Maso, které chutná nejen muslimům

14.04.11

Chilli Menu: Jdeme nakupovat, Nenechte si ujít

Vepřové tu nenajdete. Ale jehněčí, které jaru tak sluší, tady mají, otevřeno je do pozdních hodin, uďobávání nezvyklých laskomin je povoleno, a navíc zažijete přátelské povídání s obsluhou. Halal řeznictví na Líšeňské ulici v Brně je velmi exotický zážitek.

ryba-063.jpg

Ten malý řeznický krámek musí rozpoznat zákazníci i poslepu. Atributy jsou na první pohled stejné jako jinde: za pultem obsluhuje bodrý statný chlápek s červenými tvářemi a v chladicím pultu leží růžové kusy masa. Jen ta vůně je úplně jiná. V běžném řeznictví to voní „klobásově“. Halal řeznictví v brněnské čtvrti Juliánov voní spíš jako krámek s exotickým kořením – příjemně sladce.

ryba-066.jpg

„Dobrý den, já bych potřebovala krkovičku,“ přichází dovnitř mladá žena a obhlíží nabídku. „Vepřové u­nás opravdu nedostanete,“ culí se za pultem muž v rudé zástěře, který si říká Sulejman a rovná přitom masitá krůtí stehna. Mladá žena se rozpačitě omlouvá. Jenže vůbec nemusí, víra se tu nekontroluje a přijít nakupovat může kdokoli. Sulejman zákaznici podává na ochutnání sladký pomerančový džem a žena odchází se slibem, že příště, až nebude vařit segedínský guláš, přijde si pro maso či ingredience právě sem.
Slovo „halal“ přitahuje muslimy, ale chodí sem i židé a další věřící. Tajemný arabský výraz označuje věci, které jsou takzvaně povoleny a jsou čisté podle muslimské víry. Muslimové vepřové jíst nesmí, ale sortiment je pestrý – chladí se hovězí na steaky, jehněčí, krůtí i kuřecí maso, klobásky i sýry. Maso je čerstvé několik hodin a­kvalita se pečlivě hlídá.
Obchod funguje teprve od ledna. „Halal masnu jsem připravoval dva roky,“ vypráví o začátcích podnikání majitel Martin Stloukal. Muslim není, ale v komunitě má přátele a­vyslyšel prosby, že podobný obchod v Brně chybí. Nejbližší je totiž až v Praze. Pochází z řeznické rodiny, v oboru umí chodit, přesto vyřídit potřebná povolení nebylo snadné. Jeho obchod, jako jediný na Moravě, má nyní povolení ministerstva zemědělství i muslimské obce.
Rituální islámské zabití – takzvaná zabiha – podléhá velmi přísným pravidlům. „Se zvířaty se zachází s ­respektem,“ zdůrazňuje Sulejman a ukazuje, jak řezník velmi přesným a jistým řezem zvíře zařízne a nechá vykrvit. „Nůž musí být velmi ostrý, to je důležité,“ popisuje Sulejman a­ dodává, že maso pochází výhradně z českých chovů. Hlídá se také, čím farmář krávy, jehňata nebo drůbež krmí. „Pokud dostávají kostní moučku, do halal obchodu se nedostanou,“ ujišťuje.
Už kvůli omezením se sortiment řídí především zájmem zákazníků. Žádné velké zásoby se nedělají, maso je vystaveno jen jediný den. Kromě syrového masa nebo klobásek a dalších uzených specialit sem lidé chodí pro rýži basmati, čaj, růžový džem ze Sýrie, olivový olej, červenou čočku nebo třeba datle či další exotiku do kuchyně. Vyznat se v­různobarevných skleničkách není snadné, ale stačí jen naznačit a neznalec od obsluhy ihned dostane vysvětlení nebo originální recept. Ostatně, každou chvíli sem někdo nakukuje. Výrazně natřený obchod zvenku totiž přitahuje pozornost a ­obsluha je přirozeně přátelská. „Ty datle jsou trochu sladší, než známe z vánočních svátků,“ zkoumá tmavou svraštělou datli další Brňanka, která šla náhodou kolem. A­ tak to tady chodí až do pozdního večera. Zavírá se totiž až v deset, i­ to je netradiční.

Byli jste tam? Jak se vám to líbilo?

Komentáře: 19 “Maso, které chutná nejen muslimům”

  1. mac

    majitele me na muj mejl okdud pochazi maso neodpovedeli, ted uz aspon vim ze neni krmene masokostni mouckou ;)

  2. Simona

    druhá návštěva a dvojí spokojenost, nadšení:o). Dnes konkrétně uzená krůta, která se obzvláště vydařila. Sýk kaškaval kravský, jehněčí sýr, parádní párečky/klobásky napůl hovězí a napůl jehněčí. K tomu náramná obsluha. Nabídne, vysvětlí, ochutnáte… Halal je tak trochu snový krámek:o))

  3. Rachad

    Čistě rituálně – obávám se že Židé v takovém krámku nemají co dělat. Obráceně snad.

  4. Rachad

    …tedy pardon – židé. :-)

  5. grympy

    Rachade to nějak nechápu?

  6. Havana Blues

    Grympy: Aby bylo zvíře košer, musí ho porazit šochet. Nejde tedy jen o to, aby bylo povolené a bez krve. Není-li šocheta, není rituální čistoty. Když je něco halal, ještě to není košer. (Jestli je něco halal, když je to košer, netuším. Pokud se můžeme spolehnout na Wikipedii, dedukuju, že není, protože „Zvíře se dává na zem směrem ke Ka’bě.“, s čímž se šochet patrně obtěžovat nebude:) )

  7. Ruzum v hrsti

    Po celé Evropě se celkem nerušeně provozují úděsné způsoby zabíjení zvířat pro maso. Jde o tzv. košerování a dále muslimské rituální zabíjení zvířat, tzv. halal. Tyto kruté způsoby porážení zvířat jsou vládami evropských států tolerovány.

    http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2006020007

  8. Libor

    Dělá se my zle že se něco takového prodává v ČR hanba Vám a všem kdo to kupujete. Jste verbež. Při vědomí co to zvíře muselo protrpět si na něm smlsnete fuj. Bych chtěl vidět jak by se Vám líbilo kdyby jsme žrali lidi a museli by být čistotný. To by se Vám líbilo co?

  9. Martin Konvička

    Jak tak vidím autorku blogu, tak v pravověrné turbo-islámské zemi by ji nejprve tím nožem ufikli klitoris, pak by ji zapytlovali lanjtuchem přes hlavu, a protože nevypadá, že by se dala dobrovolně, tak by ji zahrabali po prsa do země a – ukamenovali.
    Je přesně ten typ, který je pod islámem určen k likvidaci.
    Dobrou chuť !

  10. Šárka Psotová

    Do tohoto krámku určitě nepůjdu, nechci totiž podporovat otřesné HALAL porážky.

  11. Filip

    Paní Šárka nechce podporovat otřesnou porážku. Asi nikdy neviděla jak se zachází se zvířaty na jatkách. Myslím,že tam to je rozhodně horší, než tohle

  12. Nicol Kozáková

    Krásný přeji všem.
    Hledala jsem košer zabíjení, z důvodu toho, že jsem chtěla maso o zvířat, kteří jsou zabíjení humáním způsobem a netrpí. Tohle jsem se dočetla o košer zabíjení.
    Zvíře musí být rituálně správným způsobem poraženo pro tento účel vyškoleným řezníkem – šochetem. Porážka sama se nazývá šchita. Šchita se provádí dokonale hladkým a ostrým nožem bez špičky, kterým šochet bez přerušení přetne hrtan a jícen zvířete. Jelikož jsou přitom zpravidla přeříznuty i krční tepny zvířete, zvíře rychle vykrvácí a umírá. Cílem je m. j. zbavit zvíře zbytečné bolesti a stresu. Při šchitě speciálně vyškolený řezník (šochet) přeřízne měkké partie na krku zvířete; řez by měl dojít až k páteři, neměl by ji však zasáhnout. Má-li být řez v pořádku, musí přetnout hrtan i jícen zvířete (u ptáků stačí jeden z nich); tyto trubice jsou proto označované jako „znaky“ (simanim). Jelikož jsou přitom zpravidla přeříznuty i krční tepny zvířete, dochází v důsledku poklesu krevního tlaku k okamžité ztrátě vědomí a následnému rychlému vykrvácení. Po šchitě se obvykle tělo zvířete ještě chvíli pohybuje – tyto pohyby označované jako pirkus jsou považovány za projev činnosti odumírající nervové soustavy a v případě sanitární porážky nemocného nebo poraněného zvířete slouží jako doklad o tom, že zvíře nezemřelo ještě před porážkou.
    Košer zabíjení mi v takovém případě přijde velmi humání. Nevím, jak je možné, košer způsobem zabíjet jinak. Dále jsou ještě další pravidla košer porážky v duchovním souladu. Nevím tedy jak se u nás zabíjí košer, ale hledám opravdu řezníka, který zabíjí košer způsobem. Prosím pokud znáte někoho, kdo dodržuje košer postupu budu moc vděčná za kontakt. n_kozakova@centrum.cz

  13. Marek

    Obchod dělá nabídka, ta je výtečná a z kvalitních surovin.
    Obsluha (z vlastní zkušenosti) opravdu příjemná a přátelská. (95% českých obchodů by se mohlo od nich učit (i když u dobrých řezníku Brně to je vidět taky))
    A to že nemají vepřové ale svou víru je v multikulturním Brně jedině plus.

  14. Lída

    No to je hnus podporovat v naší zemi tuhle muslimskou svoloc ,už aby byl halal v celé evropě zakázán.!!!!

  15. Ing Miloslav Pudil

    nechutné týrání zvířat povolené výjimkou ze zákona, hnus, zakázal bych to spolu s celým islámem

  16. Ing Miloslav Pudil

    nechutné týrání zvířat kvůli sektě řídící se pravidly, vymyšlenými pedofilním pouštním beduínem, masovým vrahem, zlodějem, lhářem a tyranem Mohamedem v 7. století v poušti. Opravdu hnus!!!

  17. Jiří

    Hamba všem, kteří podporují sadistické zabíjení jménem halalu! Nevíte o tom nic! https://www.facebook.com/StopHalalcz

  18. Helena

    Do takového obchodu nikdy nevkročím. Islámské praktiky jsou vesměs nechutné, nechápu, jak tohle vůbec může být v civilizované Evropě povoleno.
    Když nemají rozum úředníci, měli by ho mít sami lidé. Kupujte raději maso z českých bio farem, když se chcete dobře najíst a nepodporujte tak odporné věci.

  19. Renata

    Je to nechutné,jako celé to vaše pojetí „víry“. V životě bych si u Vás nikdy nic nekoupila.Jak tady psala jedna paní – Raději podporuji české zemědělce a české farmy než muslimskou pakáž vraždící zvířata zaživa.Vypakovat Vás všechny z této země!! A ty multikulti kecy si tady odpusťte! Co muslim, to nechutné hovado!

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře