Poslední espresso maraton

13.09.08

Chilli Menu: Žhavý problém

Dnes na vás, čtenáře, čeká definitivní finiš espresso maratonu. Finito, žádný další podobný test ve stejně vyčerpávajícím rozsahu se nechystá. No i když… 

Někdy na začátku prázdnin jsem znovu oslovila pana Cuketku a pozvala ho do Brna na poslední kolo espresso maratonu. Posílám mu tímto vzdušné polibky a děkuji za prima společnost. Tentokrát jsme si nevybrali dalších osm kaváren jako před časem v Praze. Naopak, chtěli jsme prozkoumat stejné podniky. Zase „pressíčka, pikolka a kapučínka“ a další škrábání do papírů a hodnocení. Co se změnilo od minule?

Byla neděle, obsluha po ránu mírně přiospalá a podniky zely prázdnotou. Káva v mlýnku od včerejška hezky zvětrávala (snad ne všude) a provoz kaváren se teprve rozbíhal. Ranní probuzení nám poskytlo šest espress a šest cappuccin. Poctivě jsme bumbali, srkali a tentokrát byli i docela nenápadní (ále kdepak!)

Přede mnou na stole leží hodnotící archy, kde jsou všechny přidělené i odpárané body černé na bílém. Seřadila jsem sestupně kávy od té nejlepší po propadák. Jak se hodnotí najdete v minulém dílu.

Blended, 57 bodů

Gigantická změna a pro oba rozhodčíky určitě největší překvapení. V minulém utkání se Blended se svou kávou choulil na chvostu. Byla nehodnotitelná. Vzpomínáte na ten srandovní kopeček mléka? Marně jsme ho vyhlíželi. Espresso minule a dnes se nedá srovnat, i když ideální není! V čem to je? Jiný barista? Nebo se podařilo podnik trochu zaběhnout? Možná.

 

Steiner, 51 bodů

Razantní výměna značky kávy. Nadprůměrná kvalita mléčné pěny u cappuccina, ale běžné espresso. V chuti tóny přepálení. V čem je tentokrát problém tady? No jasně, všichni dobří baristi jeli na fotbal. Velká škoda. 

 

Spolek, 50 bodů

Neměli jsme štěstí, baristka vyměnila pytlíky s kávou a zkoušela novou směs. Zrovna náš šálek espressa to trochu odnesl a body navíc tentokrát nepřinesly. 

 

Cafe 04, 48 bodů

Sem jsme šli schválně. V komentářích pod minulým dílem nás někteří čtenáři přesvědčovali o dobré kávě.  Cappuccino vidíte na fotce sami – skořice a špatná pěna, tady body mizely. Espresso dostalo ze všech testovaných tentokrát nejvyšší ohodnocení.

 

Italia bar, 37 bodů

Předposlední případ. Troufám si říct, že káva zde je téměř nepitelná. 

 

Cafe Vergnano, 23 bodů

A tady se nezměnilo nic. Bohužel. 

Co z toho všeho plyne?

Řeknu vám, k čemu jsem po všem tom degustování dospěla já. Kavárny nejsou špatně technicky vybaveny, ale nejdůležitější nástroj má v rukou obsluha, která radosti v šálku připravuje. Kávu znásilňují nebo šlechtí lidé. To slečna (či mladík) s pákou v ruce nastavuje či ignoruje mlýnek, smyslů zbavená sype skořici a šlehá nebo přepaluje mléko. Pokud nemá kavárna člověka, který „po nich šlape“ je stav kávy pohříchu tristní. Ale ne všude, naštěstí!

Znamená to jediné: najděte si svého baristu, o kterém víte, že na to nekašle. Práce ho baví a rád vidí, když jste se svým zaplaceným šálkem spokojeni. V Brně jich je hned několik.

 A co teď s tím?

S články o kávě rozhodně nekončím, je to krásné téma. Od minulého týdne si můžete vždy v sobotním výtisku MF DNES, ve vydání pro jižní Moravu, přečíst recenzi jedné brněnské nebo jihomoravské kavárny. První je zde, další vychází právě dnes a najdete ji v archivu článku na brno.idnes.cz. Hned po první recenzi jsem sice musela vypustit svůj soukromý telefon z kontaktů zde na Chilli, ale nijak mě to neodradilo. Přeji hezké počtení.   

Komentáře: 50 “Poslední espresso maraton”

  1. Kanibal

    Ahoj Juli, čekal jsem, kdy ten telefon zmizí :) Já se vrátil z Athén a tam jsem byl s espressem spokojen ať jsem vlezl kamkoli. Pozná se daleko pokročilejší kultura pití kávy – espresso bylo silné, nepřepálené, krásně vonělo kávou. Řekové samozřejmě milují frapé a vůbec všechny možné druhy ledové kávy – taky jsem ochutnal, v poledním parnu dokonalé osvěžení. Mou spolucestující samozřejmě překvapila miniaturní dávka kafíčka (zvyklá na české kyblíčky doufala ve stejnou řídkou čurdu) a samozřejmě i cena za ni; 2.60 – 3.50 EUR je dost, ale já byl v sedmém nebi. Ať žijou jižani!

  2. rachad

    Drž se Julinko, ono to přejde. :-) Děláš to dobře.

  3. ChilliJulie

    Kanibale díky za zprávy z jihu, mě to nepřekvapuje a Řekům můžeme závidět. Znám to z Itálie, v poledne chodí všichni na skvělé kafe na stojáka (které je stejné kvality v každém, i malém podniku) a pak zase do práce. Snad to tak bude i u nás, díky!

    Teď to přejde určitě, díky Rachade ;)

  4. Camel

    Skoda ze jste zvolili Nedeli a nemoholi tak navstivit vyborne Cafe Sausalito, ktere melo o prazdninach v Nedeli zavreno :( tesil jsem se na srovani uz od minule

  5. frettie

    mno, mimochodem, na články na brno.idnes se těším, ale hlavně chci říct, když zde někdo začíná s tím řeckem.

    Španělsko a káva, super, super, super. Když espresso, tak opravdu kraťoučký picollo a teda, echt. Sem tam, k jídlu třeba takový café con leche (white coffee, káva s mlékem) a taky dobrý.

    jiný druhy jsem nezkoušel, i tak většinou piju jen presso. A cena? Žádný 3 eura jak píše kolega nademnou, ale tak 1.15 až (mááálokdy) 2 eura.

  6. Spolek

    Ahoj, jaka velikost espressa je na fotce u Spolku? Prijde mi to jako lungo.

  7. ChilliJulie

    Camel: v Sausalitu mají zavřeno furt, jak to tak pozoruju :) ))Né, to je vtip! Tohle byl díl, kde jsme navštívili to co minule. Z čistě studijních důvodů.

    frettie, nebojte se, dočkáme se i tady, v Brně už si za dobrou cenu dáte slušné espresso také. Já jsem věčný optimista :) )

    Spolek, bylo to nějaké nepochopitelné vykolejení, odhaduju.

  8. frettie

    Chilli: Hm, doufám, že mi není vykáno. :)

    ale mimo to, já jsem v brně většinou spokojenej s kávou. Horší to je v Třebíči, vodnaté, často nepitelné. :/

    Ale člověka to probere, když nic jiného.

  9. ChilliJulie

    frettie, vykáno vám/Ti je :) )) Nějaké tipy na kavárnu nebo dobrou cukrárnu v Třebíči či jinde mimo Brno? Sem s nimi! V Třebíči znám jenom žeznictví na náměstí, kde mají nevykuchané bažanty a farmu na cestě z Brna, kam jezdíme na/pro zvěřinu. POtřebuju tipy! Prý je dobrá i čajovna v Židovském městě?

  10. frettie

    Chilli: nemusí být, na vykání se necítím. :)

    A k té čajovně, ta je v židovském městě, jmenuje se Měsíční čajovna a dříve sídlila na náměstí v Šedém domě (Hotel Zlatý kříž, dole nějaká kosmetika).

    Mno, relativně slušná kavárna je třeba Kafé Moris, na Bedřicha Václavka (kousek od Delvity, nyní Billy, nad lékarnou U Černíků). Minimálně prostředí kuřácké časti je pěkné.

    Další kavárna/cukrárna je na Žerotínově náměstí při vstupu do Židovského města, ale teda, kafe nic moc. :/ Je to spíš cukrárna. Ale hned vedle ní je Hostel, což je stylově předělaný starý dům s průchodem na dvůr, kde se i dobře, hodně dobře vaří.

    Dále v Židech je na nábřeží nová nekuřácká restaurace, která se jmenuje HOPR pub, vaří tam velice dobře, jak meníčka, tak i klasický jídla. Jen večer bývá obsluha horší než přejetej šnek. :/

    Poslední typizovaná kavárna je v Intersparu na Znojemské ulici, směrem na střítež, jih města, káva illy, záleží na tom, kdo připravuje. Když je tam tmavovlasej chlap, tak je dobrá, když slečna, tak nic moc.

    a ta farma, já ji znám jen jako něco, kde poletují pštrosi a lesní havěť. Jak to tam je s tou zvěřinou?

  11. ChilliJulie

    Frettie, díky za obsáhlý seznam! Já myslím, že každej myslíme jinou farmu. Ty myslíš tu, která je těsně před vjezdem do města (od Brna po levé ruce?) Tak já myslím tu, která je tady: http://www.mapy.cz/#x=136935872@y=132864832@z=14@mm=FP@ax=136943936@ay=132864064@at=Farma%20a%20restaurace@ad=Nejsem%20si%20%C3%BApln%C4%9B%20jist%C3%A1,%20je%20to%20na%20silnici%2023%20z%20Brna,%20ozna%C4%8Deno%20jako%20restaurace???
    Víš o tom něco? Proč je ten odkaz tak dlouhej? Já si tam kupuju domácí klobásky a občas si tam dáme hotovku. Je to hospoda těžkotonážní klasik, ale posledně ty srnčí medailonky byly úžasný…Na ceduli mají každý den uvedeno maso, ze kterýho vaří – srnčí, jelení a zvířata se pasou přímo pod hospodou, plus krásnej výhled. Ále taky jsem tam jednou vrátila pivo, což už jsem musela bejt brunátná :) )

    V Hostelu jsem taky byla, to je tam jak mají rozbitý talířky místo parapetu? Na Třebíč mám krásný vzpomínky, taky na baziliku a pana faráře Puchnara, hmm nostalgie…Moc díky! Hřbitov musí být v tomhle počasí jako z úplně jiného světa. Vykání ráda ruším…;)

  12. frettie

    chilli: jo, ten odkaz je dlouhej protože se ti tam přidal i kus tvého textu. Jo, vím kde to je, ale zatím jsem tam nebyl. Zvěřinu moc nemusím.

    Myslím, že to je ta s těma rozbitýma talířkama. Bazilika je fajn, hřbitov taky, ono i celý židovský město. Ale jinak celkem nuda nuda šeď šeď.

  13. primula

    Mám dotaz ještě na kavárny. Zkoumáš taky jestli mají všude bezkofeinové kávy a jaké jsou kvality? Mají i cenové rozdíly? To nové, podzimní logo je krásné…

  14. Jarda LBC

    whau, pekný banner :D

  15. ChilliJulie

    primula, přiznám se, že nezkoumám, ale díky za tip, zkusím se podívat!

    primula a Jarda LBC: Díky patří (a já se připojuji)mému dvornímu grafikovi, který je nejen skvělej výtvarník, ale i dobrej kámoš. Už mi změny ani nesděluje a byla jsem překvapená stejně jako vy, když jsem to tady ráno otevřela :) ) Hned jsem si vzpomněla na vtipný večer, kdy jsme spolu fotili ty fotky. Luki díky moc, ještě to uslyšíš osobně :) )

  16. Blanche

    Tak jsem dneska měla tu čest po delší době zavítat v Brně do Cafe04, dala jsem si cappuccino (preventivne bez skořice) a za sebe říkám: „fujhnusble“. Pěna šílenost, kafe přepálený, nehledě na ten poměr. Ach jo a to jsem si chtěla zas na něčem pochutnat… :-(

  17. ChilliJulie

    Blanche, to naštve, co? Mě teda jo, vždycky. Ale jsou v Brně podniky, kde si dáte dobré cappuccino!

  18. Blanche

    ChilliJulie: Já jsem tak právě dvakrát dostala opravdu dobré cappuccino, ale už je to asi rok zpátky, takže asi se něco změnilo, každopádně k horšímu :-(

  19. 2-czech

    ahoj julie, zdravim z Moskvy! sel jsem na kafco do mistniho retezce Coffee Bean a docela jsem koulel ocima … privitali me french pressem s Harrarem, pokracovalo se pres cappuccino, espresso a vlastni signature drink ktery borec Pavel zrovna testoval na svoje vystoupeni na Moscow Barista Championship!! jako ze fakt wow … krasna kavarna, k zakoupeni 30 druhu cerstve prazene kavy v Moskve (jakz takz) .. espresso 90 rublu, cappuccino 108 … mame se jeste co ucit .. a to zitra jdu navstivit Kiru do kavarny Coffeemania, byla 2. na mistrovstvi sveta v latte art:)

  20. ChilliJulie

    Ahoj Jardo, díky za zprávy z Moskvy a zdravím! Ty sis zajel na kafe, jo? Těší mě to, ne že ne, já jim to přeju a závidím jen malinko. Mezitím, než se vrátíš, budu pokračovat v degustaci našeho zaprděnýho kofeinovýho rybníčku. Jen proboha nevybočovat, co by tomu řekli lidi! :) )
    Posílám mailem jeden bezva foto úlovek ze včerejška, abys nezapomněl, do čeho se vracíš. Hodná, co? He he :) )

  21. Jarda LBC

    jestli posíláš to co si myslím …. to neděláš dobře …. aby se nám ten Jarin vrátil … :D

  22. ChilliJulie

    Pravdu má ten chlapec :) Vidíš Jardo, kamarádi existují, nechám Tě pár dní v sladkém opojení, až přijedeš, dostaneš hned fotku jako dárek na uvítanou, ochutnávat nemusíš ;)
    Tož piš, barde, střádej, nezmrzni, udržujeme tady oheň ;)

  23. Dan

    Kolik je kurz?

  24. Helli

    ChilliJulie: Teď nevím, kde ses zmiňovala o připravovaném TV pořadu o brněnských kavárnách, ale hlásím, že bude tuto nedělí 19.10. od 20.00 hod. na ČT2 v rámci pořadu Večer na téma… Brno poetické.

  25. petr

    Myslím že v cafe04 se opravdu snaží, dnes jsem si tam dal exkluzivní snídani a velice povedené capuccino, opravdu delikatesa. Na druhou stranu opravdu chápu že když se tam jedné slečně nahrnulo 30 lidí i ona možná zvolí rychlost nad kvalitou.. bohužel, ale já to chápu.

  26. ChilliJulie

    Díky Helli, tohle si zasloužilo dát do článku…

    petr: No nevím, už jsem tam cappuccino měla několikrát a pořád stejně a urputně NIC MOC. Skořička byla?
    A snížená kvalita? No tak to se jí hezky podařilo odradit hned 30 lidí naráz, což je slušný výkon.

  27. petr

    Julie to si vůbec nemyslím, co takhle si dát sraz zítra v cafe na kafe? Byl bych rád kdyby jsi byla schopna to vyvrátit osobně.. Já totiž ráno do 04 jdu a vím že cappucino bude opět výborné. Jestli není chyba někde jinde. Třeba …

  28. ChilliJulie

    Co myslíš tím „třeba“? Sám jsi napsal, že chápeš, že nestíhá a tím pádem jde kvalita dolů. Byla jsem tam několikrát a cappuccino byla prostě tragédie – viz fotky v obou částech maratonu. Sejít se ale můžeme, pokud zajistíš, že tam nenaklapeme s velkou slávou, ale jako normální hosté. Napiš mi email, uvidím, třeba dáme kafe…

  29. petr

    OK, to by bylo výborné. Dnes jsem cafe opět navštívil a vše ok. (chillicenzura: email ponechán v adminu, ozvi se na kontakt:)

  30. Hanuš

    Dobry den Julie, cetl jsem vas posledni clanek o Zemance a mam dotaz ohledne vaseho hodnoceni espressa. Moje rodina mela kavarnu v Mikulove, takze vim, jak by melo vypadat prave espresso. Presto bych od vas rad slysel radu ceskym kavarnikum, co maji delat. Pokud k nam totiz prisel bezny zakaznik a chtel „presso“, v 9 pripadech z 10 myslel vetsi espresso (tedy lungo), nikoliv miniaturni 20-30 ml prave presicko. Jeden cas jsme to skutecne zkouseli. Pokud zakaznik objednavku nespecifikoval a rekl, ze chce presso, dostal skutecne presso. Temer kazdy si pak stezoval, ze nechtel picollo, ze chtel normalni vetsi kavu. Tak jsme se zase vratili k tomu, ze na objednavku „presso“ slo automaticky lungo. U nas proste zatim neni osveta ohledne piti kavy tak daleko, aby si podnikatel mohl dovolit riskovat povest podniku ;) Myslim, ze jste v tomto na kavarniky trochu moc prisna.

  31. ChilliJulie

    Hanuši, díky za váš komentář, kde v Mikulově jste měl kavárnu?
    Vy jste tu krásně popsal, jak to v praxi funguje. Je to přesné, souhlasím. Já si moc ráda dám „dlouhé presso“ také, ale jak mi ho v kavárně připraví? Budou mi tam tu spálenou kávu luhovat o půlminutu déle? Nebo mají moc nahrubo namleto a teče mi do mého šálku hrušková voda? No nevím, horkou vodu do šálku, následně zalitou shotem espressa jsem viděla jednou v životě, jednou!

  32. Kytka

    Hanuš – a to se nemůže obsluha prostě zeptat? Myslím, že každý zákazník, který ví, co je skutečné presso a chce ho, také ví jaká je situace v ČR a rád vám potvrdí, že to je opravdu to, co chce… Občas se s tím setkám a beru to jako dobré řešení, které mě jako zákazníka nijak neobtěžuje, hlavně když dostanu co jsem chtěl.

  33. Hanuš

    Bylo to na ulici K Vápence, ale už jsme ji dávno prodali, protože jsme se odstěhovali. Co je tam teď, bohužel nevím. My to řešili dvěma mlýnky, ve kterých byla různě namletá káva.

  34. ChilliJulie

    Ale to snad ne! To jste řekl, abyste nás trochu popíchl, že jo? Přece sám jako kavárník dobře víte, že espresso je jen jedno. A žádné dva mlýnky s různě namletou stejnou směsí pro velké a malé presso…to přece nejde! Jistě, na překávanou, french press, bialettu, kde je potřeba hrubší mletí ano, to souhlasím! Nebo na jednodruhovky…Ale kde v kavárně dnes vidíte překapávanou kávu? A já po ní pláču! Pouze v Globu v Praze. Hanuši, nezlobte mě…

  35. Kytka

    Taky nevěřím svým očím – druhý mlýnek s jinou hrubostí by mě tedy nenapadl. Vím, co se stalo, když jsem do domácího espesso kávovaru zkusil použít hruběji mletou kávu (nikoliv, abych ovlivnil množství nápoje, ale prostě doma byla, tak jsem to ze začátku zkusil)…
    A ano, vím že spoustě lidí moje presso připadne divné – tak jim ho prostě udělám do šálku kde už je horká voda a jsou spokojení…

  36. Hanuš

    Juli, klid, dnes už samozřejmě vím, že je to špatné řešení ;) Ale nedělám si iluze – sama jste výše popsala, jak se dělá lungo běžně v kavárnách. Presso se prostě ještě trochu dopustí vodou, samozřejmě přes páku s kávou… Ještě jsem si vzpomněl že jeden náš zákazník vždycky místo lungo říkal, že si dá „luňo“, asi se mu to nějak přesmyklo ;)

  37. ChilliJulie

    Dobře dobře :) )) Ale výhrady mám, i k té vodě přes páku :) ) Ale počkejte! Vy mi určitě poradíte, jestli jste z jihu Moravy, nějakou kavárnu mimo Brno, že jo? Tady nikdo nic neví…

  38. petr

    S tím presem si myslím to stejné, prostě zákazník v česku si objedná preso a myslí lungo a když mu barman donese picolo tak se akorát urazí. Bohužel nechápu ani to jak taková profesionálka na, kterou si tady Julie hraje může říct že má ráda lungo, to je přece nepřípustné, když v Itálii tomu říkají americano a pijí ho jen turisti. No každopádně si taky myslím že si vybírá podniky spíše s klientelou, která jí osobně velice vyhovuje, třeba steiner a sausalito, no když napíše, jak příjemná obsluha stlumila řvoucí rádio, a zapoměla yapnout větrák…ale jinak je to tam nejlepší. No nevím co si o tom mám myslet. Každopádně Café 04 to pomlouvá pořád, situace lungo ristreto, pikolo atd, klobásky. No je to docal divné. Ale myslete si o tom co chcete. A dva mlýnky na kávu, když človek prodá 300 káv denně je idealní řešení i z důvodu toho že je větší pravděpodobnost že to persinál nezkazí! Obzvlašte když mlýnek namele porci po porci čerstvou. Myslím že by tady paní měla paní J, spíše hodnotit reálně a ne tak jak a kde má kamarády a známé. Vzhledem k tomu že jsme v Brně tak ví všichni všechno!!!

  39. Martin

    Priklanim se k petrovu nazoru. Naprosta nezaujatost a fundovanost absolventky baristyckych kurzu cisi z vetsiny „objektivnich“ recenzi.

  40. Kytka

    petr: dva mlýnky na kávu, z toho jeden úmyslně špatně nastavenej? To je opravdu tak těžký naučit personál dát do hrnku trochu horký vody a do toho pustit presso ze správně namletýho kafe? Podle mého názoru to zvládne kdokoliv, kdo to dobrý presso dokáže udělat – v porovnání s tím jde o triviální detail. A v případě, že to obsluha nedokáže, mi zase bohužel přijde zbytečnej ten první, správně nastavenej mlýnek.

    PS – jak je to s vaší nezávislostí? Nejsem z Brna, tak všechno nevím. Jen z toho co píšete mám nějakej pocit.

  41. ChilliJulie

    Martin a Petr: máte štígro, pánové, že jsem se vrátila po třech dnech a ty vaše komenty už tady visí. Příště vám ty výplody vymáznu. Jestli máte nějaký osobní ambivalentní pocity, napište pořádně o co vám jde, osobní výpadky bez argumentů mažu.

    Kytka: Přesně tak. I když je to snadné jako facka, za pressem se naběháme.
    PS: a jaký máte pocit?

  42. Kytka

    ChilliJulie: jak se to vezme – připravit slušné espresso mi přijde jednoduché, pokud mají být ovšem výsledky vynikající a konzistentní, je to nejspíš pěkná fuška a spousta tréninku. Bohužel často nedostanu ani to slušné, se kterým bych se jako host který přišel kvůli něčemu jinému spokojil.

    Co se týče mých pocitů, zdá se mi, že petr má nějaký osobní zájem na Café 04 (majitel? někdo z personálu? štamgast? to už nevím, na to bych musel být z Brna a ne se tam objevit jednou za čas na návštěvě) jinak by asi těžko takto alergicky reagoval na článek, kde je jejich espresso pochváleno jako nejlepší vyzkoušené a pohaněné cappuccino vypadá nepitelně i na fotce. A nebo je to naopak majitel konkurenční kavárny, který chce vytvořit dojem, že někdo z C04 takto reaguje v diskusích (ďábelský spilenecko-teoretický smajlík).

  43. frettie

    Kytka: já nevím, majitel mi přijde jako sympaťák. I obsluha, až na poslední zážitek s protivnou žabou, velice ochotná a schopná.

    Drzá obsluha zůstane drzou obsluhou a opravdu mi její chování nepřišlo vhodné a bylo by fajn v pajzlu 4. cenové (Gambala na hlavím nádru v brně, např.), ale ne tady.

    A cappuccino jsem v Café 04 neměl, to ne. Jinak není špatné.

  44. ChilliJulie

    Jenže jsme v tomto testu nehodnotili obsluhu ani sympatického majitele. Ale pouze a jenom kvalitu espressa a cappuccina.

  45. frettie

    Chilli: já vím a naprosto s tím souhlasím.

    Mimochodem, dneska jsem si na vás a vaše testy vzpomněl, měl jsem po ránu kapučíno v kavárně v InterSparu v Třebíči a kupodivu, dobré, pěna fajn a žádná skořice! Na Třebíč dobrý výsledek. :)

  46. Jirka

    Čirou náhodou jsem ve spokojenosti se službami kavárny Cafe 04 narazil na tuto diskusi a musím všem čtenářům jen a jen doporučit. Seděli jsme u krbu ve společnosti exkluzivního capuccina a italské bagetky s pestem. Opravdu krása .

  47. Hanuš

    Rád se podělím o zkušenost, kde jsem ulovil zajímavý kávový zážitek, ale znáte to – někomu doporučíte nějaký podnik, on přijde zrovna v den, kdy se obsluha špatně vyspí a… vy mi pak pošlete účet za benzín (naftu?;). Přesto to risknu: Jednou jsem absolvoval opravdu příjemný výlet do Olešnice, kde je jedna z posledních modrotiskových dílen. Pan Danzinger (majitel) se výpravě o 3 lidech tak krásně a dlouze věnoval, že si skutečně zaslouží reklamu. Hned vedle dílny má pak útulnou kavárnu, samozřejmě s modrotiskovým prostíráním a domácími buchtičkami. Druhý tip je o něco blíž – cukrárna přímo na náměstí v Židlochovicích. Zákusky i káva stojí za vyzkoušení. (Pak si kdyžtak napište o adresu, ať můžete poslat ten účet)

  48. Tashi

    Hanuš (ten vyše s byvalou kavarnou v Mikulove): ten nesoulad v nazvoslovi (jakou ma host predstavu vs. co barista pripravi za napoj) se da celkem jednoduse a elegantne vyresit tak, ze v napojovem listku je u kazdeho druhu kavy uvedena gramaz a mnozstvi napoje. Ja jsem to alespon tak udelal u sebe v restauraci a celkem to funguje – kdyz si host objedna „preso“, dostane opravdu espresso. Obcas se nekdo ozve, ale vetsinou je to OK a jeste se mi nestalo, ze by mi nekdo takto pripravene „preso“ vratil jako reklamaci.

  49. Tashi

    …a jeste bych doplnil svoje kavove dojmy – do sveta kavy jsem se zanoril celkem nedavno (diky Lio a Mateji), ale (alespon chutove) velmi hluboko. A zjistuji, ze narazit na espresso udelane tak, jak udelane ma byt, je opravdu problem. O to vice je mi smutno, kdyz vejdu do podniku, vidim za barem krasny mlynek, nejakou spickovou espresso masinu, logo dobre kavove smesi a potom….. dostanu neco, co ma k espressu (o cappuccinu a macchiatu uz ani nemluvim) velmi daleko. Proste naprosto nevyuzity potencial spickove technologie a kvalitni kavy. Jak uz nekde nekdo zminil, udivuje mne, ze majitel provozu je schopen investovat obrovske castky do vybaveni podniku, interieru, nabytku a potom uz mu prijde castka za baristicke skoleni prehnana. A pritom mnohdy staci z provozu poslat na skoleni 1-2 lidi, kteri potom budou zodpovedni za pripravu kavy. A tak dale a tak dale….. ;o(
    O to vic potesi, kdyz prijdu do kavarny nebo restaurace, objednam si napoj z kavovaru a jako clovek pouceny dostanu to, co ocekavam – kvalitni chutnou a hlavne dobre udelanou kavu. Nastesti mam dojem, ze se situace lepsi – dnes jsem se svem rodnem 5-titisicovem mestecku narazil ve zname kavarnicce, ktera zmenila majitele, na masinu s certifikatem „Italian Espresso“, smes Tonino Lamborghini a velmi dobry mlynek. Avsak – bohuzel to diky (zrejme) spatnemu serizeni mlynku a neznalosti, co s penou u cappuccina (preslehano, prendane na espresso, skorice nastesti nebyla) opet nedopadlo….Ale zaklad je dobry… ;o)

  50. ChilliJulie

    Hanuš: Díky za tip na Olešnici. Danzingerovy pochopitelně znám přes modrotisk, podle webu je ale kavárna zavřená, ale píšu si a děkuji! A Židlochovice vypadají taky dobře. Tyhle minireporty já žeru a pečlivě znamenám!

    Tashi: Moje řeč. Kávu posílají do kopru lidi :)

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře