Martinské rohlíčky

11.11.08

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Bacha, bude to patetický…

martin4.jpg

Noci kolem svátku Martina mi připadají hodně čarovné. Zcela jistě proto, že právě za těchto podzimních večerů každoročně brázdím se svými ratolestmi a hrstkou dalších promrzlých rodičů hvozdy kolem Brna. Putujeme po cestách od jedné ozářené zavařovačky ke druhé, pějeme sentimentální songy a stále znovu zapalujeme pidi knot ve vlastnoručně vyrobeném lampionu.

 martin1.jpg

Martinská legenda, ta story o vojákovi a jeho mečem rozpůleném plášti, mi přijde vždy na začátku listopadu nějak víc in než příběh hloupého Honzy. A když se ve tmě na konci cesty najednou zjeví a zafrká opravdový kůň (sehnaný námi rodiči za neuvěřitelných logistických těžkostí), na kterém sedí rytíř ve zbroji a z výšky podá proutěný koš plný voňavých martinských rohlíků, nějak ta ťapička v mé dlani najednou úplně jinak hřeje.

martin2.jpg

Rohlíčky jednoduché, dobré 

 Všechno smícháme do lepivého těsta a necháme v ledničce klidně přes noc uležet. Kouli rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku, kterou hvězdicovitě rozdělíme na 8 dílů, které plníme sladkou makovou nebo ořechovou náplní. Zabalíme jako mimoška do peřinky, omatláme vajíčkem a v troubě zvolna pečeme asi 20 minut. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.martin3.jpgRohlíčky, které nakonec stejně nakynou

 

Zpracovat těsto jako v předchozí verzi, nenechat kynout a stejným způsobem plnit náplní. Nezapomeňte přidat bohatě cukru, těsto samo o sobě není sladké. Obě těsta se dají užmoulat i naslano.  

Komentáře: 14 “Martinské rohlíčky”

  1. Kanibal

    Já bych si je dal slaný! Mamka dělává rohlíčky z kynutýho těsta – dá do nich zelí a mletý maso a všechno to voní kmínem…

  2. Jednorožec

    Otázky přespolního: Co je 1 Hera a kolik toho je? Jak velký je „kelímek“? Díky předem.

  3. Pivli

    1R:Hera je rostlinný tuk, který se používá na pečení. Možno nahraditi máslem. Někdo peče pouze z másla, jiný to půlí, někteří nedají na Heru dopustit. Sama za se be píšu, že Heru používám ráda. Hera= vlastní sestra másla, jak nám tvrdila jedna socialistická reklama. nebo to byl jiný tuk? Už nevím.
    Kelímek smetany má myslím obsah 180g. Ale jsou i větší.
    ChilliJulie: to je tak hezky napsané! Dojala jsem se moc. Pro děcka to musí být kouzelný zážitek. A lampionci jsou krásní. Hlavně tez z polotučného z vysočiny. :-) ))

  4. Helli

    Pivli: pokud si vzpomínám, bylo to tehdy „Sana – vlastní sestra másla“. :-)

  5. ChilliJulie

    Kanibal: Slaný jsou taky skvělý! Já prostě miluju pečení…když jsme se přestěhovali sem do nového bytu, měla jsem troubu vycíděnou, protože předchozí paní domu asi skoro vůbec nepekla. To máš tu troubu vidět teď…;)

    Jednorožec: Pustíte se do toho? Je fakt, že s máslem jsem to nezkoušela, ale musí to být to samý – použijte 250 g a kelímek je opravdu 180 g. Nenechte se odradit, to těsto na začátku pekelně lepí, ale odležení proti tomu úspěšně pomáhá…Těším se na report!

  6. ChilliJulie

    Pivli: Díky, letos to máme za sebou dvakrát a bylo to krásné. Včera v noci bylo dokonce lesní stínové divadlo – úžasný! Uprostřed lesa veliká bílá ozářená plocha a úžasná rodičovská režie, loutky vyrobené, oheň a sněhové efekty, to jsem fakt koukala! Navíc tahle legenda se krásně hraje…
    Jo! Lampion byl letos v rámci rodinné kampaně „umění v odpadu“ hehe

    JEŠTĚ K ROHLÍČKŮM: Super recept i krásný název „svinstvo“ je i na Neviditelným psu na Zvířetníku, zkoušela jsem to, ten recept dole taky dobře funguje: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-svinstvo-0ai-/p_zviretnik.asp?c=A061129_215930_p_zviretnik_dru

  7. Pivli

    Ne, vážně, ty lampiony jsou parádní!!!
    Tyjo i lesní divadlo! Máte můj obdiv všichni. Je dnes spíš vyjímkou, že rodiče s dětma řáděj a že pro ně pořádají takovouhle akci. Bohužel!
    Helli: díky! nojo, Sana to byla.:-)))
    Už se mit o nějak vykouřilo z halvy. Hera, Sana, Juno,pak taky Dukát….;-)

  8. Petra

    Jé to už je let, co jsem taky chodila s dítkem v Martinském průvodu s vlastnoručně dělaným lampionem.Je to krásná// myslím, že místo VŘSR// zavedená tradice.
    Ale lampiony vyrábím s dětičkama dodnes a taky jsme měli letošní hit tetrapakové krabice.Ty se teda o Martinském svátku nezastavíš.Husa,rohlíčky,lampiony,divadlo….My si rohlíčky ulehčujem,a pro tu hordu asi 100 dětí je pečem z lístkového těsta.Já vím není to ono,ale je to prostě hotovka.

  9. Jednorožec

    Čilidžůli: Díky za upřesnění.
    Tenhle víkend mám jiné plány. Pozval jsem k nám na večeři dva české dochtory, on a ona, kteří v blízké nemocnici vomračují domorodce nar-kozama. V životě jsem je neviděl, pouze jsme si, přes už známého felčara, vyměnili emaily. Prý se jim stýská po Češích!

    Kvůlivá mé paní se bude asi převážně spíkovat engliš, ale budu vařit český knedlík v ubrousku. Svedu to v polospánku a není šance, že by se to rozvařilo.
    K tomu beef stew, osvědčený hovězí „jakoby guláš“. K němu náš řezník tradičně doporučí laciný „cut“ masa, tam, kde by ziskuchtivý řezník lehce mohl zkazníka navézt na něco 2x dražšího. Pracuje to zázračně, kližka a vazivo tomu dodá přesně to „je ne se qua“ ono. Akorát se utratí majlant za dlouhatánské vaření.

    Jako předkrm buď udělám horkou vichyssoise polévku (brambory, pórek, smetana), nebo rolky z uzeného lososa plněného krémovým sýrem s kapary. Na závěr koupený moučník, cheescake, atp.
    Nechci začít úplně „na plné pecky“, neboť:
    (1)buď se z nich vyklubou zajímaví a dobří lidé, které pozveme zase – a pak je lépe crescendo, než decrescendo
    (2)bude to zdlouhavý večer s pohledy na hodinky. Pak alespoň nebudeme litovat, že jsme se zbytečně snažili.

    Středním plamenem! Kupředu všemi směry.

  10. Pavel

    Cituji:

    „Rostlinný tuk Hera se vyrábí ze směsí rostlinných olejů, částečně interesterifikovaných. Podstatnou část tvoří měkké oleje (olej řepkový), dále palmový olej, palmojádrový olej a palmstearin. Hera neobsahuje ztužené tuky, takže přítomnost trans izomerů mastných kyselin je prakticky nulová. Hera má obsah tuku 75%.“

    [http://www.nadoma.cz/microsites/hera/ohere.php]

    Dale:
    „Palmový olej z palmy olejné patří dnes k nejběžnějším rostlinným olejům. Za teploty běžné v Evropě je tuhý, protože obsahuje mnoho nasycených kyselin, zvláště kyseliny palmitové. Je možno je rozdělit frakcionací na tuhý podíl (palmstearin) a kapalný podíl (palmolein). Dalším zpracováním lze získat tvrdý a měkký palmstearin a střední měkkou frakci.

    Palmový olej se získá z oplodí (podobně jako olivový olej), nikoli ze semen. Ze semen se připravuje tzv. palmojádrový olej, který má jiné složení než palmový olej (blíží se více kokosovému oleji). Jeho úplnou hydrogenací se získá tuhý tuk bez trans-kyselin, tající mezi 35 a 38 °C.“

    [http://www.spolvyziva.cz/index.php?menu=1&obsah=hlavni&odkaz=239]

    Pekny clanek: „Jedlé tuky bez trans-nenasycených mastných kyselin“.

    [http://www.spolvyziva.cz/index.php?menu=1&obsah=hlavni&odkaz=239]

  11. ChilliJulie

    Jednorožče a jak ten víkend i dlouhé a táhlé vaření dopadlo? Jsem zvědavá. Jak jste vařil ten guláš? A polévka zní taky lákavě! Po tomhle menu bych vás milovala, i když nemám doktorskej titul ;)

  12. švihák_lázeňský

    Palmový olej mohu určitě doporučit. Nejvíc se mi osvědčil na smažení. Navíc potom budete mít jídlo krásně červené. Mimichodem pěkný článek, ještě si pamatuju na svoje svatomartinské průvody (na lampionky sem byl expert :)

  13. vilemina

    Udělala jsem nekynuté s droždím s tvarohovosýrovou náplní, byly k vínu dobré a hezké, zatím je mám na blogu na pozadí…

  14. Selligan

    tyyyjo, jste uzasni!!! Ani jsem nevedela, ze na Martina se taky delaji pruvody a tak vubec

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře