Vláčný nedělní tvarohový koláč

08.06.08

Chilli Menu: Recepty nejen na neděli

Nevím čím to je, ale já mám nejvíc energie v neděli ráno.  Právě mi tu voní tahle tvarohová radost, tak se musím podělit.

Měla jsem v lednici asi tři kila domácího tvarohu z farmy, který jsem potřebovala nějak zpracovat. Kromě domácího sýra, o kterém ještě bude řeč, jsem hledala recept na nějaký koláč. Nedělní káva, pohoda, nuda a kalorická tvarohová bomba.

Listovala jsem svými kuchařkami a hledala postup bez prášku do pečiva a kynutí. A nezklamala moje oblíbená Čirina. V  její knize jsem našla recept na Tvarohový dort, který vypadal eňo ňuňo už v podobě písmenek.

Za hoďku musím letět do kavárny, kde mám domluvenou výuku latte artu (Cukeeno, už trénuješ?). Napíšu to rychle tak, abyste to stihli třeba k odpolednímu šálku nebo podvečernímu fotbalu. No dobře, tak to třeba zvládnete aspoň přečíst. Tak.

Jo a byli jste někdo u Čiriny v její pražské restauraci? Jak vám chutnalo? Já se tam chystám na výpravu!

Vláčný nedělní tvarohový koláč

Na jeden koláč velikosti normoš dortu:

Těsto:

Toho tvarohu jsem měla fakt "kýbl", tak jsem dnes hňácala těsto z dvojité dávky a celý koláč pekla v hlubokém pekáčku na maso. Vy můžete použít obvyklé množství surovin, tak jak píšu v seznamu.

Všechno ze seznamu se rukama zpracuje v jednu lepivou kouli. Dejte ji na půl hodiny do ledničky, přestane lepit a dá se rozválet.

Náplň:

V misce zamícháme všechny ingredience, nakonec přidáme opatrně našlehané bílky. Ty už do ochuceného tvarohu jen lehce vařečkou zapravíme. A je to!

Teď si rozdělte těsto na třetiny. Dvě třetiny rozválejte na placku a vložte do formy. Udělejte z toho takovou mističku. Na těsto naložte tvarohovou plnku a přiklopte vyválenou plackou ze zbylého dílu těsta.

Vršek potřete žloutkem, propíchejte vidličkou a pečte v mírně rozehřáté troubě asi hodinu. Já jsem nastavila svoji horkovzdušnou na cca 150 stupňů.

Koláč je výbornej! Fotku jsem stihla, než mi tenhle kousek snědli a ta jahůdka z balkonu už taky není. Pa, letím našlehávat mléko:)

 

Komentáře: 23 “Vláčný nedělní tvarohový koláč”

  1. primula

    Jo, jo, Čirina nikdy nezklame. Vzala bych si kousek od Tebe a tvaroh a přidala bych Ti jahody.

  2. rachad

    Hezkej sexy koláček…mňam!!

  3. Dv

    U Čiriny jsem před pár lety jedla. Můj dojem byl, že to bylo dobré, ale na druhou stranu že bych dodnes vzpomínala…Rozhodně je to taková normální hospoda – aspoň proti těm Maze Allegro a La Degustation..

  4. Pivli

    Obdivuji Tě, že máš nejvíc energie v neděli ráno!!!To jsem většinou úplně mrtvá. Nejčastěji peču v pátek večer – až do pozdní noci, vidina dvou volných dnů mi dává spoustu energie.
    Koláček vypadá báječně a určitě byl znamenitý. Vybavil se mi při pohledu na něj starý dobrý tvarožník. Na ten by padla ta 3 kila tvarohu úplně hladce. :-) )))
    BTW: jahody na balkoně také dozrávají. Chodím je popohánět očima, dnes už se holky stydlivě začervenaly.

  5. Dáša

    No vždyť to tady pořád píšu – na přesně takový koláč chodíme do cukrárny U mlsné kočky – říkají mu tvarožník, a ještě jej sypou lískovými ořechy. (www.umlsnekocky.cz)

  6. ChilliJulie

    primula: no původně jsem chtěla uhňácat legendární tvarohové knedlíky, ale nechtělo se mi s nima šoulat. Zase tolik energie jsem neměla :) )

    rachad: Nějakej Ti upeču a vezmu s sebou do Pohořelic, jo? Tak vidíš, vařit nakonec budu já :) ))

    Dv: Díky za zprávu, o její restauraci se moc nikde nemluví, a mě to láká.

  7. ChilliJulie

    Pivli: A to říkáš jen tak? Jak se dělá tvarožník? Já chci recept ;)

    Dáša: aha, Dáša taky mluví o tvarožníku…tak jsem ráda že ten můj vypadá podobně jako ve vyhlášené Mlsné kočce :) ) Hned kouknu na program v Lešné a zajedeme si do Zlína, díky!!!

  8. Ginevra

    Julčo vypadá to mňamozně :) Já nabízím borůvkovou Philadelphii s piškoteovým korpusem :o )

  9. Ginevra

    Trochu sem se zahleděla do b..budoucnosti a napsala jinou home page :D

  10. Pivli

    ChilliJulie:
    Takový ten klasický tvarožník, jeje, někde mám recepis…zkusím z hlavy -bajvočko:
    určitě kilčo tvarohu, cukr podle chuti, asi tak 15-20dkg, asi 15-20dkg másla nebo hery -rozpuštěné, 5 vajec (bílky zvlášť na sníh), vanilka – dávám přírodní esenci, trošku rumíčku tuzemáčku -kdo rád, krupičku nebo hrubou mouku (ale klidně i polohrubou) asi 5-6 lžic, jeden PRDOP.
    Vymíchat na těsto, opatrně přidat ušlehaný sníh, navrch se může dát lehce drobenky. Někdo přidává do těsta rozinky nebo ořechy…
    Je to orientační, dělám to od oka. :-) )))

  11. ChilliJulie

    Ginerva: Jo? A kde? Mám v mrazáku ještě zásoby loňských borůvek, který jsem si šetřila pro děti na zimu :) ))

    Pivli: Díky! Trochu mě vždycky odradí prdopeč, já nemám ráda jeho chuť. Nejde to bez něj? Když se šlehají bílky?

  12. Pivli

    Určitě by to šlo. Nebo zkusit ten bio z vinného kamene…
    Taky ho moc nemusím, ale občas ho použiju. Většinou dávám aspoň o půlku méně, než je v receptu. :-) )))

  13. Ginevra

    ChilliJulie Musím ještě trochu upravit, než to hodím na web :-) ))

  14. Helli

    Milá Chillijulie, ilustrační foto hotového produktu bylo natolik lákavé, že jsem neodolala a včera jsem koláč vyrobila. Celý proces zkrátím na zopakování toho, co zaznělo na závěr receptu: „Koláč je výbornej!“ Ten můj ale není tak fotogenický, neudělala se mu ta zajímavá mezera mezi vrchní plackou a stěnami mističky a taky náplň nevykazuje takovou pěknou poréznost. Ta moje je úplně hlaďounká. Nejspíš to bude tím, že použitý tvaroh byl klasický z obchodu.
    Ještě jednou díky za milou inspiraci a půvabnou fotku. Těším se na setkání na Sahaře s Rachadem! (Já jsem ta z Bylinkárny a sem píšu poprvé.)

  15. ChilliJulie

    Helli: Ahoooj! Taky už mám saharskou žízeň po zážitcích a ráda na bylinkárnu vzpomínám.
    A koláč: Já jsem ten tvaroh měla fakt docela suchej, jak jsem ho nechávala okapávat v utěrce, vidíš, to jsem si ani neuvědomila a díky za upřesnění:) a moc zdravím!

  16. Helli

    ChilliJulie: Vidíš, to okapání mě nenapadlo. Koláč byl ale jinak opravdu moc dobrý, mezi těstem a náplní nebyly žádné mezery a hmota nijak nekecla, zůstala hladce krémová, takže i na řezu vypadal koláč hezky. Ovšem ty Tvoje vzduchové bublinky mi připadají hezčí. :-)
    Bylinkárna byla bezva a na saharu se těším! Doufám jen, že počasí bude aspoň trochu příznivé a my nezmoknem.

  17. ChilliJulie

    Helli neboj, budeme už od středy uplácet Alláha :) )

  18. adyseQ

    Hello ja jsem uz vyrobila ten Tvarohový Koláč. Kdyz sem ho delala sama tak mi stejne chutnal takze namam co říci papa vase AdelQa0 :-p :-D

  19. Katty

    2 tvarohy – to je jako kolik?

  20. della

    tak uz je v trube…uvidime co z toho bude (-:

  21. deneb

    Koláč je super, už jsem jej pekla několikrát a zkoušela také do krému přidat borůvky. I když pustily dost šťávy, i tak byl výborný!!! Každopádně se po všech variantách jen zaprášilo! Díky za tip, jen víc takových! :)

  22. Helena

    Kolač je výborny akorát do tvarohu jestě pridam rozinky a vanil.cukr-mnam…

  23. Zuzana Ottová

    Koláč je vynikající! Zajisté se stane favoritem našeho mlsání. I my jsme rozinkomilové, takže příště v koláči nebudou chybět. Děkuji za recept.

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře