Okurková sezona

03.07.08

Chilli Menu: Žhavý problém

Okurky!

Každé léto si říkám, že je zavařovat nebudu a vždy zase podlehnu. Zelenému kouzlu a mlsné rodině, která chce mít ty pravé, zavařené a domácí. Určitě budu letos lepší okurkovačka než loni, to byly okurky rozvařené a měly divnou chuť…

Jsem jediná, kdo ve spodním prádle, v horku a do noci vaří jednu zavařovačku za druhou? Taky nadáváte?

PS: Deko nebo Nova?

Komentáře: 39 “Okurková sezona”

  1. Pivli

    Deko!:-)))
    Pár let za sebou jsme dělali nymburský nálev, ale už se nám nějak přejedl. Takže loňský rok jsem šla do Deka, po dlouhé době.Plus feferonka, křen, snítka saturejky a estragonu,cibule, česnek, bobek…
    Zavařuji je vžycky jen chvíli, aby byly křupavé a nejraději máme ty ťupkaté, jsou totiž křehčí – než ty druhé, hladké. Vzpomínám, jak jsem v tom největším vedru (asi tak jako je dnes), zavařovala 15 kg zelených potvůrek, klela jak špaček a málem to se mno seklo. Ale ta chuť!!!
    Už se těším, jak na to vlítnu letos. Flašky už čekají!!!
    Díky za psychologickou přípravu!:-))))
    Jo: vzpomínáte někdo na bulharské okurky? Stávaly 8,50,- Kčs a byly šíleně slané, kyselé a tmavé. Mohla jsem se po nich jako dítě doslova užrat. Po revoluci ještě chvilku byly, lahev už stála 11,50,-Kčs, ale pak nějak vysublimovaly či co…

  2. Kuba

    Omyl paninko, mě ještě nerostou :-( A podlehnem taky.. vždy..

    ps: Nova? Čt1? Pro7? ;-)

  3. AdaMM

    DEKO! Letos mělo mé přestěhování do Prahy za důsledek, že poprvé za několik let nám asi loňské okurky vydrží až do té doby, než budou nové ;)

  4. Jarda LBC

    zavařovat ve spodním prádle nebo stát 10 hodin u pražičky v těhle vedrech …. ted nevím co je lepší :D .. zas ty to deláš dobrovolně a nemusíš mít montérky :D

  5. ChilliJulie

    Pivli: Co je to nymburský nálev? To mě zajímá :) )

    Kuba: Omyl pane, na Moravě jsme o krok napřed! PS: já nevím, já nemám TV ;)

    AdaMM: Fakt DEKO?

    Deko vede 2:1 nad Novou, kterou používám já ;)

    Jardo, ty zase vytváříš užitečné hodnoty!
    PS: musíš mít montérky?

  6. luckydina

    Deko! u ná nakládačky taky ještě nerostou, leta jsem nezavařovala až zase loni mě ta mánie popadla, kompoty nemusíme, takže okurky a ačokča

  7. Kuba

    Julča: no jistě, my pepíci z Práglu si počkáme, my jsme si předplatili slimáky (a TV) ze zahraničí a ti nám ty první sazeničky luxusně ohlodali, heč… ;-) zas ale „nenávidím“ maliny, potvory rostou strašně rychle a když neotrháš, hnijou a když otrháš, tak z 10 l kýble se špatně vymýšlejí recepty, okaté zavařit zamrazit zmoštovat: „..co s ním/y/i“ ;-)
    O montérkách mi nemluv, maluju :-/ Radši bych tě zavíral :-D

  8. Pivli

    Kuba: maliny bych brala hned! Cena za čtvrtkilovou vaničku je šílená.
    Šťáva,kompot,jam, čerstvé do jogurtu, do alko i nealko koktejlů, horké maliny s mascarpone(mŇááám!), zamrazit úplně v pohodě – jedno z mála ovoce, kterému zamražení absolutně neškodí a chutná stále skvěle. Buď rád, že je máš.
    Julie: nymburský nálev přímo z podniku Fruta Nymburk (jinak mého rodiště – tedy nenarodila jsem se ve Frutě, byť láska ke kyselým a ostrým věcem by tomu napovídala – ale v porodnici) blahé paměti: svaříme
    1l octa 8%
    4l vody
    40 dkg cukru
    8 dkg soli
    + do každé lahve přidáme 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 1 lžíce hořčičného semínka, cibule, česnek, křen, mrkev, kopr…jak kdo chce…
    rozpis je bajvočko na 4 kg okurek

    jinak doporučuji k nahlédnutí tyto šikovné stránky:
    http://www.konzervace.info/

  9. ChilliJulie

    Kvůli Deku neusnu…Já jsem myslela, že Deko nikdo nepoužívá. CO VÁM NA TOM TAK CHUTNÁ? Ta kyselina benzoová? To MOJE NOVA obsahuje jen koření a sůl, heč!
    PS: chci krásnou smrt v kýblu s malinama, hmmmm

  10. Pivli

    Pak je ještě Pikanta.
    Ta kys. benzoová tomu asi dává ten správný šmak. :-) ))
    Letos jsem koupila nějaký nový nálev jménem Lako. Obsahuje sůl 33%, hořčičné semínko, koriandr, pepř černý drcený, nové koření mleté a hřebíček mletý. Smíchá se to s 1,75l vody, 0,5l 8% octa a 120g cukru nebo lze použít i umělé sladidlo.
    Prubnu a uvidíme!

  11. Jitka

    Ahoj, já používám nálev s názvem Okurky paní Vlčkové (naše sousedka, bohužel už nežije)
    2,6l vody, 1l octa, 32dkg cukru, 8dkg soli – svařit. Do sklenice dávám lžičku hořtičného semínka, pepř, nové koření, cibuli, kopr, křen a mrkev. Zavařuju 20 min na 85°C. Nekazí se a chrupou.
    Co se týče zavařování jsem úchyl, moje dcera mi přezdívá Fruta – začínám jahodama a končím zelím, ale letos ještě okurky naložené nemám, zatím obhlížím na trhu ty nejlepší.
    Zdravím ze Zlína a Mlsná kočka stojí opravdu za to.

  12. Pivli

    Jitka: :-) )))
    Máme stejnou úchylku. Hlavně na kyselé.
    Takové papriky plněné zelím, pořádně opepřeným! A úplně nej jsou pidikukuřičky. jen už je nemám kde loupit. Bývaly doby, kdy nám v Kunraticích za barákem šustilo celé pole. Sklízelo se až pozdě na podzim, byla to krmná kukuruza a my proto chodili v létě páchat polní pych.
    Bylo to vždycky v noci a po shlédnutí hororu Kukuřičné děti jsme při každém zašustění učůravali strachy.:-)))
    Jo, teď je tam obchodní centrum Chodov…

  13. Jitka

    Pivli:-)))
    Jé, tenhle týden jsem byla na pár dní v Praze a Chodov byla naše zastávka. To je tedy gigant – naštěstí má dcera nesnáší nákupy a navíc měli většinou už zavřeno, když jseme pádily z kultury do postýlky.
    Teď už jsem zaplaťpánbu šťastně doma a kukuřičky kolem se vlní, ale do nich dávám nálev na čalamádu o malinko sladší. Až pojedu příště do Prahy ráda Ti skleničku přivezu.

  14. Pivli

    Jitka: :-)
    děkuji za nabídku. Také se přihlásím se skleničkou něčeho zavařeného. Jen ještě nevím čeho. Teprve začnu. :-) )))
    Tohle miluji na Anglii. Trhy a dobročinné bazary – kde se prodávají domáci marmelády, chutney, kompoty a tak. Člověk ochutná spoustu úžasných věcí. Jojo, je to vážně jak z Barnabyho. Jen tu vraždu jsem tam naštěstí nikdy nezažila. Nejezdím do Midsomeru./ten televizní je ovšem vymyšlený/
    :-) )))

  15. Kuba

    Pivli: Zase jsem škubal..další dva pytle v mrazáku a 4 malé a jedná velká sklenice marmelády, už nechci maliny aspoň měsic vidět. :-)

  16. Pivli

    Kuba: i Ty jeden provokatére! Já použila poslední maliny na rozvar, kterým jsem přelévala cheesecake. bylo to – jak jinak -famózní! :-)

  17. olu

    Ano ano ano, není nad domácí okurky! A nadávky na maliny nerada slyším, já bych to nejradši papala po kilech :-)

  18. Pivli

    olu: že, Já též! A tady si někdo stěžuje, místo aby byl rád, že se mu urodilo.Jojo…;-)

  19. - 69 -

    z jiného soudku-koupil jsem v Tchibu strojek na zmrzlinu (vč.receptů) a hlavní ingredience je tam creme double,jakou smetanu to mám použít.Zatím jsme měli jogurto meruňkovou a šlehačkovo višňovou,a šlo to. danke šnel za rychlou pomoc,dokuď je teplo a chuť na zmrzku

  20. Helli

    -69-:
    Podle mých informací se u „créme double“ jedná o hustý smetanový výrobek s obsahem tuku 40 – 55 % (v Německu „Doppelrahm“). Ve Švýcarsku má obsahovat minimálně 500 g tuku/kg, mívá však i 66 %. V Rakousku se údajně neprodává.
    Jako náhradu prý lze použít mascarpone smíchané se smetanou na šlehání.
    Osobní zkušenosti s tím nemám. Myslím ale, že DolceVita bude vědět o créme double všechno.

  21. ChilliJulie

    69: Double cream – používá se v Británii, Německu a Americe. Je to sladká smetana s obsahem tuku 48% a více. Ideální do teplé kuchyně, vysoký obsah tuku zajišťuje plnější chuť a lépe se s ní pracuje. Taky do dezertů je ideální – proto ji máte v receptu…U nás se zřejmě nedá originální double cream koupit. Jako náhradu bych v regálu zvolila šlehačku s maximálním obsahem tuku (De Luxe). Někde se v diskusích objevuje, že se dá nahradit creme fraiche – vytuněnou kysanou smetanou, ale já bych to nedělala.

  22. Kuba

    Ad soudek: na zmrzlinovník jsem koukal, vybíral ten, co se tam nemusí před výrobou namrzávat nádoba, tzn s kompresorem, našel jsem italské Nemox a Musso, Nemox Oxiria a Musso 4080, ale obojí mi přišlo už dost velké a těžké. Luxus domácí zmrzliny pro jednoho človeka (já) mi přijde na danou cenu drahý a neskladný.

  23. Pivli

    Také mám ten dojem, že double cream se u nás ještě sehnat nedá. Kunínská šlehačka De Luxe mi nijak neučarovala.Čekala jsem víc…

  24. Pivli

    Jedině zkusit vyrobit double cream po vzoru našich babiček – tak, jak se dříve šlehačka dělala. Mléko + máslo. Zahřívat, pak nechat vychladit do druhého dne a šlehat a šlehat…Za pokus by to stálo. Plnotučné mléko či smetana spolu s máslem by mělo dát dohromady víc, než je obvyklých 33% tuku v běžné smetaně ke šlehání…asi do toho půjdu.:-)

  25. ChilliJulie

    Pivli, jsi skvělá!!! Já to tady od rána studuju, řeší se to docela po celém světě a nikde mi nikdo nevysvětlil, jak dvojitou smetanu nahradit. Taky vyzkouším, to mě zaujalo! Jen si musíme najít nějakej recept, kam to potom prdnem…
    Dnešní den je ve znamení double cream a beurre blanc…

  26. Major Milčák

    Já jsem tady jen chtěla poznamenat, že nejlepší kyselé okurky jsou přece spreewaldské, jak se zdůrazňovalo v jednom už klasickém filmu. Nějak mi to utkvělo v hlavě a minulý týden jsem je – ty pravé! – objevila a zakoupila v Kauflandu. Byly skvěle pikantně kořeněné, a jak kyselé okurky normálně nemusím mít, tyhle jsem mlsala jen tak. Ještě k zavařování: My, co jsme vyrvaní ze svých maloměstských kořenů už v druhé generaci, bezzemci žijící odcizené životy v betonových džunglích pražských sídlišť, už nezavařujeme. A musím říct, že mi obvyklá červencová konzervační dvojkombinace meruňky – okurky ani nechybí ;-) .

  27. Petra

    Major Milčák:
    Já myslím,že ani nemusím být vytržena z maloměstských kořenů a přesto že vlastním i kus půdy-myšleno zahradu-tak již několik let úspěšně zavařovací mánii ignoruji.Vůbec mi to nechybí a ani si nepřipadám divná.Leta letoucí se u nás zavařovalo úplně všechno:jahody ,třešně,meruňky,švestky,jabka,hrušky,možná že by časem došlo i na podrážky od bot.Ale naštěstí stromy nějak zestárly a již tak neplodí a dávají jen blahodárný stín.A my se teď v letním horku už nepotíme u plotny a zavařovacího hrnce,ale houpeme se v síti ve stínu starých stromů.No tak si představuji léto.Vy ne?
    Ale abych nevypadala jako lenoch ,tak mě předsi jen neminul RYBÍZ.Včera jsem k radosti mé rodiny natrhala,zamrazila,zavařila a upekla buchtu.A mám zas na rok pokoj.Tak ať neprostojíte léto u plotny.Jsou i jiné radosti.

  28. Schnytlik

    Nezavaruju nic, jsem na to asi leva, kdysi jsem zkusela jahody a byl z toho ridkej sirup :( ale tata dela uzasny nakladacky, uz se tesim, ze mu zase nejaky loupnu :)

  29. - 69 -

    za poskytnuté rady děkujeme,děkujeme.
    Budeme se snažit vyzkoušet vše vč.creme fraiche (z toho dělám sladké i slané mikropomazánky,natáhne si to jakoukoli příchuť z čehokoliv, typ exotický:mučenka a med – dávkováno v mikro vzorcích,v mocca šálcích)
    V loňsku jsme nabyli mnoho různých vzrostlých stromů na různých místech ,a tak teď terorizuju ženské nádobami různých přezrálých dobrot.Zakoupil jsem 100 skleniček na marmeládu a vypeckovač ,tak už máme meruňkouvou,třešňovou,višňovou,novou várku meruňkové.čekám ještě broskve a hrušky.Tak a teď se vám asi ulevilo,že mě nemáte doma.

  30. Pivli

    Julie: děkuji!
    Snad to bude fungovat. Nebojím se, že bych nenašla pro double creame využití.
    Takové maliny (viď Kubo?) s pořádnou porcí kvalitní smetany jsou zážitek!!! Ovšem s mascarpone taky…
    Čekám na zásilku okurčiček z Moravy a už se těšm, jak budu zavařovat. Udělám i kvašáky, mňam, mňáááám!

  31. ChilliJulie

    69: Naopak, my všichni želíme, že Tě doma nemáme :) ))

  32. Kuba

    Pivli: hele mi ani neříkej, zas se červenaj, grr. Taky ale kvalitní mascarpone je občas potíž sehnat, těch náhražek se tu objevilo mraky. OT: Ale maliny chutnali i když jsem jimi podaroval známou, prý jich snědli většinu už na parkovišti..
    Já jsem taky panelákovej.

  33. Kuba

    chutnaly..

  34. Pivli

    Rozhodla jsem se pěstovat maliny na balkoně. Kdo to má furt číst, tohleto? :-)
    Jen na zásilku okurčiček z Moravy stále čekám. Prý je to letos nějaké špatné, hnije to…
    Tak vyrazím do Holešovic, do tržnice. Abych měla aspoň „rezervu“.

  35. ChilliJulie

    Pivli, maliny na balkoně? To jsou děsný šlahouny, ne? Jen aby Ti na ně sousedi nechodili!

  36. Pivli

    No,mají teď odrůdy, co nejdou tak vysoko a četla jsem pár příspěvků o pěstování malin na balkoně a dobrý. Tak do toho asi půjdu. Já je totiž miluju, stejně jako černý rybíz. :-) )))
    To tak, aby nám na ně sousedi chodili, budu číhat se špuntovkou!

  37. Pivli

    Tak pro ty maliny jsem definitivně rozhodnutá. Sbírala jsem informace a zkusím to. Jestli se pak budu prodírat skrzevá husté křoví plné trnů pro pět malin – budu nadávat sama sobě, ale prubnu to.
    Dnes – respektive včera jsem zavařïla 22 velkých lahví okurek (je to málo, ale co nadělám) a 9 sklenek mirabelkové marmelády. Bude na zimu do jogurtu. Sice už nebylo těch 33°C, ale i tak jsem se zapotila…:-)

  38. Jarmila Hošková

    Ani DEKO ani NOVa….domácí nálevs cukerínkem místo cukru.

    Jojo, já ještě sama nezavařuji, asi na to nemám věk. Spíš mamince pomůžu s pkludem a ona mi vloží do tlapky 3 láhve okurek na rok…zas tak moc je neprožívám,a el pravdou je, že si nedovedu představit, že bych jedla kupované BLÉBLÉBLÉ FUUUUUUUUUUUUUJ.

  39. Zuza

    U nás jedině nymburský nálev s mírnými obměnami koření, posledně s křenem, ještě obvykle přidáváme 1 hřebíček, bobkový list a špetku koriandrových semínek. Teda konečně vím, že se nálevy i nějak jmenují :-) ). Letos jsme pěstování nakladaček vynechaly, protože posledních pár let byla velká úroda a máme lahví se zeleným obahem celou polici. A ještě pár lahví zavařených fazolových lusků na stejný způsob, jen kyselejší nálev. Ale ty jsou jedlé až pár měsíců po zavaření, jinak jsou fakt nechutně kyselé. U nás jsme zavařovací šílenci já i mamča, a střídáme se, kdo je zrovna doma. (A taky si rovný podíl výsledku odvážím na kolej :-)

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře