Legendární Eru provoní od prosince zvěřina i káva

01.11.10

Chilli Menu: Kavárna, Nenechte si ujít, Restaurace

Bacha, bude to o nové hospodě, Brně, stylu a legendě, která se drápe ze dna. Fotky tentokrát nemám, těšte se za měsíc. Jo a víme, kdo napíše jídelníček.

Slavný uzounký brněnský hotel Avion je zavřený (jíst se tam stejně moc dobře nedalo), elegantní unescovila Tugendhat ještě minimálně dva roky taky, v Avii už jsme stokrát byli. Jestli ale chcete nasosat brněnský funkcionalismus pod kůži, podtrhněte si v kalendáři celý prosinec. V brněnských Černých Polích na ulici Zemědělská 30 právě končí opravy legendární prvorepublikové kavárny Era a zhruba za měsíc bychom si tady mohli objednat první jídlo. Když otevírali Hansen, byla to událost jara, jsem zvědavá, jestli nová Era bude hitem podzimu. To teprve uvidíme. Za obojím stojí lidé ze Studia 19,ti se různě podílejí na projektech, které poslední dobou hýbou duší každého gastrofandy. Tranzistor, Hansen, Avia, Cafe Falk. Je to parta lidí, kteří nevystudovali učňák na Charbulce, ale snaží se zapomenutým budovám a podnikům vrátit styl. I když se v Avii dlouho nedalo pít kafe a obsluha občas přešlápla, baví mě to. O to víc, že se suroviny v kuchyni nesnaží šmudlat sami, ale spojili se s lidmi, kteří jídlu rozumí. Na pojetí restaurantu Era se bude podílet šéfkuchař od Kastelána Michal Göth.

Včera jsem v brněnské MF DNES editovala téma o nové opravě Ery, koupit si to můžete právě dnes, jsou tam i fotky a podrobnosti o kachličkách a barevných nátěrech.

Mě zase zajímalo, co se bude vařit. Tady to je:

Brněnská restaurace U Kastelána by nemohla existovat bez Michala Götha. Uznávaný šéfkuchař se nyní rozhodl Kastelánovi pořídit sestru, jeho rukopis ponese i legendární Era.

Michale, jaký bude mít restaurace název?

Zachováme ten původní, tedy Era.

Proč své úspěšné restauraci otevíráte konkurenční podnik?

Nám se funkcionalistický prostor moc líbil, proto jsme do toho šli. Nechci, aby Era byla levnější Kastelán. Myslím, že hosty si přetahovat nebudeme. Chceme ale využít produkty od domácích farmářů z Moravy. V Eře se bude vařit z nejlepších surovin, které se v regionu dají koupit.

Era byla původně kavárna, proč jste nezůstali u kávy a novin?

Era by měla být dobré a stylové bistro. Kromě kávy se budou vařit nekomplikovaná jídla z klasické kuchyně.

Nedovedu si ale představit, že ve vzdušných prostorách nese číšník guláš se šesti knedlíky.

Česká kuchyně přece není jen ten guláš se šesti. Nevaříme pro horníky, ale pro klientelu, která vyznává styl. Jídla budou česká, inspirovaná zahraničím, nezahuštěná a propracovaná. Přesto by hosté měli poznat rukopis, na který jsou zvyklí od Kastelána.

Jak bude vypadat jídelní lístek?

Ten by měl být stručný, sezonní, jídla bychom chtěli každý den lehce obměňovat.

Prozradíte nějakou specialitu?

Můžete se těšit na jídla ze zvěřiny, jehněčího masa nebo na husu či kachnu z domácí farmy.

Restaurace U Kastelána je pro každodenní oběd dost luxusní. Bude Era lidovější?

Ceny by měly být nižší. Za dva až tři chody by hosté měli zaplatit částku od dvou set korun.

Vařit budete vy?

Ne, já jsem věrný Kastelánovi. Budu se podílet na jídelním lístku, výběru surovin, ale chci zůstat jen v jedné kuchyni.

Kdo tedy bude šéfkuchařem?

To zatím nemůžu prozradit, ale není to žádná známá hvězda.

Vy jste známý tím, že dbáte na čerstvost surovin, i v biokvalitě.

Nezáleží mi na tom, jestli má maso nebo mrkev nálepku bio. Potřebuju jen vědět, kde zvíře žilo a čím se živilo. To je kritérium, které mě zajímá. A z takových surovin budeme vařit i v Eře.

Když přijdou lidé jen na kávu a zákusek, co budou moct ochutnat?

Era zůstává především café, nebude to klasická restaurace. Všechno si ale budeme vyrábět sami, včetně dezertů. Bývala to židovská kavárna, takže vliv by se měl v menu objevit.

Kdy se otevře?

Doufám, že nejpozději na začátku prosince.
Tak na toho kuchaře jsem teda zvědavá :)

Komentáře: 8 “Legendární Eru provoní od prosince zvěřina i káva”

  1. rachad

    Já taky :-)

  2. ChilliJulie

    Ty to víš?

  3. Washo

    Je, konecne neco tady kousek od Husovic!

  4. jitushka

    Já jsem si říkala kdy to u nás u školy otevřou. To jsem zvědavá, jestli se jim tam studentstvo zabydlí. Takhle to vypadá moc zajímavě.

  5. Evženek Motyčka

    V eře bude vařit Kuchař s velkým K!

  6. zdeněk

    Je to sice kousek od Husovic ale pořádný

  7. Dája

    Jedna velká KATASTROFA!!! To, co zde vonělo, nebyla rozhodně káva… sklenice na džus „voněla“ špatně vymytou sklenicí od piva… čokoládový dort „voněl“ velmi synteticky… ke kávě dostanete jen jeden cukr… a pro dva hosty ke dvěma kávám pouze jedno mléko dohromady!!! O špinavých upatlaných stolech nemluvě. Nápojový ani jídelní lístek zde nehledejte ani nežádejte, žádný neexistuje. A ubrousky k dezertům také ne. Nejhorší brněnská kavárna. A že jich znám hodně. I bufet na nádru má lepší úroveň.

  8. sjezdař

    Je pravdou, že kavárna Era, je velmi lákavá destinace,
    ale s obsluhou jsem spokojená vždy jen 50%.Pozorná obsluha, káva, bez sušenky, či jiné pozornosti.
    Moučníky nám donesli na jednom talířku, s jednou vydličkou? Zvláštní, jako by tam strašilo, ale všichni se smějí.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře