Nafouknuté Princesky

11.04.08

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Jsem posedlá krémovými polévkami. Možná proto, že v období přechodu na zeleninovou stravu mých dětí byl ponorný mixer permanentně ve stavu pohotovosti. A to bylo nedávno. Jenže hutné polévky chutnají u nás doma dokonce i psovi.

Na přípravě není nic složitého a zvládne to „opice za banán“: zelenina lehce osmahnout, povařit, rozmixovat. Další varianty můžete masochisticky zkoušet do té doby, dokud vás i s hrncem sametového krému nepošle svým pohledem mužský protějšek do nebližší masny pro kus hovězího a morkovou kost.

 
 

Sranda, která mě na tom baví je v tom, že pórkové, brokolicové nebo mrkvové krémy jsou jako čisté malířské plátno – jak uvidíte tu jednobarevnou voňavou plochu, hned vás napadne spousta dobrot, které se na hladinu polévky dají ležérně poházet. A nebo taky ne, v tom případě máte tvůrčí krizi. Ale nedá se to zkazit: nechte po klidné hladině plout třeba sedmikrásky, ponořte do koupele horký naplněný koláček nebo zkuste spolu se mnou princesky.

Princesky

Princesky jsou trochu pyšné a chtějí malinko opečovávat, ale námaha rozhodně stojí za to:

Připravte si klasické nudlové těsto:

 
 

Do kopečku mouky rozklepněte dvě vejce a nožem začněte opatrně mouku přidávat „do kráteru“ a míchat. Důkladně zpracujte. Těsto bude v ideálním případě vláčné, hladké a nebude se lepit na podložku. Vezměte si váleček a válejte, válejte a válejte. Těsto by mělo být pružné a trochu nepoddajné, ale pevné a sametové. Pokuste se o co nejtenší plát.

Těsto přeložte napůl a vykrajujte malou formičkou malá kolečka. Já používám staré cukrářské tvořítko na krém, které mám po dědovi.

 
 

Po vykrojení dvojitých koleček nastává trochu zdlouhavá činnost - budete u toho trochu asi nadávat, ale klidně sakrujte, masakrujte a přitom přitlačujte okraje dvojitých koleček pevně prsty k sobě.

Hotové princezky vložíme do rozpáleného oleje a smažíme. Bacha, jde to děsně rychle!

Správná princeska se v horkém oleji nafoukne a celá zrůžoví. No jako každá běžná princeska :)

 

Komentáře: 10 “Nafouknuté Princesky”

  1. lol

    ..nahore napsane Co si myslite vy?
    ..nic o)..na nic uz nemyslim..letim delat princesky..;);-)…dik :)

  2. ChilliJulie

    lol: dejte vědět, jak to vyšlo, já si vždycky říkám, že to dělat nebudu, že to je děsně zdlouhavý, ale nakonec mám radost, když mi tam ty princezny plavou :)

  3. luckydina

    a já si pořád říkám čímto, že se nafouknou a oni jsou mršky dvojitý, já zas mám mánii na dýňové polívky a k těm by se proncesky taky hodily, nebo do hrachovky

  4. primula

    Princesky dělala i moje maminka a vzpomínka na ně je spojená s vánočními dobrotami, protože je dávala během svátků i do přepasírované polévky rybí a čistého hovězího vývaru.

  5. ChilliJulie

    luckydina: no upřímně – některý pěkný mrchy jsou a nenafoukou se, i když jsou dvojitý :)

    primula: jo jo, taky je dělala moje maminka a pořád dělá a taky na Vánoce, to je ale náhodička ;)

  6. lol

    Julie,samozrejme hnetla…spajela…smazila ostosest..Dobrotka a nadherne vypadali,vsichni chvalili.Princeznicky ted budou na nasem stole v polivce casto.Dik za krasnej receptik, hezkej blog a cteni a prijemnou pani blogerku..:)

  7. Bali

    no to neznám a moc se mi to líbí ;-)
    Také ujíždím na krémových polévkách, hlavně na té mé dýňové (rcp u mne). Takže si receptík ukládám a příště budou plavat v polévce, dík ;-)

  8. Tea

    Moje maminka dělávala domácí nudle, protože tehdy, snad nejsem takový pamětník? :-) , kupované nebyly k jídlu. A ty odkrojky, které ji zbyly, jsem si opékala na oleji, krásně se nafoukly a křupaly. Princesky, koukám, asi budou mnohem dokonalejší potomci těch mých dětských odkrojků.:-) Je to báječný nápad a do krémových polévek, jako ušitý! Teď pomalu nastává doba chřestu, polévka určitě bude taky a s princeskami.:-)

  9. peta.ryb

    Taky mam uchylku pro kremove polevky … Mym favoritem je kombinace dyne, celeru a mrkve – pomery menim, pokazde chutna trochu jinak, ale pokazde skvele. A s ozdobou hladiny se moc neparu (nemam kde se svym dvouvaricem usazenym na lednicce v malem pokojiku … ), nedockave do kremu vhodim kousky kvaskoveho dynoveho chleba a hura, mnam! Uz at je sezona dyni!!! Kremovym polevkam zdar!!!

  10. zArre

    Tohle vypada na skvelou a jiste i chutnou dekoraci :) Zkusim, dik

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře