Petra Veselá – Mistr kávy

18.06.08

Chilli Menu: Zajímavá osobnost

Petra Veselá se právě chystá na Mistrovství světa baristů v Kodani. Je mi jasné, jak jsou přípravy náročné, a proto mě moc těší, že si našla čas odpovědět na několik otázek…

 

 

Jak finišují přípravy na Mistrovství světa? Dá se vůbec na takovou soutěž trénovat?
Přípravy jsou hotové. V pondělí jsem dorazila do Kodaně. Už jen dolaďuji poslední detaily a během dneška nás čeká první meeting, kde se dozvíme, kdo kdy soutěží. Trénovat se určitě dá. Espresso a cappuccino trénuji neustále v provozu kavárny, což je asi nejlepší praxe. Je důležité si dobře promyslet složení volného nápoje a ten také natrénovat. Všichni moji pravidelní zákazníci, kamarádi a rodina ode mě neustále dostávali různé vzorky a hodnotili je.
Bereš si na mistrovství svoje nádobí? Konvičku na šlehání? Oblíbené šálky na cappuccino?

Na soutěž si soutěžící bere úplně všechno kromě kávovaru. Konvičky, všechny hrnečky a nádobí. Veškeré ingredience na volný nápoj, a hlavně čerstvě napraženou kávu :-) Je důležité i to, jaká se zvolí prezentace. Letos mám všechno co potřebuji k soutěži vyladěné do hnědo-oranžova. Mám oranžové espresso šálky, tmavě hnědé na cappuccino, oranžový ubrus a dekoraci…a skvělou čerstvou kávu, jednodruhovou arabiku z Puerto Rica od Vescovi.

A mlýnek a kávovar ti porota přidělí?

Kávovar je jediná věc, kterou mají všichni stejnou. Mlýnek mám v Kodani svůj.
Je prostor a čas si při soutěži třeba mlýnek seřídit? Jak probíhá samotná soutěž?

Hlavní soutěž trvá 3×15 minut. V první části je čas na přípravu. Nahřeji si hrnečky na kávovaru, zreguluji si kávomlýnek a vyzkouším si, jak mi ,,teče,, espresso. Připravím si stůl pro porotu. Během druhých 15 minut probíhá samotná prezentace. Pro degustační porotu se připravují 4 espressa, 4 cappuccina a 4 volné nápoje na bázi espressa bez alkoholu. Degustační porota klasifikuje chuť a vzhled drinků, ale také vystupování baristy. Hodnotí také technická porota, která hlídá a boduje veškerou práci kolem mlýnku a kávovaru.

Všichni soutěží na stejném espresso-kávovaru?
Značka je stejná, všechny kávovary jsou La Marzzoco. V akci jsou celkem tři, aby soutěž probíhala co nejrychleji. Je obtížné časově zvládnout soutěž ve třech dnech.

Kolik baristů se soutěže účastní?
Zástupců z různých zemí téměř celého světa je necelých 50. Z každé země jeden soutěžící.
A konkurence? Jaké má šance česká baristka proti zbytku světa?
Konkurence je obrovská. Ve světě je celkově mnohem větší úroveň v přípravě kávy než u nás. Obzvláště severské země vynikají. Šance jsou, ale ne moc veliké. Mám už nějaké zkušenosti a praxi. I firmu, která za mnou stojí a podporuje mě, ale spousta soutěžících má osobního trenéra a prošli různými školeními a mají mnohem větší znalosti.

Kdy a kde se dozvíme výsledky?
www.zacharyzachary.com Dokonce by měl probíhat i živý přenos.  
Viděla jsem nějaké receptury na soutěžní signature drinky – volné nápoje. A docela jsem se pobavila! Jaká jsou kritéria a pravidla pro tuto disciplínu?

Kromě toho, že se nesmí použít alkohol se kreativitě meze nekladou. Mohou se přidávat sirupy, zmrzliny, jogurty, ovoce, koření….skoro cokoliv.
Můžeš prozradit jaké ingredience použiješ pro svůj nápoj ty sama? Nebo se nic prozradit nesmí?
Já mám letos mangový :-) Rozmixované espresso s mangem a mangovou zmrzlinou. Nápoj se podává ještě s kávovou šlehačkou s perníkovou příchutí.

Jak tobě osobně sedí show, která kolem soutěží bývá? Nevadí ti to?
Mám ráda klasickou prezentaci. Porotce si představuji jako zákazníky v kavárně.
Jsi šoumenka tělem a duší?
To nevím :-) Myslím, že jsem spíš seriozní… hihi :-) Ale ráda se zasměju, to jo.
Před několika týdny jsi otevřela v Brně Školu baristy. Co tě k tomu vedlo?
Úroveň přípravy kávy u nás je stále bohužel špatná. Ráda bych, aby se tato situace změnila. Abych se nemusela bát, dát si v kavárně cappuccino. Ráda bych naučila co nejvíc lidí, jak se stát správným baristou. Co všechno je k tomu potřeba. Školení zahrnuje jak teorii, tak praxi. Jakmile člověk ochutná dobře připravenou kávu a ví jak na to, sám se bude snažit ji co nejlépe připravit.
Kurz jsem absolvovala a zaujala mě věta jednoho účastníka kurzu: ,,Nemůžeme vařit 30 ml espresso, naši zákazníci na to nejsou zvyklí." Co si o tom myslíš?
Myslím si, že to chce čas a trpělivost a hlavně vytrvalost. Sama jsem tím prošla, mám kavárnu čtyři roky. Lidé si zvyknou a kvalitně připravenou kávu ocení. Je důležité s nimi mluvit a vysvětlit jim postupy přípravy. Hodně lidí má zájem dozvědět se o kávě víc informací:-) Když dokázali přejít z turka na velké espresso, je jen otázka času, kdy přijmou klasické espresso za ,,svoje“.

Máš otevřenu vlastní kavárnu v Jílovém u Prahy, připravuješ hostům předpisové espresso?
Rozhodně. I veškeré ostatní nápoje s kávou připravujeme zásadně jen z klasického espressa.
A musela sis klientelu „vychovat“? Jak dlouho ti to trvalo?
Musela, ale zvykli si. Mluvila jsem s nimi, vše jim vysvětlila. Dokonce jsem je i občas pozvala zadarmo, aby vyzkoušeli správně připravené espresso nebo cappuccino. A stali se z nich pravidelní zákazníci.

Jaká je kvalita espressa v Čechách?
Špatná. Majitelé kaváren a restaurací ani často neví, jak správné espresso vypadá. Je to škoda. Často zákazník dostane výborný zákusek nebo jídlo, a k tomu opravdu špatné espresso. Ale čím dál více zákazníků si žádá správné espresso a máme také víc baristů, kteří ho umí připravit. Já se snažím, jak jen to jde. Ať už ve Škole baristy, v kavárně nebo i v článcích v novinách. A naštěstí nejsem sama :-) Přidává se i víc šikovných lidí v oboru kávy, kteří zakládají blogy a pořádají různé akce. To všechno pomůže.
Měla jsem možnost absolvovat u tebe kurz latte art specialist. Není to tak jednoduché, jak to vypadá, spotřebovali jsme litry mléka. Mně nešlo napěnit, pamatuješ? V čem jsem dělala chybu?
Základ je kvalitní studené mléko, dobrá konvička a dobrá pára na kávovaru. Důležitý je i náklon při šlehání, intenzita spuštění páry a délka šlehání. Nakonec jsi to ale prolomila a vyrobila skvělou pěnu a umělecké obrázky :-)

Kdybych si chtěla otevřít vlastní kavárnu, co bys mi po vlastních zkušenostech poradila?
Rozhodně projít odborným školením. Pokud by kdokoliv potřeboval poradit, klidně mě může kontaktovat :-)

Piješ ráda kávu? Voní ti JEŠTĚ?Voní mi hrozně moc :-) Kávu jsem už pít začala, nejradši mám cappuccino. Ale nevypiji ho mnoho. Tak maximálně dvě za den.



Komentáře: 5 “Petra Veselá – Mistr kávy”

  1. ChilliJulie

    Moc se omlouvám Petře i čtenářům, kteří komentovali pod tímto článkem. Vinou mé vlastní blbosti se mi podařilo celý článek bez návratu vymazat i s hezkými přáními Petře. Stalo se to při třídění Minutek. Text i fotku jsem z hlubin počítače dostala zpět, bohužel komenty a spontánní reakce nikoli. Ach jo, mea culpa:(

  2. Lukáš Urban

    Ahoj rád bych se zeptal jak bych se mohl stat baristou na takové úrovni jako je p. Veselá jestli je zapotřebí praxe nebo vrozené vlohy? A zajimalo by me jestli přijímá do své kavárny i začátečníky kteří se chteji něco naučit. Jelikož brzo končím školu a představa stát se baristou mě strašně láká a začít právě u ní by bylo naprosto svělé.

  3. ChilliJulie

    Milý Lukáši, krásný komentář jste nám tu napsal. Pokud vás to opravdu zajímá, zkuste napsat Petře email. Kontakt najdete na http://www.zlatykoralek.cz nebo na http://www.skolabaristy.cz. Bude mít určitě radost…

  4. Borek Kapitol caffé s.r.o

    Musím říct, že Petru sice osobně neznám, ale je to betelná baba a můžeme být rádi, že k nám na Moravu jezdí.Škoda jen, že nepije espresso. Ale my ji to v Brně naučíme! :-)

  5. Jan

    Muj sen je stat se spickovym barmanem. Proto jedu toto leto do Spanelska…

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře