Opilí jsou František a Izidor

10.03.09

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Bimbají tři ráno. Na hromosvodu vedle mého okna sedí kos a zpívá své drahé, že povětří je předjarně nabuzeno. Za pár dní budou zahrady obrůstat, nerada bych prošustrovala příležitost zveřejnit recept na můj milovaný zahřívací dezert.

izidor2.jpg

Poprvé jsem tu pekelně černočernou kostičku plnou krému ochutnala na svatbě své sestry. Bylo červnové dusno a my se spolu s kadeřnicí ládovaly rozteklou čokoládou. Jak se ta zatraceně chutná lahůdka vlastně dělá mi jednou o přestávce ve škole načmárala na kus papíru kolegyně Maruška. Marie je Slovenka, a proto se v její verzi dezert jmenuje Izidor a náplň je „plnka“. Jiná moje kamarádka zase stejnou recepturou tvrdošíjně opíjí pana Františka. Je to vlastně jedno. Ať už František nebo Izidor, oba jsou stejně poblázněni rumem a je jim to šuma fuk.

izidor1.jpg

Opilý Izidor

Na hlubším plechu (budeme vrstvit krém a náplně) si upečeme těsto.  Smícháme 5 žloutků, 15 dkg másla a 15 dkg moučkového cukru. Přidáme 10 dkg mletých vlašských ořechů, 5 dkg hrubé mouky, 1 lžíci kakaa, špetku prášku do pečiva a nakonec do těsta opatrně vmícháme z pěti bílků ušlehaný sníh.  Na plech rozprostřeme pečící papír nebo jej musíme dobře vymazat máslem a vysypat moukou. Nepečeme na prudko! Musíme troubu rozehřívat opatrně. V mé horkovzdušné zanusce stačí těstu desetiminutový pobyt.

Marmoška

Až upečené těsto vychladne, potřeme povrch dobrou domácí rybízovou marmoškou. Nemá cenu šetřit, padne na to celá sklenička. Těsto nechávám v plechu, lépe se nakonec krájí kousky.    

izidor4.jpg

Ořechová plnka

Teď si nabrousíme mlýnek na přípravu ořechové plnky. K množství 20 dkg mletých vlašských ořechů přihodíme hrst moučkového cukru a jeden sáček vanilkového. Hrst jsou odhadem dvě lžíce. Do sypké hmoty nalijeme velkého panáka rumu. Tu pastózní hmotu rozetřeme na těsto s marmeládou.   

Kakaový krém

Krém pozvolna vymícháme ve vodní lázni. Větší hrnec naplníme vodou a zahříváme k varu. o něj vložíme menší nádobu (miska nebo kastrůlek) a metličkou postupně zašleháváme 3 vejce, 15 dkg krystalového cukru a 2 lžíce kakaa. Mícháme do zhoustnutí, je to dřina a trvá to asi 10 minut. Až krém vychladne, vrzneme do něj celé máslo. Nechte mixér ukázat co umí. Hotový kakaový krém nožem rozetřeme na ořechovou náplň.   

A poleva

Čokoládová poleva je grandiózní finále. Rozpustíme ve vodní lázni pomalounku 10 dkg másla a 10 dkg dobré hořké čokolády a tuto glazuru rozetřeme po povrchu.  

izidor3.jpg

Budete mě proklínat. Určitě dvakrát. Poprvé až  vám děti rozsypou cukr do marmelády a na kuchyňské lince se budou vrstvit špinavé mističky a metličky. A podruhé? Až nakrájíte ten dezert na malé kostičky, zůstanou po okrajích plechu takové odkrojky. Hostům byste je samozřejmě nedali, že. Ale až návštěva odejde…

Komentáře: 20 “Opilí jsou František a Izidor”

  1. Kanibal

    Já jako nechápu, proč si takový věci čtu, když mám pekelnej hlad a do oběda daleko. A když vezmeš, že miluju všechny buchty s čokoládou… Tohle musím zkusit.

  2. DolceVita

    To je zbraň toho nejtěžšího kalibru :o )

  3. Mandarinka

    Tento krém běžně připravuju na dorty (pokud dělám kakaový, tak kakao zamíchávám až dodatečně společně s máslem) a nad párou jej vyšlehávám elektrickým šlehačem. Sníží se tím doba přípravy a hlavně: nebolí ruka :-)

  4. martidlo

    Julčo, škoda, že jsi ten recept tady nedala před víkendem. V neděli jsme měli doma malou rodinou oslavu a mamča upekla Tátovu americkou buchtu a Karpaty. Ještě zůstalo pár posledních kousků (už se na ně chystám). Rozhodně si recept zaznamenám do zápisníčku. Kuju.

  5. luckydina

    jé jak člověk zapomíná na staré osvědčené recepty, tohle dřív hodně pekla tchýňka, teď už tolik nepeče a tak upeču já, jenom dokoupím čokoládu, neboť nějaká čokoholička všechnu snědla

  6. ChilliJulie

    Kanibale, píšu si. Dáme si buchtu v autě ;) )

    DolceVita: Přece nebudeme troškařit, co myslíš? Moc zdravím směrem na jih! :) )

    Mandarinka: Zkusím svou ruku příště pohánět proudem ;) )

  7. ChilliJulie

    Martidlo, no ale to sem honem napiš recept na Tátovu americkou buchtu a Karpaty. Slyším to úplně poprvé ;) ) Taky kujeme :) )

    luckydino, díky za komentář! Já pro tebe pořád něco máááám, omlouvám se a pošlu…

  8. Ivanka

    U nás pečeme několik let na narozeniny již dospělého syna „ožralého Francka“.Jen přidávám o „štamprli“ více rumu! Vyníkající! Doporučuji všem! Odkrojky jsou nejlepší!Upečte!

  9. DolceVita

    Někdo se mi snažil namluvit, že se tento sladký zázrak jmenuje „černý mouřenín“, ale přikláním se k „opilému Izidoru“ :-)

  10. vladka

    Já taky hlasuju pro Izidora. V babiččině provedení to bylo vánoční cukroví, tak mě nějak nenapadlo dělat ho na jaře :) Ale je to výborný nápad :)

  11. primula

    Hlasuji pro název opilý František. Asi je to pečeno k Františkovým narozeninám, že? Potom je toho rumu akorát. Ty menší čtvercové mističky jsou z dílny manželů Hluštíkových? Mám je moc ráda. A tento moučník taky, je výborný!!!

  12. Vědma

    Tohle je zákusek mého útleho dětství. U nás to byl vždycky ožralý Izidor a já jako malá jsem měla i maginárního strýčka Izidora a vyprávěla jsem o něm babičce příběhy. U nás se pekl vždycky v březnu, když měl děda narozeniny.

  13. Bali

    Hlasuji pro Opilého Francka, to se mi zdá blízké ;-)
    Už mam připravené suroviny na Šárčino pusinkové koláčky, jinak bych se pustila do tvého koláče. Tak bude příště ;-)

  14. Naďa

    Název není překážkou, oba jsou vhodné,spíše mi vrtá hlavou,zda tam nechybí žloutky?!Nepatří tam náhodou stejný počet co bílků?Prosím o odpověď,dík

  15. ChilliJulie

    Naďo – díky za postřeh! Pět žloutků do základního těsta samozřejmě patří. A už jsou tam. Mea culpa.
    Mám tam od Marušky napsané další krásné: „5 žĺtků“

  16. Lenka

    Zdravím Julie :-)
    našla jsem Váš web a už podle něj nějakou dobu doma mlsáme :-) chtěla jsem se k opilému Isidorovi poptat, na jak velký plech je uvedené množství těsta určeno?hodila jsem to na normální velký, tj asi tak nějak 30×26 a těsto mám dost tenké, nebo mi jen nenabylo?
    jinak děkuji za inspiraci, kterou u Vás nacházím a přeji krásný den :-)

  17. Jiří

    Zdravím vás, Julie!

    Co třeba místo marmošky korpus prolít lehce slazeným espressem? Krémem s kousky oříšků pak protřít tento nasáklý korpus a zalít ho čokoškou. To celé na hoďku do ledničky a hurá s ním na Rosental a do ruky vidličku:-) Nebo radši přímo z plechu lžičkou? :-)

  18. ChilliJulie

    Výborný nápad:))) Kdo to z nás vyzkouší dřív? Jen místo espressa dám překapávanou a nebude to opilý Izodor, ale Oblbnutej kavárník :) )

  19. Martina Šobáňová

    Ahoj,jsem z Moravy a taky tu pečeme opilého Izidora na vánoce. Ale ono je to vcelku jedno,máme babinec a pořádáme různé akce, např. slavíme 1.duben /den ptactva/,čarodějnice,chodíme ve svatojánskou noc do lesa atd. Ale abych se vrátila k tématu. Při některé z letních akcí si vždy napečeme vánoční cukroví, protože co si budeme povídat o vánocích,kdy toho má každý plné krabice se na to člověk nemůže ani podívat. Ale u táboráku ty vánoční laskominy chutnají nepopsatelně.

  20. ChilliJulie

    Martino, tak to mě pobavilo :) ) Líbí se mi obzvlášť ten den ptactva. Už proto, že je to 1. dubna :) )

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře