Tři citronky

Ujíždím na citronech. Ani ne tak, že bych si doma prozpěvovala starou odrhovačku období pionýrských táborových ohňů, ale prostě se mi tihle žluťásci moc líbí v kuchyni. V čaji i jen tak vizuálně jako zátiší. A nebo v kombinaci s masem. A to je teda maso.  

 

Jediné, co by mě na citronech mohlo trápit je chemické ošetření kůry. Ale chemické vzorce, které neodrbu kartáčkem a neodplavím vodou nijak výrazně neřeším. Pěstovat si svoje vlastní asi nikdy nebudu a citrony v bio kvalitě momentálně nemám v docházkové vzdálenosti.

Citronům a jejich šťávě to v kuchyni na jaře sluší o trochu více než v zimě a tak vzhůru na to, kotletky na grilování s sebou. Nasedněte na citronek, ujíždíme…

 
 

První recept: Kuře s citronem

Pečeme kuře podle svých obvyklých zvyklostí. Omýt, posolit, zvolna péct. Ale tentokrát vložíme do břišní kuřecí dutiny jeden celý, neoloupaný citron. Částečně jej předem nařízneme a do zářezu můžeme vložit snítku čerstvého tymiánu. Do kuřete by se citron dal vložit i ovoněný zapíchaným hřebíčkem, nebo spolu s celým jablkem, hruškou, medem…

Druhý recept: Jehněčí špízy nejen na fotce

Jehněčí a citron. Úžasná kombinace a recept na zdejších fotkách. Nakrájené citronové měsíčky jsem napichovala střídavě s masem na jehlu. Přidala sůl, pepř a trochu bylinek a zapekla v troubě. Vypečená šťáva se mi zdála trochu kyselá, na konci jsem proto přidala trochu medu a zapékala rovnou s bramborami a kouskem slaniny. Jehněčímu stačilo 40 minut v troubě.

Třetí recept: Citronová marináda

Kde máte ty kotletky? Naložíme je do citronové marinády. Na půl kila vepřového, jehněčího nebo rybího masa použijeme šťávu ze dvou malých citronů, přidáme tři stroužky česneku, 1 dcl rostlinného oleje, sůl, pepř, svazek nakrájené zelené petrželky. Maso necháme naloženo minimálně dvě hodiny a opečeme na grilu.

 

 

Opravuji první odstavec, celou dobu si tu odrhovačku zpívám: V jedné mořské dálině…ztroskotal parník v hlubině…rýbaroba rýbaroba rýbaroba ču ču…budete mě proklínat až do večera…

13 komentářů: „Tři citronky

  1. johoho, johoho…:)))moje nejmilejší funky punky kombinace jest citron, zázvor, med a meruňky a hned potom citrónový dort…hmmm

  2. tessa: tak to já zase potřebuju recept na citronový dort, máš?

  3. recept na citronový dort je k mání u Flo v kuchařce. Ještě jsem ho nedělala, ten do kterého jsem zamilovaná jsem kdysi ochutnala v jedné vesnici ve Francii a od té doby na něj pořád myslím- jenže tenkrát jsem byla pyšná takže jsem klidně odešla bez receptu…:)

  4. Korpus: 100g polohrubé mouky,150g cukru, 75g maizeny, 3 vejce a půl lžičky prášku do pečiva, krém- citrónový curd(recept na něj měla dřív Flo na starém webu) 125g másla a 2 lžíce moučkového cukru
    na citrónová sirup 100ml šťávy z citrónu a 3 maxi lžíce cukru moučka a na závěr sněhová poleva ze 3 bílků a 300g moučkového cukru…:) těsto se peče při 180 st. 25 minut, pak dvě hodinky odpočívá na lince, rozkrojí se , potře se sirupem, namaže krémem z másla a curdu, přiklopí a nakonec se odolíčkuje sněhovou činou:)do druhého dne jak tvrdé Y tuhne v lednici..

  5. Buďte v klidu, holky, žádný recept se prý nedá ochránit autorskými právy (jsem slyšela). A i kdyby 🙂 Až upečete, tak mi pošlete kousek, jo? 🙂

  6. Juli, a díky za ty citrónky, už plují i v mé hlavě, přestože se je marně snažím vytěsnit hudbou z mé oblíbené rozhlasové stanice!!! 😉

  7. moc hezke cteni a papani. Zaujal prvni obrazek.To je udelatko na citrony nebo…? Vypada moc hezky..kde to koupim prosim…?

  8. Florentyna: Ta píseň je děsivá, mně už to zní v uších od včerejška 😉

    karkulka: ano, je to takový šťourátko na citron, ale pouští to pecky do díla, tak mi přijde obyč odšťavňovač lepší, dá se to koupit na různých trzích…

  9. Samá ženská tuhlenc, to se mi líbí 😉 Mé oblíbené citronové kuře přebírá vše krásné na citronu… oproti obyčejnému pečenému je lehce exotické, rafinovanější a hlavně nejraději servíruji nečekaně a sleduji překvapené reakce… čim to ta potvora ex-opeřená voníííí?

  10. Šašlik od sLju naložený přes noc ve směsi citronové šťávy, majonézy a kořenící směsi od babky kořenářky z trhu v Zhitomiru je díky citrónu vskutku lahodný. Domluvíme se a předvedu!

Napsat komentář