Nový Pavillon Michala Götha: Nedělej „mmm“ tak nahlas

17.08.12

Chilli Menu: Restaurace

„Pojď na panáka, budeme dělat lumpárny,“ psaly jsme si už asi měsíc s kamarádkou Terezkou. Nakonec se z našich plánů včera vyvrbil úžasný oběd v nově otevřeném Pavillonu na Jezuitské.

Šéfkuchař Michal Göth dvacet let držel kormidlo brněnské restaurace U Kastelána. Líbilo se mi, že neměnil směr, ani když mu začali konkurovat rafani. Třeba La Bouchée, Avia, Koishi. Ať už jste přišli na oběd, kávu nebo se něco naučit, nebylo to levné, ale měli jste jistotu, že na talíři bude perfektní menu z pečlivě nakoupených surovin. Michal je ras. Pamatuji si to od té doby, co vylovil z mnou vyrobeného tartaru pecku od citronu a významně se na mě podíval.

Teď Kastelána přesídlil do nového Pavillonu. Vykašlal se na nostalgii a začal znovu a jinde. Z trochu zazobaného podzemí velkoryse otevřel svůj nový podnik kolemjdoucímu světu a polidštil ceny.

Je mi jedno, komu ta hospoda skutečně patří a kdo zaplatil rekonstrukci bývalé Zemanovy kavárny, kde teď Pavillon sídlí. Pro mě je to podnik Michala Götha a po včerejšku mám chuť si sem přehlásit trvalý pobyt. Kdyby Michal zvrzl vepřová ouška a vařil hnusný kafe, řeknu to jemu a nebudu to troubit vám. Takhle my to máme. Takže můj dojem z včerejšího oběda je silně zaujatý a neobjektivní. Parádně jsem si ho totiž užila.

Nahoře restaurace a gril, v podzemí rozkošný bar 

Pokud jste měli rádi prostor původní Zemanovy kavárny, o čemž silně pochybuji, protože tam páchlo savo na chodbě, budete mrkat. Ten dům není původní funkcionalistickou stavbou, která v parku vyrostla ve dvacátých letech. Je to replika. A teď je to uvnitř i venku nové, vzdušné, čisté, bílé a trochu provokativně červené, pohodlné, skleněné a porcelánové. Z květináčů koukají levandule a do romantického obrazu pěje francouzsky něžná šansoniérka. Chápete jistě, proč se zkrátka rozvalíte do křesla, vyrobíte mms, rozešlete ji všem nejbližším a těšíte se na jídlo?

Jídelníčku nechybí ani legendární ouška

Jídelníček je stručný a nebudete se v něm toulat. Nezapsala jsem si poznámky, tak jen pátrám v hlavě. Doporučit jako polední menu telecí játra, si dovolí jen bourák. A včera byly. Hovězí, ryba, vepřové, jehněčí. Domácí těstoviny, zeleninové pyré, brambory jako příloha. Pár předkrmů a jako dezert borůvkový táč a limetkový koláč, plus svěží sorbet. Jednoduché a pestré. Žádné koncepty, o kterých se dlouze mluví a pak je těžké je dodržet.

Pojďme už jíst     

Už nevím, kdo mi říkal, že v hospodě musím ochutnat domácí pečivo. Takže sice držím dietu, ale nemohla jsem odolat jednomu ze čtyř bochánků na stole. Slané, čerstvé a voňavé. Takhle to umí moje mamka a ta je v pečení houstiček nejlepší.

Pórkový krém byl přesně takový, jaký očekáváte. Hustý tak akorát se silnou chutí po zelenině, žádná nastavovaná majdička. Obdivovala jsem perfektně nakrájenou pažitku. Ale co se vlastně divím, znám ten přísný výraz ve tváři šéfkuchaře… Jo a servírka říkala: “Mistr Göth“! To už mi přišlo trochu moc…  

Přišla jsem na hovězí, dostala jsem. Pod masem byla neuvěřitelně dobrá šťáva, po které se lepí pusa, maso drželo při sobě a při dotyku nožem se skoro rozplynulo. Těstoviny lehoulinké, uvařené na vteřinu přesně, se tou šťávou při nabírání obalily… A pobavily mě zastrkané zelené výhonky v hnízdě z těstovin. Vidíte ty camfourky? Kecala bych, kdybych věděla, co to je. Ale snědla jsem všechno, dieta nedieta, vyběhám to na squashi. 


 
Na třetím talíři byla procházka po nabídce dezertů. Servírka navrhla, že můžeme ochutnat od všeho kousek, klidně si o to řekněte, rádi to připraví i pro vás. Moje pořadí na bedně se zákusky: top jednička je ten žlutej půlměsíc vlevo. Předehra i orgasmus v puse! Ananasová raviola, jako papírek tenký obal, břicho z mascarpone. Terezka už tu ananasovou nálož znala, já jsem měla tu čest poprvé. To chci jako dietu, že se po ananasu hubne? Že jo, že jo? 

Druhé místo má limetkový koláč, to je ten krémovitý zářez vpravo. Vláčná věc, kterou dáte do pusy a lehce to štípne za uchem. Růžový bochánek je malinový sorbet a klacek uprostřed zase borůvkový koláč. V tyglíku schovaný ještě jeden sorbet a mléčná pěna. Nepochopila, co se s tím maže, spíš jsem měla chut si to dát do kafe. Jo a k tomu všemu slušné espresso, správná velikost, vědí co chcete. To by už dneska dostali na prdel.

Ještě Terezčino menu

Rajčatová polévka s kozím sýrem. 

A telecí játra se šťouchanými brambory.

 

Za celý zážitek jsem zaplatila 550 Kč a nelituji ani halíře. Máme samy sebe rády, že Terez? Michal umí jednu moc důležitou věc. Ať už vaří na festivalu, učí ve škole vaření nebo přijde pozdravit hosty ke stolu. Je noblesní a dokáže to promítnout do jídla, které vám pošle z kuchyně. Takže děláte „mmmm“ pusou a leze vám mráz po těle. Jako mně včera. Gratuluji a vítám elegantní Pavillon v Brně.

Komentáře: 9 “Nový Pavillon Michala Götha: Nedělej „mmm“ tak nahlas”

  1. primula

    Dlouho jsem si tak pěkně nepočetla, musím se tam taky stavit, nalákalas mne. Dám vědět jak to působilo. Hezké zážitky si člověk musí prožít, ty se nedají jen přečíst. Hezký večer.

  2. irresistible

    Živě jsem si představila jeho pohled, když našel tu pecičku z citronu:-) Asi jako když po nás na kurzu kontroloval mísu blbě oloupaného chřestu, to bylo významných pohledů:-D

  3. es

    Teda a slintat se může? :)

  4. Kanibal

    Tak už mám Pavillon taky za sebou. Jídlo perfektní, opravdu super. Ravioly úžasné, lehoučké… no 170 Kč si říká o kvalitu, áááno? Candát s liškovým gulášem precizní, pažitka na knedlíčku z krupice a špenátu nebyla psaná, no zvládnul jsem ten jemně nakrájenej hnusík. Květákovej krém byl reklamou na květák, marinované růžičky květáku příjemně nakyslé, krevetky bez chyby. Moňa měla rajčatovou polívku, 48 hodin tažená žebra s těstovinou (moc dobré, možná lehoučce nedosolené) a čokoládové moelaux naprosto bez zaváhání. Moravská frankovka k žebrům taky sedla. Houstička dobrá… No ale obsluha mě hodně zklamala. Byli jsme s kočárkem, stůl nám ukázali – „sedněte si tamhle“, kabáty jsme si dotáhli sebou ke stolu, kouzlo šatny nepoznáno. Číšník studenej jak psí čumák, ale bez výrazně profesionálního dojmu, jaký si pamatuju z Kastelána. Talíř po houskách zůstal po celou dobu na stole, můj dotaz k jídlu nebyl zodpovězen (asi zapomněl nebo se na mě…) a prostě čuměl jak péro z gauče. Ristretto se mu povedlo, souhlas. Jinak interiér se mi jako hodně líbí, mám rád červenou a hodně světla, takže naprostá spokojenost. Snad jen ty křesílka (byli jsme uvnitř, byla kosa) nejsou k jídlu zrovna praktická – mají dlouhé područky. Takže za mě dobrý, jen ten pingl mi pil kref.

  5. Honza

    Děkujeme za reakci, ale jelikož nevíme, kdo byl ten zmíněný „pingl“, tak nejsme schopni adekvátní odezvy a nápravy. S pozdravem Honza

  6. Kanibal

    Tak to bohužel taky nevím. Toho pingla jsem nemyslel špatně, je to můj zlozvyk používat tenhle výraz… můj brácha je číšník, tak to mám od něj.

  7. Petra

    Tak jsme taky zkusili s manželem Pavillon…. Kuchyně je tam přesně taková jakou očekáváte od mistra Götha :-) Prostě skvělé, báječné … cappuccino s ančovičkou je něco co se prostě musí vyzkoušet :-)
    Proč je, ale toaleta v příšerném stavu, není doplněné mýdlo a krém na ruce, ručníky se válí po zemi tomu prostě nerozumím. A ještě jedné záležitosti nerozumím a to: proč ten člověk v obleku tvářící se jako manager světa neumí pozdravit hosty při příchodu – to se pak ti hošíci na place můžou přetrhnout, ale když je tento člověk neustále a zbytečně komanduje tak to prostě atmosféru ruší a v pátek 15.2. rušil opravdu nedůstojně.

  8. Tata Josef

    Tak ty porce nevypadají zase až tak slavně…pokuď chcete pořádnou porci, kvalitní jídlo, přijatelnou cenu zkuste JídloTEĎ (www.jidloted.cz)! Rozvoz jídel zdarma do hodiny až k vám domů..Vřele všem doporučuju !

  9. Alena

    Dobrý den, Julie,

    velice se mi líbí, s jakým nadhledem a vtipem píšete o tématech spojených s jídlem. Rada Vaší kamarádky Marušky je také k nezaplacení a už se těším, až zrecenzujete také nějakou pražskou restauraci!

    Jako milovnici vaření a dobrého jídla bych Vás chtěla srdečně pozvat na menší gastronomický workshop, který se uskuteční pod záštitou značky Jar Platinum. Našim cílem je zabývat se tím, co je opravdu důležité – kvalitním vařením. Jar se vypořádá se vším ostatním, co s přípravou skvělých pokrmů souvisí – například se špinavým nádobím. Tento krátký kurz bude veden Radkem Šubrtem, který patří mezi nejlepší šéfkuchaře v ČR. Možná jej znáte z televizních pořadů o vaření jako např. Tescoma s chutí nebo MasterChef, kde se zhostil role porotce. Pokud se rozhodnete akce zúčastnit, budete mít jedinečnou příležitost připravit s tímto odborníkem lahodné menu. Myslím, že by to mohla být skvělá zkušenost pro všechny gastro-nadšence 
    Kurz se uskuteční dne 12. 6. 2013 od 16 do 18 hodin v prostorách školy vaření Chefparade +, Bubenské nábřeží 306/13, budova 36, Praha 7.
    Jar Platinum je zcela nový produkt, jež bude brzy uveden na český trh. Navazuje na silnou tradici značky Jar, která se za dobu své existence stala symbolem kvality. Nyní ale přináší nejsilnější čisticí sílu v historii této značky, a to ve formě prostředku na mytí nádobí a nově také kapslí do myčky. Při příležitosti představení produktu Jar Platinum českým zákazníkům jsme připravili workshop pro vybranou skupinu gastro-bloggerů. Věříme, že přinese mnoho zajímavých zkušeností těm, kteří milují vaření stejně jako Vy!
    Máte-li zájem zapojit se do našeho workshopu, kontaktujte mě prosím e-mailem na a.sadiqova@cook-comm.com nebo telefonicky na 734 404 174. Ráda se s Vámi podělím o další detaily.
    S pozdravem
    Alena
    Tým značky Jar – Česká republika

    P.S. V případě, že nemáte zájem účastnit se této akce nebo si nepřejete být mnou nadále kontaktována, informujte mě prosím e-mailem.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře