V tempu Allegro

18.04.08

Chilli Menu: Psáno jinam

Zářivá michelinská hvězda dopadla do centra Prahy. Do Allegra, restaurace hotelu Four Seasons, na hrdou hruď šéfkuchaře Andrea Accordiho. Nenechávám si ujít příležitost ochutnat hvězdné menu.

alleg1.jpg

Jsem s grácií usazena ke stolečku s malebným výhledem, který se mi velmi lehce popisuje – romantické panorama malostranských střech, zelená kupole svatého Mikuláše a tmavá silueta Karlova mostu. Znáte ještě krásnější kýč? Ani jsem si při prvním nasávání atmosféry nevšimla, že hbitá obsluha mezitím nenápadně postavila pod moji tašku již legendární polstrované štokrlátko.
Hned od počátku se mi jako hostu dostává dokonalé péče členů početného týmu profesionální obsluhy. Jak bych vám ji přiblížila? Znáte ozdravující a příjemně šimravý dotek jemných rukou maséra na svých unavených zádech? V Allegru budete obsluhou s noblesou hýčkáni a rozmazlováni a vaše duše dostane nahřátý župánek a perličkovou lázeň jako samozřejmost navíc. Ve všech světových jazycích a s úsměvem.
Za podmanivých tónů loutny otevírám jídelní lístek a pečlivě studuji zdejší nabídku. Degustační menu v cenovém rozpětí od 2400 do 4400 Kč. Marinovaný tataráček, domácí italské těstoviny, pečený mořský ďas nebo české mléčné selátko, to vše doplněno tradičními italskými sýry. Vlastní výběr jakýchkoli dvou či tří chodů z jídelního lístku v ceně 990 Kč nebo 1290 Kč. Italské receptury, ingredience a pokrmy obsadily v této árii hlavní party. V nápojovém lístku najdete několik druhů piv, skleničku francouzského, italského, ale i moravského vína.
Při placení mě opět překvapuje osobní a příjemná věta: „Zde je váš účet paní … (řekne jméno)“. Platím bez zaváhání částku 1630 Kč, vychutnávám slaďounkou tečku z talířku s domácími petit fours a odcházím dokonale zmasírována.
Jestli hledáte pro nějakou zvláštní a romantickou příležitost výjimečný gastronomický koncert s hvězdným dirigentem, chcete nechat příjemně opečovávat sebe, partnerku či kolegu, toužíte nechat si nebesky hýčkat své chuťové pohárky, můžu vám restauraci Allegro jedině doporučit.

Interiér působí dojmem poctivého luxusního klubu, ve kterém si můžete představit poklidného gentlemana s doutníkem v ústech a skleničkou koňaku v ruce či noblesní dámu čtoucí svou pravidelnou ranní dávku Timesů. Sedím v nekuřácké části restaurace a můj pohled upoutává bohatá, světlem ozářená květinová výzdoba uprostřed prostoru. Sleduji záplavy žlutých orchidejí a nechávám se pomalu unášet zdejší náladou jako jemně zčeřenou hladinou nedaleké Vltavy.
Ze sedmi předkrmů si vybírám šunku cinta senese podávanou s chlebem zeppola, se salátem, fossa pecorino, hruškou a vlašskými ořechy. Toskánská šunka v podobě průsvitných jemných plátků, které se téměř rozplývají na jazyku ve společnosti ochucených lístků salátu a několika lehkých plátků ovčího sýra. Chléb zeppola, v prvotřídním tuku osmažený šneček, mi na jazyku lehce křupne, zanechávaje v mých chuťových pohárcích dokonalou a nezapomenutelnou stopu.
Po předkrmu přichází překvapivá pozornost šéfkuchaře. Nahřátý talíř s degustační porcí domácích těstovin. Garganelli s langustinami a artyčoky s krémovým mladým hráškem a uzenou ricottou. A já do kuchyně vzkazuji: „Ano, to, co mám na talíři zrovna nyní, je to pravé allegro!“ Pestré, veselé a nebezpečně chutné! Těstoviny jako od babičky z Itálie, rozverná hrášková pěna, pečená rajčátka a omáčka z říše snů.
Jako hlavní chod jsem zvolila zcela záměrně variaci na téma české kuchyně. Chtěla jsem prostě vyzkoušet, jestli „Ital zná ten zázrak“ a musím říct, že kachní prso a křupavé stehýnko, restovaná foie gras, cibulové pyré a červené zelí téměř splnily mé očekávání. Za dokonalými kousky masa a jemných jatýrek se však ukrývá malý knedlíček. Jeho konzistence připomíná spíš noček a je možná příliš al dente. Ale chuťově porci tučnějšího masa uspokojivě doplnil.
Mé nekonečné a zvídavé dotazy do kuchyně vyřizuje číšník s úsměvem a se zájmem.
Diskutujeme spolu, smějeme se, číšník jednoznačně přidává těžko popsatelné „něco navíc“ – osobní a sympatický přístup k hostovi. Pečlivě se mnou prochází nabídku osmi dezertů a doporučuje teplý Noto mandlový koláč se studeným rumovým sabayonem, malinami a zmrzlinou. Na stole přede mnou se ocitá dezert, který se jako naducaný barokní andílek vznáší ve sférách gastronomického nebe. Sametová omáčka s rumovým ocáskem, smetanově hutná zmrzlina, voňavé maliny, mandlový koláček. Tenhle dezert vyléčí váš rezervovaný postoj k buchtičkám s krémem. Uzdravující recept vám podepíše samotný Andrea Accordi.

Proč ten článek čtete až po roce a půl?

Přece mi to nebude pořád zavazet na ploše…Ode dneška (11. srpna) sem budu postupně vkládat a kopírovat texty a fotky, které mi spinkají v archivu a u kterých jsem usínala po celý rok 2008. Další rok zase v létě příštího roku, aby od tiskové podoby byl náležitý odstup. Moji milí šéfredaktoři budou mít radost ;)  Čili u Chilli se rodí nová kategorie „Psáno jinam“ a do svého archivu vpravo montuji novou polici. Čtečky to spolehlivě ohlásí…

Článek vyšel 18. 4. 2008 v byznys magazínu BIZ ve stáji Computer Press. ChilliJulie článek připravila exkluzivně včetně fotografií.  

Šéfredaktor: Martin Chlouba

Editorka: Líba Mohelská

I po roce a půl mám stále stejný dojem, i když z textu vypadl odstavec o nezvládnuté kávě.

Skvěle jsme se u posledních úprav článku nasmáli s panem Cuketkou. Martin Chlouba mi poslal náhled v PDF a článek pro časopis byl zalomen v nové rubrice s názvem BIZONKA V RESTAURACI. Uááááááá, pět minut jsme na obou koncích skypu jen chrochtali smíchy :) )) 

Další Allegro čtení: ChilliJulie ve FOUR SEASONS 

Krátce před návštěvou v Allegru (duben 2008) získala restaurace vůbec první hvězdu Michelin pro Českou republiku. O rok později (duben 2009) získali Allegráci další, spolu s tehdy již uzavřeným Maze.

Comments are closed.