkuji za podporu pro vepře, kuřátka a krávy, uúúúž jsem myslela, že to trklo jenom mě…

    peťa: Zjistěte název prosíím, Brando je totiž furt sekáč :))

  16. Jarda: To je totiž fakt zajímavý, ovce na rozsáhlých pastvinách je totiž pro člověka mnohem významnější než medvěd v přirozeném prostředí. Bohužel.

    Jednorožec: Vy si z těch medvědů děláte normálně kozy :))

    Rachad: Nemohli, víš jak je to lukrativní a kulervoucí? Odstřel medvěda (dosaď jakékoli divoké zvíře)? Se koukni na myslivecké a lovecké weby…

  17. Kuba: Celou planetu si už udržujeme, aby se nám to pod rukama všechno nekontrolovaně náhodou nepřemnožilo..Havěť jedna 😉

    J.Č.: Jo, mě to taky zmátlo, podle všeho je to ale furt jedna přežvýkavá kráva (čeleď turovití).

    Kanibal: No právě, ostatně, jak jdou výlovy na jihu Čech?

  18. k peťovu seznamu lze doplnit
    Freshman’s Flu
    Influenza (chřipka, často jen rýma), kterou si předávají, přes půllitry a polibky, noví universitní študentíci přicházející z mnoha lokalit.

  19. Neviděl bych v těch bizonech ani sobech tak velký problém. Bizoni se na maso, z toho co jsem slyšel, pěstují i v ČR. A Sobi jsou v severských zemích oblíbená pochoutka, prý chutnají trochu jako naše srnčí. Jsou tam chování stejně jako bizoni za účelem snězení, takže proč ne? Pokud by stejně byli pěstováni i medvědi, proč je nejíst? I když uznávám, že to by asi nebylo tak snadné… 🙂

  20. To je záludná otázka. Někdo ze známých mi to říkal, ale nejsem si jistý, kdo to byl. Zkusím je vyzpovídat a určitě dám vědět.

  21. Odborníci:
    http://is.mendelu.cz/pracoviste/prehled_temat.pl?pracoviste=30;zpet=30

    Bulvár:
    http://www.ahaonline.cz/cz/z-domova/16384/date-si-bizona?-kilo-masa-za-1800-kc!/

    Čilli, nejste tak trochu afektovaná? Medvěd je pěkná s*** a díky bohu za to, že se tu nedá potkat.

    Co se týče ostatních živočišných druhů, prakticky všechno, co příjde na talíř, je z nějakého druhu chovu. Třeba takovej pštros, no ni? Roztomilý zvýřátko, pokud je za pořádnym plotem :o)

  22. Chilli: Tak už jsem se ptal na ty bizony. Vím, že jedna farma je někde na Šumavě, ale nic bližšího jsem se nedozvěděl. Nicméně trochu jsem se „zaguglil“ a našel společnost Landštejn s.r.o., která bizony chová.

  23. Nedy děkuji! Já jsem mezitím zjistila na Státní veterinární správě (díky D.), že u nás se v oborách chovají bizoni, daňci nebo jelenec skvrnitý a že faremní odchov těchto zvířat probíhá podobně jako u krav.

  24. Hey there! I realize this is somewhat offtopic but I had to ask. ebcckkfecgdb

Napsat komentář