Macchiatto s kavárníkem

26.02.08

Chilli Menu: Zajímavá osobnost

Fascinují mě odjakživa lidé, kteří svým nadšením a zápalem pro danou věc umí strhnout ostatní zcela na svou stranu (nejlépe mě). Minulý týden jsem strávila jedno intenzivní odpoledne s člověkem, kterému se to daří. Seznamte se, tohle je velký muž (nejen) brněnského kofeinového světa, milovník a propagátor dobré kávy – Jiří Leon Klestil.

Káva s certifikátem ESPRESSO ITALIANO

Tvrdit o Jiřím Klestilovi, že má kávu rád, je zoufale málo. Káva totiž naplnila jeho život a jeho nadšené srdce tluče v mocném a divokém tempu, poháněné horkými šálky dokonale připravených espress a ristrett.

Pokud se mu pokoušíte dovolat, počítejte s tím, že jej zastihnete na cestě do Bologně, odkud vozí kávu, jejíž jméno vám bude po prvním ochutnání znít v uších natrvalo: Filicori Zecchini. A pokud si s vámi sjedná schůzku, stoprocentně to bude v kavárně Alfa v Brně na Poštovské. A přesně to se mi stalo minulý pátek.

Kavárna Alfička – místo, kde má sraz každý s každým

Ve vteřině přistávají na našem kulatém kavárenském stolečku šálky a v každém z nich dokonalé macchiatto. Dvěma doušky dopíjíme a opakujeme oba stejnou objednávku. Začíná rozhovor, ve kterém se často opakují slova: voňavá zrnka, správné mletí, ideální teplota a tlak, proškolená obsluha. Jiří Klestil odbíhá, zdraví nově příchozí a u obsluhy pro mě objednává další dokonalost – malou oplatku s čokoládovou sukýnkou ve tvaru minišálku, na dně slza čokolády a dvě likéru, zalito ristrettem a nahoře čerstvý kopeček šlehačky. To, že fotku mám v archivu jen rozmazanou a název jsem zapomněla znamená, že to bylo dokonalé a já se soustředila jen na vychutnání. (aktualizace 13.3. – fotku zvládli jiní a dokonale! najdete ji na stránkách GurmetKlubu)   

Cesta na hrad

Jiří Klestil není jen kavárník a přítel dobré kávy. Je to člověk, který má kulturu v Brně v malíčku a tak mě ani nepřekvapuje, že po skvělé kávě usedáme do auta a odjíždíme na Špilberk, kam pro právě probíhající výstavu Zmizelý svět brněnských kaváren vezeme dva designové skvosty, nádherné exempláře legendárních mašinek Faema E61 – originální, původní, opravené a vyleštěné, další láska Jiřího Klestila.

Zmizelý svět kaváren

Na výstavě trochu s lítostí prohlížíme dobové fotografie architektonicky „čistých“ předválečných interiérů brněnských kaváren.

A mě u toho napadá jediné – milovat dobrou kávu zase není tak těžké.

PS: Jestli jezdíte přes Cejl a v tramvaji smutně pozorujete současný stav světa, vystupte a zajděte si do nově otevřených vysokoškolských kolejí Windpoint v čísle 97, zastavte se u recepce a nechte si zde připravit KÁVU. Nebude sice v porcelánu, zato bude skvělá. A při pití nenápadně prohlížejte „automat“ ze kterého vám kávu do kelímku připravili. Například ta nerezová krabice vlevo je externí lednice, ve které je opravdové, čerstvé mléko. A vidíte úplně nahoře? Dva mlýnky a v nich kávová zrnka, žádné směsi a předpřipravené polotovary. Možná se otevřou dveře a Jiří Klestil právě se svým typickým úsměvem přiváží další dávku Filicori Zecchini…   

Komentáře: 46 “Macchiatto s kavárníkem”

  1. Líba

    Oj! Dobrá káva takhle po ránu a ještě od Leona!

  2. Kanibal

    Miluju dobrý kafíčko, ale málokde ho opravdu umějí… ale o to větší radost když na něj narazíte. Úplně nejraději mám černou, bez mléka a cukru, ale když už žaludek říká, že jsem se asi zbláznil a při nejbližší příležitosti si pořídí nějaký vřed, kápnu i to mléko. Jako opravdový horor beru zkušenost, kdy do malé mašinky z Electroworldu nasypou praženou Jihlavanku a vydávají to za espresso, protože výhodně získali šálky a pišingry Segafredo. Fuj!

  3. DolceVita

    Od počátků kavárenské kultury, což je datováno někdy od konce 15. století, kdy za města kávě zaslíbená byla označena Mekka a Medina, se z vody navařilo tolik kávy, že to již nikdo nespočítá. Dnešní podoba „dobrých“ kaváren je více než lákavá a být občasným „kavárenským povalečem“ je profese (alespoň mě) nadmíru příjemná. Díky za dobrý tip v Brně Julko ;-)

  4. ChilliJulie

    Líba: Fakt potvrzuju, sype tam prostě dobrá a kvalitní zrnka kávy, správně je namele, stroj nahřeje a pod tlakem žene do nahřátého šálku…a když ne osobně on, tak obsluha, kterou prý vozí školit do Bologně (některou:)

    Kanibal: Já věřím tomu, že lidé si dobrou kávu opravdu najdou, prostě jim chutná víc, má lepší cremu a voní. Miluju kavárničky, kam se chodí „na stojáka“ – v Brně třeba výše zmíněné Cafe Alfa (u pultu převážně mladí lidé, kteří přišli za dobrou kávou) nebo Pellini Top u Jakuba (tam uvidíte typického Itala, opřeného o pult, s šálou omotanou kolem krku a srkající své espresso).
    Ale! Myslím, že jestli někdo má rád klasickou českou zalejvanou, proč ne? Je to každého věc, je to jako s televizí, nelze některé programy zakázat, jen se na ně všichni nemusíme dívat :) A stejně věřím tomu, že KAŽDÝ z nás si občas nějaké to předpřipravené kafe v nemocnici, škole, chodbě, kanceláři šlehne…jen se nám to těžko veřejně přiznává :)
    Ale zpět – máte rád černou kávu? to vás obdivuji, já třeba degustační ristretto nemůžu vychutnat, prostě tam alespoň tu malou lžičku mléka musím mít…a „značkový“ servis má svá ale, to s vámi souhlasím, to je na samostatný článek a s Leonem jsme vedli na toto téma dlouhou řeč :)

  5. ChilliJulie

    DolceVita: Souhlasím! :) Strašně moc se změnilo a lidé si začínají kávu vychutnávat, vybírat a oceňovat kvalitu. Na tohle věřím. Vznikají kavárny, kam je fajn zajít. Budu po nich pátrat a věřím, že budu úspěšná. V neděli jsem byla na dalším dílu školy vaření (právě zpracovávám) a spolusedící dáma u stolu řekla krásnou větu číšníkovi na otázku, jakou si dá kávu: „Dám si ristretto, Františku, Vaše ristretto!“ No není to nádhera?
    Šárko, pozdravy všem doma! :)

  6. DolceVita

    Káva v Krkonoších :-) Vzpomínka na jedno posezení v Peci p. Sněžkou, kam jsem zaskočila na kávu. U stolku sedí pán a objednává „turka“. Číšníka (možná i majitele v jedné osobě) to rozčililo tak, že milému (nemilému) hostu chuť na kávu mohla přejít napořád. „Tou objednávkou jste mi zkazil náladu! Proč mě nutíte k perverzi, kterou z duše nesnáším? A to ten den tak dobře začal. Zkazil jste mi ho pane! Ale protože je host náš pán, tak vám ho uvařím. Sám bych to teda nepil!“ Pán si na toho turka počkal, na kávu nezanevřel a do Krkonoš jezdí dál. Byl to jeden náš známý, ale upřímně řečeno tu kávu mu taky vařím dost nerada. Připadá mi to jako zločin :-)

  7. ChilliJulie

    DolceVita: Krásná historka, už jsem se lekla, že ten číšník mu toho turka nakonec neudělal ;)

  8. olu

    Tak teda číšníka, který by mi na mou objednávku řekl že jsem mu tím zkazila náladu, bych poslala k čertu! A vůbec, „móda“ espressa je u nás záležitost posledních let, dřív znali a pili všichni leda toho turka, maximálně ještě překapávanou, rozpustnou a dost. Když jdu do kavárny, dám si sice presso s mlíkem, ale doma piju instantní nescafe a nemám pocit, že bych se za to měla stydět.

  9. ChilliJulie

    olu: Naopak! Máte úplnou pravdu, každý ať si pije co se mu líbí a pokud máte dobré nescafe a máte ho ráda, to je přece nejlepší :)
    Já osobně miluju kontakt s kávou, potřebuji ji cítit, vždy přivoním, proto bych si ZATÍM nekoupila domů Nespresso v kapslích. Taky mám raději spíš lungo s mlékem, prostě mi doma víc chutná, vypiju jich za den několik. Má starý porcelánový překapávač Melitta, nádherná věcička, děsím se, že ji rozbiju a musím ji vyfotit. Ale příležitost dát si někde skvělé macchiatto si nenechám ujít.

  10. filicori zucchini

    chmmmm ;)

    dnes jsem si udělal ten jejich punčoškový darjeeling a jsem z něho nadšený! od jejich kávy mám už bohužel schovaný taky jen starý obal, takže se nabízí jediná otázka:

    kde kůpiť?

  11. - 69 -

    Já si myslím,že ste sympatická,aktivní,přátelská a zdaleka ne tak Chilli, jako na fotce na titulu a ristreto si sladím a první co si dám když překročím hranice naší bývalé habsburské domoviny.
    Třídím fotky z Kastelánova,docela to de.Co to pondělí?Furt to vyhlížím a zatím nic.

  12. ChilliJulie

    Zucchini: Ten čajík je luxusní – strašně se mi líbí ta gázička, jsem ráda, že jsem si na to v pondělí vzpomněla…Jo a na konci popisu o jejich darjeelingu je, že „staví“ – měl jsi takový – ehm, řekněme pocit? :) ))
    Nákupy jsou možné tady: http://atelierzidlicky.eu/shop/kava-c1/
    Nebo v Brně na Jezuitské, vedle budovy České televize je obchůdek, kde je možné si FilZecch koupit osobně, zkus sáhnout tentokrát po řadě Club Kavé – tu si Leon Klestil vaří doma, takže top kvalitét. No budou určitě na Salimě, tak je úplně vypijeme a vyzpovídáme :) ))

    -69-
    Se úplně červenám :) ))
    Až zase přijedete do Brna, zajděte si na kávu třeba do Alfy…a já zase poprosím o tip na košt, víte o nějakém, který je zaručeně nejlepší (pšt, nikomu to neprozradíme, jen tady :) ))
    Také třídím kastelánské fotky a hlavně dojmy – dnes to píšu, moc mě těší, že jsme se tam sešli a tu knihu o „rybách a potvorách“ vám přeju a závidím
    Pondělí? je to pod sorbetem a hlavně v pondělí v Týdnu v recenzi pana Cuketky…:)))

  13. Kavárník L

    To je ale pěkná diskuze přátelé.
    trochu jsem prospal její start. Takže produkty Filicori Zecchini koupíte skutečně všude tam, kde psala Chillijulie. Bezprostřední první pomoci se vám dostane i v Café Alfa na poštovské ulici.
    Z kraje března chystáme zbrusu nový web jenom o kávě, takže se těšíme a děkujeme za uznání

  14. iscilitight

    No tohle:-D Člověk si takhle ráno projíždí oblíbené foodblogy a najednou tohle:-D Moje nejoblíbenější kavárna, kde jsem pečená vařená, toho pána tam taky vidím snad obden, na windpointu shodou okolností bydlím…:-)
    Každopádně je pravda, že v Café Alfa je nejlepší káva na světě:-) Já si po doporučení pana baristy dávám capuccino a už jsem ho naučila pít i zaryté odpůrce kávy..Tedy jen v Alfě, jinde by mi to asi nevyšlo:-)
    A začínám se stydět- na windpointu jsem si kávu ještě nedala:-)
    Jen pokud můžu opravit- windpoint není vysokoškolská, ale studentská soukromá kolej a obávám se, že jen tak zajít si tam na kafe, pokud tam nebydlíte, asi nepůjde, protože vrátní by vás neměli pustit.

  15. ChilliJulie

    Milý pane Kavárníku L, děkujeme za hezké pozdravy, na ten web se těším, bude možné si naklikat něco do košíku? Bývá i menší balení než rovnou kilovky?
    A otázka dne: „Staví“ darjeeling nebo ne? Nechci přijít k úrazu, než ho vyzkouším a vůbec se mi to nechce máčet, takový roztomilý balení to je, gázička jedna hezká…:)))

    iscilitight (to vaše jméno mi dalo :)
    no vidíte, tak to jsme dvě, kdo tam rád chodí :)
    No a z těch kolejí jsem absolutně nadšená, musím linkovat i pro ostatní, aby viděli, jak mohou bydlet studenti v Brně: http://www.windpoint.cz/
    Myslíte, že ani k recepci by nás tam neustili? Na kafe? Když řekneme, že už známe Leona? Je tam strašně milá obsluha recepce…možná mají vnitřní předpis a je fakt, že v rámci zachování klidu klientů :)

  16. Kavárník L

    ovšemže existují balení všech produktů pro domácnost i společnosti. 250 g plechovky, pody, kapsule, melty, čokolády, ale i strojky, stroje, systémy.
    Ten darjeeling by měl být fajn, stejně jako bancha nebo gunpowder i ostatní. Jsou z produkce jedné moc hezké firmy z Florencie
    2/ já myslím že heslo do wind pointu je Filicori Zecchini, určitě dostanete..

  17. iscilitight

    No, k recepci vás možná pustí, přes den, večer byste potřebovala klíče…Je pravda, že pánové a dámy recepční jsou výborní:-) ostatně jako celý windpoint:-)
    Každopádně i tak – chyběla by mi tu ta atmosféra Alfy, přece jen na stojáka u recepce si asi s přáteli moc nepokecáte…

  18. Kavárník L

    ovšemže ne, ale dovoluji si podotknout, že ten superautomat v recepci skutečně umí a to zní skoro neuvěřitelně, to nač chodíte do café alfa.
    budu tam za 5 minut, pěkný den..

  19. iscilitight

    Já až večer, taky přeju pěkný den:-)
    Ta atmosféra – třeba to, že barista, když má chvilku volna, vytáhne knížku a čte si…A že za mnou nepřijde hned jak dopiju a neptá se mě Co si ještě dáte?(I když teda to mi včera ten jinak sympatický nový pán za barem udělal hned dvakrát:-/), což já chápu jako Zavazíte, jděte pryč…
    Prostě nenám pocit rychlé občerstvovny, který jinak bohužel v kavárnách mívám dost často. Nehledě na kvalitu kávy. Asi jsem to moc nevystihla, ale prostě Alfa je to, co si představuju pod slovem kavárna:-)
    A jinak dobře, slibuju, že to v nejbližší době napravím a kávu na Windpointu vyzkouším, doufám že mi dovolí vzít si ji s sebou domů..teda nahoru:-) Přece jen mě neláká jen kafe pro kafe, na probrání stačí i kafe z automatu, dobrou kávu si chci vychutnat v adekvátním prostředí.

    A když už jsme u toho, proč má Alfa na té velké tabuli nad oknem napsáno Café do Brazil? Já jsem jí tak velice dlouho říkala, líbí se mi to a zní to dle mého názoru líp než Alfa:-) Po pár měsících návštěv jsem byla překvapena, že tomu někdo říká Alfa a že ono se to tak vlastně jmenuje:-)

  20. iscilitight

    Jo a zapoměla jsem dodat další věc co se mi líbí- výborná hudba:-)

  21. ChilliJulie

    Malá poznámka, možná to tak nevyznělo-už to psal Leon i já v článku: ve Windpointu je unikátní mašinka (prosím kluky o přesné označení, díky), která se prostě „chová jako kavárna“, to znamená: přijdete k ní, navolíte svou kávu (systém má naprogramovaných několik příprav), kterou máte ráda, mlýnek namele zrna kávy (nikoli předmletá káva), z lednice se nasaje čerstvé mléko (nikoli sušené mléko), mašina se nahřeje a pod tlakem vám vyprdne Filicori Zecchini (nikoli směs jihlavanku)…odpadá školený barista, nedostanete tedy capuccino se srdíčkem (zatím :)
    Ale souhlasím s vámi v tom, že není nic lepšího než dát si kávu s přáteli nebo sama v Alfě…

  22. marqeta

    díky za výborný článek, docela mě mrzí že už nejsem student a ve windpointu nemůžu bydlet!! Každý den okolo něj chodím, takže se na rychlou kávu někdy jistě stavím.
    V kavárně alfa jsem nedávno byla, nedala jsem si kávu ale pivo a pak jsem se málem zalomila u baru, když jsem platila… ale chápu, že v kavárně se primárně pije káva…

    CHilli, mám dotaz, můžu?
    1. nevíš kde v Brně koupit kvalitní extra virgin olivový olej (a jaký)
    2. nechceš si zařídit rubriku poradna?

    jsi pro mě největší Cuketkova konkurentka :)

  23. ChilliJulie

    marqeto, díky, je to milý…
    Jednička: Extra virgin v Brně třeba tady: http://www.italske-pochoutky.cz/
    a tady: http://www.guspe.cz/
    Na co ho používáš?
    Dvoječka: no já jsem si Chilli zřídila hlavně na to, abyste poradili vy mně :)
    PS: taky bych chtěla bejt studentka ve windpointu, měla bych volňásky do Pekárny a výstavu v suterénu :) ))

  24. Kavárník L

    café z brazílie, např. http://www.bellasbean.com/images/pics/cafeDoBrasil_redwood.jpg
    (tyto pytle bývají velmi populární)jedná se tedy o velmi užívaný a všeobecný výraz v naší branži.
    Ten nápis na café alfa je jakýmsi „recoverem“ podobných nápisů jako byl například tento v bologni kdysi dávno před 90 lety:
    http://www.gifize.it/storia.htm

  25. Jarmila Hošková

    Ahoj všem,
    tak jsem včera musela jít Alfu vyzkoušet-je to tedy hodně malinké místečko, ale je to 2.kavárna v Brně, kde mi chutná káva!
    Pan kavárník je opravdu miloučký a když jsem po něm chtěla „kávu s čokoládovým dole, co nevím jak se jmenuje“ tak mi udělal kávu s čokoládovým dole a mléčnou pěnou nahoře a korunováno to bylo čokoládičkovou polevou (na té pěně). No….fenomenálně chutná věcička a vůbec už jsem samozřejmě nesladila. Jen škoda, že se tam kouří

  26. Kanibal

    Ještě poznámka – kávička je pro mě věcí mimořádně příjemnou, občasné pracovní černé nescafé je spíš nutností a projevem závislosti, ale dobré espresso v kavárně je luxusní záležitost. Hlavně jsem ale čajař, miluju japonskou produkci (Gyokuro, Sencha), indické mistrovství darjeelingů, assamů, kouzlo čínských draků, malajských tygrů nebo si rád občas dám i turecké rizé s cukříkem, na nervy, k vodnici.

  27. ChilliJulie

    Kavárník L: no to je nádhera, chci takovej pytel dom :) ))

    Jarmila Hošková: jooo a měla jste to v té oplatce? No nahuleno tam někdy mají, ale dole je nekuřácký prostor, ale zase tam není ten „bar“ :) ))

    Kanibal: Tahle firma má i luxusní řadu čajů v takových gázičkách, ted mi tady spinká na stole ještě jeden Darjeeling FTGFOP1, koukněte na jejich web. A znalosti a lásku k čajům Vám závidím, já jsem typický kafař ale otevřený všemu – i čaji ;)

  28. Jarmila Hošková

    Chilli Julie: No neměla jsem „to v oplatce“ a ani jsem nevěděla jak to popsat a na stolečku nebyla žádná nabídka, takže mne nic neinspirovalo tak jsem zkusila zákaznicky improvizovat v souvislosti s tím, co mi chutnalo jinde. Spodní prostoru jsem ani neobjevila-teď už chápu…ono to není tak malinké :-)

  29. iscilitight

    No, ono to je tak malinké:-) Dole je jen jeden stoleček:-)
    A kávu s čokoládovým cosi musím vyzkoušet, díky za inspiraci:-) I když asi ne hned, ze svých včerejších tří capuccin během dvou hodin se budu vzpamatovávat ještě dlouho:-D
    Joo a ještě k tomu čajíku v gázičkách, včera si ho kamarád dal- neochutnala jsem, ale jestli je tak dobrý, jak úžasná je jeho vůně…

  30. Jarmila Hošková

    iscilitight: Čaj v gázičkách je opravdu potěšeníčko. Já mu říkávám „čaj v ponožtičce“ :-)

  31. windpoint

    Máme velkou radost, že se Vám windpoint líbí. Je to naše dítě a kdykoli někdo pochopí, že nám prostě nejde jen o to mít dům s postelema, potěší nás to. A klidně se na kafe stavte. Recepční Vás sice v zájmu zachování soukromí těch, co u nás žijí, nepustí dál, ale nejsme koleje – jsme windpoint – kafe Vám nikdo neodepře.

  32. AdaMM

    jako bývalý štamgast nostalgicky mávám do Brna (skoro vždycky, když se tady objevím, tak se do Alfy na kafe musím stavit), zdravím Leona a jeho web o kávě, který jsem mu odmítl udělat a jsem rád, že někdo ocenil jeho zápal pro dobrou věc :) a zároveň jsem rád za upozornění na tenhle povedený web! dvojité potěšení pro kavárenského povaleče! :D

  33. ChilliJulie

    AdaMM: díky za dvojitou radost! To mi udělalo dobře po ránu :) )) A kam Vás to z Brna odválo?

  34. AdaMM

    do české pobočky polské banky – bloguju teď „profesionálně“ z Prahy pro mBank :) (a na mém osobním blogu pusto prázdno… není čas na kavárenské povalování, teď stavíme kapitalismus! ;)

  35. don roberto cappucinator

    bodre podoledne vsem co maji radi kavu. ja osobne jsem ten clovek co obcas pripravuje piti u leona v alfe.jsem rad ze chutna, a chtel bych podotknout ze jsem byl kdysi filicori skeptik.je krasne kdyz se obcas mylime. novy rozmer kavy tady chybel po tech beznych cappucino ala jarova voda. trocha prave italie nikdy neskodi. prijdte se sami presvedcit.

  36. ChilliJulie

    AdaMM: tak až budete v Brně, zajdeme do Alfy :) ))

    Že jo? Za donem robertem cappuccinatorem…zdravím a zase se tam objevím, brzy! Držím Alfě i Filicori palce, mám zprávy od Leona, že chystá v Brně nový projekt, budu určitě u toho a čtenáře Chilli budu informovat z první ruky :) ))

  37. jarda23

    Filicori Zecchini vypada velice pekne a moc se tesim az ji ochutnam, ale co mi velmi vadi je klasicky italska ANONYMITA kavy. Pokud budu platit tisic korun za 1kg „exklusivni kavy“, tak bych chtel vedet odkud ta exklusivita pochazi. Samozrejme jeste nejsme tak daleko jako napr. severske zeme, kde se bezproblemu na baleni zverejnuji procentuelni rozdeleni espresso smesi, ale aspon jmeno plantaze u tak drahe kavy povazuji za nutnost…

  38. ChilliJulie

    jarda23: a to jste mi nahrál! O tom jsme vedli s Leonem také řeč, a kdyby nebyla sobota večer už bych žhavila telefonní bezdráty kvůli ověření informace, protože Leon mi vyprávěl, že zrovna kávové plantáže má Filicori prostě „zamluvené“ a bere kávu už desítky let z prověřených míst, pánové z F a Z jezdí osobně kontrolovat kvalitu…ale ověřím a dám vědět, je to strašně zajímavý!

  39. frettie

    Super, další důvod, proč se tam stavit, jen … proč je tak málo času.

    Samé dobré doporučení, jen, ta kavárnička je opravdu malá, že?

  40. ChilliJulie

    frettie je to malá pidi kavárna, ale kávu tam barista vaří jako bůh ;)

  41. doff

    no proste nadhera takove kafe jsem v brne jest nepil az v alfe

  42. doff

    je tam vyborne kafe:-)skvela hudba:-)a pohodovy lidi co vic si prat…)

  43. Tosh

    BTW: nejlepsi kafe v zivote jsem pil kdysi v Rusku (tedy tenkrat se i pobrezi Cerneho more rikalo Rusko), kdy na ulici stal zelezny stul s asi 10 cm vysokymi okraji, ktery byl plny pisku a pod nim horel propanbutanovy horak. Do dzezvy se nasypala kava, nechala malinko v tom horkem pisku oprazit, zalila vodou, cukrem, nechala trikrat prejit varem a nalevala…Dodneska tu vuni citim…

  44. ChilliJulie

    Tosh: překlikněte k Rachadovi, to se Vám bude líbit: http://www.souk.cz/?p=19

  45. Taffey

    No vidíte. Já jsem taky na kávu, mám kávovar Jura a musím konstatovat, že teprve s ním jsem zjistil, jak chutná správné espresso. Většinou jsem z kaváren zvyklý na takové 40-50% espresso, co se kvality týče o dodržování názvosloví nemůže být ani řeči. Espresso má běžně deci, ristretto je vydáváno za jakési picollo a tak dále. Nejhorší na tom je, že si špatnou kávou u mě zkazí pověst restaurace, kde je jeinak všechno v naprostém pořádku. Ale když si dám jídlo za dvě stě, k tomu pití za stovku a jsem spokojen, ale nakonec mi zkazí náladu objednané espresso, donesené v plném decovém šálku, šlak by mě trefil. Proto už odmítám kávu tam, kde nevím, jak ji dělají. Ovšem pouhý pohled k vedlejšímu stolu hodně napoví. Ale chtěl jsem mluvit o něčem jiném. Víte, je velmi úsměvné, když v diskusi na kávovém serveru někdo vychvaluje čaj v jakési punčošce od Filicoriho Zecchiniho. Já se věnuji čaji podstatně déle, než kávě. Vlastně, dobrých dvacet let. Mám jich doma průběžně vždy kolem 15 druhů. Chci tím říci, že není možné zlobit se na baristu, že připravil špatné espresso, když jsme ochotni dát si čaj z punčošky. Což by jistě žádný čajomilec, neudělal. V chodu restaurace je káva jen jedním z mnoha desítek úkonů, které obsluha denně dělá. Pokud nebude majitel zařízení platit baristy dobře, budou se mu tam věčně měnit a káva tak podle toho vypadá. Jinak jsem rád, že jsem na tento web narazil, protože jsem se upřímně zasmál. Třeba tomu číšníkovi v Krkonoších. To je opravdu legrační. Díky.

  46. Taffey

    Chodím pravidelně na shot espressa do kavárny U Kramera v Opavě. Dělají ho právě ze směsi od FZ, Je to jediná kavárna, kde mi udělají kvalitní kávu. I když, záleží na obsluze. Poznám to hned, jak vejdu dovnitř, podle toho, kdo tam je. Většinou je káva jak se patří, kréma krásně oříšková, tnavší, žíhaná. Občas se ale stane, že svěsím koutky úst fest dolů, když vidím krému světlou. A i když i tak je káva, na poměry kaváren v Česku nadstandardní, přece jen je to velmi drahý materiál, aby se nevyužil naplno. Ale vidíte. Milovníci kávy si dají jakýsi punčoškový darjeeling a jsou z něj celí hyn. Víte, tak, jako ke kávě patří způsob přípravy, klídek a pohoda, totéž platí o čaji. A řekl bych, že u něj o poznání víc. Správně připravený čaj se louhuje volně ve vodě adekvátní teploty a po patřičné době se přelije do servírovací konvičky. O tom, že bych si kdy dal punčoškový čaj, nemůže být ani řeči. Připadal bych si, že piju kávu z hořčičáku.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře