Nafouknuté Princesky

Jsem posedlá krémovými polévkami. Možná proto, že v období přechodu na zeleninovou stravu mých dětí byl ponorný mixer permanentně ve stavu pohotovosti. A to bylo nedávno. Jenže hutné polévky chutnají u nás doma dokonce i psovi.

Na přípravě není nic složitého a zvládne to „opice za banán“: zelenina lehce osmahnout, povařit, rozmixovat. Další varianty můžete masochisticky zkoušet do té doby, dokud vás i s hrncem sametového krému nepošle svým pohledem mužský protějšek do nebližší masny pro kus hovězího a morkovou kost.

 
 

Sranda, která mě na tom baví je v tom, že pórkové, brokolicové nebo mrkvové krémy jsou jako čisté malířské plátno – jak uvidíte tu jednobarevnou voňavou plochu, hned vás napadne spousta dobrot, které se na hladinu polévky dají ležérně poházet. A nebo taky ne, v tom případě máte tvůrčí krizi. Ale nedá se to zkazit: nechte po klidné hladině plout třeba sedmikrásky, ponořte do koupele horký naplněný koláček nebo zkuste spolu se mnou princesky.

Princesky

Princesky jsou trochu pyšné a chtějí malinko opečovávat, ale námaha rozhodně stojí za to:

Připravte si klasické nudlové těsto:

  • 250 g mouky
  • 2 vejce
  • lžíce dobrého oleje
  • lžíce vody (nemusí být)
  • sůl
 
 

Do kopečku mouky rozklepněte dvě vejce a nožem začněte opatrně mouku přidávat „do kráteru“ a míchat. Důkladně zpracujte. Těsto bude v ideálním případě vláčné, hladké a nebude se lepit na podložku. Vezměte si váleček a válejte, válejte a válejte. Těsto by mělo být pružné a trochu nepoddajné, ale pevné a sametové. Pokuste se o co nejtenší plát.

Těsto přeložte napůl a vykrajujte malou formičkou malá kolečka. Já používám staré cukrářské tvořítko na krém, které mám po dědovi.

 
 

Po vykrojení dvojitých koleček nastává trochu zdlouhavá činnost – budete u toho trochu asi nadávat, ale klidně sakrujte, masakrujte a přitom přitlačujte okraje dvojitých koleček pevně prsty k sobě.

Hotové princezky vložíme do rozpáleného oleje a smažíme. Bacha, jde to děsně rychle!

Správná princeska se v horkém oleji nafoukne a celá zrůžoví. No jako každá běžná princeska 🙂

 

10 komentářů: „Nafouknuté Princesky

  1. ..nahore napsane Co si myslite vy?
    ..nic o)..na nic uz nemyslim..letim delat princesky..;);-)…dik 🙂

  2. lol: dejte vědět, jak to vyšlo, já si vždycky říkám, že to dělat nebudu, že to je děsně zdlouhavý, ale nakonec mám radost, když mi tam ty princezny plavou 🙂

  3. a já si pořád říkám čímto, že se nafouknou a oni jsou mršky dvojitý, já zas mám mánii na dýňové polívky a k těm by se proncesky taky hodily, nebo do hrachovky

  4. Princesky dělala i moje maminka a vzpomínka na ně je spojená s vánočními dobrotami, protože je dávala během svátků i do přepasírované polévky rybí a čistého hovězího vývaru.

  5. luckydina: no upřímně – některý pěkný mrchy jsou a nenafoukou se, i když jsou dvojitý 🙂

    primula: jo jo, taky je dělala moje maminka a pořád dělá a taky na Vánoce, to je ale náhodička 😉

  6. Julie,samozrejme hnetla…spajela…smazila ostosest..Dobrotka a nadherne vypadali,vsichni chvalili.Princeznicky ted budou na nasem stole v polivce casto.Dik za krasnej receptik, hezkej blog a cteni a prijemnou pani blogerku..:)

  7. no to neznám a moc se mi to líbí 😉
    Také ujíždím na krémových polévkách, hlavně na té mé dýňové (rcp u mne). Takže si receptík ukládám a příště budou plavat v polévce, dík 😉

  8. Moje maminka dělávala domácí nudle, protože tehdy, snad nejsem takový pamětník? :-), kupované nebyly k jídlu. A ty odkrojky, které ji zbyly, jsem si opékala na oleji, krásně se nafoukly a křupaly. Princesky, koukám, asi budou mnohem dokonalejší potomci těch mých dětských odkrojků.:-) Je to báječný nápad a do krémových polévek, jako ušitý! Teď pomalu nastává doba chřestu, polévka určitě bude taky a s princeskami.:-)

  9. Taky mam uchylku pro kremove polevky … Mym favoritem je kombinace dyne, celeru a mrkve – pomery menim, pokazde chutna trochu jinak, ale pokazde skvele. A s ozdobou hladiny se moc neparu (nemam kde se svym dvouvaricem usazenym na lednicce v malem pokojiku … ), nedockave do kremu vhodim kousky kvaskoveho dynoveho chleba a hura, mnam! Uz at je sezona dyni!!! Kremovym polevkam zdar!!!

Napsat komentář