Sobotní plán

02.06.11

Chilli Menu: Minutky

Mám v plánu zjistit, jak chutná pravé krkonošské kyselo. Doufám, že od personálu na Děčínské boudě vyprosím recept. Já to fakt neumím, ani nevím, že by se kvásek dal někde v Brně koupit. Párkrát jsem ho ale založila doma. Pláštěnka, nabitej foťák a mapa už je nabalená.

Komentář: 1 “Sobotní plán”

  1. eva

    Pravé krkonošské kyselo:
    Kvásek – dá se koupit v Podkrkonoší buď v tekuté formě/půllitrový kelímek cca 10,-Kč/, nebo jako těsto, které se musí rozmíchat ve vodě a nechat zakvasit, nebo v prášku v pytlíku. Snad se dá taky vyrobit z kůrek z chleba z kvasnic namočených ve vodě / jde o kvasinky/.
    Sušené houby se namočí, pak překrájí a vaří do měkka ve vodě se solí a kmínem. Mohou být i čerstvé.
    Poté se do vody s houbami opatrně zavaří kvas / přes cedník, aby nevznikly žmolky/ a krátce povaří.
    Tím je vlastně kyselo hotové. Tak se jedlo dříve na horách.
    Dnes do něj ještě můžeme přidat oříšek másla, vejce na cibulce, nebo někdo přidává smetanu-to podle chuti.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře