„Sbalím kafe, dvacet kilo ledu a peřiny. A jedu“

15.05.11

Chilli Menu: Kavárna, Zajímavá osobnost

Nastarovat, do uší dobrou muziku a jet. Fakt mu to závidím.

tung1.jpg

Kávu už vařil v jeskyni i na filmovém festivalu. Včera sedl za volant a rozložil svůj pojízdný bar v brněnském Technickém muzeu na Muzejní noci. Ondřej „Čestmír“ Pilát provozuje v centru Brna malou půvabnou kavárnu Tungsram. Před více než rokem koupil starý Ford 130 tranzit, přebudoval jej a kávu teď podává kamarádům i hostům na kulturních akcích.
„Propojení kamenné kavárny a té pojízdné je super, jsem spokojený,“ culí se a otevírá na parkovišti truhlářské dílny boční dveře červeného tranzitu, který dřív sloužil hasičům. Dovnitř se vejdou stoly, postel, kávovar i dvě lednice. „Nábytek je jako lego. Navrhl jsem si ho sám. Je vyroben z lehké překližky a hliníku, takže nevezu zátěž,“ vysvětluje kavárník při sestavování barového pultu.

tung2.jpg
„Vozím si kávu, mléko, zákusky i dvacet kilo ledu,“ popisuje chod kavárny na kolech. Když ji asi po hodině seskládá, sedíme pohodlně, pod stromem, na dřevěných židlích a nemáme pocit žádného provizoria. Poprvé svou kávu na kolech přivezl na letní seminář fotografů v Beskydech. „Hospodská jim nechtěla přivézt lepší pití, tak jsem přijel já,“ vypráví o první cestě za zákazníky. Vaření espress a cappuccin se ale zkomplikovalo, když mu majitelka hospody odpojila elektřinu. „Dneska už je mi to jedno, mám kávovar přestavěný na plyn,“ říká a v klidu popíjí kávu z červeného hrnku.
Nedostudovanému inženýrovi učaroval voňavý svět brněnských kaváren už před lety. Svůj první podnik s názvem Beng otevřel v Muzeu romské kultury na Bratislavské v Brně. Druhou kavárnu, Tungsram, provozuje na Kapucínském náměstí. A té pořídil pojízdného bratříčka. Kromě kávy má rád i stará auta. Když mu před časem někdo z garáže ukradl hadraplán, s koupí červeného tranzitu neváhal.

tung3.jpg

„Mám to rád. Z jedné akce jsem se vloni sbalil, zajel si do Polska a toulal se pár dní v Krakowě,“ vypráví a ukazuje na místo za sedadlem řidiče, kam pověsí závěsy ze sametu a organzy. „Je to takový můj nomádský pokojíček,“ pochvaluje si. Je i fanouškem 16mm filmů a plánuje, že letos bude z tranzitu i promítat, takže kavárnu propojí s kinematografem. Kalendář na letošní sezonu už má plný. „Na festivalech a akcích bývá špatné víno i káva. Nemají žádné pořádné kořalky, to já všechno mám,“ vysvětluje zájem Pilát. Nedávno přijel do obce na jižní Moravě, lidé ochutnávali profesionálně připravenou kávu poprvé a byli překvapení. Doma si vaří rozpustnou nebo turka a do dobré kavárny to mají daleko. Jeho podnik určitě budí pozornost, líbivá hračka to ale není. Je to obytňák na víkend i práce na místech, na která by jel i za zábavou. „Vyjede všechno a žere akorát,“ kýve pochvalně směrem k červenému autu.

Komentáře: 5 “„Sbalím kafe, dvacet kilo ledu a peřiny. A jedu“”

  1. odOKa

    Fordever!

  2. ChilliJulie

    jo :) )

  3. AdaMM

    Čestmír je frajer a třeba loni na Besedě u bigbítu – to byla ranní záchrana :)

  4. ChilliJulie

    Čestmír je moje inspirace :) ) Chci bejt taky nomád a pařit v autě ;)

  5. vilemima

    Teda to se mi líbí moc!
    A takových baronomádů by se jistě uplatnilo plno…

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře