Nová koordinátorka SCAE Petra Veselá: S kavárnou nekončím

11.08.09

Chilli Menu: Kavárna, Zajímavá osobnost, Žhavý problém

Linkovali si to vrabci na facebooku a posléze i na blogu. Petra Veselá je od 1. srpna 2009 novou šéfkou české odnože SCAE. Když jsem se to dozvěděla, rozesílala jsem tuhle novinku na všechny strany v esemeskách. Všichni mí kávoví známí už to beztak několik hodin věděli. Jen kamarád mi druhý den suše sdělil: Jo. Je to fajn. Petru znám z televize. Ale nepiš mi ve zkratkách, vůbec nevím co je to „scae“;-)

S Petrou se dobře znám. Pod jejím vedením jsem tloukla konvičkou o stůl vedle kávovaru a kouzlila v hrnku rozety na šíbrc. A protože tomu slovu a zároveň i smyslu opravdu rozumí jen pár zasvěcenců, poslala jsem včera pár otázek mailem.

    

Před několika dny jsi se stala koordinátorkou české sekce SCAE. Mohla bys rozklíčovat, co konkrétně tato organizace v České republice zajišťuje?

Scae je zkratka pro Speciality coffee asociation of Europe. Je to organizace, která má své sekce po celé Evropě. A existuje i její americká část s názvem SCAA. Asociace sdružuje baristy (pozn.: personál, který v kavárně nebo restauraci připravuje kávu), výrobce technologií a prodejce káv. Součástí práce této instituce je i odborné vzdělávání. Pořádá certifikované kurzy v několika úrovních. Dále SCAE organizuje soutěže pro baristy (u nás například soutěž Mistr kávy), kteří se potom mohou účastnit mistrovství světa.

 

K čemu je nám SCAE vlastně dobrá? Nemůže třeba nějaký Standa Páka Konvička pořádat soutěže Mistra kávy sám?

Kávové soutěže může pořádat kdokoliv. Sami jsme na našich akcích Coffeeright vyhlásili vždy alespoň malou soutěž. Jenže to bylo spíš pro zábavu. Mistrovství baristů, které pořádá SCAE, je oficiální a seriozní událost. Pouze z tohoto mistrovství může vítěz postoupit na Mistrovství světa baristů World Barista Championship.

 

Co zajišťuje londýnská centrála SCAE?

Londýnská centrála má na starosti veškeré fungování jednotlivých sekcí po světě a pořádá certifikovaná školení.

 

Před tebou byl koordinátorem SCAE u nás po sedm let Roberto Trevisan. V čem bude SCAE pod tvým vedením jiné? Chceš něco změnit?

Koordinátor je zvolený členy SCAE na dobu dvou let. Poté může být koordinátorem po nové volbě další dva roky, ale ne déle. Já si myslím, že je důležité, aby tento člověk pracoval v týmu několika lidí. To byl, myslím, doteď zásadní problém. Českou sekci měli na starost jeden až dva lidé, což je málo. Mým prvním úkolem bude rozšířit členskou základnu. Motivovat producenty kávy, baristy a prodejce technologií, aby měli důvod se do SCAE vůbec přihlásit. Dále je důležité vzdělávání. Pořádání soutěží bude také naší náplní. Na to se já sama moc těším.

Dá se lehce zjistit, že doména scae.cz patří Štěpánce Havrlíkové, spolupracovnici Roberta Trevisana a dnes už bývalé koordinátorce soutěží. Budeš na to nějak reagovat?

Jedna z prvních věcí, kterou potřebujeme, je občanské sdružení. A zamýšlíme fungovat na standardní bázi subjektu zvaného asociace. Teprve poté bude mít česká sekce jasná pravidla. Což doposud nebylo. Samozřejmě, že budeme jednat o nové podobě subjektu a pravidlech především s našimi členy SCAE, pana Trevisana nevyjímaje. Oslovíme jeho i Štěpánku, doména scae.cz bude také součástí našeho jednání. Na oficiálních stránkách by neměl běžet soukromý projekt někoho jiného.

 

Kurzy pro baristy pořádá kde kdo, ale stále nejsou certifikované. Když si tedy někdo v současné době v ČR zaplatí kurz, získá informace a naučí se obluhovat kávovar, ale nemá v ruce žádné oficiální vzdělání. Co si o tom myslíš?

I to bude naší náplní. Myslím si, že certifikované vzdělání je velmi důležité. Může pomoci baristům při výběrových řízeních v práci a celkově jim je potom užitečné pro jejich osobní rozvoj. Sama jsem prošla certifikovaným kurzem v Itálii a několikrát se mi to velmi hodilo.

 

Co znamená tahle pracovní změna pro tebe osobně? Jak se ti teď změní pracovní rytmus?

Pro mě to znamená mnohem víc práce. Všechno co dělám teď, je hodně různorodé a nemá to k profesi, která mě čeká, daleko. Mám víc jak pětileté zkušenosti s řízením kavárny, pořádám různé kávové akce a projekty, školím baristy. Prošla jsem řadou soutěží a účastnila se mistrovství světa. Myslím, že to všechno využiju v nové roli.

 

Provozuješ kavárnu Zlatý korálek v Jílovém u Prahy. Chceš v kavárničení pokračovat? Co chystáš nového?

Kavárnu rozhodně nepustím a kavárničit budu dál. Korálek si vyžaduje mou stálou pozornost a nerada bych své pětileté úsilí vzdala. Kavárna by potřebovala trochu zrenovovat, chtěla bych se na opravy vrhnout koncem roku. Záleží ale na finanční situaci. Všechny změny už mám vymyšlené a těším se na to. A také plánuji v hlavě nový projekt, ale ten je zatím tajný…

Komentáře: 3 “Nová koordinátorka SCAE Petra Veselá: S kavárnou nekončím”

  1. toffo

    Tak to pospíchám do Korálku na kávu, abych Petru stihla. Držím jí pěsti i palce pro její další – jistě úspěšné plány.

  2. ChilliJulie

    Souhlasím, uvidíme jak to všechno bude. Nuda to rozhodně není. Pokud bude národní kolo Mistra kávy (nebo se soutěž bude jmenovat úplně jinak…) , je nejvyšší čas na přípravy…

  3. Mojmír Koudela

    jejdanáčky, byl jsem dlouho v anglii a to je překvapení?? jako dlouholetý člen poroty u Štěpánky je to opravdu pro mne veliká novinka, tak držím Petře palečky jako její několikaletý technický porotce a věřím i kamarád. pá mojmír

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře