Překvápkový dort

Nikdy jsem nebyla princezna. Mnohem víc než posedávání s panenkami mě braly kolobrndy staršího bráchy. Ale právě před čtyřmi lety se mi narodila svérázná holčička, která sice umí odpálkovat každého kdo se jí zamane, ale přesto miluje růžovou barvu a k narozeninám si přála kotě a bárbínku.

A mojí milou povinností bylo splnit všechna její dojemná přání (kotě ano, bárbínka ano).A upéct dort. Chtěla jsem kulatého „něco“ s malým překvapením uvnitř. A přesně to jsem objevila v krásné knize o čokoládě, trochu jsem recepturu poupravila a výsledek stál za to.

Budete potřebovat volné patro v mrazáku, letní ovoce a nastavovací kruh na dort. Tuhle úžasnou věc jsem jednou objevila ve stojanu Tchibo. Ale třeba máte kruhy o různých průměrech na poschoďové dorty. Pokud ani to ne, nenechte se odradit, budete mít dort stejnoměrně pruhovaný.

 

Ovocný krém – tmavě růžová část

  • 400 g ovoce – já jsem měla pytlík zmraženého černého rybízu, ideální jsou pikantní kyselé plody, které štípou za ušima 
  • 120 g cukru
  • 2 plátky želatiny
  • ušlehaná smetana

Ovoce svaříme s cukrem. Asi 10 minut. Necháme kastrůlek bez pokličky, aby se ovocná omáčka redukovala. Musíme směsí míchat, snadno by se mohla připálit. Zbavíme se peciček a stopek – přelijeme směs přes sítko. Dva želatinové plátky připravíme podle receptu na pytlíku. Zřejmě to bude: namočit, zahřát, rozpustit. Ušleháme hodně vychlazenou smetanu na pomalé obrátky. Vychladlou ovocnou směs , želatinu i šlehačku lehce smícháme a vlijeme do formy, kterou jsme utáhli do nejmenšího průměru. Vložíme do mrazáku a necháme důkladně zmrazit. Trvá to asi 3-5 hodin.   

 

Čokoládový dort – hnědá část

  • 10 dkg másla
  • 10 dkg čokolády
  • 10 dkg pískového cukru
  • 5 žloutků
  • 4 bílky
  • 8 dkg polohrubé mouky
  • lžička škrobové moučky
  • trochu vanilky nebo vanilkový cukr

Máslo s polovinou cukru (plus vanilka nebo vanilkáč) utřeme do pěny. Přidáme žloutky, měkkou čokoládu (pár vteřin v troubě a nechat vychladnout) a znovu třeme. Z bílků ušleháme sníh, do něj přidáme zbylý cukr, spojíme se žloutkovým krémem a opatrně zamícháme prosátou mouku se škrobem. Pečeme asi 45 – 60 minut ve středně vyhřáté troubě. Dortovou formu si o kousek roztáhneme, tak aby průměr kruhu byl o cca 2 cm větší než u ovocného krému.

 

Malý tip, aby bylo upečené těsto opravdu rovné a nevyboulené uprostřed: Po upečení dort ještě horký obrátíme, můžeme lehce zatížit dřevěným prkýnkem.

Smetanový krém – světlá část

  • 50 g cukru
  • 4 žloutky
  • 60 ml mléka se špetkou soli
  • 3 plátky želatiny
  • smetana na šlehání

Utřeme cukr se žloutky. Svaříme mléko se solí, rozpustíme si želatinu podle návodu a přidáme do mléka. Přilijeme našlehané žloutky a krém zahříváme. Neměl by se vařit, jak se začne z krému lehce kouřit, máme hotovo. Do vychladlého krému zamícháme ušlehanou smetanu.

 

A teď přijde skládání. Krémy jsou docela tekuté, je potřeba si pomoci folií a všechno utěsnit. Úplně vespod je vychladlý čokoládový korpus, natřeme jej lehce smetanovým krémem, aby další vrstva hezky přilnula. Další patro je zmražený ovocný krém. Nyní rozšíříme kovový dortový kruh o další jeden až dva centimetry a položíme jej kolem budoucího zákusku. Smetanovým krémem zalijeme okraje i povrch, tím se nám vytvoří krásné vrstvy a schodečky, jak je vidět na fotkách. Celý dort vsuneme do mrazáku a necháme dvě až tři hodiny mrazit. Povrch můžete posypat hoblinkami bílé nebo tmavé čokolády.   

 

PS: Jestli nemáte doma holčičku, které byste podobnou srandu připravili, je tenhle dezert alespoň dobrý důvod k úklidu mrazáku. Mně se podařilo obojí…

Krásné narozeniny moje milá!

26 komentářů: „Překvápkový dort

  1. Teda Julie, tohle asi nikdy dělat nebudu, ale smekám… takhle si hrát, to chce nervy. Tleskám

  2. A to já bych si zase hrála, ale celý zmrzlinový dort ve 2 nesníme a místo v mrazáku (jako vždy zase) nemám

  3. to ja bych si taky hrala, ale misto rybizu bych musela pouzit uzeny, misto kremu sadlo atd., aby se mily nad tim jen neosklibl a ja to nemusela zfutrovat sama…

  4. no to je krása! moc pěkné! asi taky nikdy nevyzkoouším… leda že by se mi někdy narodila malá princeznička 🙂

  5. To je krásné!!!!
    Sice nemám doma žádnou princezničku, ale jen co se u nás budou slavit nějaké narozeniny, musím to zkusit také. I když nefffím, nefffím, jestli se mi to takhle krásně povede! Černý rybíz je geniální, nemám mražený, ten co jsem dostala byl už v takovém stavu, že šel na kompot ve vlastní šťávě. Ale proč ne.
    Díky, díky a malé princezničce vše nej!!!
    Coby lev jí gratuluji obzvláště. :-)))

  6. Julie,jsi fakt hračička.Ještě že mám doma 3 mužský a ti růžovou nemusí.S tímhle tím dortíkem se mi nechce piplat.Takže přeji tvojí holčičce vše nej a ať si užije koťátko i barbínku.Jsi správná mamka.Dítě chce zvíře,tak ho má.Já si zvíře pořídila až jako dospělec.Naši mi ho nikdy nedovolili.Takže je teď u Vás pejsek a kočička?

  7. Tak se mi vás podařilo některé hezky odradit :))) Ten dort je skvělej v kombinaci chutí, to jsem úplně vynechala v textu – fialová je ostrá, ovocná, čokoládový dort tomu dodává trochu texturu a ten smetanovej krém je sám o sobě nuda nud, ale když se vám to podaří nabrat na lžičku všechno naráz, nemá to chybu. Jen jsem trochu hala bala rozmíchala ten poslední krém a byly tam v jednom místě takové bílo-žluté šmouhance. No ale zase jak říká můj muž: „Ta ruka na tom musí být vidět.“
    Pivli, díky za přání, vyřídím 🙂 Už to slyším: „A která teta? A ona mě zná? A přijde?“ Budeš muset asi teda někdy přijít, přejeme také všechno nej! :)))

  8. Petro, díky!
    Já kdybych nepekla růžový dorty, tak bych určitě zachraňovala slony v Africe. Koťátko skoro neprošlo přes Přednostu stanice, no ale nakonec jel SÁM do útulku a je napsanej jako MAJITEL zachráněného kotěte. Takže malá je v sedmým nebi.

  9. ChilliJulie:
    díky za přání i pozvání.
    Princezničce vyřiď, že ji neznám, ale znám maminku a ta je správňácká. Takže není co řešit.
    Story s koťátkem je krásná a tak typická!!!
    Už má kotě jméno? :-)))

  10. To není dort, to je umělecké dílo! 🙂 Živé koťátko je tou chybějící třešničkou na dortu. Úplně vidím tu radost v očích tvé malé princezny. Přeji ti, aby se kotě zařadilo do vaší lidské smečky velmi způsobně a dodržovalo všechna pravidla slušného chování. Náš psí nalezenec zatím všechno obrací vzhůru nohama a nějaká etiketa a soucit s páníčkem je mu asi tak metr za vlastním ocasem 🙂

  11. Moc pěkný dortík, vyhrála sis – určitě to musí být veliká dobrota. A malé princezně prosím vyřiď přání od jedné tety z druhého konce Brna, je v tom nejlepším věku. Jojo, kdyby se to tak chtělo vrátit – ta moje je přesně o 10 let starší.

  12. Julie: Ještě dotaz… máte vyzkoušeno, jak dlouho vydrží dort v původním skupenství? Řekl bych, že má velkou tendenci se rozpustit a zmizet… i když řekl bych, že neměl moc šanci, vypadá vážně skvěle.

  13. Pivli: Kotě bylo Eliška, ted je Lízinka :)) POzvánka platí!

    OK: Tak díky, ještě kousek v mrazáku máme!

    DolceVita: Kotě ovládlo celou naši dvoupatrovou domácnost, je to suverénka 😉 Díky!

    aida: Děkuju a vyřídím!

    Kanibal: Jo přesně tak, má tendenci hned povolit to, co ztuhlo v mrazáku…Je to vlastně dvoupatrová zmrzlina, takže teče jako nanuk. Trochu by tomu měla pomoct ta želatina, ale já jsem jí tam nedala tolik a tak se muselo dortem ostupovat celkem rychle, návrat do mrazáku trochu vrací konzistenci zpět :)) Pustíte se do toho? To byste mě potěšil!

  14. Julie: Při prvním přečtení jsem si hned říkal, že nikdy, ale teď… 🙂 Přítelkyně má dnes narozeniny, ale oslavíme to až po víkendu, tak to možná není tak špatný nápad. Jen mi bude muset mamča půjčit formu. Kdyžtak dám vědět, už jsem dlouho nepekl. Snad to nedopadne jak to cappuccino…

  15. Julie: Ještě z jiné mísy… Váš web nemá faviconu… to je ten malý obrázek co se ukazuje v prohlížeči u adresy a na záložce webu. Není to škoda?

  16. Kanibale, kdyby nic, zkuste jen ten ovocný střed, to bude dobrota i tak :))

    Faviconu? Já vůbec nevím, jak se to dělá…Ale vy myslím do grafiky vidíte, že? Všimla jsem si na fóru u Cukinka, to byste mi mohl poradit jak na to? A všechno nej vaší přítelkyni k narozeninám 😉

  17. Julie: Vyřídím, ikonku vytvořím a pošlu. Musí se umístit na server do hlavního adresáře. Pak už se načítá automaticky.

  18. Jéé ÉÉÉliška!!!!
    To je hezké! Lízinka.
    Co jí říká pséko?
    Za pozvání děkuji, dříve jsem do Brna jezdila často. v průběhu dvou let.
    I jsem tam třeba byla 14 dní v kuse, v doškolováku. Vždycky jsem si to moc užila, protože oproti atestaci, kterou jsem dělala v Praze a chodila při ní do práce (přednášky a pak na noční + služby o víkendu), jsem tohle pojala jako takovou dovolenou. Takže výlety, koncerty, divadla, galerie, vernisáže, restaurace a k tomu trocha toho studia. Bylo to super. 😉

  19. Chtěla bych se zeptat, jak používáš ten „nastavovací kruh na dort“. Před časem jsem si ho rovněž koupila od Tchiba, byla jsem z něho nadšená, ale kdykoliv jsem v něm pekla nějaký dort s řidším těstem, tak mi část těsta protekla při začátku pečení spodem (jak nemá žádné dno – tak je to na plechu položený kruh) a tak už ho nerada používám. Zkoušela jsem ten kruh zatížit, ale nevymyslela jsem pořádně čím. Můžu se zeptat, jak toto řešíš? Nebo je v tom nějaký superfígl?
    Jinak dort vypadá opravdu úchvatně!

  20. Bregenz: Jo přesně vím o čem mluvíš, žádný superfígl v tom není a těsto opravdu spodem vytéká. Ale já si s tím většinou tu práci dám a obalím to neprůstřelně pečícím papírem. S různě úspěšnými účinky :))
    Tohle http://manek.bloguje.cz/620248-nemozna-paj-slana-verze.php se v tom opravdu dělat nedá a páj peču v pánvi. Ježiš ale ten je strašně dobrej! Doporučuju!

  21. Moc Ti děkuji za odpověď, ale moc jsi mě nepotěšila 🙂 Tak holt budu taky obalovat (ovážeš pak provázkem nebo jak, nějak mi to nemyslí:-)…?)
    A díky moc za odkaz na recept, už ho mám zkopírovaný a co nejdříve ho vyzkouším.

  22. No dělá se to blbě, ale přikolíčkuju to nahoře dřevěnýma kolíčkama. Takže spíš je z toho takovej obrněnej transportér 😉

  23. Ještě jednou díky za radu 🙂 Před týdnem jsem opět neodolala a koupila zase u Tchiba formu na pečení koláče brownie, kterou hodlám používat na poloviční dávky koláčů atd. na plech. Má to takové navíc dno kvůli lepšímu vyndavání, ale to se položí na takovou oválnou díru na dně formy…Tak se těším, jak to zase bude vychytané :-)))

Napsat komentář