Pražský espresso maraton – díl třetí

04.08.08

Chilli Menu: Žhavý problém

Další kolo espresso maratonu? Jste blázni…

Už je to tak, bez velkých úvodů jdeme na to. Motivace k dalšímu kolu espresso maratonu v Praze je neměnná. Ukázat kvalitu kávových nápojů espressa a cappuccina, podávaných „tady a teď“ v několika kavárnách v hlavním městě.

Jestli jste nečetli první pražský díl, nahlédněte. Autorem textu je pan Cuketka. To samé v podobném duchu z Brna, plus článek z archivu na Chilli.

Testovací grupa

Petra Veselá – Mistr kávy a provozovatelka kavárny Zlatý korálek v Jílovém, pan Cuketka – foodkritik a autor nápadu, Ondřej z GurmetKlubu, Jarda Tuček a Jarda Hrstka z pražírny La Bohéme Café a ChilliJulie. Všichni dohromady jedna banda šťouralů a často nespokojených zákazníků kaváren.

Náš cíl

Zkoumali jsme znovu kvalitu u dalších osmi espress a stejného počtu cappuccin v pražských podnicích. Všechny kofeinové doušky byly pečlivě obodovány a zapsány do tabulky. Akce se zúčastnili všichni výše zmínění, jen v kavárně Globe se na testování nepodíleli oba Jardové z kunratické pražírny (z důvodů spojitosti s hodnocenou kávou).   

Pravidla testování a maximální počty bodů

V každém podniku jsme si jako běžní hosté objednali espresso a cappuccino a poté jej následujícím způsobem vyhodnotili. Účty jsme uhradili z vlastních kapes.

Espresso (maximálně 63 bodů):

barva cremy 0 – 6 bodů

konzistence a výdrž cremy 0 – 6 bodů

chuťová vyváženost nápoje 0 – 6 bodů (násobí se 4x)

tělo nápoje 0 – 6 bodů (násobí se 4x)

servis, načasování 0 – 1 bod

použity správné šálky 0 – 1 bod

servis (lžička, cukr, voda, ubrousek) 0 – 1 bod

Cappuccino (maximálně 39 bodů):

vizuální správnost 0 – 6 bodů

konzistence a výdrž mikropěny 0 – 6 bodů

chuťová vyváženost 0 – 6 bodů (násobí se 4x)

servis, načasování 0 – 1 bod

použity správné šálky 0 – 1 bod

servis (lžička, cukr, voda, ubrousek) 0 – 1 bod

Koncept podniku (maximálně 6 bodů)

Z hodnotících podmínek je jasné, že výzdoba, subjektivní oblíbenost či obsluha kavárny nemá na finální hodnocení radikální vliv. Hlavní roli v tomto testu obsadila opět kondice podávaných nápojů. Chuť a tělo nápoje se násobí čtyřikrát.

 Jak jsme dopadli

1. Globe 87 bodů (espresso 52, cappuccino 30)

Pstrossova 6, Praha 1

Osobních kavárenské postřehy ChilliJulie – mimo hodnotící tabulku (vždy pod hodnocením): Kavárna s krásnou dámskou obsluhou, kterou vždy ocení můj mužský doprovod. Jeden z mála podniků (bohužel!) v republice, kde si můžete objednat hrnek překapávané kávy. Nejvyšší ceny kávy z testovaných.  

 2. Caféidoskop 59 bodů (espresso 33, cappuccino 24)

Lazarská 8, Praha 2

 Kavárna s příjemným posezením venku. Vnitřní prostory mi připomínají spíše cukrárnu. 

  

 3. Kaaba 57 bodů (espresso 33, cappuccino 18)

Mánesova 20, Praha 2

Půvabný design kavárny, zajímavé barevné řešení. V době naší návštěvy plno k prasknutí. Velice přívětivá obsluha.

 

4. Blatouch 55 bodů (espresso 36, cappuccino 14)

Americká 17, Praha 2

Běžný standart, Jardovy oblíbené cookies.

 

4. MamaCoffee 55 bodů (espresso 34, cappuccino 15)

Rumunská 24 (vchod z ulice Londýnská), Praha 2

Nekuřácká kavárna s informovanou obsluhou. Dejte se zde u baru rozhodně do řeči o kávě! Nabídka jednodruhových káv do modrého pruhovaného porcelánu. Příjemné je posezení venku u několika stolků.  

 

6. GottGallery 42 bodů (espresso18, cappuccino 19)

Spálená 29, Praha 1

Kájův podnik. Zde si fanynky mohou zakoupit kávu s mistrovou fotkou. Hezký prezent, ale rádi bychom ochutnali i dobrou kávu na místě. Což se ne tak úplně podařilo.

 

7. Dobrá trafika 39 bodů (espresso 24, cappuccino 9)

 Korunní 42, Praha 2

Dobrý záměr, nekuřácký provoz, nekonečné množství čtiva. Káva trochu pokulhává.

 

8. Mokka 26 bodů (espresso 16, cappuccino 5)

Vodičkova 16, Praha 1

Klidné prostředí dvora starobylého domu. Obsluha sympatická, avšak objednávku nebyla schopná dokonale zvládnout.

 

Teď by měl přijít nějaký překvapivý závěr. Nejlépe pozitivní. No to se načekáme. Až na výjimky to prostě pořád není ono. Třeba si teď říkáte: „To pro mě není. Já kávě nerozumím.“

Možná je to pravda, nikdo nejsme dokonalí. Ale nakonec v kavárně průměrné či nepitelné espresso VY SAMI ze svých peněz zaplatíte. Nenechte se provozovateli kaváren dotlačit do pozice: kávě nerozumíš, zaplať a padej.

Pojďme si zopakovat, jak by mělo vypadat správné espresso

Malý nahřátý šálek 70 ml, uvnitř cca 30 ml kávy. Pěna kompaktní, bez ok a děr, pevná, s temně červenohnědými skvrnami. Malá sklenička vody je velmi příjemný komfort, nikoli povinný. Vždy potěší. Chuť je harmonická, nepřepálená, plná, bez nepříjemně kyselých či svíravých tónů. Malá lžička, mléko v konvičce. Vše v ceně. Nejčastěji pod názvem picolo. O espressu zajímavě a aktuálně píší autoři a kamarádi v odkazech zde na Chilli. Zkuste si proklikat: kunratickou bandu, brněnský výkvět, kávovou sekci a články u pana Cuketky.

Nejčastější chyby (zjednodušeno):

Jak vypadá správné cappuccino

Široký šálek. Třetiny tvoří espresso, mléko a mléčná pěna. Ta je smetanově bílá, lahodná, pevná, bez větších bublin. Latte art (lístečky, srdíčka atd.) není nutný. Pokud chce barista použít skořici, kakao či jiný toping, měl by se vás zeptat, zda o podobné zdobení stojíte. Přesto, že v šálku se nachází větší procento mléka, měli byste cítit příjemnou kávovou chuť espressa.

Nejčastější chyby (zjednodušeno):

Malé tipy pro zvídavé hosty kaváren

Existují školy kávy, kde se dozvíte vše potřebné. Petra Veselá v Brně, SCAE či Leonova banda. Nebo si zajistěte soukromou a informovanou degustaci v pražírně, je zdarma!

Pokud máte rádi více vody v šálku, požádejte baristu o horkou vodu na dolití. V Čechách je oblíbené „velké presso“.

Sedněte si někam k baru a dívejte se, jak dlouho trvá extrakce vašeho nápoje. Není to žádné hrk! Pěkně cca 28 vteřin. Počítejte si to, schválně! Krásně se na tom dá poznat správné nastavení mlýnku. Dlouhá extrakce: káva „neteče“ – káva namletá příliš najemno. Rychlá extrakce: hrkne to rychle – mletí nahrubo. Oba případy mají radikální vliv na konečnou chuť kávy a kvalitu pěny. Nebo je káva špatně uťapťaná.

Mlýnek se v kavárně nastavuje několikrát denně. Pokud se například spustí bouřka a nastane změna tlaku, ihned se mění extrakce a je třeba mlýnek doladit.

Vaši dávku kávy do páky by měl barista VŽDY čerstvě namlít. Měli byste slyšet práci mlýnku!

Dívejte se, co dělá barista se zbytkem našlehávaného mléka! Vylívá ho zpět do krabice? Recykluje již jednou nahřáté mléko? Doporučuji úžasnou a poučnou debatu u pana Cuketky na fóru!     

Nestačí vám to? Mám radu. Oslovte dva, tři dobré kamarády. Sestavte si podle našeho vzoru malý testovací formulář a jděte do kavárenského ringu ve vašem okolí. Obejděte pět podniků a čmuchejte hrnky, poslouchejte mlýnky, ochutnávejte těla a srovnávejte své výsledky. Hodně úspěchů!

Reportáž pana Cuketky – Brno má zajímavé výsledky v celkovém součtu (na ocas tabulky nekoukejte). Těší mě to velice.

Komentáře: 55 “Pražský espresso maraton – díl třetí”

  1. Kanibal

    Vážně jste blázni! Já dám dvě kafíčka a čumákuju do noci jak surikata. Ale k věci – já už zlomil nad kavárnami a restauracemi hůl. Kyblík „presa“ dostávám prakticky všude, navíc připomína dvojáka z logru, který pamatuje obě války. Je až neuvěřitelné co dokáží hospodští nazvat espressem. Je pravda, že kdyby se člověk nebál, že dá za punčák nebo sacher osumdesát, bylo by asi štěstí na kvalitnější kávu větší, ale i finanční možnosti lze brát jako bernou minci.

  2. ChilliJulie

    Kanibale, máte pravdu. Jenže, všimněte si, že i v té nejzapadlejší kavárně v menším městě nechybí potřebné vybavení. Espresso mašina, mlýnek, vhodné hrníčky, vyzkoušená značka. Máme odpozorováno, že nápoje většinou przní obsluha a špatné zacházení s kávou. Dovedu si představit to zaučení před otevíračkou: Tady to zmáčkneš a dáš pod to hrnek. To je vše. Přitom školení celého personálu se dá pořídit za pár tisíc. A výsledek je nesrovnatelný. Je to boj, ale lepší se to, právě chystám článek o naší brněnské víkendové kávové sondě. Zajímavé! :) )

  3. rachad

    Děláte to skvěle. Moc vám držím palce. Jen takhle se začnou věci měnit k lepšímu. Je moc dobře, že jste se na to vrhli!!Jsem zvědavý na reakce pánů kavárníků:-)

  4. Adam

    Ahoj julie, ani nevis, kolik prispevku jsem na toto tema smazal… Chtel jsem nejak prispet, ale vlastne uz jsem ztratil chut…! Jak jsme se tenkrtat u nas bavili na zahradce, tusim ze s rachadem, jste moc velci idealisti… :) Jediny podnik o kterem se napsalo nespocet radku, kde se pripravuje takove a makove espresso, je alfa…a jak jsi mi sama potvrdila, kafe umi varit jenom jedna smena… Tak ma tahle hodnoceni vubec smysl? opravdu si myslite, ze timto date veci do pohybu?? prijde mi to stejna utopie, jako kdyz te na ulici zastavi chlapek od greenpeace a zepta se te, zda nemas chvilku na ekologii… :) dalo by se psat dal a dal, ale domnivam se, ze je to tema na osobni pohovor a diskusi s dalsimi zucastnenymi kavarniky a zakazniky…

  5. ChilliJulie

    Adame ahoj! Myslíš, že jsme naivní? (to mi říká hodně lidí, ale neva) Teď jsme v neděli s Cuketkou oběhli několik brněnských kaváren z minulého dílu, bylo to zajímavý! Jsem ráda, že Cuketka souhlasil a přijel. Schválně během dneška nakoukni sem, až dotvořím článek…Nevím jestli na to mají naše texty nějaký vliv, ale byl vidět posun! Já si chci prostě v Brně (Praze a jiných městech) dát dobrý kafe. Aůůůůů. Což se mi ne tak úplně daří. Udělat dobrou kávu není jednoduché, ale přece to není věda. Chce to jenom trochu chtít.
    Ale ty bys mi mohl říct: jaký chtějí zákazníci kafe? Je jim to jedno? Musíte jich denně dělat desítky, je někdo kdo se vofrňuje? Vrací? Stalo se ti to? Jak jste se naučili připravovat espresso? Probíhá nějaké značkové školení?
    PS: U vás si nepokecáme, to jenom lítají Mojita a Sangrie. Ježiš, ale umíte je namíchat, chlapi jedni ;) Vzpomínáme s Racháděm ;)
    Díky moc za komentář!

  6. rachad

    Ahoj Adame! Jsem vlastně z oboru ( tedy hned vedle ) a jestli si pamatuješ, naše ohnivá diskuze s Chilli Julkou končila závěrem, že a.) rozhodně je dobře zajímat se o kvalitu a tedy i dělat i takovéhle testy.¨
    b.) Julka je idealista. Oba víme jak pomalu dochází ke změnám, a nemá smysl stavět laťku přehnaně vysoko. Stačí přeci začít u kvalitní obsluhy ( to není takový problém ), slušného servisu ( to taky jde ) a co se týká kvalitní kávy – prostě vařit dobré kafe, za které se nikdo nemusí stydět. Stejné je to s jídlem. Hodnotící lítají ve vyšších kávových sférách, my oba víme, že tady funguje diktát trhu a není sranda prodat kvalitu za odpovídající cenu, protože spousta průměrných spotřebitelů se nejdříc zajímá o cenu a teprve potom o kvalitu. Mám teď na hrbu prodej chlazených ryb a to je ještě horší než kafe…Ale to přeci neznamená, že by se takové testy nemohli pořádat?;-)

  7. Kanibal

    Kvalita za odpovídající cenu… pamatujete když se tu začaly objevovat mašiny na espresso? Lidé zvyklí na turka za pětikorunu najednou měli platit trojnásobek. Dnes i to hnusné vodnaté preso stojí pětadvacet. Já nepotřebuju k životu dokonalé espresso, ale aspoň slušné – a hnusný kafe za třicet mě dokáže rozčílit. Že bych ho ale vracel, to ne – nejsem dost asertivní a ani nevím jestli bych dokázal vysvětlit personálu, že je to kafe sice podle nich úplně normální, ale že problém je v tom, že tam dělaj normálně mizernou bryndu. To radši zaplatím, zmizím a už se tam neukážu. Naštěstí jsem se při focení mých cappuccino pokusů naučil dělat i doma slušné espresso, takže hledám útočiště u domácího krbu.

  8. ChilliJulie

    Rachade promin, ale to je blbost. To co chci já s konečnou cenou kávy nesouvisí. Všechno v kavárně mají k tomu, aby dobré espresso ZVLÁDLI. Já když udělám blbě vitráž a nebude na milimetry sedět – nepůjde namontovat a NIKDO mi ji nezaplatí. Kdežto já platím hnusné espresso prostě téměř všude. Kupuje Ti někdo polomrtvý ryby? Doufám, že ne! Ani bys je neprodával!

    Kanibale: Já taky kávu nevracím, nemám na to nervy ani odvahu. Když vidím, že baristka je jenom jedna a přinese hnusný kafe, lepší prostě v tu chvíli zřejmě nevykouzlí.
    PS: a co vaše fotky? Stále marně čekám…

  9. dan

    Tak kdy bude pokračování o Brně?

  10. ChilliJulie

    dane, dnes to nevyjde. Právě jsem zjistila, že mám dnes uzávěrku jednoho textu, takže makám a škrábu text o NoemArch a Romanu Hadrbolcovi…

  11. dan

    tak budu cekat a cekat a…
    :(

  12. ChilliJulie

    Nebojte, hned jak to půjde, tak to tady odpálím. ;)

  13. Kanibal

    ChilliJulie: Vím, vím, jen se pořád nemůžu dobrat výsledku, který by za něco stál… :-/

  14. Honza

    Mám dojem, že spousta lidí espreso nevrací, a nestěžuje si, neboť nikdy neochutnali to „pravé“ espreso. Moc by pomohlo, kdyby ti lidé věděli o podniku, kde zaručeně dostanou (skoro) dokonalé espreso. Pak by pode něj mohli začít poměřovat ostatní. Z textových popisů se naučí poznat tak akorát správné množství a dobrou cremu. Pokud vždy dostanou stejnou podprůměrnou kvalitu, tak nejsou schopni říct, že tohleto preso je špatně.

  15. Jarda Tucek

    Honza: velky souhlas … takovy podnik bohuzel v CR (podle meho skromneho nazoru) zatim neni:)

  16. ChilliJulie

    Honzo, souhlasím s Jardou. Přesto si myslím, že když si vyberete jeden z podniků, které se umístily na prvních (dejme tmu) deseti místech (prostudujte celkovou tabulku u pana Cuketky) tabulky, dáte si rozhodně lepší espresso než je běžný průměr. Kvalita je však kolísavá, záleží na tom, kdo vám ho připravuje. A taky se situace radikálně mění, což bych chtěla dokázat v příštím slibovaném článku. Na vaši otázku prostě jednoznačná odpověď neexistuje. Dejte vědět, jak jste pochodil! :)

  17. Jitka

    „Pokud se například spustí bouřka a nastane změna tlaku, ihned se mění extrakce a je třeba mlýnek doladit.“

    Ha, ha!!! To je snad kruty vtip :o )) a) chci videt, kdo to dela, b) a proc?

  18. Schnytlik

    Obdivuju vsechny zucastnene, ja bych na to nemela zaludek…

  19. Jarda

    to Jitka: a) málokdo ( u nás rozumej nikdo ) b) kvalita extrakce — výsledná chuť ….. v reálu .. jsem nezkoušel zajímavé ihned při další bouřce bude degustace :o )

  20. ChilliJulie

    Jarda a Jitka: Já jsem na to koukala jako zjara. Stalo se nám to s Petrou Veselou na kurzu latte artu. Poctivě jsem si seřídila mlýnek, tak aby extrakce trvala cca 28 vteřin. Několikrát krásně teklo a mohla jsem se věnovat mléku a lístečkům. Jenže najednou se strašně rychle přihnala bouřka a v tu chvíli jsem z páky nedostala ani kapku a chovalo se to celý prostě úplně jinak.
    Docela mě to zajímá, je někdo schopný to sem pořádně vysvětlit? Nějaký fyzik? Iskaral?

  21. Zuza

    S příchodem bouřky se zvýší atmosférický tlak. Aby se pára prodrala tou napěchovanou kávou, je nutný určitý přetlak (rozdíl tlaků uvnitř a venku), daný namlětím a napěchováním té kávy, ale když je na druhé straně (venku) větší tlak, musí být i tlak vevnitř větší, aby byl stejný přetlak a voda protékala stejně rychle. Takže pokud se nic nenastavuje, voda proteče pomaleji. (Hřejeme vodu na stále stejnou teplotu, a tak je uvnitř kávovaru vždy skoro stejný tlak. S tlakem se sice mění i teplota varu vody, ale protože je kávovar relativně uzavřený prostor, tak bych to ignorovala.) Žádný pořádný espressovač jsem sice ještě neviděla, ale nenapadá mě, co se dá nastavit, kromě hrubosti mletí a množství vody, ne její teplota a tím i tlak, no a protože množství vody je definované, musí se měnit hrubost mletí. Kdyžtak mě někdo opravte, to bylo první jednoduché vysvětlení, co mě napadlo … Pro lepší bude potřeba chvíli počítat a zažít na vlastní oči, jazyk a stopky takový nastavený kávovar za klidu a před bouřkou.

    Je to pěkný problém. Kdyby naše děcka na táboře pila kávu, tak bych jim to dala proměřit :-) .

  22. Kanibal

    Zuza: nejsem si jist, jestli se drží bobřík nespavosti :) Ale na noční hlídku se mohl magoráček hodit :)

  23. Zuza

    Kanibal: no, skauti opravdu nejsme, proboha jen žádná ideologie a vojenské móresy jako hlídky a nástupy :-) ) viz. mam.mff.cuni.cz

  24. viki

    Julie, fotky káv sú veľmi pekné a zreteľné. Fotila si bleskom? Ako na vašu „výpravu“ reagovali majitelia/ prevádzkari (ak vôbec reagovali), prípadne ostatné osadenstvo kaviarne? Káve zdar! :-)

  25. ChilliJulie

    Zuzo díky za prima rozbor hezkého problému. Přemýšlím, jaké je z toho poučení: nechodit v době bouřky na kafe? ;)

    viki: fotky nejsou s bleskem, zatím ho pořád nemám, i když bych ho potřebovala. Je to vždycky trochu problém, chybí mi fotka například z Globe, kde už byla skoro tma (ale mám ji v mailu od Ondřeje z GurmetKlubu, kdyby se tady někdo zase čílil nad výsledky). Majitelé reagovat nestíhají, i když jsme vypadali dost podezřele. Je potřeba foťák rychle vytáhnout, fotit a zase hezky rychle schovat. Mně to trvá jak psovi pastva, já než to zaostřím. Díky, focení mě baví ;)

  26. viki

    Julie: no ono je to tak, že i keď foťák rýchlo vytiahnem, snažím sa rýchlo odfotiť, tak si to ľudia alebo staff aj tak všimne :-) čo ma ani tak netrápi, skôr to, že sú tie fotky nekvalitné… asi si budem musieť zaobstarať lepšiu mašinu na špionáže :-) každopádne, díky za info :-)

  27. ChilliJulie

    viki, nijak to moc neřeším. Už se mi stalo, že se obsluha přišla zeptat – v Allegru. Doporučuju sednout si na zahrádku nebo k oknu, budete mít víc světla. Nebo si nastavte vyšší ISO. Já fotím na časovou automatiku. Co máte za foťák?

  28. viki

    Julie: prosím tykaj mi :-) práveže mne zase na tých fotkách záleží — som rada, keď je na nich jedlo šťavnaté a mňamavé :-) mam jednoduchý digitálny Olympus 700, 7,1 megapix…fotí celkom dobre, ale len pri dobrom svetle a dlhšom zaostrovaní… ale nápad so sedením pri okne je super, thnx za tip :-)

  29. ChilliJulie

    Viki, napíšu ti do mailu pár tipů, co já tady můžu radit, já jsem s fotkama furt na začátku :) )

  30. schnytlik

    Julie, tak na zacatku jo? hmmm, tak ja se taky hlasim o par tipu, vonavy fotky bych taky chtela umet… podelite se i se mnou?

  31. schnytlik

    k tematu: tech bajvoko dvacetosm vterin na extrakci jsem zkousela merit u naseho jury, ale pri ruznym nastaveni mlynku mi to vzdycky vychazi casove stejne, rozdil v chuti ale patrny je. nemate typ, kde se stala chybicka?

  32. ChilliJulie

    Jééé Schyntlíku to mě těší, díky, jenže moji kámoši co fotí tady mřou smíchy nad mejma komentama, jak tady radím :) )) Ale pár vychytávek jsem si našla, tak vám je oběma pošlu do mailu, spolu s jedním tipem na krásnej fotoseminář, kterej mimochodem mám tu čest pořádat ;) Klidně se další zájemci o info hlaste do mailu, jen pošlu kdy kde co a tak.

  33. viki

    Julie: super! danke! tešíííím! :-)

  34. ChilliJulie

    Ad nastavení: já nevím, jak se u Jury nastavuje mlýnek, ten co jsem testovala já, měl pouze asi tři polohy, takže tam moc prostor pro nastavení nebyl. To nastavení je fakt asi největší problém, aspoň pro mě. PO těch cca třiceti vteřinách by mělo v šálku být zhruba 30 ml a pěna by měla mít červenohnědé skvrny (odtud krásný výraz „tygrované espresso“ – jak to čteme u pana Cuketky nebo u kluků na blogu La Bohéme). Takže vlastě výsledek v šálku je souhrou více faktorů.
    PS: ale pokud je Jura „automat“ (což asi jo) skoro nic se s tím dělat nedá. To co tady dlouze rozebíráme se týká externího mlýnku a pákové espresso mašiny, jakou vidíte třeba v kavárně (i když samozřejmě malé espresso mašinky -domácí- jsou běžné).

  35. ChilliJulie

    Schnytlíku a ostatní kávomilci: Jarda mi to několikrát nabízel, pokud máte zájem vidět a ochutnat krásné espresso, napište mi sem nebo do mailu a pokusím se zařídit v kunratické pražírně degustační kávový večer. Zažila jsem to se čtenáři pana Cuketky a bylo to děsně prima, máme z toho krásné fotky, ale nestihli je publikovt, ale Qwerty ano, jsou zde: http://www.qwerty.cz/temp/la_boheme_cafe/
    Takže uvidíme, jestli se nás sejde třeba deset, nějak to v La Bohéme domluvím…Je to zdarma a není to propagace značky, jen a pouze dobré kávy, v tom josu kluci skvělí. POčkám, co vy na to…

  36. schnytlik

    zase jsem ho trochu poskadlila, ale porad se mi to nezda, sycak si mysli, ze normalni esspreso ma mit 60ml, da se nastavit i tech 30ml, ale to pak vytece jen 20ml a extrakce casove neodpovida, byt tygr tam je… :( tak nevim, presicko mam rada, ale deset mi jich pro dnesni odpoledne stacilo, zase zitra…

  37. ChilliJulie

    Schnytlíku, co je to za kávovar? Automat?

  38. schnytlik

    no jo automat, impressa s7, kafe je z nej dobry, rozhodne by s prehledem predcilo nektere uzasnosti z ceskych kavaren, ale porad to neni to pravy orechovy…

  39. ChilliJulie

    Tak to už je kousek! To je problém automatů, prostě jen mačkáte čudlíky a moc prostoru pro seřízení či nastavení zde není. Může být problém třeba s kávou, doporučuji nakupovat co nejčerstvější, ideálně právě upraženou, na tom hodně záleží
    PS: mimochodem, jak jste na tom s čerstvou kávou u vás?

  40. schnytlik

    priznam se, ze s cerstvou kavou jsme na tom dost blbe, zatim se mi nepodarilo najit nejakou specialku. vetsinou kupujeme cellini, 100% arrabica zatim vede, uz jsem premyslela, ze si objednam z la bohemy, ale nejsem si jista, ze by mi to poslali i k nam…

  41. Jarda Tucek

    schnytlik: a kdepak bydlite? u bratri na vychode?:) tam je to trosku horsi s postovnym, myslim cca 110 Kc za kg kavy … neni vsak problem poslat, vcera jsme byli v Bratislave na akci:)

  42. schnytlik

    Jarda Tucek: u ne-bratri na zapade :(

  43. ChilliJulie

    Schnytlík: Cellini vůbec neznám, zajímavý, ale mají ji u nás třeba tady: http://www.bottega.cz/italska-vina-a-delikatesy/34.html

  44. schnytlik

    http://www.cellinispa.it

  45. renata

    Julie: krásnej fotoseminář? – jsem zvědavá, o co se jedná? ;-)

  46. ChilliJulie

    renato, je to víkendový seminář v Brně s Evou da Silva Melo, mojí dávnou přítelkyní a velice kreativní osobou, která vystudovala fotku na UMPRUM. Eva vedla fotoworkshopy třeba v POrtugalsku a přijala moje pozvání k nám do atelieru. Jestli máš chuť o víc info – cena, termín apod, pošlu mailem. Právě to dáváme dohromady, myslím že to bude fakt bomba. Taky se zúčastním.

  47. schnytlik

    tez prosim o info….

  48. renata

    to by mě zajímalo… hodně.

  49. iscilitight

    Mě taky..Ale jsem naprostý začátečník s obyčejným foťákem…

  50. The.lox

    Dobrý den, vaše diskuze o kávě mě moc zaujala. Již deset let pracuji v caffe baru v Hradci Králové. Vaše hodnocení káv je opravdu zajímavé. Jen bych chtěl podotknout, že vždy záleží na personálu, jak se káva udělá. Mašiny na presso jsou dnes opravdu skvělé, ale záleží na obsluze. V našem městě jsem prošel mnoho kaváren a dobré presso nabízí velice málo podniků. Z vlastní zkušenosti vím, že obsluha se s kávou moc nezaobírá. Většina personálu je tam jen pro peníze. Opravdové přípravě se nevěnuje. A školení? Tohle slovo zná v našem městě opravdu jen hrstka podniků. Jak mi několikrát řekli obchodní zástupci kávy Tonino Lamborghini. V Praze dělají desetkrát víc kávy než vy, tak co byste chtěli! Tomu odpovídá i jejich přístup.

  51. schnytlik

    the.lox to je smutny, co zkusit vic zatlacit, poslat link na bourlive diskuze tady ci u cuketky aspol.? treba se nechaji obmekcit…

  52. Jarda Tucek

    vsechno je to o pristupu, vetsina lidi v CR, ktera dela v byznysu s kavou jsou obchodnici, kteri prodavaji cizi produkt … pokud budete kavu 10x degustovat nez ji koupite, 10x prazit nez najdete ten spravny sweet spot a nakonec nekolik dnu kombinovat do spravneho pomeru v espresso smesi, pak si date velky pozor, aby byla v zaveru spravne pripravovana … ale neni to vubec lehke uhlidat …

  53. ChilliJulie

    The.lox: Máte pravdu a to co píšete je zřejmě tvrdá realita, to je trochu smutné. Ale i na malém městě to jde, jak dokazuje kavárnička Petry Veselé v Jílovém u Prahy http://www.zlatykoralek.cz.

    Schnytlik: Podle mého názoru je to i o lidech, kteří si kávu objednají. POkud nám stačí „kýbl kávy“ nevalné kvality a ještě ho s úsměvem zaplatíme, nic moc se nezmění.

    Jarda Tuček: Čtu na vašem blogu nějakou brněnskou pozvánku na září? Napíšeš o co jde kdo může přijít?

  54. schnytlik

    Julie: je pravda, ze vetsine lidi je to jedno :( btw juraska jsme poradne posimrali a uz z nej tece esspresicko jedna basen :)

  55. Jarda Tucek

    Julie: neboj dam vedet:) pracujeme na tom i s tim Globem …

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře