Restaurace Allegro, hotel Four Seasons

16.05.08

Chilli Menu: Restaurace

Před časem proběhla napříč všemi mediálními kanály malá Michelin-hysterie. Andrea Accordi a restaurace Allegro hotelu Four Seasons ulovili pro Prahu legendární michelinskou hvězdičku.

Z tisku i televize víme, že Accordi je Ital, má ženu Thajku a nakupuje na českých biofarmách. Ale byli jste se v Allegru najíst? Já jo.  

Pracovně. Psala jsem o tom malou reportáž do byznys magazínu BIZ, kterou si můžete přečíst na webových stránkách časopisu. A když si prohlížím svůj archiv fotek, zjišťuji, že se jich plno do tisku nevešlo.

Pojďte se mnou do Allegra! Nebude to recenze, jen nahlédneme…Portýrovi přes rameno řekneme, že parkování v centru Prahy je jedna velká hrůza, a že naše Maserati najde za dvěma rohy. Jdeme na to?

Tříchodové menu za 1290 Kč

Malá amouse bouche jako testík Accordiho kuchyně na úvod. Sousto skvělého sýra, jehož název jsem zapomněla, blanšírovaná a jemně ochucená jarní mrkev. V pozadí je úchvatný teplý slaný koláček, dvakrát do pusy a už nás má Accordi na uzdě…   

Předkrm

V popředí není věneček "český klasik", ale italský chléb "zeppola". V tuku osmažený, jemně osolený, konzistence vánku. Vlevo se ukrývá slaďounká hruška s ořechy a lehce pikantní sýr pecorino, v pozadí průsvitné plátky jemné šunky "senese" z Toskánska. Delikátní koření a čerstvé bylinky. Co není vidět je košík horkého a křupavého italského pečiva – celozrnné chlebíky, dlouhé a teplé sýrové tyčinky, voňavé minirohlíky. Není co dodat, snad jen, že k tomu hrál Vivaldi… 

Dáreček

Udělejte to jako já a zajděte si do Allegra sami. Budete dostávat z kuchyně chutné dárečky, abyste se u stolu nenudili. Třeba jako tenhle. Na fotce to moc exklizivně nevypadá, ale na tom talíři přede mnou ležely těstoviny z říše snů. Domácí Garganelli s langustinami (to jsou ty šedé kostičky) a artyčoky s krémovým hráškem a uzenou ricottou. Zelená hrášková pěna se spojila s jemnou omáčkou v jeden harmonický celek. Myslím, že přežijeme, že dárky zde jsou nezabalené… 

Allegro a jeho lidé

V téhle restauraci vědí, jak pečovat o své hosty. Dělají to na každém kroku, osobně, profesionálně a ve všech světových jazycích. Andrea Accordi v rozhovoru u vedlejšího stolu. V tomto případě zřejmě Maserati parkovalo přímo před hotelem ;)    

Kachna se zelím a knedlíkem 

V Allegru se vaří i česká kuchyně. Ovšem nečekejte tučného opeřence s kmínem, majdou a šesti knedlíky. Ta křídla jsou báječně křupavý sušený pomeranč, zapíchnutý v kachním prsu, vlevo restovaná foie gras a mimo zaostření jsou trojúhelníčky z jemně propečeného masa kuřecích stehýnek. Ale! Pod nimi je malý noček a ten byl teda "tuhej". 

Sladký dáreček

Opět útěcha pro osamělé hosty. Smetanový koráb z čerstvých jahod, karamelová plachta, redukované jahodové vlny a mátové torpédo. Co není vidět je flotila z ananasového salátu a mango pěna, ze které by měl Botticelli vážně radost.

Dezert

Nesnáším buchtičky s krémem. Ale proč jsem na to zapomněla tady? "Noto" koláč v popředí jako teplá mandlová buchtička, rumový sabayon s bílou čokoládou a rozčapčená vanilková zmrzlina s voňavými malinami (jak můžou vonět v dubnu?). Celé to škrtá nikoli špejle, ale oplatek posypaný kakaem. Takhle na ně, na buchtičky jedny…   

Petit fours

Dobrůtky na závěr. Všechny mi číšník podrobně popsal a zase jsem to úspěšně zapomněla. Ale ty oranžové helmičky vlevo jsou z meruněk a na nich jsou plátky zlata. Hezké. Jo a ta mistička je skleněný fusing – speciální sklo na formu a zapéct v peci, ale to už bych se zapovídala…Jdeme na kafe!

Káva za 150 korun

A tohle se mi do textu v BIZu už bohužel nevešlo. Odstavec s kávou. Objednala jsem si své oblíbené macchiato. Takže bych ráda měla v hrníčku espresso se lžící mléčné pěny. Ajaj, ten šálek byl ve skutečnosti větší než se zdá a ta pěna rozhodně nenadchla. Aspirant na nějaké pěkné umístění v Espresso maratonu.   

A to je vše 

Ani to nebolelo, ne? Naše Maserati nikoho nezajímalo a nakonec z toho byl docela prima oběd. Zkuste to také, klidně můžete pokusně nechat uprostřed restaurace upadnout svou jízdenku z metra jako já…

Magazín BIZ

Komentáře: 26 “Restaurace Allegro, hotel Four Seasons”

  1. marqeta

    božínku, tolik jídal! jak dlouho ti to Julie trvalo, než jsi to spořádala? a kolik tě to stálo prosím?
    Všechno vypadá nádherně, a chodit do restaurace samotná, to chce odvahu – a ta byla zjevně odměněna :)

  2. ChilliJulie

    marqeta: :) )) Ono to jen jako „tolik“ jídla vypadá, ty fotky trochu zkreslují. Podívej se třeba na těstoviny, je to prostě degustační porce, jahodová zmrzlina totéž, byla to opravdu jahodová chuťovčička…Takže spíš šlo o spoustu různých chutí. Tenhle oběd stál asi 1600 Kč, jídlo, matonky, káva a trval asi dvě hodiny. A odvahu? Tu já mám :) ))

  3. tessa

    káva vypadá děsně ale hrníček se mi líbí..:)

  4. ChilliJulie

    Tessa: Káva byla opravdu slabá, v italské restauraci a za tu cenu si troufám tvrdit, že si dovolili hodně. Chuťově byla „přepálená“ a ta pěna a množství hovoří samo o sobě. Ten hrníček ale hezkej je, i když tenkostěnnej…

  5. tessa

    jop, za zážitky jsem ochotná utratit hodně peněz ale 150 Kč za kávu bych zařadila do kategorie los absurdos…

  6. Dívkožena z Jeseníku

    Trošku mě mrzí ta cenzura:)

  7. ChilliJulie

    Dívkožena: Co máte na mysli?

  8. Tyna

    Tak já na tom budu asi stejně – nemám kolem sebe žádného vhodného parťáka pro takový zážitek – obávám se, že má drahá polovička by mne pak přemlouvala „zajít ještě na hambáče“ :-( :-( ach jo…platí tady taky to pravidlo, že opaky se přitahují? :-)

  9. Kanibal

    Graluluji Julie, jako vždy krásné fotky. Moc mě Allegro láká, asi se obětuji :) Jak probíhá takové focení? Nestáváte se středem pozornosti? :) Nemám vzít foťák, abych dostal dárečky?

  10. Kanibal

    Tyna: Myslím, že to platí, moje přítelkyně by jistě v menu hledala smažák :-O

  11. ChilliJulie

    Tyno, v tom vám neporadím, můj partner neodpovídá žádným běžným stadardům a hambáče v tomto případě nevyžaduje a vidíte, že mě ani běžně nedoprovází:))) Ale myslím, že pravidlo opaků, které se přitahují, funguje všude bez rozdílu ;)

    Kanibale, díky za pochvalu, s fotkama to byl kříž a pořád se s tím peru. Foťák samozřejmě vzbuzuje pozornost, v Allegru jsem dokonce měla drobné vyjasnění s obsluhou, přišli se prostě zeptat proč fotím. Ale drobné kulinářské pozornosti nejsou pro novináře ani blogery, klidně to vyzkoušejte ;)

  12. Jarda T.

    ze by „spionaz“ Julie?:) na to nezapomenu…

  13. ChilliJulie

    Jarda T.: ani já ne, ještě mám u nich lžičku ;)

  14. Kanibal

    No když tak o tom přemýšlím, je to vážně ostuda, zakončit – dle popisu – pozoruhodné menu nepříliš povedenou kávou. Myslím, že v Allegru měli šanci pořídit kvalitní stroj, personál bude jistě školen a o kvalitě surovin bych také nepochyboval… tak kde nastala chyba? Až tam dorazím… mám si dát čaj?

  15. ChilliJulie

    Kanibal: V tomto případě je to jasné už na první pohled. Macchiato je espresso s trochou mléčné pěny, čili 30 ml kávy se lžící pevné pěny (podívejte se na úvodní fotku k článku Ham Prague, tak by měla vypadat správná konzistence mléka, bez velkých bublin). V Allegru jsem dostala rozhodně větší množství kávy (než 30 ml) s pěnou v kvalitě nádražního kiosku. Voda ke kávě předepsaná není, ale doporučená ano a v Čechách má rozhodně tradici a považuje se za dobrý zvyk. A v prostředí exkluzivní hotelové restaurace top třídy považuji servis na tácku, a s vodou za samozřejmost. To co vidíte na fotografii stálo 150 korun! A chuť kávy byla velice výrazná, jakoby přepálená, příčinu by nám mohl vysvětlit Jarda z pražírny La Bohéme Café.
    A v čem je problém v Allegru? Po pravdě nevím, ale troufám si tvrdit, že podobně nižší kvalitu kávy dostanete v polovině restaurací u nás (jak dopadly kavárny se můžete dočíst v článcích o espresso maratonu).

  16. Kanibal

    Julie: četl jsem, skvělá reportáž. „Přepálené“ espresso je bohužel příliš obvyklou událostí, když stojí 25 korun, člověk to polkne, ale za 150 už by mě to trošku vytočilo. Tak hlavně že nehrálo rádio nahlas a obsluha byla kvalitní, prostředí a obsluha dělají polovinu úspěchu.
    Jinak Michelin upozornil vedlejším oceněním na tři další pražské restaurace, mezi nimi Le Terroir, na který jsem slyšel už dříve dobré reference. To je další adept na návštěvu…

  17. tessa

    Kanibal a Týna,kdyby s Vámí nechtěli polovičky jít, já půjdu..:)

  18. wenda

    Jak jsem kdysi psal k nějakému článku pana Cuketky, nejlepší kafe je s rumem! Po pátém vám bude jedno, jestli je ta pěna taková, nebo maková :-) )

  19. Kanibal

    Maková pěna zní dobře :-D To by se ital divil…

  20. J.P.Morgan

    Allegro a Flambée jsou podle mě dva nejlepší restauranty v ČR. Co se ceny týče, tak naprosto odpovídá kvalitě pokrmů i nápojů. (Já kávu nepiju ,ale džus z čerstvých pomerančů, který jsem tam měl, byl jeden z nejlepších, jaké jsem kdy pil)

  21. Míra

    Zdravím vás všechny jen chci upozornit že jsem dělal na Allegru 3 roky kávu jsem pil denně několikrát a je perfektní! kvalitní stroje tam rozhodně maj!Čaj si klidně dejte taky maj ho supr.Jo a toho hambáče si můžete dát i tam…Míra

  22. Hóňa

    Jo rufus !! kafe maj dobrý ale pastu máme ještě lepší ¨:-)

  23. Taffey

    Míro, to, že tam mají kvalitní mašinku na kávu ještě fakt neznamená, že servírovaná káva bude předpisová. Záleží zásadně na obsluze a na čerstvosti materiálu. NAvíc ani nevíme, jakou značku tam dělají. To mnohdy napoví. Jak tak koukám na tu fotku, tak se mi dělá nevolno. Ty obrovské bubliny na mléčné pěně, to je opravdu síla.Jinak pro autorku článku – co to je macchiato? Takový nápoj neexistuje. Buď jde o cafe macchiato anebo o latté macchiato. Žádné macchiato. kdyby mi doma vytekla taková káva z mé mašinky, vylil bych ji. Je to ostuda podniku, že takový patok vůbec podá. No a k ceně oběda? U nás se tomu říká hezky česky snobárna. To, že je ke mě personál přívětivý, považuji za naprosto normální. No a u toho Vivaldiho by mi fakt nechutnalo.

  24. Lukáš

    Dobrý den,

    našel jsem, že v Allegru dělají kávu copi luwak.. Chci poznat jak chutná, vzhledem k tomu, že stojí malý šálek 590.- a píšete že kávu přepalují, rád bych požádal o radu.. děkuji.. Pokud možno na mail odpověď L.

  25. dajmona

    No, tak je to takový pel mel ochutnávek. Do restaurace se jdu hlavně najíst, jsme ráda když jsou porce přiměřené ceně, jídlo chutné a hezky naaranžované. Česká kuchyně, kde je kachna zdobená sušenými pomeranči, to myslím není česká kuchyně. Proto bych řekla 1 600 Kč je cena přemrštěná, to nezachrání ani nákup na biofarmě. Protože moje babička říká, kde je dostatek může být kuchařkou i kočka …. takže, dobře hvězdička, ale jinak bych řekla nic moc.

  26. Milan

    No komentovat kuchyni restaurace s MIchelinskou hvězdou po jedné návštěvě si troufnu 3 typy lidí.

    1. Naprostí ignoranti
    2. Nafoukání snobové
    3. Novináři

    Takže prosím pěkně je to jako u Vaší práce z jednoho článku neřeknu jaký jste novinář, krom toho že odvážný po jedné návštěvě hodnotit nejlepší restauraci v zemi.

    Zamyslete se, ale nad tím jest-li není trošku přehnané hodnotit něco co vůbec neznáte. Je to jiný svět, jiný styl života a jiný pohled na něj, než na jaký jste evidentně zvyklá.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře