Whiskies of the World

22.05.08

Chilli Menu: Nenechte si ujít

Původně jsem následující příspěvek psát nechtěla. To bylo tak: v pondělí večer jsem absolvovala jednu akci, která byla tak výrazně propagační, až to hezký nebylo. Tohle přesně jsem si říkala na cestě tam. Jenže! Celý večer byl v rukou profíků, kteří rozumí nejen reklamě. A tak mě dostali. Na whisky. 

 

Večer s irskou v ruce

Když chce obchodník v Česku prodávat whisky, má několik možností. Může například oslovit Bartošku nebo Rodena. Natočí jejich pěstěné ruce se sklenkou zlatavého moku a propagační šot podbarví  charizmatickým šeptáním: unavený, baby, konečně atd. Dámy u televize se zasní a při příštím nákupu přihodí láhev skotské pro milence do košíku.

 

A nebo? Povolají jednoho z nejlepších barmanů u nás, nafotí super fotky, texty nechají natisknout na křídový papír a začnou po celé republice lidem ukazovat rozdíl mezi bourbonem, irskou a skotskou. Názorně. Začnou tu whisky do lidí prostě lít. A budou tomu říkat projekt Whisky of the World.

Degustace bez ledu

Dělám si z toho trochu srandu. Fakt je ten, že celým večerem provázel Alexander Mikšovic. Výrazná osobnost světa barmanů, autor několika knih a odborných textů (musím sehnat!). Velice příjemný člověk a chlap co prostě má STYL. To je první plus.

Druhá výhoda byla ta, že nikdo nikoho nenutil k žádnému nákupu. Podle webu šlo o prohloubení znalostí o světě whisky a prezentaci rozdílu mezi skotskou, irskou a bourbonem. Jaký to má nakonec důsledek na každého účastníka, který ve finále stojí před regálem v obchodě a rozhoduje se mezi několika značkami, je už věcí každého z nás.

Každopádně, whisky byly skvělé. A výuka také. U klávesnice mi zrovna leží brožura se základními fakty o výrobě i historii tohoto nápoje. V závěrečné slepé degustaci jsem poznala tři z pěti vzorků, což považuji za úspěch, protože si o sobě myslím, že nemám dobrou čichovou ani chuťovou paměť. A whisky mi opravdu poprvé v životě chutnaly!

Máte pocit, že whisky neumíte pít? Že ve sklence nezaznamenáte závan broskví, pomerančové kůry ani měkké stopy po sherry? Ale poznáte. Zaregistrujte se na nejbližší večer s Alexem Mikšovicem a jeho světem obilných destilátů. Třeba rozeznáte (na rozdíl ode mě) vzorky všechny. 

Whiskies of the World 

 

Komentáře: 27 “Whiskies of the World”

  1. DolceVita

    Irská whiskey, ač je chlapským pitím, cítím z ní karamel s mandlovou příchutí. V láhvi Bushmills (Single Malt)se toho dá najít opravdu mnoho. Dokonce výrobce píše o malinovém zákusku. Hledání chutí mě baví a nalévám si ji jen velmi málo, ale zásadně bez ledu. Jen kdyby ta dobrá whisk(e)y nebyla tak drahá! Sama za ni neutrácím, ale jako dárek od přátel je to vždy parádní přírůstek do domácího baru. V těch degustačních sklenkách jí to moc nesluší :-)

  2. pan c.

    V těch degustačních sklenkách jí to moc nesluší

    ;)

    záleží… mě se zase protiví podávání v klasických tlustostěnných. zkusil jsem párkrát v tomhle a nechci nikdy jinak: http://riedel.com/english/glasserien/sommeliers/popups/sommeliers_4400-80.html ;)

  3. J.Č.

    Pan C. chápu, chápu :o )))) V poslední době skoro všechny destiláty, když nemám sklo správné, leju do sklenek tohodle tvaru… http://www.riedel.com/english/glasserien/vinum/popups/vinum_6416-17.html :)

    Každopádně uvažuji o importu irské a skotské whisky z Japonska, je tam TAK ODPORNĚ LEVNÁ až to není hezké :-D

  4. ChilliJulie

    DolceVita: Úplně to, Šárko, vidím – my dvě a whisky, my bychom to nazvaly degustací, naši chlapi by divně mluvili o babinci. Ale asi počkáme, až je Honza začne dovážet z Japonska! Nebo musíme slavit narozeniny několikrát do roka a dostat nějaké dárky do zásoby :) ))

    pane RiedeleC., pěkné hruštičky!

    J.Č.: Ano, chceme odpornou a nehezkou whisky z Japonska! :) ))

  5. svědek

    Pozvánky z Metra mi chodí a večer s whisky mě zaujal natolik, že jsem to zvažoval. Ale nestihl. Šmankote, už mi uniklo v poslední době několik pozoruhodných akcí, měl bych se nad sebou zamyslet.

    Pěkné fotky, zvlášť ta poslední. Možná by si už zasloužily svůj album na Flickru ;)

  6. ChilliJulie

    svědek: už jsem se lekla, že jsme seděli vedle sebe ;) MetroMusic je zajímavý podnik, v úterý jsem absolvovala jazz a chystám se na Buchty a Loutky, držím jim a sleduji bedlivě ;)
    Flickr? Co to je? Já ty fotky všechny mažu…

  7. Hydraulik

    Jó whisky!Dalwhinnie bez ledu,západ slunce nad paneláky no prostě paráda.Nebo Laphroaig po hádce s přítelem v malém baru.A pan Mikšovic a jeho míchané nápoje Na Zámecké v Nuslích nezapomenutelné a nesmírně objevné.
    To má někdo štěstí na dobré akce.Zdraví Hy

  8. Pivli

    Tedy ChilliJulie, mám úplně podrážděné chuťové pohárky!
    Héézký, mooc héézký!
    Mou nejmilejší whiskey je Talisker. Po vůni a chuti rašeliny a kouře bych se utloukla.
    Pak zde již zmiňovana Laphroaig a Dalwhinnie…
    A nebo Kilbegan, Werichova oblíbená. Sice trochu ostřejší, ale fajn…
    Teď koukám na lahvičku Isle of Jura, single malt, desetiletou a přemýšlím, kdy ji bouchnem…:-)))
    No, ale taková Drambuie také není marná. Sice jsou tam navíc bylinky a med, ale je to příležitost i pro ty, kteří whisky či whiskey nemusí…

  9. Perchta

    Ha! Roden septajici „Unaveny, baby, konecne atd “ me naprosto odzbrojil. A vsechno je to zahaleny v kouri Bartoskovy elegantni cigarety, kterou si vychutnava v kresle u krbu. Sviti mesic. Nad blaty se povaluje mlha…

  10. Pivli

    a v dáli teskně vyje pes baskervillský…

  11. ChilliJulie

    Hydraulik: Taky mě ten člověk dostal a celý večer byl kulervoucí díky němu, fakt. Program má domovskou scénu někde v Praze, koukni na ten web…

    Pivli, je jasný, že tak toho víš o whisky určitě víc než já ;)

    Perchta: To já ne, to Roden, ten za to může, nemá bejt tak charizmatickej ;)

    Ještě jsem nedodala, že večírek WOW je plně normoš přístupný všem (po registraci, asi budeme dostávat mailem mikropanáky) a nic se za ni neplatí

  12. Pivli

    ChilliJulie: no, moc toho nevím, jen co jsem ochutnala, něco načetla…ale v žádném případě nejsem odborník. Možná násoska. Chichi.

  13. svědek

    Flickr je báječná a bezplatná služba pro ukládání a sdílení fotek – http://www.flickr.com, user friendly registrace během pár minut.

    U nás funguje podobně služba Rajče, ale Flickr je globální a imho s mnohem intuitivnějším ovládáním a funkcemi pro nalezení lidí s podobným fotovkusem.

    Mám to nalinkované v blogrollu a když tak rád poradím s registrací a nahráním fotek. Jsou povedené a stojí za to.

  14. AdaMM

    flickr je fajn – ale pro lidi, kteří na rozdíl ode mě mají výstup víc než 10 fotek ročně, je ve své zdarma verzi docela k ničemu: zobrazuje se jen 200 posledních fotek (ostatní tam jsou, ale jako by nebyly) a k tomu jde vytvořit jen tři alba… takže já zatím asi radši rajce.net ;)

  15. Kanibal

    Ldysi jsem se lehce zmínil, že ji piju a od té doby se mi nekontrolovatelnou rychlostí bar plní všemi možnými lahvemi… Když jdu posedět do bárku, dávám si Jacka, doma mám rád irskou, ale úplně nejkrásnější jsou jednodruhové skotské. Nikdy jsem ji neochutnal, ale Suntory, která byla jednou z hvězd dokonalého filmu Ztraceno v překladu nemůže být špatná… pamatujete ten pohled Billa Murraye jako „Lodžel Můůl“?…

  16. Kanibal

    AdaMM: já jsem google-pozitivní, takže volím Picasa od Googlu

  17. renata

    AdaMM: vidíte, o „rajčeti“ jsem vůbec nevěděla… Kdysi dávno jsem dávala fotky na photopost, ale teď to trochu flákám…

  18. Pivli

    ChilliJulie: prosím Tě, jak dlouho ta prezentace trvá? Zítra tam vyrážím, tak abych věděla, v kolik se dokulím domů. :-) ))

  19. ChilliJulie

    Pivli, za dvě hoďky budeš vláčná a svět bude krásný :) )

  20. Pivli

    :-) )))
    Tak to jsem ráda, ve středu mne čekají zkoušky, tak abych vystřízlivěla!!!

  21. ChilliJulie

    Pivli, jen mi řekni čemu a kvůli čemu budu ve středu držet palce?

  22. Pivli

    Děkuji, děkuji!!!:-)))
    Ale tak, jenom takový testík, prohloubení a zvýšení kvalifikace , nic závažného. Ovšem – pokud bych měla chlastat, tak těsně před a jen dva panáky, to je přesně ta sporávná hladinka. Leč musí se to správně načasovat, jak se to přetáhne, nastává útlum.
    Dělám si legraci, dnes jdu jen jemně degustovat, hlavně se těším na to povídání o whisky a whiskey.:-)))

  23. Pivli

    Přišla jsem, viděla jsem, ochutnala jsem, nevyhrála jsem!
    Ale bylo to moc pěkné, velice poučené! Děkuji za báječný tip.
    Také bylo milé potkat se se „starýn známým z webu a z Čile v CHille – Toskem. Svět je malý, že?

  24. anjin

    pekny clanek, super fotky. donutila jsi mne nalit si k dymce sklenicku chivas regal 18yo. :-)

  25. ChilliJulie

    Pivli, mám radost, že se ti to líbilo. Ten večer s Alexem Mikšovicem se mi zdál jako skvělý relax :)

    anjin: díky, dýmka je pro mě zatím lákavá tajemná neznámá, chivas regal bych si dala taky, zdravím!

  26. svědek

    Adamme, s temi fotkami na Flickru je to trochu jinak. Při chronologickém listování albem do historie si opravdu zobrazíš jen 200 posledních fotek, nicméně i bez poplatku jich tam můžeš mít neomezeně. A dostaneš se k nim přes sety (podalba), do kterých si je zařadíš. Tam počet fotek omezen není.

    A komu nestačí tři sety a chce využívat všech možností Flickru bez omezení, 24 usd za rok není zase tak moc :)

  27. ChilliJulie

    svědku, Tvůj koment mi připomněl báječný večer s whiskou v ruce. Byl jste na dalším večeru někdo? Vím, že Pivli a Tosk…

Co si myslíte vy?

Vždy čerstvé komentáře