My jsme „ty od Guspe“

05.02.08

Chilli Menu: Restaurace

Minulý čtvrtek jsem navštívila Sýrový kulinářský večer, pořádaný Golf Hotelem Austerlitz ve Slavkově u Brna. Na akci jsem byla pozvána svou přítelkyní, se kterou často sdílím své kuchařské radosti i strasti.

 

Proč?

Ke strávení večera a zakoupení dvou vstupenek za 1500 Kč nás motivovaly (když pominu zvědavost a potřebu žensky si pokecat) dvě věci:

Za prvé: spolupořadatelem je i obchůdek Guspe, jedinečný hrdinský počin Hany Vackové, která v centru Brna, v Kleinově paláci, provozuje již více než rok nádherný krámek plný úžasných sýrů, masných specialit a dalších laskomin z celé Evropy. Chodíme sem rády a celému sympatickému projektu držíme palce, návnada první.

Za druhé: na pozvánce byla informace o souběžně zde probíhající výstavě Aleny Kojdlové, kterou známe obě osobně a v našem šatníku se nám vyjímá několik kousků z jejího atelieru, návnada druhá.

Zkrátka, zaujala nás nabídka sýrového degustačního menu a chtěly jsme ochutnat ovčí a nepasterované kravské sýry z Guspe včetně vinné degustace.

Divadélko u jamky

Vydaly jsme se společně autem do Slavkova, kde sídlí místní golfový klub (vynechávám cestu ve tmě, málem jsem skončila na greenu) a vstoupily dovnitř. A zde už začíná tragédie. Mezi dveřmi nás vítá obsluha se slovy: „A vy jste?“ Ještě nic netušíc „vysvětlujeme proč jsme přišly“ a usazujeme se k baru, kde nás čeká sprcha druhá. Za barem stojí vedle sebe čtveřice mladých studentů, evidentně v záběhu, máme tu čest vyslechnout si slovní masáž a „sprdunk“ paní vedoucí v přímém přenosu. Už mi ta matonka nějak stydne v žilách, ledově vychlazená teda je, což v lednu oceňuji.

 A už se trousí první hosté, podle družného hovoru mi najednou v hlavě dochází, že celý večer je akcí členů a přátel místního golfového klubu a že vstupenky se prostě „prodaly i ven“. U našeho stolu se sešla pětice dam „od Guspe“ –  ze všech padesáti hostů pouhých nás pět si vstupenky zakoupilo v obchůdku a k akci jsme se vlastně tak trochu přifařily. V úvodu paní majitelka všechny vítá a nezapomene zdůraznit, že samozřejmě VŠECHNY vystavené exponáty Aleny Kojdlové jsou prodejné. A mě napadá jediné – tady jde o prachy, ale určitě ne o ty moje. Čekám, kdy se otevřou dveře a začnou se nosit deky z ovčího rouna, smlouvy a řízek s bramborami. Při malé úvodní přednášce i skvěle připravené závěrečné sýrové degustaci (obojí v podání statečné Hany Vackové z Guspe) přemýšlím, proč malý a nesmírně sympatický obchůdek s delikatesami musí kývnout na spolupráci s golfovým klubem. Je jasné, že uživit se je těžké, ale v těchto prostorách se mi stýská po krásném prostředí Kleinova paláce, po nekonečné nabídce sýrů všech možných chutí a vůní, zasvěcené a sympatické obsluze. Ať přijdou golfisté (či jejich manželky) SEM!!!

Degustační menu

Sestava menu byl dobrý úmysl kuchaře, ale s úpornou snahou do všech pokrmů vpravit sýry. Jenže! Tady se musí opatrně, sýry jsou hodně výrazná ingredience, která si někdy ráda strhává veškerou pozornost pro sebe, jindy se zase tváří jako ukřivděné dítko a potřebuje laskavé povzbuzení.      

Mozzarella z buvolího mléka s sherry rajčátky, pestem a bagetou

Můj oblíbený pokrm, který bych možná v tomto menu použila jako lehkou tečku na závěr. Moc zkazit se toho nedá, pesto bylo připraveno čerstvě, ale bez výraznější chuti. Sehnat voňavá sherry rajčátka v lednu je nemožné. Ano, klasický problém – absence vůně a letní rajčátkové chuti.

Parmazánová polévka s kapsou z listového těsta, plněnou špekem, ořechy a zelím

Polévka byla velice chutná a stává se mou osobní vítězkou celého večera. Sametově hladký parmazánový krém podpořený horkou kapsičkou s lehce pikantní náplní. Zajímavá kombinace vlašských ořechů, slaninky a několika vláken kysaného zelí je inspirace, kterou si dobře zapisuji do chuťové paměti. Skvělé!   

 

Grilovaný sýr Haloumi na marinované zelenině

A tady už je to horší. Jak jsme se dozvěděli, sýr Haloumi je jediný sýr, který je možné bez rizika grilovat, jenže jeho samotná chuť a konzistence je tak trochu houbička na nádobí. Grilovaná a marinovaná zeleninka jako doplněk je dobrý nápad, ale ne v případě, kdy mi v ústech spolu s ní křoupou plátky čerstvého česneku a zeleninu provází výrazná chuť octa. Ale česnekovou dávku "krát dvě" mám ve své porci jen já, je mi jasné, že zelenina je špatně promíchaná, a že zrovna já mám tu čest…          

 

Telecí pečeně na vinné omáčce s bramborovo-hruškovým koláčem a chřestem

A tohle je propadák. Telecí je samo o sobě nevýrazné, v omáčce vinné tóny marně hledám a koláčku by slušely NADROBNO nakrájené kousky brambor, hrušky i modrého sýra v méně výrazném a vláčnějším těstě.   

 

Rokforová zmrzlina s medem

Čeho je moc, toho je příliš. Dovedete si představit chuť a vůni rokfóru? Tak ji našlehejte, zchlaďte, zamrazte a podejte spolu s medem a jahodou. Zajímavé, leč po česneku a celém menu HODNĚ a zabijácky výrazné.

 

A to je vše. Ochutnávka vín mi jako řidičce auta byla upřena, celý večer jsem naopak bojovala se špatně zkoordinovanou obsluhou a odjížděla směr Brno s myšlenkou na promarněnou šanci.

Mám radu: Buď podobnou akci příště nechte za zavřenými a soukromými dveřmi golfového klubu, nebo pro sýrový večer zvolte exkluzivní prostředí. Ale nemíchejte prosím dohromady mé oblíbené sýry, dobrůtky, originální Alenčiny kousky, golf a nezkušenou obsluhu dohromady – nedělá mi to dobře na mé ocelové nervy. 

Komentáře: 13 “My jsme „ty od Guspe“”

  1. Dv

    Vidím, že v tomto případě to byly spíš strasti…Jak v úvodu líčíte, jak před vašemi zraky paní provozní sjela personál, mi připomnělo podobnou historku, byť z jiného ranku. Měli jsme objednaný floating, přišli jsme trochu dřív a museli si vyslechnout, jak paní zaučuje svého nástupce ve směně s poznámkami, jaká jsou lidi prasata, kde všude nechávají vlasy a někdy i plivou do vody..Cítili jsme se lehce nepatřičně.

  2. Kanibal

    Smutný příběh, ale doufám, že se nedáte odradit a zase nám přinesete podobnou reportáž (s optimistickou pointou, pochopitelně)! Jo a pěkně fotíte!

  3. Perchta

    Ale za tu deku z ovciho rouna to stalo, ne? :)

  4. tessa

    Chilli…nešel by v rámci tohoto blogu zřídit takový úplně malý šperkařsko-oděvní koutek? prosím prosím
    Já už bych pak byla úplně spokojená…:))

  5. ChilliJulie

    Dv:
    :) )) To měla paní provozní pravdu! Tohle všechno my příšerní hosté děláme, jen to prostě bůhvíproč nechceme slyšet. Mají to s námi těžké :) ))

    Kanibal:
    Nebojte, mě jen tak něco neodradí, ale naštvaná jsem byla, to teda jo, i kvůli mé přítelkyni…

    Perchta:
    Jasně, ale smlouvu ze mě nevyrazili :) ))

    tessa:
    Myslíte? Já si to ani neuvědomuju, jsem děsná, do všeho ty šperčíčky furt peru. Ale kdybyste viděla ty kabelky, který od Aleny mám, tu jednu nosím už skoro 10 let každý den, vydělala jsem si na ni na brigádě (ani nemusím hrát golf) a je úplně nerozbitná a pořád krásná :)

  6. tessa

    Rozhodně myslím!Ani by to nemusela být pravidelná rubrika, jen tak někde v koutku:)Pro mě:)
    Šperky a jídlo spolu hodně souvisí viz tvorba Ferrana Adrii…:)Za šperkařské okno se rozhodně přimlouvám…

  7. tessa

    Tak jsem si alenku vygooglovala ta červená je kouzelná…

  8. Old buvol

    Asi Vám ta sýrová smetánka tak trochu nesedla. Snad bude příště líp.

  9. Honza

    Opravdu obdivuji vaše nervy v takové společnosti, ale zvládla jste to na 1*, co se týče nemilosrdné kritiky :o ) Snad jste si odnesla alespoň dostatek chuťových prožitků!

  10. ChilliJulie

    tessa:
    Tomuhle tématu se určitě nevyhnu, neumím to vynechat, je to moje práce i radost, tak jsem ráda, že vám to kape do noty stejně jako mně :)

    Olda šetrnej Buvol:
    Smetánku nejraději do kafe! A sýry kdykoli v Guspe s jedinečnou a báječnou obsluhou…

    Honza:
    Společnost byla docela fajn, obzvlášť dámy u našeho stolu, to bylo velice příjemné. A závěrečná degustace sýrů byla skvělá! Naprosto úžasný Schwarzer greyerzer s kdoulovou hořčicí (na první fotce druhý od vás, vpravo, ta větší kupička)) je můj stálý favorit, minule jsem si ho koupila v Guspe a přidala ho do zapékaných brambor dauphinoise (recept asi přidám). Doporučuji!

  11. Vlaďka

    Milí přátelé,
    golfovou restauraci dobře znám, protože jsem členem onoho klubu, golf hraju s celou rodinou (nepaušalizujte, prosím! jsme úplně normální!!) a golfové snoby nesnáším. Ne všichni golfisti jsou tak nesnesitelní. Ona asi taková hogo-fogo akce podobný typ lidí přitahuje. (Juli, promiň, ty to máš v popisu práce.)Jo, a paní vedoucí je protivná a důležitá standardně. Jinak obchůdek Guspe musím co nejdřív navštívit. A ještě jeden tip: v restauraci Brabander v Brně servírují do 15. února Valentýnské menu, tak to možná půjdeme otestovat a pak dáme vědět!

  12. ChilliJulie

    Vlaďka:
    Paušalizovat bych si rozhodně nedovolila, to zase nééé. Já mám osobní zkušenost s OBSLUHOU v TOMTO klubu a tak jsem ji popsala :) Je jasné, že je to můj osobní názor a rozhodně se nemusíme shodnout, což je fajn a od toho CHILLI je.
    A jdete na Valentýnské menu? Úplně vidím, jak bych udělala Valentýna já, kdybych měla restauraci – svíčky a růže, za to bych utratila majlant a pak bych přišla na buben :) ))

  13. Misha

    Jen jsem nakoukla a hned sýry…..položila bych za ně život, proto se přidám se svou troškou do mlýna. Guspe znám, takže by to bylo nošení dříví do lesa, ale teď dost fandím a držím palce „novému“ podniku – Cheesy – jak už název napovídá, je to sýrárna, kde nabízí i další užitečné věcičky k sýrům a pochutiny včetně vína. Ne, nejsem ani se neznám osobně s majitelem/provozovatelem, jen jsem náruživý fanda a milovník sýrů :o )
    Prodejna Cheesy se nachází nově na ulici Minská (tuším č.3) – kousek u křižovatky Minská-Veveří + Tábor.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře